Vergelijk architect offertes
Vind dé architect voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Architect Plattegrond huis

Plattegrond huis

De plattegrond van een huis is de basis waaruit een architect werkt. De plattegrond laat goed zien waar alle kamers van het huis zich (gaan) bevinden en geeft een goed beeld van de ruimtelijke omstandigheden in huis. Door deze tekeningen is het makkelijker om het eindresultaat van je bouwproject in te beelden, of je gaat voor een plattegrond van het casco van je huis of van een heel nieuw huis.

Een plattegrond van je huis maken: het proces

Voordat er een plattegrond van je huis komt, ga je eerst een architect zoeken die het voor je uitvoert. Een eigen huis laten bouwen is natuurlijk altijd spannend, dus het is fijn om te weten wat je te wachten staat. In de stappen hieronder lees je wat je precies kunt verwachten van het proces. Staat het casco van je huis al en huur je een architect in voor de binnenkant? Dan gelden de stappen 1 tot en met 4 voor jou.

1. In gesprek met de architect

In een eerste gesprek kijk je of er een klik is en wederzijds begrip tussen jou en de architect. Je praat over je wensen, laat referenties zien en vertelt over je verwachtingen omtrent het huis ontwerpen. Om een beter beeld te krijgen van de architect is het handig om te vragen of je eerder gerealiseerde projecten mag zien. Verloopt dit gesprek zoals je gehoopt had, dan plan je een nieuwe afspraak in om de plattegrond te gaan tekenen.

2. De architect legt een schetsplan voor

De eerste schets van een plattegrond van je huis geeft een duidelijk beeld van de gemaakte plannen. Er kan nu nog overlegd worden over wat er wel naar wens is en wat niet. Doordat er nu een duidelijker beeld is, is het waarschijnlijk dat de architect ook al een offerte op kan stellen. Zo heb je meer duidelijkheid of de uiteindelijke kosten van het maken van een plattegrond voor je huis.

3. De uiteindelijke plattegrond is duidelijk

Met de eerste schets als basis werkt de architect de plattegrond uit. Vaak gebeurd dit in een 3D tekenprogramma. De gevels en plattegronden zijn uitgewerkt en op dit punt in het proces is er ook meer duidelijkheid over de voorgestelde kleuren en materialen voor de buitenkant van de woning. Er is nu duidelijk wat de architect nog voor je gaat doen.

4. Voor-overleg met de gemeente vindt plaats

Het is belangrijk dat de schets/plattegrond huis voldoet aan de regelgeving of het bestemmingsplan van jouw gemeente. Daarom is het verstandig om je schets vast in te leveren, waarop de gemeente een voorlopige toetsing doet. Wanneer deze positief is heb je iets meer zekerheid over of je uiteindelijk een vergunning krijgt.

5. Je maakt afspraken met een constructeur

Je gaat met een constructeur om de tafel, die een schetsmatige constructieopzet maakt. Hij of zij zet de sondering in gang en maakt bouwbesluitberekeningen. Samen met de constructeur kijk je naar welke vergunningsaanvragen je moet doen en of er bodemonderzoek vereist is. Jullie dienen vervolgens een bouwaanvraag in.

6. Een getekend bestek vastleggen

Er wordt een getekend bestek aan waarin extra details, verwerking van bouwkundige punten, constructie en de exacte indeling van de badkamer en keuken zijn vastgelegd.

7. De aannemer gaat aan de slag

Je gaat een samenwerking met een aannemer aan en de bouw kan beginnen. Op basis van de plattegrond van de architect en het bestek van de bouwbegeleider stelt de aannemer een prijs vast. Wat de architect nu nog doet is het keuren van de voegen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Plattegrond huis

Wanneer laat je een plattegrond van je huis maken?

Het is mogelijk om de plattegrond van je huis zelf te tekenen, bijvoorbeeld met een gratis tekenprogramma, maar dit is altijd een stuk minder accuraat dan de tekening van een architect. Het is wel goed om een beeld te krijgen van hoe je huis er naar de verbouwing uit gaat zien, maar je mag een zelf ontworpen plattegrond niet gebruiken wanneer een tekening verplicht is voor een vergunningsaanvraag. Een tekening van je huis is ook verplicht wanneer:

  • Er een welstandsgoedkeuring vereist is in je gemeente
  • Je huis als monument op de werelderfgoedlijst staat
  • Er ergens asbest in je huis zit
  • Je de constructie van je huis verandert
  • Je het dak of de gevel van plan bent te veranderen
  • Je van plan bent een huis op een lege kavel te bouwen
  • Ga altijd bij je gemeente na of je aan alle eisen voldoet, aangezien het sterk kan verschillen per gemeente en provincie

Het verschil tussen een plattegrond en een bouwplan

Veel mensen verwarren een plattegrond en een bouwplan met elkaar, omdat mensen niet weten wat de termen precies inhouden. Dit komt doordat de twee erg op elkaar lijken, maar voor andere doeleinden worden gebruikt. Een plattegrond is een bovenaanzicht van de kamers en ruimtes in een huis. Het laat dus een totaalbeeld zien van het huis. Een plattegrond alleen is niet genoeg om aan een bouwbedrijf te geven, zij hebben blauwdrukken, bouwtekeningen en eventueel een bouwkundige keuring nodig om echt aan de slag te kunnen. Een plattegrond is in feite een vereenvoudigde weergave van de indeling en eventueel inrichting van het huis. Wil je de plattegrond gebruiken als communicatiemiddel in de bouw, dan moet het voldoende informatie bevatten om als bouwtekening te fungeren.

De inhoud van een plattegrond

De plattegrond van een huis heeft bepaalde gegevens en richtlijnen nodig, waardoor het voor de gemeente een duidelijk document is. In de meeste gevallen is de schaal van een plattegrond 1:100 of 1:50. Op een plattegrond moet ook altijd een technische omschrijving staan. Zo staan de huidige situatie en de nieuwe situatie aangegeven en de gekozen materialen. Ook is het belangrijk dat de locatie en het adres van de eigenaar staan aangegeven.

Wat kost het om een plattegrond van een huis te maken?

De kosten van het maken van een plattegrond hangen sterk af van het project. Zo is er een groot verschil in prijs tussen het maken van een plattegrond van de binnenkant van je (bestaande) huis en het maken van een plattegrond voor een nieuw huis. Dit is logisch, gezien de hoeveelheid tijd en werk er in gaat zitten. Kijk hieronder naar een overzicht van de architect kosten voor verschillende projecten.

Soort ontwerpGemiddelde kosten inclusief BTW
Ontwerp van de uitbouw van een woning
€ 500
Ontwerp van een kale ruimte
€ 600 – € 2.000
Ontwerp nieuwbouw gezinswoning€ 7.000
Voorlopig en definitief ontwerp nieuwbouwwoning€ 8.700
Ontwerp voor het uitbreiden van een woning€ 10.000
Ontwerp voor de volledige renovatie van een woning€ 35.000 – € 50.000

Bespaartips voor wanneer je met een architect in zee gaat

De bouw van een nieuwe woning of de renovatie van je huidige woning is prijzig. Het is daarom fijn om de mogelijkheid te hebben om op kleine dingen te besparen. De tips hieronder zijn dingen waar je misschien niet meteen aan denkt, maar die zeker meewerken in het reduceren van het uiteindelijke kostenplaatje van je huis bouwen of verbouwen.

Bespreek de veiligheidscoördinatie

Wanneer je aan je architect vraagt of hij of zij de taken van de veiligheidscoördinatie en arbo wetgeving conform het arbeidsomstandighedenbesluit op zich wil nemen, zul je goedkoper uit zijn dan wanneer je hier iemand anders voor moet inschakelen.

Kies een architect in de buurt

De kosten van een huis ontwerpen en daarmee de prijzen van verschillende interieurarchitecten liggen vaak dicht bij elkaar. Bespaar daarom op de kleine dingen, zoals reistijd en -kosten. Hierdoor bespaar je gemiddeld € 0,25 per kilometer.

Werk zoveel mogelijk met rechte lijnen

Rechte lijnen zijn goedkoper in de uitvoering dan ronde of kronkelende lijnen. Hier betaal je namelijk in de bouw meer voor. Ronde ramen of bogen in de voordeur zijn dus niet handig voor het kostenplaatje, hetzelfde geldt voor siermetselwerk, muizentanden en speciale verbanden.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden