Vergelijk architect offertes
Vind dé architect voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Architect Wat doet een architect?

Wat doet een architect?

Wat doet een architect nou precies en hoe kan deze vakspecialist jou helpen? De meeste mensen weten in grote lijnen wat een architect doet, maar het is soms moeilijk om je vinger te leggen op welke taken er exact onder deze rol vallen. In dit artikel lees je wat een architect precies is, wat de werkzaamheden zijn en welke kosten daarbij komen kijken. 

Wat doet een architect: de soorten

In het kort kun je hetgeen wat een architect doet omschrijven als: het ontwerpen van huizen en andere gebouwen en deze visualiseren in ontwerp- en bouwtekeningen. Naast nieuwe huizen, kan deze vakspecialist ook ontwerpen maken voor verbouwingen die je aan je bestaande huis wilt laten doen en advies geven over de inrichting hiervan.

Daarnaast word je door deze persoon begeleidt bij het technische en administratieve proces van de verbouwing. Binnen het vakmanschap zijn er ook nog specialisaties, bijvoorbeeld een interieuradviseur of binnenhuisarchitect. Hieronder vind je hier meer uitleg over. Een architect focust zich op één specialisatie (een bouwmeester) of verdiept zich in meerdere specialiteiten (een metgezel).

Bekijk hieronder welke soorten er zijn en hoe je de juiste architect kan vinden voor jouw project.

Woningarchitecten

Deze architecten zijn gespecialiseerd in het ontwerpen en renoveren van woonhuizen. Of je nu een nieuw huis wilt bouwen of een bestaande woning wilt verbouwen, woningarchitecten kunnen helpen bij het ontwerpen van een huis dat voldoet aan jouw specifieke wensen en behoeften.

Tuin- en landschapsarchitecten

Voor het ontwerpen van tuinen of de buitenruimte rondom je huis, zijn tuin- en landschapsarchitecten de specialisten. Zij kunnen je helpen bij het creëren van een buitenruimte die past bij de stijl van je huis en je persoonlijke voorkeuren, of het nu gaat om een kleine stadstuin of een groot landgoed.

Duurzame architecten

Als je geïnteresseerd bent in het milieuvriendelijk maken van je huis, of het nu gaat om nieuwbouw of verbouwing, kan een duurzame architect je helpen. Zij zijn gespecialiseerd in energie-efficiëntie, duurzame materialen en technologieën die helpen om de ecologische voetafdruk van je woning te verkleinen.

Elk van deze soorten architecten biedt unieke vaardigheden en expertise die waardevol kunnen zijn voor verschillende aspecten van je huis, zowel binnen als buiten. Afhankelijk van je specifieke project en behoeften, kun je de juiste vakspecialist kiezen om je droomhuis werkelijkheid te laten worden.

Specialisatie in interieur

Interieurarchitecten

Deze vakspecialisten zijn formeel opgeleid in interieurontwerp en richten zich op de volledige herinrichting van binnenruimtes. Ze houden zich bezig met zowel de esthetische als functionele aspecten van een ruimte. Dit omvat het ontwerpen van de indeling, materiaalkeuze, kleuradvies, verlichting en meubilair. Interieurarchitecten kunnen ook bouwkundige veranderingen voorstellen, zoals het aanpassen van muren of het creëren van nieuwe ruimtes binnen een bestaand kader.

Binnenhuisarchitecten

Hoewel vaak door elkaar gebruikt, kan de term ‘binnenhuisarchitect‘ soms duiden op een meer technisch georiënteerde vakspecialist die zich ook bezighoudt met de structurele aspecten van een ruimte. Naast de inrichting kunnen zij zich bezighouden met bouwkundige aspecten, zoals het plannen van renovaties, het aanvragen van bouwvergunningen en het toezicht houden op bouwwerkzaamheden.

Interieurstylisten

Deze vakspecialisten zijn gespecialiseerd in het stijlen en decoreren van ruimtes. Ze focussen zich voornamelijk op de visuele presentatie en sfeercreatie door middel van meubilair, accessoires, kleuren en texturen. Interieurstylisten zijn ideaal voor projecten waarin geen grote structurele wijzigingen nodig zijn, maar waar een esthetische verandering of een update van de inrichting gewenst is.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Wat doet een architect

Wat doet een architect: werkwijze

Bij het ontwerpen van een huis of uitbouw komen veel verschillende fases aan bod. Om een beter beeld te krijgen van wat een architect echt voor je doet staat het proces in onderstaande opsomming op een rijtje.

1. Schetsontwerp

Jullie gaan om tafel om jouw wensen en behoeften te achterhalen en de mogelijkheden te bespreken. Op basis hiervan wordt de eerste schets gemaakt.

2. Voorlopig ontwerp

Dit is de eerste uitgewerkte schets. Vaak is deze al 3D gevisualiseerd. Jij geeft aan waar je tevreden mee bent en waarmee niet.

3. Definitief ontwerp

Dit is de aangepaste versie van het voorlopig ontwerp; het definitieve ontwerp. Deze dien je in bij de gemeente, zodat zij het vast kunnen toetsen op het bestemmingsplan en voor kunnen leggen aan de welstandscommissie. Zij bepalen of het uiterlijk van het gebouw in het plan van de gemeente past.

4. Technisch ontwerp

Dit is de technisch uitgewerkte versie van het definitief ontwerp. Er staan verschillende besluiten in over: de materialen, funderingstekening, rioleringsverloop, het balkenplan en een detailtekening. Op basis hiervan berekent de architect de energiezuinigheid.

5. Vergunningsaanvraag

Om te mogen beginnen met bouwen heb je een omgevingsvergunning nodig. Hiervoor moet je het technische ontwerp indienen bij de gemeente. De gemeente toetst dit ontwerp, waarop precies verschilt per gemeente.

6. Bestek

Dit is administratief en juridisch en vormt de basis voor het contract met de aannemer. Een alternatief hiervoor is het toevoegen van afwerkstaten (de afwerkingen van wanden, vloeren en plafonds) aan je technische ontwerp.

7. De werktekeningen

De architect, aannemer en overige adviseurs komen samen om een werk overeenstemming te sluiten. In de werktekening worden installatievoorzieningen en gegevens van de constructeur opgenomen.

8. De uitvoering

Wat een architect vaak doet bij de uitvoering is het geven van bouwbegeleiding in het bouwproces om jou bij te staan.

Hoe vind je een betrouwbare architect?

Om zeker te weten dat je in zee gaat met een betrouwbare architect kun je kijken of de architect ingeschreven is bij de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus. Deze architecten voldoen namelijk aan alle eisen en zijn daardoor zeker in staat om jou te helpen met het realiseren van jouw droomhuis. Het is dus slim om hier op te letten wanneer je architect offertes opvraagt. Architecten die zijn ingeschreven bij de BNA voldoen aan de volgende eisen:

  • Zijn ingeschreven in het architectenregister en voldoen aan de Europese opleidingseisen.
  • Hebben minimaal 2 jaar ervaring.
  • Hebben een verzekering tegen beroepsaansprakelijkheid.
  • Volgen minimaal 16 uur per jaar een bij- en nascholing.
  • Bekijken voor het aannemen van opdrachten of zij deskundigheid, vakbekwaamheid en capaciteit hebben voor de opdracht.
  • Gaan vertrouwelijk om met opdrachten.
  • Waarborgen deugdelijke wederzijdse rechten en plichten in overeenkomsten.
  • Houden zich aan de gedragscode van de BNA.

Wat kost een architect?

De totale kosten van een architect verschillen per project en architectenbureau. Gemiddeld gezien betaal je tussen de € 70 en € 150 per uur. De prijs wordt vaak berekend op basis van een uurtarief, honorarium of per m². Een honorarium is een percentage van ongeveer 8 tot 14% van de totale bouwsom. Bekijk onderstaand overzicht voor de gemiddelde kosten per project. 

ProjectGemiddelde prijs per opdracht, incl. BTW
Uittekenen van de woning of aanbouw Vanaf € 500
Uitbouw begane grond, inclusief ontwerp en bouwaanvraagVanaf € 2.500
Aanbouw woning inclusief ontwerp, bouwaanvraag en bestekVanaf € 9.000
Volledig project (uitbreiding van de woning)€ 10.000 – € 15.000
Renovatie woning
Renovatie woning
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is het salaris van een architect?

Het salaris van een architect ligt gemiddeld tussen de € 70 en € 150 per uur. Voor een gemiddeld project liggen deze kosten tussen de € 500 en € 15.000, afhankelijk van het soort project en de ervaring van deze vakspecialist.

Waar kijkt een architect naar?

Een architect ontwerpt huizen en andere gebouwen en visualiseert deze in ontwerp- en bouwtekeningen. De architect kijkt hoe hij jouw wensen en behoeften het beste kan doorvoeren in een woning of ruimte.

Welke vragen kun je stellen aan een architect?

Je kunt verschillende vragen stellen aan een architect. Je kunt bijvoorbeeld interieuradvies krijgen als je specifieke vragen hebt omtrent je inrichting. Daarnaast kan deze vakspecialist tijdens de verbouwing je vragen beantwoorden over de status van de verbouwing en tussentijds een indicatie geven van de totale kosten. Voor zo goed als alle vragen rondom de bouw of renovatie van je woning kun je bij de architect terecht.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden