Vergelijk architect offertes
Vind dé architect voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Architect Bouwtekening huis

Bouwtekening huis

Wanneer je hebt besloten dat je je droomhuis wilt laten realiseren, dan zal je een bouwtekening moeten laten maken. Dit is een technische tekening van een gebouw en is nodig bij het aanvragen van een omgevingsvergunning. Een bouwtekening van je huis opvragen is ook belangrijk bij iedere vorm van een uitbouw bij een bestaande woning. In dit artikel lees je alles over de kosten van een bouwtekening, wat het inhoudt en wat de eisen zijn.

Wat staat er op een bouwtekening?

Op een bouwtekening staat altijd bepaalde informatie standaard vermeld. Zo staat er standaard informatie op om de tekening overzichtelijk en begrijpelijk te maken. Wanneer de volgende informatie vermeld staat op de bouwtekening is het ook geschikt om in te dienen voor een omgevingsvergunning:

 • Naam van het project
 • Projectnummer
 • Schaal
 • Plattegrond, doorsnede en details
 • Huidige en nieuwe situatie
 • Materialen
 • De locatie en adresgegevens van de eigenaar (NAW)
 • Datum
 • Handtekening van de persoon of bureau aanduiding die de plattegrond gemaakt heeft
Bouwtekening
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat zijn de bouwtekening kosten?

Er zijn verschillende bouwprojecten waar je een bouwtekening voor nodig hebt, zoals wanneer je je eigen huis wilt laten bouwen of verbouwen. Een bouwtekening laten maken kost gemiddeld tussen de € 400 en € 1.400, afhankelijk van de oppervlakte van de ruimte. Bekijk in de onderstaande tabel de prijzen van alle verschillende bouwprojecten.

Type bouwtekening
Gemiddelde prijs incl. BTW
Gehele woningVanaf € 1.350
VerdiepingVanaf € 750
Uitbouw€ 600 – € 1.000
Garage€ 590 – € 890
Aanbouw€ 600 – € 1.000
Dakkapel€ 515 – € 815
Dakopbouw€ 500 – € 800
Dakterras€ 400 – € 1.000

Wanneer laat je een bouwtekening maken?

Wanneer je je huis wilt laten verbouwen of zelf een nieuw huis wilt ontwerpen, is het noodzakelijk om een bouwtekening te maken. Een bouwtekening is namelijk vaak nodig om een vergunningsaanvraag in te mogen dienen. Dit is nodig wanneer:

 • Er een welstandsgoedkeuring vereist is in je gemeente
 • Je huis als monument op de werelderfgoedlijst staat
 • Er ergens asbest in je huis zit
 • Je de constructie van je huis gaat veranderen
 • Het dak of de gevel veranderd gaat worden
 • Je van plan bent een huis op een lege kavel te bouwen

Veel mensen kiezen er toch voor om ook een bouwtekening te laten maken op het moment dat er geen vergunningsaanvraag nodig is. Dit heeft verschillende redenen, je doet dit wanneer:

 • Je je wensen graag duidelijk wilt maken in een duidelijk document, het biedt meer overzicht.
 • Je er zeker van wilt zijn dat je juridisch sterk staat voor het geval er een fout in de bouw wordt gemaakt. Zo voorkom je onnodige extra (ver)bouwkosten.
 • De bouwtekening gebruikt gaat worden als communicatiemiddel in de bouw van je huis.

Is een architect echt nodig?

Op internet zijn er veel verschillende artikelen en stappenplannen over hoe je zelf een bouwtekening maakt. Dit is goed mogelijk als je er veel tijd en moeite in stopt en verstand hebt van de bouw en verschillende materialen. Wel is de gemeente sneller geneigd om de tekening van een architect goed te keuren. Bij zelf gemaakte bouwtekeningen worden sneller vraagtekens gezet. Deze extra vragen kosten tijd en dus ook geld.

Hoofdzakelijk is het slim om een architect in te huren omdat deze veel ervaring en expertise heeft en precies weet hoe je een ruimte optimaal benut. Bij sommige verbouwingen zijn architect kosten te besparen: een bouwtekening van een dakkapel of kozijnen kan bijvoorbeeld meestal standaard en dus gratis geleverd worden.

Hoe kun je een bouwtekening van je huis opvragen?

Op het moment dat je wilt gaan verbouwen heb je vaak de plattegrond van je huis nodig, als je deze kwijt bent is dat vervelend. Vaak is deze nog terug te vinden in het gemeentearchief, waar je de originele bouwtekening van je bestaande huis eenvoudig kan opvragen.

Het is het beste om hiervoor zelf langs te gaan bij het gemeentehuis als je een oude woning hebt, heb je een moderne woning dan is er een grote kans dat de tekening online te vinden is. Mocht dit niet lukken, dan is het handig om de makelaar die het huis heeft verkocht te contacteren. Mocht dit allebei niet lukken, dan zit er niets anders op dan het laten maken van een nieuwe tekening van je huis.

Welke verschillende bouwtekeningen zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten bouwtekeningen. Hieronder lees je een opsomming van de meest voorkomende. Een architect heeft kennis over alle soorten bouwtekeningen en zal bepalen welk van deze tekeningen het beste bij jouw verbouwing past.

Vraag voordat je met een architect in zee gaat de kadastrale gegevens op zodat je goed voorbereid het gesprek in gaat. Bekijk in de tabel de soorten tekeningen en wat ze inhouden.

Soort tekening
Beschrijving
DetailtekeningIn een detailtekening staat op veel kleinere schaal aangegeven wat er precies op een bepaald gedeelte van een plattegrond komt te staan. Meestal is deze schaal 1:15 en soms zelfs 1:10.
PlattegrondEen technische tekening van een gebouw, een plattegrond van je huis laat zien waar alle kamers, ramen en deuren zich (gaan) bevinden: een simpele tekening. Dit is altijd een bovenaanzicht. Een plattegrond is een van de meest gangbare bouwtekeningen.
OntwerptekeningEen ontwerptekening is het schetsontwerp, dit is voornamelijk handig als eerste communicatiemiddel. Aan de hand van deze tekening merk je of jij en de architect op één lijn zitten en kan je aangeven waar je tevreden mee bent en waarmee niet.
ConstructietekeningDeze tekening legt de focus op de draagstructuren van het gebouw. Ook staat hierin de balklaag richting, vloeroverspanning, het funderingsplan, kapplan en de verdiepingsvloeren aangegeven.
WerktekeningGeeft een compleet beeld van het eindresultaat van een bouwproject, hier staan dan ook de definitieve maatvoeringen op aangegeven. De schaal van een werktekening is doorgaans 1:20.
BestektekeningHierin staat de werkomschrijving vermeld, dit legt de afspraken tussen de opdrachtgever en de aannemer vast. Een bestektekening volgt op het definitieve ontwerp.
InstallatietekeningAlles wat te maken heeft met elektriciteit staat aangegeven op deze tekeningen, denk aan de locatie van elektrische apparatuur en waar de schakelaars en aansluitpunten voor internet zijn.

Tips voor het vinden van de juiste architect

Een architect moet aansluiten bij jouw woonwensen en stijl, zodat je meer zekerheid hebt van een goed eindresultaat. Tegelijkertijd moet hij de werkzaamheden uitvoeren binnen jouw budget. Hoe je de beste vergelijking maakt tussen architecten zodat je de kosten van het huis ontwerpen en de prijs van het laten (ver)bouwen van je woning zoveel mogelijk beperkt? Bekijk de onderstaande punten.

 1. Het portfolio: Je vindt het portfolio vaak op de website van de architect. Hier kun je voorgaande projecten bekijken en krijg je een indruk van het werk van de architect. Bekijk of het portfolio aansluit op jouw wensen.
 2. Werkwijze: Biedt de architect de mogelijkheden aan waar jij naar op zoek bent? Bekijk ook of de architect gespecialiseerd is in bepaalde woonstijlen of projecten.
 3. De prijzen: De prijzen tussen architecten kunnen verschillen zoals aangegeven staat in de eerste prijstabel in dit artikel. Bepaal van tevoren voor jezelf een budget en bekijk of de architect hieraan kan voldoen. Door verschillende offertes met elkaar te vergelijken kun je de prijzen inzien en de beste uitkiezen voor jouw project. 
 4. Garantieregeling: Welke garantieregelingen treft de architect? Veel architecten bieden een klanttevredenheidsregeling. Ben je niet tevreden over het ontwerp? Dan gaat de architect zoeken naar iets wat perfect bij jouw smaak past.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost een bouwtekening door architect?

Gemiddeld gezien kost het tussen de € 400 en € 1.400 als je een bouwtekening wilt laten maken door een architect. De totale prijs is afhankelijk van de oppervlakte van de ruimte. Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan om inzicht te krijgen in de exacte kosten voor jouw project.

Is een bouwtekening verplicht?

Wanneer je een omgevingsvergunning wilt aanvragen ben je verplicht om onder andere een bouwtekening aan te leveren.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden