Vind de beste architect voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Architect Wat doet een architect?

Wat doet een architect?

Wil je beginnen met het bouwen van jouw droomhuis? Of wil je je huis graag verbouwen tot het helemaal jouw stijl is? Dan komt daar hoogstwaarschijnlijk een architect bij kijken. De meeste mensen weten in grote lijnen wat een architect doet, maar het is soms moeilijk om je vinger te leggen op welke taken een architect precies op zich neemt. In dit artikel lees je wat een architect precies is, wat een architect doet, de kosten daarvan en de verschillen tussen verschillende soorten architecten.

De kosten van een architect

Wat de architect doet is er voor zorgen je succesvol een nieuw huis laat bouwen of dat je verbouwing precies uitpakt zoals jij dat wil. Voordat je verder leest over wat het inhuren van een architect inhoudt is het belangrijk om een kostenplaatje in je hoofd te hebben. Er zijn namelijk veel verschillende werkzaamheden, die sterk variëren in prijs. Zo weet je of dit past binnen het project wat jij voor ogen hebt. Wat een architect kost lees je in de onderstaande tabel.

ProjectGemiddelde prijs per opdracht, incl. BTW
Uittekenen van de woning of aanbouw Vanaf € 500
Uitbouw begane grond, inclusief ontwerp en bouwaanvraagVanaf € 2.500
Aanbouw woning inclusief ontwerp, bouwaanvraag en bestekVanaf € 9.000
Volledig project (uitbreiding van de woning)€ 10.000 - € 15.000
Renovatie woning
Renovatie woning

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat doet een architect

Wat doet een architect?

Wat een architect doet is het ontwerpen van huizen en andere gebouwen en deze visualiseren in ontwerp- en bouwtekeningen. Naast huizen, ontwerpt de architect ook verbouwingen die je aan je bestaande huis wilt laten doen en geeft advies over de inrichting hiervan. Vervolgens begeleidt hij het technische en administratieve proces van de verbouwing. Binnen het vakmanschap zijn er ook nog specialisaties, bijvoorbeeld een interieuradviseur, een binnenhuisarchitect, etc. Hieronder vind je hier meer uitleg over. Een architect focust zich op één specialisatie (een bouwmeester) of verdiept zich in meerdere specialiteiten (een metgezel).

 1. Wat doet een informatie architect?

  Een informatie architect rapporteert aan de manager van het architectuur team. Wanneer een architect deze functie op zich neemt, betekent het dus automatisch dat er meerdere architecten aan het project werken. Dit gebeurt dus eigenlijk alleen bij grotere projecten. De informatie architect maakt een architectuurontwerp van complexe en grote systemen. Hij richt zich veel op het proces en de informatieflow.

 2. Wat doet een tuin- en landschapsarchitect?

  Een tuin-en landschapsarchitect wordt ingezet door de overheid om stadsparken en groen in een gemeente in te richten, maar is ook particulier inzetbaar. Namelijk: wanneer je niet weet wat je moet doen met je tuin zet je een tuinarchitect in. Met hem of haar bespreek je dan je wensen, wat je graag als eindresultaat zou zien en wat je absoluut niet wilt. Deze architect doet dan zijn uiterste best om het meeste uit jouw tuin te halen.

 3. Wat doet een interieuradviseur?

  Een interieuradviseur geeft advies over de kleuren en aankleding van meubels, accessoires en verlichting. Hij maakt een verlichtingsplan, maakt een moodboard en maakt eventueel professionele foto’s van je woning. Deze adviseur heeft vaak geen erkende opleiding en is dus ook niet aangesloten bij de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten.

 4. Wat doet een binnenhuisarchitect?

  Een binnenhuisarchitect (ook wel interieurarchitect genoemd) geeft advies over de inrichting van je huis, met daarbij advies over bouwkundige constructies. Hij regelt bouw- en vergunningsaanvragen voor je. Verder stelt een binnenhuisarchitect offertes op en is eventueel bevoegd om de bouw te begeleiden.

Wat doet een architect: het proces

Bij het ontwerpen van een huis of uitbouw komen veel verschillende fases aan bod. Om een beter beeld te krijgen van wat een architect echt voor je doet staat het proces in onderstaande opsomming op een rijtje.

 1. Schetsontwerp

  Jullie gaan om tafel om jouw wensen en mogelijkheden te bespreken en mogelijkheden te bespreken. Op basis hiervan maakt de architect de eerste schets.

 2. Voorlopig ontwerp

  Dit is de eerste uitgewerkte schets. Vaak is deze al 3D gevisualiseerd. Jij geeft aan waar je tevreden mee bent en waarmee niet.

 3. Definitief ontwerp

  Dit is de aangepaste versie van het voorlopig ontwerp; het definitieve ontwerp. Deze dien je in bij de gemeente, zodat zij het vast kunnen toetsen op het bestemmingsplan en voor kunnen leggen aan de welstandscommissie. Zij bepalen of het uiterlijk van het gebouw in het plan van de gemeente past.

 4. Technisch ontwerp

  Dit is de technisch uitgewerkte versie van het definitief ontwerp. Er staan verschillende besluiten in over: de materiaal ontmoetingen, funderingstekening, rioleringsverloop, het balkenplan en een detailtekening. Op basis hiervan berekent de architect de energiezuinigheid.

 5. Vergunningsaanvraag

  Om te mogen beginnen met bouwen heb je een omgevingsvergunning nodig. Hiervoor moet je het technische ontwerp indienen bij de gemeente. De gemeente toetst dit ontwerp, waarop precies verschilt per gemeente.

 6. Bestek

  Dit is administratief en juridisch en vormt de basis voor het contract met de aannemer. Een alternatief hiervoor is het toevoegen van afwerkstaten (de afwerkingen van wanden, vloeren en plafonds) aan je technische ontwerp.

 7. De werktekeningen

  De architect, aannemer en overige adviseurs komen samen om een werk overeenstemming te sluiten. In de werktekening worden installatievoorzieningen en gegevens van de constructeur opgenomen.

 8. De uitvoering

  Wat een architect vaak doet bij de uitvoering is het geven van bouwbegeleiding in het bouwproces om jou bij te staan.

 

Architect huis

Een betrouwbare architect

Om zeker te weten dat je in zee gaat met een betrouwbare architect is het belangrijk om de architect ingeschreven is bij de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus. Deze architecten voldoen aan alle eisen en zijn daardoor zeker in staat om jou te helpen met het realiseren van jouw droomhuis, je weet wanneer ze hierbij zijn aangesloten ook zeker dat ze goed behandeld worden naar de regels van het architecten cao. Het is dus slim om hier op te letten wanneer je architect offertes opvraagt. Architecten die zijn ingeschreven bij de BNA voldoen aan de volgende eisen:

 • Zijn ingeschreven in het architectenregister en voldoen aan de Europese opleidingseisen.
 • Hebben minimaal 2 jaar ervaring.
 • Hebben een verzekering tegen beroepsaansprakelijkheid.
 • Volgen minimaal 16 uur per jaar een bij- en nascholing.
 • Bekijken voor het aannemen van opdrachten of zij deskundigheid, vakbekwaamheid en capaciteit hebben voor de opdracht.
 • Gaan vertrouwelijk om met opdrachten.
 • Waarborgen deugdelijke wederzijdse rechten en plichten in overeenkomsten.
 • Houden zich aan de gedragscode van de BNA.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden