Vergelijk trap offertes
Vind dé trap specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Trap Trap plaatsen

Trap plaatsen

Bij een trap plaatsen komt veel kijken. Welke kosten zijn bijvoorbeeld wel en niet inbegrepen in de prijs en hoe lang duurt het project? Moet ik mijn trapgat vergroten of verplaatsen en wat voor soort trap ga ik laten plaatsen? En wanneer heb je daar een bouwvergunning voor nodig? Het antwoord op al deze vragen en meer lees je hieronder.

Wat kost een trap plaatsen?

Bij een trap plaatsen heb je te maken met verschillende kosten. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Het demonteren van de oude trap
 • Arbeidskosten voor het plaatsen van de nieuwe trap
 • De kosten voor het materiaal van de trap
Model trap*Kosten, incl. montage en btw
Rechte trapVanaf € 1.500
Onder- of bovenkwart trapVanaf € 2.000
Dubbelkwart trap (onder en boven)Vanaf € 2.500
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Trap plaatsen

Hoe wordt een trap geplaatst?

Er komt behoorlijk wat kijken bij een nieuwe trap plaatsen. Waar je allemaal op moet letten? Bekijk het in dit handige stappenplan:

Stap 1: Oriënterend gesprek

Wanneer je een trap laat plaatsen begin je met een oriënterend gesprek met de vakspecialist. Veel trapspecialisten hebben een gratis inmeetservice waardoor je precies te weten komt wat er moet gebeuren en hoeveel de de nieuwe trap gaat kosten. In dit gesprek komen de volgende punten ter sprake:

 • Inmeten van de trap: Het inmeten van de trap is erg belangrijk. Als je dit zelf doet en deze maten kloppen niet dan past je trap uiteindelijk niet en gaat dit je veel geld kosten. Door een trapspecialist in te schakelen weet je zeker dat de trap goed ingemeten wordt en ligt het risico bovendien niet meer bij jezelf.
 • Trapgat: Het trapgat is ook een belangrijk onderdeel van je trap. Niet iedere trap past namelijk standaard in het trapgat in jouw huis. Als je toch een specifieke trap wil die niet past, moet het trapgat vergroot worden of in sommige gevallen zelfs worden verplaatst. Als je bijvoorbeeld een vaste trap naar de zolder wil laten plaatsen, moet er soms een nieuw trapgat worden gemaakt.
 • Aantal treden: Het aantal treden van je trap hangt af van de verdiepingshoogte. Door de afstand tussen de vloer beneden en boven te meten reken je uit hoeveel treden je nodig hebt. De hoogte van een trede is tussen de 18 en 21 centimeter. Deel de afstand tussen de twee verdiepingen door de hoogte van de trede en je weet hoeveel treden je nodig hebt.
 • Bouwvergunning: Soms heb je een vergunning nodig om een trap te plaatsen. Controleer dit dan ook altijd voor je begint met het bouwen van je trap. Zo heb je een vergunning nodig als je de dragende constructie van je huis aanpast, bijvoorbeeld door een trapgat te vergroten of verplaatsen. Ben je niet zeker of je een vergunning nodig hebt of niet? De vakspecialist kan je hierin adviseren.

Stap 2: Trap ontwerp kiezen

Dit is misschien wel het leukste gedeelte: het ontwerp van je trap kiezen. Er zijn vele opties waarmee je jouw trap volledig naar wens kunt maken.

Prefab of maatwerk trap plaatsen

Bij het plaatsen van een trap kies je uit een prefab of maatwerk trap. Prefab trappen zijn samengesteld in de fabriek en bestaan uit standaard onderdelen. Een trap op maat stel je volledig samen aan de hand van jouw wensen. Bekijk onderstaand welke optie het beste bij jouw wensen aansluit:

Prefab trapMaatwerk trap
De trap bestaat uit standaard onderdelen waardoor het aantal treden vastligtJe kiest zelf het aantal treden
Past niet altijd in je trapgatPast altijd in je trapgat
De trap is direct klaar om te installerenDe verwerkingstijd van de trap is langer, omdat alles op maat gemaakt wordt
Doordat de trap bestaat uit een standaard bouwpakket zijn de arbeidskosten lagerEr zitten meer arbeidsuren in dus de arbeidskosten zijn hoger
Specifieke wensen zijn niet mogelijkSpecifieke wensen qua vorm, uitstraling en draaiing van de trap zijn mogelijk

Overige ontwerpkeuzes

Nadat je voor prefab of maatwerk gekozen hebt, zijn er nog diverse andere keuzes rondom jouw trap te maken: 

 • Model trap: Kies je voor een rechte trap, een trap met onder- of bovenkwart of misschien wel voor een spiltrap? Afhankelijk van de ruimte in je woning is er altijd een trapmodel dat past.
 • Open / gesloten trap: Kies je voor open treden voor een ruimtelijk effect, of ga je voor een gesloten variant?
 • Materiaal trap: Trappen zijn er in vele materiaalsoorten. Of je nou voor hout, glas, beton, metaal of een ander materiaal kiest, een trapspecialist kan je helpen met de juiste keuze voor jouw woning.
 • Afwerking trap: Laat je je trap zoals hij is, of kies je voor bekleding of overtreden? Wil je wel of geen trapleuning? En wat dacht je van extra’s als led-verlichting of trapmatten?

Stap 3: Demonteren oude trap

Je bent zo ver, je hebt je trapspecialist en de ideale trap gevonden. Nu is het tijd om de trap daadwerkelijk te plaatsen.

Als je een trap plaatst, moet de oude trap er natuurlijk eerst uit. Het demonteren van de oude trap moet voorzichtig gebeuren om te voorkomen dat de muren en vloeren beschadigen. Het demonteren van de oude trap gebeurt veelal op dezelfde dag als het monteren van de nieuwe trap. Op deze manier maak je zo lang mogelijk gebruik van de oude trap.

Het demonteren van de oude trap zit vaak bij de prijs van de vakspecialist inbegrepen. Het afvoeren van het puin van de oude trap zit hier echter niet altijd bij. Controleer de offerte hierop om onverwachte extra kosten te voorkomen.

Stap 4: Trap plaatsen

Nadat de oude trap is gedemonteerd, is het tijd om de nieuwe trap te plaatsen. Meestal is de trap binnen een dag geplaatst. Afhankelijk van het model trap en de afwerking duurt dit soms iets langer. Het plaatsen van een prefab trap en een maatwerk trap duurt ongeveer even lang. Een maatwerk trap moet echter van tevoren ingemeten en op maat gemaakt worden. De voorbereidingstijd van een maatwerk trap is dus logischerwijs langer dan een prefab trap die je meteen kunt laten plaatsen.

De trap komt in onderdelen het huis binnen, omdat deze anders niet door de deur past. Vervolgens zet de vakspecialist de trap in elkaar op de gewenste plek. Het trapgat aanpassen gebeurt indien nodig als eerste. Dit zorgt er wel voor dat het project een dag langer kan duren.

Stap 5: Afwerken trap

Als de trap geplaatst is, is het tijd om je trap de finishing touch te geven. Het afwerken van je trap doe je door middel van het bekleden van de overzettreden, de trap te laten schilderen of een combinatie hiervan.

Denk tot slot nog na over eventuele accessoires voor je trap:

Extra optieGemiddelde prijs
Trapmatten€ 20 – € 65 per mat
Anti-slipstrips (minder zichtbaar)€ 3 – € 15 per meter
Verlichting€ 10 – € 40 per spot of LED strip

Tips voor het vinden van de beste vakspecialist

Ben je helemaal klaar om de trap te plaatsen? Bekijk dan deze tips zodat je de beste trapspecialist vindt voor de beste prijs.

 1. Kijk goed naar de prijsopbouw en algemene voorwaarden: Controleer in gratis en vrijblijvende offertes welke kosten wel en niet zijn inbegrepen. Denk bijvoorbeeld aan de btw, demontagekosten, afvoerkosten en voorrijkosten. Lees ook de algemene voorwaarden goed door, zodat je weet wat bijvoorbeeld de garantie op je trap en de plaatsing ervan is. Hierdoor zie je eenvoudig welke vakspecialist de beste keuze voor jou is.
 2. Vergelijk recensies: Alle trapspecialisten vertellen je dat ze een goede kwaliteit leveren. Door het checken van recensies krijg je meer inzicht in de werkwijze van de vakspecialist en de ervaringen van eerdere klanten. Vraag de vakspecialist om referenties als er online geen recensies te vinden zijn.
 3. Portfolio bekijken: Veel trapspecialisten hebben een portfolio met projecten die ze al uitgevoerd hebben. Bekijk dit portfolio om te zien waar de trapspecialist de meeste ervaring mee heeft, en of jouw wensen binnen de werkzaamheden vallen die de trapspecialist zonder problemen kan uitvoeren.
 4. Controleer keurmerken: Er zijn verschillende keurmerken die belangrijk zijn voor trapspecialisten. Zo tonen het KOMO keurmerk en het VCA keurmerk aan dat de producten en het bouwproces van goede kwaliteit zijn. Ga je voor een houten trap, dan laat het FSC-CoC keurmerk zien dat de trapspecialist duurzaam hout gebruikt voor het bouwen van je trap. Check altijd over welke keurmerken jouw trapspecialist beschikt.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Welk type trap past in mijn trapgat?

Bij trap op maat overleg je met de vakspecialist welk type trap geschikt is voor jouw woning. Bij prefab trappen is aangegeven welke maten je trapgat moet hebben om de trap te laten passen. Trapspecialisten adviseren je welke trappen geschikt zijn voor jouw trapgat. Daarnaast kun je gratis en vrijblijvend trap offertes aanvragen bij verschillende vakspecialisten om de prijzen te vergelijken.

Welke maten moet ik meten voor een trap op maat?

Voor het plaatsen van een trap op maat heb je verschillende maten nodig. Zo meet je de vloerdikte en de grootte van het trapgat. Verder is de doorloophoogte en de uitloop op de vloer belangrijk. Om zeker te zijn van de juiste maten is het verstandig om een vakspecialist in te schakelen.

Is anti-slip per se nodig?

Een houten trap die afgewerkt is met zijdeglans of hoogglans heeft gladde treden. Het is dan ook aan te raden om anti-slip te plaatsen op de trap om uitglijden te voorkomen. Er bestaat ook traplak met anti-slip. Als je je trap bedekt met tapijt heb je geen anti-slip nodig. Kies wel een tapijt dat niet te glad is om de veiligheid van je trap te vergroten.

Hoe lang duurt het om een trap te plaatsen?

Een trap demonteren en plaatsen kost vaak een dag. Moet het trapgat verplaatst of vergroot worden, of heb je unieke wensen, dan kan het complete proces van een trap plaatsen een aantal  dagen in beslag nemen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden