Vergelijk zonwering offertes
Vind dé zonwering specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonwering Zonnescherm kopen

Zonnescherm kopen

Heb jij al plannen om zonwering te kopen?  In de zomer loopt de temperatuur in huis snel op als de zon op de ramen staat, om over het zonnige terras nog maar niet te spreken. Houd grip op de binnentemperatuur en koop zonwering. Alles over een zonnescherm kopen én met welke prijzen je dan te maken hebt, lees je hier.

Wat kost een zonnescherm kopen?

Voordat je een keuze maakt voor het type zonwering, is het belangrijk om te weten of dat zonnescherm ook binnen je budget past. De totale kosten zijn afhankelijk van het soort zonwering, de afmetingen, details en de bedieningswijze. Hieronder worden de gemiddelde prijzen van de meest gekozen soorten zonwering weergegeven:

Type zonweringGem. kostenOmschrijving
Jaloezieën€ 300 - € 1.5001 - 3 meter
Screens€ 600 - € 2.4001 - 5 meter
Uitvalscherm€ 600 - € 3.0001 - 4 meter
Knikarmscherm€ 900 - € 3.0001 - 5 meter
Shutters€ 300 - € 2.7001 - 5 meter
Markiezen€ 750 - € 2.5001 - 5 meter
Overige
Bediening€ 0 - € 600Handmatig of elektrisch
Montage€ 0 - € 300

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wil je meer prijsinformatie over het kopen van zonwering? Ga naar de prijsgids: Zonwering prijzen.

Zonnescherm kopen

Waarom koop je zonwering?

Zonwering biedt naast je terras zonvrij en je woning lekker koel houden nog meer voordelen. Welke oplossing jij zoekt heeft invloed op welk type zonnescherm je het best kunt kopen. Vraag jezelf dus allereerst af waarvoor je de zonwering wilt aanschaffen.

  • Wil je de inkijk in je huis beperken? Koop dan markiezen of verticale zonwering als rolluiken, jaloezieën, lamellen of gordijnen. Op deze manier behoud je je privacy in huis. Het voordeel van binnenzonwering is dat het wel uitzicht biedt, maar geen inkijk.
  • Wil je de kans op een inbraak verkleinen? Bepaalde soorten zonwering hebben ook een inbraakwerende functie. Aluminium rolluiken zijn hier een goed voorbeeld van. Zodra je de rolluiken sluit maken de inbrekers geen kans meer.
  • Wil je een lagere energierekening? Zonwering helpt ook energieverspilling tegen te gaan. De luchtbuffer tussen het raam en de zonwering zorgt voor een extra isolatielaag. Houd binnenzonwering, zoals shutters en gordijnen, tijdens de koude dagen ‘s nachts gesloten. Buitenzonwering dat aansluit op het raam – denk aan shutters, screens en rolluiken – zorgt ook voor extra isolatie. Als je de zonwering bij koud weer sluit, komt er een stuk minder koude lucht bij de ramen en blijft de binnentemperatuur stabieler.

Waar wil jij straks van profiteren? Neem dit mee in je zoektocht van het kopen van het ideale zonnescherm voor jouw woning.

Wil je binnen- of buitenzonwering kopen?

Je hebt de keuze uit binnen- of buitenzonwering. Wat zijn precies de verschillen? We lichten beide toe zodat je een bewuste keuze maakt voordat je je zonnescherm gaat kopen.

Buitenzonwering kopen

De naam zegt het al: buitenzonwering wordt aan de buitenkant van je huis geplaatst. Dit kan tegen de gevel van je huis aan geplaatst worden, maar het is ook mogelijk om buitenzonwering op je overkapping te plaatsen, bijvoorbeeld een zonnescherm voor je overkapping. Buitenzonwering houdt zonnestralen al tegen voordat ze je ramen bereiken en is hierdoor zeer effectief.

Koop zonwering als screens of uitvalschermen zorgen voor verkoeling in huis. Wil je op een warme dag op je terras van wat schaduw genieten? Koop dan een knikarmscherm. Markiezen, shutters, pergola zonwering en rolluiken zijn ook voorbeelden van buitenzonwering.

In onderstaande tabel lichten we de meest voorkomende soorten buitenzonwering toe.

BuitenzonweringToelichting
ScreensEen screen is een zonnescherm dat strak langs je raam beweegt. Vergelijk de constructie met die van een rolluik, het doek glijdt tussen twee geleiders verticaal naar beneden. Screens nemen geen kostbare ruimte in beslag, je behoudt de vrije doorloop langs je ramen. Het doek van screens wordt meestal gemaakt van glasvezel of polyester en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.
KnikarmschermDit type zonnescherm wordt aan je gevel gemonteerd. Met behulp van 2 armen die knikken wordt het scherm horizontaal uitgerold. Het knikarmscherm is geschikt voor ieder terras, groot of klein, het scherm is namelijk verkrijgbaar tot een breedte van 10 meter en een uitval (dit is de afstand van de gevel tot het uiteinde van het zonnescherm) van 4 meter. Een mooie bonus: je profiteert van een koel terras én een koele woning.
UitvalschermEen uitvalschermen is een zonnescherm met 2 vaste armen, die omlaag gaan als het scherm wordt uitgezet. Onder het scherm door lopen in lastig door deze armen. Een uitvalscherm is verkrijgbaar tot een breedte van ongeveer 4 meter en je hebt de keuze uit talloze kleuren en patronen.
MarkiezenEen markies wordt ook op de gevel van je woning geplaatst. De afstand tussen de gevel en het uiteinde van de markies wordt de uitval genoemd. Markiezen zijn verkrijgbaar in 3 verschillende modellen: standaard (hoogte en uitval hebben dezelfde afmeting), klapmodel (grotere uitval, handige voor openen ramen en deuren) en petmodel (hoger doek waardoor uitzicht behouden blijft).
ShuttersShutters zijn luiken met verstelbare horizontale lamellen. Controleer zelf de lichtinval door de lamellen te verstellen. Gebruik je de shutters aan de buitenkant van je woning? Koop dan shutters van aluminium of hardhout, deze materialen zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Buitenshutters weren niet alleen zon, maar biedt ook meer veiligheid tegen inbraak en stormschade.
RolluikenRolluiken zijn luiken die strak langs je ramen worden gemonteerd. Je hebt de keuze uit rolluiken van kunststof of aluminium. Kunststof rolluiken zijn goedkoper, maar aluminium rolluiken isoleren beter. Een rolluik werkt naast dat het de zon weert ook inbraakwerend, geluidswerend, isolerend én verduisterend.

Binnenzonwering kopen

Binnenzonwering maakt deel uit van je interieur; het wordt aan de binnenkant van je ramen geplaatst. Vandaar dat binnenzonwering, naast dat het de zon tegenhoudt, ook dient als decoratie.

Binnenzonwering koop je in talloze stijlen, er zit dus altijd iets bij dat past bij jouw smaak. Vouwgordijnen passen bijvoorbeeld perfect bij een landelijk of romantisch interieur. Houd je juist meer van strak en modern, dan is het kopen van jaloezieën of rolgordijnen een goede optie.

In onderstaande tabel lichten we de meest voorkomende soorten binnenzonwering toe.

BinnenzonweringToelichting
JaloezieënJaloezieën bestaan uit horizontale lamellen die verstelbaar zijn, hierdoor regel je zelf de lichtinval. De breedte van de lamellen bepaal je zelf, kies bijvoorbeeld voor smalle lamellen vanaf 16mm of juist voor bredere, robuuste lamellen tot wel 70mm. Je hebt de keuze uit vier soorten materialen: hout, aluminium, stof en PVC.
ShuttersHouten shutters zijn perfect voor het creëren van privacy en verduistering. Binnenshutters worden meestal gemaakt van lindenhout, maar ook vurenhout of red cedar zijn geschikt. Indien je binnenshutters voor een vochtige ruimte (zoals de badkamer) zoekt, is het belangrijk dat het materiaal van de shutters vochtbestendig is. Polywood shutters, gemaakt van kunststof, zijn in dit geval perfect.
LamellenLamellen zijn verticale panelen die met elkaar een lamelgordijn vormen. Lamellen zijn zeer geschikt voor het bedekken van grote raamoppervlakken. Ze zijn eenvoudig handmatig te bedienen, maar ook verkrijgbaar met elektrische bediening. Je hoeft de lamellen niet helemaal te sluiten om het zonlicht tegen te houden. Hierdoor profiteer je van een lichte ruimte en een optimale lichtinval. Kunststof en aluminium lamellen zijn zeer geschikt voor vochtige ruimtes.
GordijnenGordijnen zijn een klassieke en veel voorkomende vorm van binnenzonwering. Naast de standaard gordijnen zijn er enkele verschillende varianten van gordijnen:
- Rolgordijnen hangen aan de binnenkant van je woning en rol je eenvoudig verticaal naar boven en beneden.
- Vouwgordijnen zijn aan de bovenkant van je raam gemonteerd en vallen trapsgewijs naar beneden op het moment dat je ze dicht doet. Kenmerkend voor vouwgordijnen zijn de horizontale vouwen in de stof.
- Plisségordijnen zijn gordijnen die bestaan uit strak gevouwen, geplooide stof. De gordijnen zijn beschikbaar in transparante, semi-transparante en verduisterende stof.
- Paneelgordijnen bestaan uit verticale banen stof die met elkaar een gordijn vormen. De panelen zitten aan de bovenkant bevestigd aan een rails en worden makkelijk langs elkaar open en dicht geschoven. De breedte van de panelen varieert van 50 tot 120 cm.
- Vitrages (glasgordijnen) zijn hele dunne gordijnen die gemaakt zijn van een transparante stof. De mate van transparantie verschilt, dit heeft invloed op de lichtinval en inkijk.
Zonwering kopen

Tips bij zonwering kopen

Bij zonneschermen kopen heb je veel keuzes te maken: van het type zonwering tot aan de vakspecialist die het project voor je klaart. We geven enkele tips.

1. Extra opties

Bekijk de extra opties voordat je zonwering gaat kopen. Zo is het mogelijk om het zonnescherm uit te rusten met stormvaste armen. Deze verzwaarde armen voorkomen dat het doek gaat klapperen en schade veroorzaakt wanneer de wind voorbij raast.

In bepaalde gevallen is het ook mogelijk je zonwering te voorzien van verlichting. Kies bijvoorbeeld voor een ledstrip of halogeenverlichting in de voorlijst van het zonnescherm of in de cassette. Zo profiteer je ook ‘s avonds van een sfeervol terras.

2. Montage

De montagekosten van een zonnescherm verschillen per soort zonwering, bediening en per bedrijf. Als je de zonwering zelf wilt plaatsen dien je de montagehandleiding goed door te lezen. Een vakspecialist kan dit werk ook van je overnemen.

Buitenzonwering plaatsen is nauwkeurig werk waar je gevel en je nieuwe zonnescherm bij kunnen beschadigen. Wist je dat wanneer je buitenzonwering zelf plaatst de garantie kan komen te vervallen? Investeert eenmalig in de montagekosten, dan weet je zeker dat de zonwering goed wordt geplaatst.

3. Vraag naar de garantievoorwaarden

Buitenzonwering heeft gemiddeld een levensduur van 10 tot 20 jaar. Mocht de zonwering binnen deze periode kapot gaan, is een goede afhandeling en service van je zonweringspecialist gewenst.

Het is daarom belangrijk om voorafgaand aan je aankoop te vragen naar de garantievoorwaarden van de vakspecialist. De meest voorkomende garantieperiode die op buitenzonwering wordt gegeven is 5 jaar. Deze periode is voor binnenzonwering in de meeste gevallen korter, denk aan ongeveer 1 of 2 jaar.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost een zonnescherm inclusief montage?

Kosten voor een zonnescherm zijn afhankelijk van het type zonwering, de afmetingen en extra’s die je wilt toevoegen. Prijzen beginnen al bij € 250 en kunnen oplopen tot zeker € 3.000. De meerprijs van montage door een vakspecialist is gemiddeld € 200 tot € 300.

Wat is de beste zonwering?

Welk zonnescherm je het best kunt kopen, hangt af van met welk doel je de zonwering aanschaft. Wil je het huis verkoelen, of juist schaduw creëren op het terras? Wil je de inkijk in je woning verkleinen, of een extra inbraakveilige woning? Op basis van jouw voorkeuren kies je de beste zonwering voor jou.