Vind de beste trap specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Trap Trap plaatsen

Trap plaatsen

Bij een trap plaatsen komt veel kijken. Wanneer heb je bijvoorbeeld een bouwvergunning nodig? Welke kosten zijn wel en niet inbegrepen in de prijs en hoe lang duurt het project? Moet ik mijn trapgat vergroten of verplaatsen en wat voor trap ga ik laten plaatsen? Het antwoord op deze, en nog veel meer vragen over een trap plaatsen, lees je hieronder.

Wat kost een trap plaatsen?

Bij een trap plaatsen heb je te maken met verschillende kosten. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Het demonteren van de oude trap
 • Arbeidskosten voor het plaatsen van de trap
 • De kosten voor het materiaal van de trap.

Bekijk onderstaand overzicht voor de gemiddelde prijzen van een nieuwe trap.

Model trap*Gem. kosten, incl. levering, montage en btw
Rechte trapVanaf € 1.500
Onder- of boven kwart trapVanaf € 2.000
Dubbelkwart trap (onder en boven)Vanaf € 2.500

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

trap plaatsen

Trap plaatsen – Stappenplan

Een trap laten plaatsen is niet niks, er komt namelijk behoorlijk wat bij kijken. Waar je allemaal op moet letten? Bekijk het in dit handige stappenplan:

Stap 1: Oriënterend gesprek

Wanneer je een trap laat plaatsen begin je met een oriënterend gesprek met de trap specialist. Veel trapspecialisten hebben een gratis inmeet service waardoor je precies te weten komt wat er moet gebeuren en hoeveel de trap plaatsen gaat kosten. In dit gesprek komen de volgende punten ter sprake:

 • Inmeten van de trap: Het inmeten van de trap is erg belangrijk. Als je dit zelf doet en deze maten kloppen niet dan past je trap uiteindelijk niet en gaat dit je veel geld kosten. Door een trap specialist in te schakelen weet je zeker dat het goed gaat en ligt het risico niet meer bij jezelf.  
 • Trapgat: Het trapgat is ook een belangrijk onderdeel van je trap. Niet iedere trap past namelijk in je trapgat. Als je toch een specifieke trap wil die niet past, moet je het trapgat vergroten of soms zelfs verplaatsen.
 • Aantal treden: Het aantal treden van je trap hangt af van de verdiepingshoogte. Door de afstand tussen de vloer beneden en boven te meten reken je uit hoeveel treden je nodig hebt. De hoogte van een trede is tussen de 18 en 21 centimeter. Deel de verdiepingsafstand door de hoogte van de trede en je weet hoeveel treden je nodig hebt.
 • Bouwvergunning: Soms heb je een vergunning nodig om een trap te plaatsen. Controleer dit dan ook altijd voor je begint met het bouwen van je trap. Je hebt een vergunning nodig als je door de bouw van de vaste trap je huis splitst in 2 ruimtes. Ben je niet zeker of je een vergunning nodig hebt of niet? Je trap specialist adviseert je hierin tijdens de gratis inmeet service.

Stap 2: Ontwerp trap kiezen

Dit is misschien wel het leukste gedeelte, het ontwerp van je trap kiezen. Lees hieronder welk type trap het best bij jouw huis past.

Prefab of maatwerk trap plaatsen

Bij het plaatsen van een trap kies je uit een prefab of maatwerk trap. Prefab trappen zijn samengesteld in de fabriek en bestaan uit standaard onderdelen. Een trap op maat stel je volledig samen aan de hand van jouw wensen. Bekijk onderstaand welke optie het beste bij jouw wensen aansluit:

Prefab trapMaatwerk trap
De trap bestaat uit standaard onderdelen waardoor het aantal treden vastligtJe kiest zelf het aantal treden
Past niet altijd in je trapgatPast altijd in je trapgat
De trap is direct klaar om te installerenDe verwerkingstijd van de trap is langer, omdat alles op maat gemaakt wordt
Doordat de trap bestaat uit een standaard bouwpakket zijn de arbeidskosten lagerEr zitten meer arbeidsuren in dus de arbeidskosten zijn hoger
Specifieke wensen zijn niet mogelijkSpecifieke wensen qua vorm, uitstraling en draaiing van de trap zijn mogelijk

Naast prefab of maatwerk heb je nog de volgende keuzes te maken:

 • Materiaal trap
 • Model trap
 • Open/gesloten trap
 • Afwerking trap

Ben je alle opties nog aan het overwegen? Handige vergelijkingsschema’s met betrekking tot bovenstaande opties vind je hier: keuzes bij een trap.

Stap 3: Demonteren oude trap

Je bent zover, je hebt je trapspecialist en de ideale trap gevonden. Nu gaat je trap plaatsen echt van start.

Als je een trap plaatst, moet de oude trap er natuurlijk uit. Het demonteren van de trap moet voorzichtig gebeuren, om te voorkomen dat je de muren en vloeren beschadigd. Het demonteren van de oude trap gebeurd op dezelfde dag als het monteren van de nieuwe trap. Op deze manier maak je zo lang mogelijk gebruik van de oude trap.

Het demonteren van de oude trap zit vaak bij de prijs van de vakspecialist inbegrepen. Het afvoeren van het puin van de oude trap zit hier echter niet altijd bij. Controleer dit goed in de offertes om onverwachte kosten te voorkomen.

Stap 4: Trap plaatsen

Nadat de oude trap gedemonteerd is, is het tijd om de trap te plaatsen. Meestal is de trap binnen een dag geplaatst. Afhankelijk van het model trap en de afwerking duurt dit soms iets langer. Het plaatsen van een prefab trap en een maatwerk trap duurt ongeveer even lang. Een maatwerk trap moet echter van tevoren ingemeten en op maat gemaakt worden. Dit duurt veel langer dan een prefab trap die je meteen kunt laten plaatsen.

De trap komt in onderdelen het huis binnen, omdat deze anders niet door de deur past. Vervolgens zet de vakspecialist de trap in elkaar op de gewenste plek. Het trapgat aanpassen gebeurt indien nodig als eerste. Dit zorgt er wel voor dat het project een dag langer kan duren. Verder is het voor de veiligheid belangrijk om een trapleuning te laten plaatsen. Dit kost € 40 – € 100 extra voor de gehele trap.

Stap 5: Afwerken trap

Als de trap geplaatst is, is het tijd om je trap de finishing touch te geven. Het afwerken van je trap doe je door middel van bekleding, schilderen of een combinatie van deze twee. Meer informatie hierover vind je hier:

Denk tot slot nog na over eventuele accessoires voor je trap:

 • Trapmatten: € 20 – € 65 per mat.
 • Antislipstrips (minder zichtbaar): € 3 – € 15 per meter.

vaste trap plaatsen

 

Veelgestelde vragen over een trap plaatsen

1. Welke maten moet ik meten voor een trap op maat?

Voor het plaatsen van een trap heb je verschillende maten nodig. Zo meet je de vloerdikte en de grootte van het trapgat. Verder is de doorloophoogte en de uitloop op de vloer belangrijk. Om zeker te zijn van de juiste maten is het verstandig om een vakspecialist in te schakelen.

2.Welk type trap past in mijn trapgat?

Door een trap op maat te laten maken overleg je met de vakspecialist welk type trap geschikt is voor jouw woning. Bij prefab trappen is aangegeven welke maten je trapgat moet hebben om de trap te laten passen. Trap specialisten adviseren je over welke trappen geschikt zijn voor jouw trapgat.

3. Is antislip per se nodig?

Een houten trap die geschilderd is met zijdeglans of hoogglans heeft gladde treden. Het is dan ook aan te raden om antislip te plaatsen op de trap om uitglijden te voorkomen. Als je je trap bedekt met tapijt heb je geen antislip nodig. Kies wel een tapijt dat niet te glad is om de veiligheid van je trap te vergroten.

4. Hoe lang duurt het om een trap te plaatsen?

Een trap demonteren en plaatsen kost vaak een dag. Moet het trapgat verplaatst/vergroot worden, of heb je unieke wensen, dan kan het twee dagen in beslag nemen.

Tips voor het vinden van de beste trapspecialist

Ben je helemaal klaar om de trap te plaatsen? Bekijk dan deze tips zodat je de beste trap specialist vindt voor de beste prijs.

 1. Kijk goed naar de prijsopbouw en algemene voorwaarden: Controleer in vrijblijvende offertes welke kosten wel en niet zijn inbegrepen. Denk bijvoorbeeld aan; btw, demontagekosten, afvoerkosten en voorrijkosten. Lees ook goed de algemene voorwaarden, zodat je weet wat bijvoorbeeld de garantie op je trap en de plaatsing is. Hierdoor zie je eenvoudig welke trap specialist de beste is.
 2. Vergelijk recensies: Alle trap specialisten vertellen je dat ze een goede kwaliteit leveren. Door het checken van recensies krijg je meer inzicht in de werkwijze van de trap specialist. Als de trap specialist geen online reviews heeft, vraag hem/haar dan om referenties.
 3. Portfolio bekijken: Veel trap specialisten hebben een portfolio met projecten die ze al uitgevoerd hebben. Door dit te bekijken kom je erachter of de trap specialist de trap die jij in gedachten hebt kan maken.
 4. Controleer keurmerken: Er zijn verschillende keurmerken die belangrijk zijn voor trap specialisten. Zo tonen het KOMO keurmerk en het VCA keurmerk aan dat de producten en het bouwproces van goede kwaliteit zijn. Het FSC-CoC keurmerk toont aan dat de trap specialist duurzaam hout gebruikt voor het bouwen van je trap

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden