Vergelijk zonwering offertes
Vind dé zonwering specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonwering

Zonwering

Zonwering is er in allerlei soorten en maten. Of je nu meer schaduw op je terras of balkon wilt, of het binnenshuis in de zomer koel wilt houden. Welk type zonwering past het best bij jouw wensen? Lees op deze pagina meer informatie over zonwering prijzen, de mogelijkheden die je hebt en bespaartips.

Wat kost zonwering?

Voor elk budget is er wel een type zonwering beschikbaar. Prijzen voor buitenzonwering beginnen al bij € 150 en binnenzonwering vanaf € 30. Kosten zijn afhankelijk van o.a. het type zonwering, de afmetingen en het materiaal dat je kiest. Bekijk in onderstaande tabel een indicatie van de gemiddelde zonwering prijzen voor jouw situatie.

Soorten buitenzonweringGemiddelde prijzen per zonwering, incl btwBreedte
Markiezen€ 750 - € 2.5001 - 5 meter
Screens€ 600 - € 2.4001 - 3 meter
Uitvalscherm€ 475 - € 1.7001 - 4 meter
Knikarmscherm€ 900 - € 3.0002 - 6 meter
Rolluiken€ 200 - € 1.150 1 - 3 meter
Buitenjaloezieën € 200 - € 5001 - 4 meter
Terrasoverkapping€ 1.500 - € 5.0003 - 12 meter
Soort binnenzonweringGemiddelde prijzen per zonwering, incl. btw
Breedte
Shutters€ 300 - € 1.400 1 - 3 meter
Jaloezieen€ 90 - € 6001 - 3 meter
Lamellen€ 30 - € 2001 - 2 meter
Rolgordijnen€ 70 - € 2501 - 3 meter
Vouwgordijnen€ 120 - € 3501 - 4 meter
Plissegordijnen€ 50 - € 3001 - 2 meter
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Kies je voor binnen- of buitenzonwering?

Buitenzonwering weert de zon uit huis en creëert een schaduwplek in de tuin. Binnenzonwering decoreert de ramen en zorgt dat de zon buitenshuis blijft waardoor de binnentemperatuur aangenaam blijft.

In de paragrafen hieronder gaan we verder in op de verschillende soorten zonwering die te koop zijn en de bedieningsmogelijkheden die je hebt. Door de diverse mogelijkheden te vergelijken, kies je eenvoudig de juiste zonwering voor jouw situatie.

zonwering

Buitenzonwering

Buitenzonwering levert meerwaarde voor je huis op. Met dergelijke zonneluifels voorkom je namelijk dat zonlicht de woning binnendringt en creëer je een heerlijke schaduwplek op het terras, balkon of veranda. Buitenzonwering doet daarnaast in sommige gevallen zelfs dienst als inbraakbeveiliging.

We zoomen hieronder in op de beste zonwering voor buiten en vertellen je meer over de kenmerken en de voor- en nadelen ervan.

 • Markiezen
 • Screens
 • Uitvalschermen
 • Knikarmschermen
 • Rolluiken
 • Buitenjaloezieën
 • Terrasoverkappingen

BuitenzonweringEigenschappenPrijs
Markiezen- Markiezen zorgen voor een authentieke uitstraling.
- De markiezen houden ook aan de zijkant zon tegen.
€ 750 - € 2.500
Screens- Met screens is het enkel mogelijk om naar buiten te kijken..
- Screens zijn de goedkoopste vorm van buitenzonwering.
€ 600 - € 2.400
Uitvalschermen- Uitvalschermen houden ook de laagstaande zon tegen.
- Door de simpele constructie van uitvalschermen is onderhoud relatief makkelijk.
€ 475 - € 1.700
Knikarmschermen- Knikarmschermen zorgen voor veel schaduw op het terras.
- Doordat knikarmscherm hoog hangen en horizontaal uitrollen, blijft de doorloop vrij.
€ 900 - € 3.000
Rolluiken- Rolluiken kunnen een ruimte volledig verduisteren.
- Rolluiken zijn inbraakwerend.
€ 200 - € 500
Buitenjaloezieën- Door middel van horizontale lamellen reguleer je de lichtinval.
- Buitenjaloezieën zijn optrekbaar, waardoor ze uit het zicht verdwijnen.
€ 200 - € 500
Terrasoverkappingen- Onder een terrasoverkapping is het mogelijk om het hele jaar beschut te zitten.
- Terrasoverkappingen bieden naast bescherming tegen de zon ook bescherming tegen de regen.
€ 800 - € 1.200

Markiezen

Een markies heeft een authentieke uitstraling. Markiezen draaien van het raam af en creëren een ronde koepel over het raam. Zo beschermt het je interieur tegen de felle zon. Het voordeel van een markies is dat ook de zijkanten van de zonwering de zon tegenhouden.

Het nadeel is dat het op de begane grond lastig is om er onderdoor te lopen. Als de markies uitklapt, valt het zonnescherm namelijk naar beneden. Markiezen zijn relatief duur in aanschaf en onderhoud. Een markies vangt daarentegen veel vuil op. Zorg ervoor dat je de bovenkant regelmatig schoonmaakt. Zo geniet je jarenlang van jouw mooie zonwering.

Screens

Een screen is een doek dat strak voor je raam via een rails naar beneden zakt. Het is vergelijkbaar met een rolluik. Het voordeel van deze verticale zonwering is dat het mogelijk is om van binnen naar buiten te kijken, maar je vanuit buiten het huis niet in kunt kijken. Dit vergroot het gevoel van privacy.

Een nadeel van screens is dat vlekken, zoals vogelpoep, lastig te verwijderen zijn. Daarnaast verdwijnt het privacy voordeel als de zon weg is. Met de lichten aan is het mogelijk dat mensen wel van buiten naar binnen kunnen kijken. Screens zijn één van de goedkoopste vormen van zonwering en gemakkelijk in onderhoud. Met een zachte borstel en zeep houd je de screen gemakkelijk schoon.

Uitvalschermen

Een uitvalscherm is geschikt voor ramen waar geen doorloop is. Het uitvalscherm hangt diagonaal laag voor het raam. Het doek voorkomt dat de felle zon makkelijk naar binnen schijnt. Het voordeel van een uitvalscherm is dat ook laagstaande zon niet naar binnen schijnt.

Een nadeel van uitvalschermen is dat de zonwering niet geschikt is voor openslaande ramen en deuren. Uitvalschermen zijn relatief goedkoop vanwege de simpele constructie. De simpele constructie maakt onderhoud bovendien makkelijk. Zorg dat de scharnierpunten gesmeerd zijn en het doek vlekvrij is, zodat je er de hele zomer van kunt genieten.

Knikarmschermen

Een knikarmscherm, ofwel zonneluifel, creëert schaduw door een doek horizontaal uit te rollen. Het scherm zorgt voor een groot schaduw oppervlak op je terras. Knikarmschermen hebben het voordeel dat er een vrije doorloop mogelijk blijft: de perfecte zonwering voor je terras.

Nadelig is dat knikarmen windgevoelig zijn. Rol ze dus in als de wind toeneemt. Daarnaast schijnt een laagstaande zon makkelijk onder het scherm door. Een knikarmscherm is een dure vorm van zonwering. Daarentegen heb je weinig omkijken naar een knikarmscherm. Je maakt het doek schoon met een zachte borstel en zeep. Let er wel op dat je het doek even uitrolt als het open heeft gestaan tijdens een bui. Zo droogt het doek makkelijk. Is je doek beschadigd? Dan kun je eenvoudig het doek laten vervangen door een vakspecialist om er zo weer jarenlang van te genieten.

Rolluiken

Rolluiken verduisteren jouw woning via horizontale lamellen die naar beneden uitrollen. Via een rails rollen de lamellen strak voor het raam langs. Hierdoor vormt het bijvoorbeeld ideale zonwering voor een dakraam. Het voordeel van een rolluik is dat het de ruimte volledig verduistert. Daarnaast houdt een rolluik geluid, kou en warmte van buitenaf tegen. Rolluiken zorgen er bovendien voor dat ongenodigde gasten minder makkelijk inbreken.

Een nadeel ervan is dat het openen en sluiten niet geruisloos gaat. Bovendien is het uiterlijk van rolluiken niet altijd sfeervol. Rolluiken zijn relatief goedkoop en onderhoudsarm. De buitenkant van een rolluik is daarnaast makkelijk schoon te maken.

Buitenjaloezieën

Buitenjaloezieën zijn horizontale lamellen die voor het raam naar beneden zakken. Het voordeel van buitenjaloezieën is dat je hiermee de hoeveelheid lichtinval zelf bepaalt. Zo is het mogelijk om een bijna volledig verduisterde kamer te creëren.

Het nadeel van buitenjaloezieën is dat ze niet inbraakwerend zijn. Daarnaast zijn buitenjaloezieën niet goed bestand tegen harde wind. Buitenjaloezieën bevinden zich wat prijs betreft in het middensegment. De jaloezieën vragen weinig onderhoud en zijn te reinigen door middel van een spons, afwasmiddel en een tuinslang.

Terrasoverkappingen

Een terrasoverkapping, of pergola, is een permanente constructie. De overkapping beschermt je niet alleen tegen fel zonlicht, maar ook tegen regen. Een terrasoverkapping is een vierpotig frame waarvan 2 poten bevestigd zijn aan de gevel en 2 poten op de grond staan. Het is ook mogelijk om glazen wanden te plaatsen, zo zit je nog beschutter.

Het voordeel van terrasoverkappingen is dat je eerder in het jaar geniet van de buitenlucht. Ook tot lang na de zomer zit je buiten beschut. Het nadeel van een terrasoverkapping is de montage ervan. Dit dien je over te laten aan een vakspecialist vanwege de moeilijkheidsgraad. De constructie moet verankerd staan in de grond.

Een terrasoverkapping is een dure vorm van zonwering die met regelmaat een poetsbeurt nodig heeft. In alle seizoenen staat de overkapping tenslotte buiten.

uitvalscherm

Binnenzonwering

Binnenzonwering helpt bij het creëren van een heerlijk binnenklimaat in bijvoorbeeld je woonkamer, slaapkamer of serre. Daarnaast fungeert zonwering ook nog eens als sfeervolle raamdecoratie. Lees hieronder meer over verschillende soorten binnenzonwering.

 • Shutters
 • Jaloezieën
 • Lamellen
 • Rolgordijnen
 • Vouwgordijnen
 • Plisségordijnen
BinnenzonweringEigenschappenPrijs
Shutters- Shutters zijn een eyecatcher in het interieur.
- Goede isolator.
- Door middel van horizontale lamellen is het lichtinval te reguleren.
€ 300 - € 1.400
Jaloezieen- Jaloezieën zijn opgetrokken uit het zicht.
- Door middel van horizontale lamellen is het lichtinval te reguleren.
€ 90 - € 600
Lamellen- Lamellen hebben een minimalistisch uiterlijk.
- Door de lamellen naar de zijkant te schuiven hangen ze niet in het zicht.
- Door de verticale lamellen te draaien is het lichtinval te reguleren.
€ 30 - € 200
Rolgordijnen- Rolgordijnen kunnen een hele ruimte makkelijk verduisteren.
- Geen onderhoud nodig bij dit type zonwering.
€ 70 - € 250
Vouwgordijnen- Vouwgordijnen zijn een prachtige vorm van raamdecoratie.
- De gordijnen zijn makkelijk te wassen in de wasmachine.
€ 120 - € 350
Plissegordijnen- Plisségordijnen zijn gemakkelijk instelbaar, zodat je zelf bepaalt vanaf welke kant je naar buiten kijkt.€ 50 - € 300

Shutters

Shutters zijn echte eyecatchers voor je interieur. Door horizontale lamellen te openen of te sluiten, bepaal je zelf hoeveel licht er binnenvalt. Shutters hebben als voordeel dat ze isolerend werken.

Het nadeel van shutters is dat ze altijd (deels) voor het raam hangen. Shutters zijn de duurste soort binnenzonwering. Daarentegen heb je er wel weinig omkijken naar. Met een simpele natte doek veeg je de shutters zo schoon.

Jaloezieën

Jaloezieën zijn één van de populairste vormen van zonwering. Jaloezieën bestaan uit horizontale lamellen die je zelf omhoog of omlaag schuift. Daardoor bepaal je gemakkelijk de mate van lichtinval in huis. Jaloezieën hebben het voordeel dat ze bij volledig opgetrokken lamellen niet zichtbaar zijn. Zo geniet je maximaal van je uitzicht.

Een nadeel van jaloezieën is de slechte isolatiewaarde: warmte houden ze slecht tegen. Jaloezieën zijn heel betaalbaar, maar lastig in onderhoud: ze zijn namelijk een verzamelplek voor stof.

Lamellen

Lamellen zijn lange stroken die verticaal voor het raam hangen. Door de lamellen te draaien is het eenvoudig om de lichtinval te reguleren. Het voordeel van lamellen is het minimalistische uiterlijk. Zo passen lamellen goed in moderne ruimtes en slaapkamers.

Een nadeel van lamellen is het geluid. Als de wind op de lamellen staat, slaan ze tegen elkaar. Dit zorgt voor een tikkend geluid dat niet altijd als prettig wordt ervaren. Lamellen zijn de goedkoopste vorm van binnenzonwering. Daarnaast zijn ze onderhoudsvrij. Stof heeft geen grip op de verticale lamellen.

Rolgordijnen

Rolgordijnen weren de zon via een opgerold doek voor het raam. Ze werken verduisterend, waardoor ze geschikt zijn voor je slaapkamer. Wil jij rolgordijnen liever in je woonkamer hangen? Kies dan voor de lichtdoorlatende variant. Deze gordijnen voorkomen blikken van buiten naar binnen, maar laten genoeg zonlicht door om te genieten van een lichte ruimte.

Het nadeel van rolgordijnen is dat lichtinval moeilijk te reguleren valt. Rolgordijnen zijn niet duur in aanschaf en onderhoudsvrij. Je kunt er met een droge doek overheen gaan om stof eenvoudig te verwijderen.

Vouwgordijnen

Vouwgordijnen zijn brede stroken stof die onder elkaar hangen. De stroken zakken naar beneden als het gordijn sluit. Ze zijn van elkaar gescheiden door middel van een ronde lat. Het voordeel van vouwgordijnen is de mogelijkheid om het gordijn te wassen in de wasmachine. Het nadeel van vouwgordijnen is de minimale verduisterende werking. Ze zijn relatief duur, maar hebben weinig onderhoud nodig.

Plisségordijnen

Plisségordijnen bestaan uit strak gevouwen, geplooide stof. Je kunt kiezen voor een transparante, semi-transparante of verduisterende variant. Het voordeel van plisségordijnen is de mogelijkheid dat de gordijnen zowel onder als boven los te maken zijn van het kozijn. Plisségordijnen zijn relatief goedkoop.

Houd er wel rekening meer dat het onderhoud lastig is. Zit er een vlek op het gordijn? Vul de badkuip met water en zeep. Laat het gordijn minimaal 2 uur weken en zorg dat het gordijn opdroogt zonder de vouwen aan te tasten.

Shutters binnenzonwering

Welke bediening kies je voor je zonwering?

Er zijn verschillende bedieningsmogelijkheden voor zonwering. De meeste zonweringen zijn handmatig of elektrisch te bedienen: je kunt het zo luxe maken als je zelf wilt. Bekijk de tabel voor de verschillende bedieningsmogelijkheden, de gemiddelde kosten en bijbehorende voor- en nadelen.

BedieningPrijsVoordelenNadelen
Handmatige bediening- Koord
- Band
- Draaistang
Gratis- Kost je niks extra- Weinig comfort
Elektrische bediening- Wandschakelaar
- Sleutelschakelaar
- Tijdklok
- Afstandsbediening
- App op telefoon / tablet
€ 100 - € 300- Comfortabel
- Activeert op instelbare tijden
- Overal vanuit huis bestuurbaar
- Hoge aanschafkosten

Handmatige bediening

Zonwering is standaard geleverd met handbediening. Handbediening is uiteraard de goedkoopste oplossing: je bedient hiermee jouw zonwering door middel van een koord, band of draaistang.

Elektrische bediening

Wil je meer luxe en comfort? Kies dan voor een elektrisch zonnescherm. Er bestaan veel varianten van elektrische bediening: van wand- of sleutelschakelaars tot aan apps en afstandsbedieningen.

Elektrische bediening zonder zender

Met een wandschakelaar activeer je eenvoudig de motor van jouw zonwering. Een simpele draaiknop geeft je de mogelijkheid om de zonwering te openen of sluiten. Met een sleutelschakelaar is een sleutel nodig om het commando open en sluiten te geven. Dit geeft een extra mate van beveiliging. Gebruik een tijdklok om de zonwering op ingestelde tijden te activeren. Zo zorg je er ook voor dat de temperatuur in huis goed gereguleerd is.

Elektrische bediening met zender

Wil je vanaf elke plek in en rondom het huis je zonwering bedienen? Kies dan voor een bediening met afstandsbediening. Zo hoef je jouw (tuin)stoel niet meer uit. Ook is het mogelijk om een app op je smartphone te gebruiken als afstandsbediening.

Tips voor het aanschaffen van zonwering

Zodra je een beeld hebt van het type zonwering en bediening dat je wilt aanschaffen, is het tijd om te bepalen welke vakspecialist je jouw zonwering laat plaatsen. Bekijk deze 3 tips zodat je zonwering met de beste prijs-kwaliteitsverhouding vindt.

Meten is weten

Zonwering is maatwerk: het moet immers precies jouw ramen of terras kunnen bedekken. Zonwering opmeten kan ingewikkeld zijn. Wil je zeker weten dat je de juiste afmetingen gebruikt? Veel zonweringspecialisten hebben een inmeetservice. Tegen een vergoeding komen ze bij je langs en meten ze alles voor je op: zo weet je zeker dat het goed zit.

Vergelijk zonweringspecialisten

Niemand wil teveel betalen. Het is daarom altijd aan te raden meerdere zonwering offertes van verschillende zonweringspecialisten te vergelijken op punten als kosten, garanties, keurmerken en levertijd. Zo weet je zeker dat je de vakspecialist kiest met de beste prijs-kwaliteit verhouding en iemand die voldoet aan al je wensen.

Geen idee waar je moet beginnen? Homedeal helpt je graag. Vraag met één formulier gemakkelijk meerdere offertes van bedrijven bij jou uit de regio op. Gratis en vrijblijvend.

Keurmerken en brancheverenigingen

Vakspecialisten die keurmerken dragen hebben bewezen dat ze aan kwaliteitseisen voldoen. Check bijvoorbeeld of jouw zonweringspecialist is aangesloten bij de branchevereniging Romazo Garant. Romazo geeft een keurmerk uit aan zonwering specialisten. Dit keurmerk staat voor topkwaliteit producten, advies door opgeleid personeel en montage door opgeleide medewerkers.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.