Vind de beste architect voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Architect Wat doet een architect?

Wat doet een architect?

Wat doet een architect nou precies en hoe kan hij jou helpen? De meeste mensen weten in grote lijnen wat een architect doet, maar het is soms moeilijk om je vinger te leggen op welke taken een architect exact op zich neemt. In dit artikel lees je wat een architect precies is, wat de werkzaamheden zijn en welke kosten daarbij komen kijken. 

Wat kost een architect? 

De totale kosten van een architect verschillen per project en architect. Gemiddeld gezien betaal je tussen de € 70 en € 150 per uur. De prijs wordt vaak berekend op basis van een uurtarief, honorarium of per m². Een honorarium is een percentage van ongeveer 8 tot 14% van de totale bouwsom. Bekijk onderstaand overzicht voor de gemiddelde kosten per project. 

ProjectGemiddelde prijs per opdracht, incl. BTW
Uittekenen van de woning of aanbouw Vanaf € 500
Uitbouw begane grond, inclusief ontwerp en bouwaanvraagVanaf € 2.500
Aanbouw woning inclusief ontwerp, bouwaanvraag en bestekVanaf € 9.000
Volledig project (uitbreiding van de woning)€ 10.000 - € 15.000
Renovatie woning
Renovatie woning
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat doet een architect

Wat doet een architect?

Wat een architect doet is het ontwerpen van huizen en andere gebouwen en deze visualiseren in ontwerp- en bouwtekeningen. Naast nieuwe huizen, ontwerpt hij ook verbouwingen die je aan je bestaande huis wilt laten doen en geeft hij advies over de inrichting hiervan. Vervolgens begeleidt hij het technische en administratieve proces van de verbouwing. Binnen het vakmanschap zijn er ook nog specialisaties, bijvoorbeeld een interieuradviseur of binnenhuisarchitect. Hieronder vind je hier meer uitleg over. Een architect focust zich op één specialisatie (een bouwmeester) of verdiept zich in meerdere specialiteiten (een metgezel).

Informatie architect

Een informatie architect rapporteert aan de manager van het architectuur team. Wanneer een architect deze functie op zich neemt, betekent het dus automatisch dat er meerdere architecten aan het project werken. Dit gebeurt dus eigenlijk alleen bij grotere projecten. De informatie architect maakt een architectuurontwerp van complexe en grote systemen. Hij richt zich veel op het proces en de informatieflow.

Tuin- en landschapsarchitect

Een tuin-en landschapsarchitect wordt ingezet door de overheid om stadsparken en groen in een gemeente in te richten, maar is ook particulier inzetbaar. Wanneer je niet weet wat je moet doen met je tuin kun je een tuinarchitect inzetten om je hierbij te helpen. Met hem of haar bespreek je dan je wensen, wat je graag als eindresultaat zou zien en wat je absoluut niet wilt. Deze architect doet dan zijn uiterste best om het meeste uit jouw tuin te halen.

Interieuradviseur

Een interieuradviseur geeft advies over de kleuren en aankleding van meubels, accessoires en verlichting. Hij maakt een verlichtingsplan, maakt een moodboard en maakt eventueel professionele foto’s van je woning. Deze adviseur heeft geen erkende opleiding nodig en is dus ook niet aangesloten bij de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten

Binnenhuisarchitect

Een binnenhuisarchitect (ook wel interieurarchitect genoemd) geeft advies over de inrichting van je huis, met daarbij advies over bouwkundige constructies. Hij regelt bouw- en vergunningsaanvragen voor je. Verder stelt een binnenhuisarchitect offertes op en is eventueel bevoegd om de bouw te begeleiden.

Hoe gaat een architect te werk? 

Bij het ontwerpen van een huis of uitbouw komen veel verschillende fases aan bod. Om een beter beeld te krijgen van wat een architect echt voor je doet staat het proces in onderstaande opsomming op een rijtje.

Schetsontwerp

Jullie gaan om tafel om jouw wensen en behoeften te achterhalen en de mogelijkheden te bespreken. Op basis hiervan wordt de eerste schets gemaakt.

Voorlopig ontwerp

Dit is de eerste uitgewerkte schets. Vaak is deze al 3D gevisualiseerd. Jij geeft aan waar je tevreden mee bent en waarmee niet.

Definitief ontwerp

Dit is de aangepaste versie van het voorlopig ontwerp; het definitieve ontwerp. Deze dien je in bij de gemeente, zodat zij het vast kunnen toetsen op het bestemmingsplan en voor kunnen leggen aan de welstandscommissie. Zij bepalen of het uiterlijk van het gebouw in het plan van de gemeente past.

Technisch ontwerp

Dit is de technisch uitgewerkte versie van het definitief ontwerp. Er staan verschillende besluiten in over: de materialen, funderingstekening, rioleringsverloop, het balkenplan en een detailtekening. Op basis hiervan berekent de architect de energiezuinigheid.

Vergunningsaanvraag

Om te mogen beginnen met bouwen heb je een omgevingsvergunning nodig. Hiervoor moet je het technische ontwerp indienen bij de gemeente. De gemeente toetst dit ontwerp, waarop precies verschilt per gemeente.

Bestek

Dit is administratief en juridisch en vormt de basis voor het contract met de aannemer. Een alternatief hiervoor is het toevoegen van afwerkstaten (de afwerkingen van wanden, vloeren en plafonds) aan je technische ontwerp.

De werktekeningen

De architect, aannemer en overige adviseurs komen samen om een werk overeenstemming te sluiten. In de werktekening worden installatievoorzieningen en gegevens van de constructeur opgenomen.

De uitvoering

Wat een architect vaak doet bij de uitvoering is het geven van bouwbegeleiding in het bouwproces om jou bij te staan.

Een betrouwbare architect

Om zeker te weten dat je in zee gaat met een betrouwbare architect kun je kijken of de architect ingeschreven is bij de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus. Deze architecten voldoen namelijk aan alle eisen en zijn daardoor zeker in staat om jou te helpen met het realiseren van jouw droomhuis. Het is dus slim om hier op te letten wanneer je architect offertes opvraagt. Architecten die zijn ingeschreven bij de BNA voldoen aan de volgende eisen:

  • Zijn ingeschreven in het architectenregister en voldoen aan de Europese opleidingseisen.
  • Hebben minimaal 2 jaar ervaring.
  • Hebben een verzekering tegen beroepsaansprakelijkheid.
  • Volgen minimaal 16 uur per jaar een bij- en nascholing.
  • Bekijken voor het aannemen van opdrachten of zij deskundigheid, vakbekwaamheid en capaciteit hebben voor de opdracht.
  • Gaan vertrouwelijk om met opdrachten.
  • Waarborgen deugdelijke wederzijdse rechten en plichten in overeenkomsten.
  • Houden zich aan de gedragscode van de BNA.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen 

Wat is het salaris van een architect?

Het salaris van een architect ligt gemiddeld tussen de € 70 en € 150 per uur. Voor een gemiddeld project liggen deze kosten tussen de € 500 en € 15.000, afhankelijk van het soort project en de ervaring van de architect.

Waar kijkt een architect naar?

Een architect ontwerpt huizen en andere gebouwen en visualiseert deze in ontwerp- en bouwtekeningen. De architect kijkt hoe hij jouw wensen en behoeften het beste kan doorvoeren in een woning of ruimte.

Welke vragen kun je stellen aan een architect?

Je kunt verschillende vragen stellen aan een architect. Hij kan je bijvoorbeeld interieuradvies geven als je specifieke vragen hebt omtrent je inrichting. Daarnaast kan hij tijdens de verbouwing je vragen beantwoorden over de status van de verbouwing en tussentijds een indicatie geven van de totale kosten. Voor zo goed als alle vragen rondom de bouw of renovatie van je woning kun je bij de architect terecht.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden