Vergelijk architect offertes
Vind dé architect voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Architect

Architect

Droom jij al tijden over een nieuwe inrichting of misschien zelfs van een gehele nieuwe woning? Een architect of interieuradviseur kan je helpen met het realiseren van jouw woonwensen. Ze geven advies waar jij echt wat mee kunt. Op deze pagina vind je meer informatie over de prijzen en de werkzaamheden van een architect en ontdek je hoe jij een geschikte architect vindt.

Soorten architecten

Ben jij opzoek naar een architect, maar weet je nog niet precies welke architect geschikt is voor jouw project? Bekijk het overzicht hieronder om de verschillende soorten architecten gemakkelijk met elkaar te vergelijken.  

VergelijkingInterieuradviseurBinnenhuisarchitectArchitect
OmschrijvingGeeft advies over kleuren, aankleding, meubels, accessoires en verlichting. Geeft interieuradvies en advies over bouwkundige constructies. Ontwerpt huizen en gebouwen. Visualiseert door middel van bouwtekeningen en ontwerpen. Begeleidt het technische en administratieve proces.
Werkzaamheden-Interieurontwerp maken
-Plattegrond maken
-Moodboard maken
-Personal shopping
-Woning- fotografie
-Interieurontwerp maken
-Bouw- werkzaamheden plannen
-Bouwvergunning aanvragen
-Schetsen en tekeningen maken
-Digitaliseert bestaande woningen
-Visualiseert woonwensen
-Bouwtechnische tekeningen
-Stelt kostenindicatie op
-Bouwaanvraag
-Begeleidt bouw
-Bewaakt budget en planning
Gemiddelde prijzen€ 100 - € 3.500€ 500 - € 7.000€ 500 - € 15.000

Lees hieronder meer over de meest voorkomende architecten en voor welk soort projecten zij in te zetten zijn.

Architect

Droom jij al jaren over je eigen ontworpen huis? Een architect zet jouw plannen op papier. De architect doorloopt samen met jou het hele ontwerp en tekenproces. Zo sluit elke kamer precies aan op jouw wensen en behoeften. Daarnaast begeleidt de architect het gehele bouwproces en zorgt ervoor dat alles volgens plan verloopt. Bekijk de tabel voor gemiddelde prijzen van architecten.

Soort onderwerp Gemiddelde kostenOmschrijving
Ontwerp woning€ 7.000De architect maakt (bouw)tekeningen voor een woning.
Ontwerp woning en definitief ontwerp€ 8.700De architect maakt (bouw)tekeningen voor een woning en een definitief ontwerp.
Ontwerp woning, definitief ontwerp en begeleiding tijdens de bouw€ 18.500De architect maakt (bouw)tekeningen voor een woning, definitief ontwerp, aannemersselectie en begeleiding tijdens de bouw.

Binnenhuisarchitect

Vind jij het fijn als een vakspecialist meedenkt over woonoplossingen? Kies dan voor een binnenhuisarchitect. Een binnenhuisarchitect houdt zich bezig met alle aspecten van een binnenruimte zoals de kleuren en materialen, maar ook de verlichting en ruimte-indeling. De binnenhuisarchitect geeft jou advies over de inrichting van je woning, maar kan eventueel ook een volledige aanbouw regelen. Bekijk de tabel voor gemiddelde prijzen van binnenhuisarchitecten.

WerkzaamhedenGem. kosten per ruimte (incl. btw)Toelichting
Advies en schetsen€ 500 - € 800De interieurarchitect denkt mee over wensen en plannen en schetst een eerste ontwerp.
Volledig ontwerp€ 1.000 - € 3.000De interieurarchitect maakt een volledig ontwerp en begeleidt de vergunningsaanvraag.
Volledig ontwerp met bouwbegeleidingVanaf € 7.000De interieurarchitect maakt een volledig ontwerp, begeleidt de vergunningsaanvraag en zorgt voor begeleiding tijdens de bouw.

Interieuradviseur

Wil jij graag advies over een nieuwe inrichting? Schakel dan de hulp in van een interieuradviseur. Een interieuradviseur wordt ook wel interieurstylist genoemd. Voor beiden geldt dat ze jou kleuradvies en interieuradvies geven over de inrichting, meubels en accessoires. 

Om een passend advies te kunnen geven maakt de interieuradviseur moodboards en plattegronden. Het is ook mogelijk om de interieuradviseur in te schakelen voor personal shopping. De interieurstylist helpt je dan met het doen van interieur aankopen. 

Een interieurstylist wordt ten onrechte wel eens verward met een interieurarchitect, maar dit zijn twee verschillende beroepen. Een interieurarchitect is in tegenstelling tot een interieurstylist of – adviseur een beschermde titel. Dit betekent dat je een specifieke opleiding afgerond moet hebben voordat je jezelf een interieurarchitect mag noemen. Bij interieurstylisten en -adviseurs is dit niet het geval, waardoor praktisch gezien iedereen zich zo mag noemen. 

Als je enkel opzoek bent naar interieuradvies heeft een interieurstylist vaak voldoende kennis om je hiermee te helpen. Wanneer er ook bouwtechnische aspecten bij komen kijken kan het handig zijn om een interieurarchitect in te schakelen aangezien hij of zij hierin is opgeleid. 

Bekijk de tabel voor verschillende soorten adviezen en prijzen van interieuradviseurs.

Soort adviesGemiddelde kosten (incl. btw)Toelichting
Uurtarief interieurstylist€ 80 per uurVoor extra tijd die niet in de pakketten is opgenomen wordt het normale uurtarief gerekend.
Kort interieuradvies
Vanaf € 100Een bezoek aan huis waarbij je mondeling kleur- en interieuradvies krijgt, dit advies duurt ongeveer 2 uur en na dit advies ga je zelf aan de slag.
Uitgebreid interieuradvies
€ 1.500 - € 2.500
Mondeling of schriftelijk kleur- en interieuradvies, aangevuld met een 2D of 3D visualisatie, plattegrond en moodboard. Daarnaast krijg je een licht-, armaturen-, meubel-, materialen- en stylingsplan. Vervolgens kunnen je de artikelen aanschaffen aan de hand van de artikelenlijst en het plan gaan uitvoeren.
Compleet interieuradvies
€ 2.500 - € 3.500
Naar aanleiding van een intakegesprek presenteert de adviseur een interieurplan met plattegrond en verschillende indelingsvoorstellen. De plattegrond is weergegeven in 2D of 3D. Vervolgens wordt het interieurplan gerealiseerd door de interieurstylist.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Architect

Wat zijn de architect prijzen?

Het inschakelen van een architect kan je doen voor verschillende werkzaamheden en hoeft helemaal niet duur te zijn. Gemiddeld gezien ben je tussen de € 500 en € 15.000 kwijt.

De prijs hangt af van het aantal jaar ervaring van de architect, de omvang van het project en de werkzaamheden. De kosten voor een huis bouwen liggen bijvoorbeeld hoger dan die voor interieuradvies. Bekijk hieronder de gemiddelde architect prijzen voor verschillende projecten zoals de kosten van een huis ontwerpen.

ProjectGemiddelde prijs per opdracht, incl. btw
Uittekenen van de woning of aanbouwVanaf € 500
Uitbouw begane grond, inclusief ontwerp en bouwaanvraag Vanaf € 2.500
Aanbouw woning inclusief ontwerp, bouwaanvraag en bestekVanaf € 9.000
Volledig project (uitbreiding van de woning)€ 10.000 - € 15.000
Renovatie woning€ 35.000 - € 50.000

Hoe zijn de architect prijzen opgebouwd?

De kosten van een architect worden berekend aan de hand van een uurtarief, honorarium of per m². Hoe de prijs tot stand komt verschilt per architect en is afhankelijk van de werkzaamheden. Bekijk hieronder de mogelijke prijsberekeningen van architecten. 

Uurtarief

Als er enkel een schets gemaakt moet worden dan werkt de architect vaak met een vast bedrag gebaseerd op het aantal uren die het in beslag neemt. Het uurtarief waar een architect mee werkt ligt gemiddeld tussen de € 70 en € 150 per uur, afhankelijk van de ervaring die de architect heeft. 

Honorarium

De meest gangbare methode bij nieuwbouw of een verbouwing is een honorarium. Dit is een percentage van de totale bouwkosten. Architecten die het tarief berekenen op basis van een honorarium, rekenen een gebruikelijk percentage van 8 tot 14 procent. Het definitieve honorariumbedrag wordt na de bouw berekend en betaald. Dit komt doordat de uiteindelijke bouwkosten vaak anders uitvallen dan van tevoren gedacht.

Prijs per m²

De prijs per m² wordt berekend met een vaste prijs die de architect hanteert per vierkante meter. Des te groter de oppervlakte des te hoger de totale kosten. Het voordeel hiervan is dat je een goed beeld krijgt van de uiteindelijke kosten.

Architect

Wat is de werkwijze van een architect?

Een architect kan verschillende werkzaamheden uitvoeren. Wanneer je een architect inschakelt doorloop je samen een aantal stappen. De lengte van het traject is afhankelijk van de werkzaamheden. Als je de architect enkel inschakelt voor advies kan alleen een gesprek al voldoende zijn. In de meeste gevallen duurt het traject langer. 

Als je wilt dat de architect alles regelt van ontwerp tot uitvoering dan gaat de architect vaak als volgt te werk:

Kennismakingsgesprek

Bij het eerste kennismakingsgesprek leer je de architect kennen en worden jouw wensen en behoeften achterhaald. De architect zal jou verschillende vragen stellen om jouw stijl inzichtelijk te krijgen. 

Ontwerpen

Na het gesprek gaat de architect aan de slag met het eerste ontwerp van je huis, dit is het schetsontwerp. Na het zien van deze schets kun je nog aanpassingen laten maken. Vervolgens maakt de architect hier een voorlopig ontwerp van en blijft deze aanpassen totdat jij tevreden bent. Tot slot wordt het definitieve ontwerp gemaakt en zodra je daar mee akkoord bent gegaan kan de architect de bouwtekeningen voor de aannemer gaan maken. 

Bouwvoorbereiding

In sommige gevallen dien je een omgevingsvergunning aan te vragen. Denk aan monumentale panden, maar ook wanneer het aanzicht van de straat veranderd door jouw verbouwing. Bekijk de website van de Rijksoverheid om te zien of jij een omgevingsvergunning nodig hebt. Wanneer dit het geval is zal de architect de nodige documenten aanleveren bij de gemeente. 

Bouwuitvoering

Tijdens de bouwuitvoering ziet de architect er op toe dat alles volgens plan verloopt. Hij bewaakt de tijd- en de budgetplanning en zorgt ervoor dat alles er uit komt te zien zoals afgesproken. 

Oplevering

Zodra de aannemer klaar is met de werkzaamheden loopt de architect alles na. Wanneer hij tevreden is zal hij het huis aan je opleveren.

Hoe vind jij een geschikte architect?

Weet jij al welk soort architect jou kan gaan helpen? Onderstaande stappen kunnen jou helpen met het vinden van de juiste architect voor jouw project.  

Stap 1: architect of adviseur?

Bekijk allereerst welk soort architect of adviseur geschikt is voor jouw project. In sommige gevallen heb je alleen basis interieuradvies nodig en volstaat een interieurstylist. Wanneer je hier ook graag een aanbouw bij wil hebben kun je beter kijken naar een interieur- of binnenhuisarchitect, aangezien zij meer kennis hebben over de bouwtechnische kant. Wil je jouw huis volledig renoveren? Dan kan een architect je het beste helpen.

Stap 2: check de architect

Wanneer je hebt gekozen voor een architect wil je natuurlijk wel dat er goede kwaliteit geleverd wordt. Als je verzekerd wil zijn van een goede architect kun je kijken of jouw architect ingeschreven staat bij de Branchevereniging Nederlands Architectenbureaus (BNA). Architecten die ingeschreven zijn bij het BNA moeten namelijk voldoen aan een aantal eisen. De BNA leden;

  • Zijn ingeschreven in het architectenregister en voldoen aan de Europese opleidingseisen.
  • Hebben minimaal 2 jaar ervaring.
  • Hebben een verzekering tegen beroepsaansprakelijkheid.
  • Volgen minimaal 16 uur per jaar een bij- en nascholing.
  • Bekijken voor het aannemen van opdrachten of zij deskundigheid, vakbekwaamheid en capaciteit hebben voor de opdracht.
  • Gaan vertrouwelijk om met opdrachten.
  • Waarborgen deugdelijke wederzijdse rechten en plichten in overeenkomsten.
  • Houden zich aan de gedragscode van de BNA.

Stap 3: de stijl van de architect of adviseur

Het is erg belangrijk dat jij in zee gaat met een vakspecialist die bekend is met jouw woonstijl. Bekijk daarom het portfolio van de architect of adviseur om een beeld te krijgen van de woonstijlen waarin hij of zij gespecialiseerd is. Om jouw voorkeur duidelijk te maken aan de architect is het handig om jouw stijl te visualiseren. Maak een moodboard, zoek afbeeldingen online of blader door woonbladen. 

Stap 4: stel je budget vast

Het is lastig om een correcte inschatting te maken van de uiteindelijke bouwkosten. Een architect helpt jou hierbij. Heb je geen ruim budget? Bekijk dan of het mogelijk is om werkzaamheden zelf uit te voeren. Vergeet daarnaast niet rekening te houden met onverwachte kosten. Zorg ervoor dat er geld beschikbaar blijft voor deze onverwachte kosten. 

Stap 5: offertes aanvragen

Om de goedkoopste architect te vinden kun je gratis en vrijblijvend meerdere architect offertes aanvragen. Bekijk de verschillende offertes en vergelijk deze op prijs, werkwijze en portfolio. Bekijk of prijs die de architect hanteert binnen jouw budget past. Daarnaast moet de werkwijze aansluiten bij jouw wensen. 

Stap 6: eerste gesprek

Vraag bij architecten om een vrijblijvend gesprek. Architecten zijn gedurende het project jouw aanspreekpunt. Bekijk tijdens het gesprek of er een goede samenwerking mogelijk is tussen jou en de architect. Zeker bij grote projecten heb je voor een lange tijd veel contact met de architect.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden