Vergelijk architect offertes
Vind dé architect voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Architect Huis ontwerpen

Huis ontwerpen

Jij gaat je huis laten bouwen, maar daarvoor heb je natuurlijk wel een ontwerp nodig waarin al je wensen op een professionele manier zijn uitgedacht. Een architect is gespecialiseerd in, zoals de naam al laat vermoeden, de architectuur van bijv. een huis of andere gebouwen. Lees hier alles wat je moet weten over het laten ontwerpen van je huis door een architect.

Stappenplan huis ontwerpen

Wanneer je besloten hebt dat je een huis wilt laten bouwen kan het ontwerpen beginnen. Bij het ontwerpen van een huis komt heel wat kijken. Bekijk daarom onderstaand stappenplan zodat je een beeld hebt hoe een architect te werk gaat. 

Stap 1: oriëntatiegesprek

De architect begint met een oriëntatiegesprek over je woonwensen en de locatie waar het huis gebouwd wordt. Verder geeft hij je informatie over welke stappen en kosten er komen kijken bij het bouwen van een huis. Met de architectuur van een huis kan je alle kanten op en een architect kan je verschillende voorbeelden van tonen.

Zo krijg jij een beeld van wat er allemaal mogelijk is en weet de architect wat je wensen zijn. Na het oriëntatiegesprek bepaal je of je een klik hebt met de architect en deze wil inhuren voor het ontwerpen van je huis.

Stap 2: schetsplan

Een schetsplan is een eerste ontwerp van je nieuwe huis. De architect baseert de schets op de mogelijkheden van de locatie, het bestemmingsplan, andere regelgeving en natuurlijk alle wensen en behoeften over de architectuur van het huis die je hebt besproken tijdens het oriëntatiegesprek.

Stap 3: ontwerp

Als je het schetsplan accepteert wordt er op basis van de schets een ontwerp gemaakt. Het kan echter ook zijn dat het schetsplan je hele nieuwe inzichten geeft in wat je wilt. Dan maakt de architect een heel nieuw ontwerp. Niet alleen het ruimtelijke ontwerp wordt in deze stap bepaald. Samen met de architect maak je keuzes over bouwmaterialen, afwerkingen, duurzame installaties en bouwsystemen. Deze fase bestaat uit meerdere gesprekken met je architect, zodat al je wensen worden verwerkt in het ontwerp. Uiteindelijk heb je een compleet 3D ontwerp met alle plattegronden, impressies, details en een gedetailleerd kostenoverzicht.

Stap 4: vergunning

Voor het laten bouwen van een huis heb je een omgevingsvergunning nodig. Je kunt ervoor kiezen om de architect de aanvraag van de bouwvergunning te laten verzorgen en coördineren. Bij eenvoudige aanvragen duurt het ongeveer 8 weken voor de gemeente een vergunning verstrekt.

Stap 5: bouwvoorbereiding

In deze stap wordt het ontwerp uitgewerkt voor de aannemersselectie en de aannemingsovereenkomst. Hierin staan alle details, zodat er geen misverstanden ontstaan door eigen interpretaties van de aannemer. De architect stelt een complete set documenten op waarmee je offertes aan gaat vragen bij aannemers.

Stap 6: uitvoering

Als je een geschikte aannemer hebt gevonden, kan de architect je helpen om een contract op te stellen voor het bouwen van je huis. Als het contract getekend is, begint de aannemer met het bouwen van je huis. Wil je gegarandeerd zijn van een goede bouw? De architect kan de bouw voor je begeleiden om er voor te zorgen dat het eindresultaat volledig aan je wensen voldoet.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Huis ontwerpen

Maak zelf alvast een 3D ontwerp voor je huis

Online zijn er veel verschillende gratis apps en programma’s te vinden om je eigen huis te ontwerpen. Hiermee maak je een 3D ontwerp waarin je al jouw wensen verwerkt en creëer je een beeld van hoe je je huis wil vormgeven. Ook zijn er een heleboel voorbeelden van woningen die je kunt bekijken. Dit is niet alleen leuk om te doen, het helpt je architect ook om een duidelijk beeld te krijgen van je wensen. Maak daarom een eigen 3D ontwerp en neem dit mee naar je architect, zodat de architect makkelijk al je wensen verwerkt in de bouwtekeningen van je nieuwe huis.

Binnenkant huis ontwerpen

Als de buitenkant van je huis ontworpen is en de bouw gestart is, is het tijd voor de binnenkant van je huis. Dit kan je zelf doen, of je schakelt de hulp in van een vakspecialist zoals een binnenhuisarchitect of een interieurstylist. Zij kunnen je huis helemaal inrichten naar jouw wensen en behoeften. Je kunt er ook voor kiezen om alleen interieuradvies aan te vragen en de inrichting verder zelf te regelen. 

Vind de juiste kavel voor je droomhuis

Als je je droomhuis gaat bouwen is het natuurlijk belangrijk dat de kavel hiervoor geschikt is. Denk daarom goed na over de grootte en de locatie van de kavel. Wil je een kavel midden in de stad of liever een vrijstaande kavel op het platteland. Wil je een ruime kavel met een grote tuin, of liever compact? Als je deze dingen hebt vastgesteld begin je met het zoeken naar een kavel.

Aan bouwkavels zitten soms regels over wat je erop mag bouwen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan de bouwstijl en de maximale hoogte. Vind je het lastig om een geschikte kavel te vinden? Je architect kan je adviseren zodat je zeker weet dat de kavel geschikt is voor jouw droomhuis.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat kost een woning ontwerpen?

De architecten kosten voor het laten ontwerpen van een woning starten al vanaf € 500, maar kunnen oplopen tot ongeveer € 15.000. De prijs wordt vaak berekend aan de hand van een uurtarief, honorarium of per m². Bekijk onderstaand schema voor een overzicht van de gemiddelde kosten van het ontwerpen van de architectuur van het huis.  

FaseWerkzaamhedenGemiddelde kosten
Eerste fase- Ontwerp (op papier en 3D)
- Afwerkingseisen
- Offertes aannemer aanvragen
€ 1.750
Tweede fase- Vergunningsaanvraag
- Bouwbesluiten
- Voorbereidingen bouw
€ 3.250
Derde fase- Definitieve tekeningen
- Offertes kiezen
€ 2.500
Vierde fase- Bouwtekeningen maken
- Technische adviezen
- Begeleiden van bouw
€ 10.000
Eindfase- Oplevering€ 5.500
Totale kosten€ 23.000

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt het totale ontwerpproces?

Het totale ontwerpproces duurt vaak ongeveer twee tot vijf maanden. Als je al precies weet wat je wil is deze periode korter en kan het ontwerp zelfs afgerond worden in enkele weken. Nadat het ontwerp compleet is duurt het aanvragen van de bouwvergunning nog 8 weken, met een eventuele verlenging van maximaal 6 weken. Als je je vergunning binnen hebt moet je nog 6 weken wachten voor deze definitief is. Als de vergunning eenmaal definitief is gaat de bouw beginnen.

Wat kan ik zelf doen en wat doet de architect?

Het ontwerpen van je huis en het maken van bouwtekeningen zijn specialistische projecten waar je een architect voor nodig hebt. Dingen die je wel zelf kunt doen zijn bijv. het maken van een moodboard, het ophalen van het bestemmingsplan bij de gemeente, het laten uitvoeren van bodemonderzoeken en het verzamelen van alle benodigde informatie bij bijv. het waterschap of de provincie. Ook kun je ervoor kiezen om na het ontvangen van het ontwerp de bouw zelf te regelen. Met een architect ben je er echter wel zeker van dat het ontwerp goed wordt gebouwd.

Is het inschakelen van een architect verplicht?

Het is natuurlijk nooit verplicht om een architect in te huren, maar voor het bouwen van je droomhuis is dit wel verstandig. Een architect is namelijk gespecialiseerd in de architectuur van een huis en weet precies waar je aan moet denken en kan je begeleiden in het hele bouwproces. Verder zorgen ze er met hun ontwerp niet alleen voor dat je huis er fantastisch uitziet, maar dat de woning bouwkundig ook goed in elkaar zit.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden