Vergelijk trap offertes
Vind dé trap specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Trap Traprenovatie PVC

Traprenovatie PVC

Een traprenovatie met PVC brengt vele voordelen met zich mee. PVC is een duurzaam materiaal, onderhoudsarm en geluiddempend. Daarnaast is het verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen. Hierdoor kan je met PVC bijvoorbeeld ook een beton- of houtlook creëren. In dit artikel gaan we in op de kosten en mogelijkheden van je trap bekleden met PVC.  

Wat kost een traprenovatie met PVC?  

Een traprenovatie met PVC kost gemiddeld € 125 per traptrede bij een open trap en € 190 per trede bij een gesloten trap. Het verschil in prijs komt doordat er meer tijd en materiaal vereist is bij de montage van een gesloten trap. Bekijk hieronder de gemiddelde prijzen van een trap bekleden met PVC. 

Traprenovatie met PVC (13 traptreden)Gemiddelde kosten, incl. btw
Open trap€ 1.040
Gesloten trap€ 1.885
Montagekosten€ 585
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Traprenovatie PVC

Wat is PVC? 

PVC staat voor polyvinylchloride en is een type kunststof wat gebruikt wordt voor verschillende producten waaronder traptreden en vloeren. Het is te verkrijgen in diverse prints waardoor je met PVC bijvoorbeeld een hout- of betonlook kan nabootsen. 

PVC wordt wel eens verward met andere materialen zoals laminaat of vinyl. Bekijk hieronder de belangrijkste verschillen tussen deze materialen. 

Wat is het verschil tussen je trap bekleden met PVC of vinyl ?

Vinyl en PVC lijken erg op elkaar, maar kennen wel wat verschillen. Beide worden van kunststof gemaakt, maar het verschil zit in de onderlaag. Vinyl is namelijk een stuk zachter en heeft een geschuimde rug. PVC is een steviger materiaal, maar daardoor ook een stuk harder. 

Wat is het verschil tussen je trap bekleden met PVC of laminaat ?

Laminaat bestaat uit een aantal lagen die op elkaar gelijmd zijn. De bovenste laag is van kunststof en daaronder de decorlaag waar bedrukt papier in zit. Laminaat is daardoor vaak dikker. PVC is beter bestand tegen water en meer geluiddempend. Laminaat is daarentegen wel weer iets goedkoper.

Wat zijn de voor- en nadelen van een traprenovatie met PVC? 

PVC kent net zoals andere materialen verschillende voor- en nadelen. Bekijk ze hieronder en bepaal of PVC geschikt is voor jouw traprenovatie. 

Voordelen 

 • Duurzaam 
 • Stoot- en krasvrij
 • Onderhoudsarm
 • Brandvertragend
 • Eenvoudig te reinigen
 • Recyclebaar
 • Meerdere kleuren mogelijk
 • Meerdere stijlen mogelijk

Nadelen 

 • Minder geluiddempend dan tapijt of vinyl 
 • Kan glad en koud aanvoelen
 • Minder natuurlijke uitstraling 
 • Duurder dan laminaat en tapijt

Welke factoren hebben invloed op de traprenovatie prijs?

Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op de prijs van je traprenovatie. Bekijk hieronder welke factoren dat zijn. 

1. Aantal traptreden 

Over het algemeen geldt dat hoe meer traptreden je wilt laten bekleden des te hoger de prijs wordt. Dit komt omdat er dan meer materiaal nodig is en meer tijd in gaat zitten qua montage. Als je een trap wilt bekleden met PVC betaal je per traptrede gemiddeld € 125 bij een open trap en € 190 per traptrede bij een gesloten trap, dit is inclusief montagekosten. De gemiddelde trap telt 13 treden. Hier betaal je dan ongeveer € 1.625 voor bij een open trap en € 2.470 bij een gesloten trap. 

2. Open of gesloten trap 

Een open trap bekleden is goedkoper dan het bekleden van een dichte trap, omdat er geen stootborden zijn en hier dus geen materiaal voor nodig is. Wil je een open trap renoveren? Dan betaal je hier gemiddeld € 125 per traptrede voor. Bij een dichte trap komt dit neer op ongeveer € 190 per traptrede. 

3. Zelf doen of uitbesteden? 

Je kunt ervoor kiezen om je trap zelf te bekleden met PVC, maar dit kan soms een lastige klus zijn. We raden in de meeste gevallen aan om een traprenovatie met PVC uit te besteden aan een vakspecialist. Gemiddeld gezien betaal je per traptrede ongeveer € 45 aan montagekosten. 

Hoe kun je een trap renoveren met PVC?

Bij een traprenovatie met PVC doorloop jij of de vakspecialist over het algemeen de volgende stappen: 

Stap 1: maak de trap schoon

Allereerst is het belangrijk dat de trap goed schoon is. Verwijder de oude lijm en verfresten en schuur de trap helemaal glad. Om ervoor te zorgen dat de PVC goed hecht kun je een primer aanbrengen. Dit doe je per traptrede en je werkt van boven naar beneden. 

Stap 2: maak de mallen met modeltape

Vervolgens kun je de mallen gaan maken met modeltape. Deze mallen helpen je zometeen om de juiste maten uit het PVC te snijden. Plak per traptrede een aantal lagen modeltape langs de randen. Trek daarna de mal voorzichtig los en plak deze op een strook PVC. Als de mal groter is dan de strook PVC kun je twee stroken PVC tegen elkaar leggen en daar de mal opplakken. 

Stap 3: snij de vloerdelen op maat 

Gebruik een hobbymes om de contouren van de mal uit te snijden in het PVC. Je hoeft de contouren alleen maar in te snijden waarna je deze kunt afbreken. Hierna kun je de modeltape verwijderen. 

Stap 4: bevestig de vloerdelen op de trap

Nu is het tijd om de vloerdelen op de traptreden te plakken. Onderop de vloerdelen bevindt zich een folielaag die je eraf kunt trekken. Nadat je deze folie verwijderd hebt kun je de vloerdelen plakken op de bijbehorende trede.

Stap 5: maak de trapprofielen

Werk de traptreden nu af met een trapprofiel. Een trapprofiel is een rand die op elke traptrede wordt bevestigd. Een trapprofiel is essentieel voor het beschermen van je trap tegen slijtage. Om deze te plaatsen meet je per trede de lengte op waarna je het profiel afzaagt met een ijzerzaag en vastschroeft op de voorkant van de trede. Snij daarna een stuk PVC in de lengte en hoogte van het profiel en plak deze er tegen aan.

Stap 6: breng de stootborden aan 

Tot slot plaats je de stootborden. Dit zijn de planken die tussen de treden zitten om je trap af te sluiten. Dit zorgt voor een hogere geluidsdichtheid en minder warmteverlies. Meet de lengte en breedte op en snijd de stootborden uit hetzelfde PVC als de traptreden of kies voor een andere kleur. Plak deze daarna goed vast met een speciale lijm. 

Na het leggen is de vloer direct beloopbaar. 

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost een traprenovatie met PVC?

Een traprenovatie met PVC kost gemiddeld tussen de € 125 en € 190 per traptrede. De totale prijs is afhankelijk van het aantal tredes, de montagekosten en de vorm van de trap. Vraag gratis en vrijblijvend traprenovatie offertes aan om de exacte prijs van jouw project in te zien. 

Kun je PVC op de trap leggen? 

Ja, PVC wordt vaak gebruikt voor het bekleden van trappen. PVC is een duurzaam materiaal, onderhoudsarm en geluiddempend. Daarnaast is het erg geschikt om een hout- of beton look mee te creëren.

Wat kost een traprenovatie van 15 treden? 

Een traprenovatie bij een open trap met 15 treden kost met PVC ongeveer € 1.875, exclusief montagekosten. Gemiddeld gezien betaal je € 125 per traptrede voor een open trap en € 190 voor een gesloten trap. 

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden