Vergelijk zonwering offertes
Vind dé zonwering specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonwering Veranda zonwering

Veranda zonwering

Als je optimaal van je veranda wilt genieten kun je het beste veranda zonwering aanschaffen, die je perfect kan beschermen tegen de felle zonnestralen. Benieuwd hoeveel veranda zonwering kost, welk type je het beste kiest en waar je rekening mee moet houden met je keuze? Wij vertellen je hier meer.

Wat kost veranda zonwering?

Hoeveel veranda zonwering kost, hangt sterk af van de afmetingen van de veranda, het merk zonwering en het type zonwering dat je koopt. Gemiddeld kunnen we zeggen dat je op € 100 tot € 200 per m² mag rekenen. Wij hebben de prijzen van veranda zonwering voor je op een rij gezet. Bekijk hieronder de gemiddelde prijzen van screens en verschillende soorten binnenzonwering.

Screen optiesGem. kostenBijzonderheden
Breedte€ 475 - € 1.7001 tot 5 meter breed
Bediening€ 35 - € 365Handmatig of elektrisch
Bovenkap€ 0 - € 40Standaard of speciaal model
Montage€ 100 - € 200
Totaal € 600 - € 2.300
BinnenzonweringHoogte in cm x breedte in cm
Gemiddelde prijzen per zonwering, incl. montage en btw
Plisségordijn150 x 100€ 90
Rolgordijn150 x 100
€ 90
Jaloezie150 x 200€ 140
Lamellen260 x 250€ 200
Vouwgordijn250 x 200
€ 250
Shutter250 x 100€ 500
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Veranda zonwering

Welke functie heeft veranda zonwering?

Zonwering doet meer dan alleen de zon tegenhouden. Afhankelijk van het type zonwering dat je kiest, kan het je veranda ook goed verduisteren. Zonwering voorkomt verbleking van meubels ten gevolge van direct zonlicht, waardoor je meubilair langer mooi blijft. Het geeft je meer privacy, doordat het inkijk vermindert of zelfs helemaal belemmert. Zonwering houdt je veranda ook koeler en het beschermt je tegen schadelijke straling van de zon. Tot slot kan het dienen als decoratie.

Welk type zonwering je kiest, zal grotendeels afhankelijk zijn van de belangrijkste functie die het moet vervullen. Als je verduistering wenst, zul je voor donkerdere screendoeken moeten gaan die hier speciaal voor gemaakt zijn. Met standaard screens, voornamelijk de lichte varianten, is de verduistering namelijk beperkt.

Buitenzonwering of binnenzonwering?

Zonwering kan over de overkapping worden geplaatst, maar het kan er ook onder worden geplaatst. Bekijk de kenmerken van binnen- en buitenzonwering hieronder.

Buitenzonwering

Buitenzonwering wordt over de overkapping geplaatst. Het is perfect voor maximale zon blokkering en je verliest geen ruimte in je veranda. Buitenzonweringen zijn eigenlijk altijd screens. Ze worden meestal op het dak geplaatst, maar ze kunnen ook verticaal gemonteerd worden, zodat ze de zijkanten van je veranda bedekken. Dit helpt goed tegen inkijk. Screens worden vrijwel altijd met behulp van geleiders uitgeschoven. 

Binnenzonwering

Als je voor binnenzonwering gaat, heb je ruime keuze. Je kunt gaan voor vouwgordijnen, lamellen, rolgordijnen, gordijnen etc. Afhankelijk van het type binnenzonwering dat je kiest, kan het goedkoper zijn dan buitenzonwering. Binnenzonwering hoeft minder vaak schoongemaakt te worden, omdat het beschermd is tegen viezigheid van buiten. Binnenzonwering neemt wel wat meer ruimte in beslag op je veranda. Doordat het zonlicht eerst je veranda binnenkomt voor het geblokkeerd wordt, houdt het bovendien minder warmte tegen dan buitenzonwering.

Welke soorten screens voor veranda zonwering zijn er? 

Ga je voor screens? Dan heb je keuze uit doeken van verschillende materialen. Populair zijn de glasvezeldoeken en polyesterdoeken. 

Glasvezeldoeken zijn vooral geschikt om als verticale screens gebruikt te worden. Het doek, dat gemaakt is van met PVC-gecoate glasvezeldraden, is vrij zwaar en zou daarom snel doorzakken wanneer het als horizontale screen gebruikt wordt.

Polyesterdoeken zijn lichter dan glasvezeldoeken. Ze zijn vormvast en geschikt voor zowel verticale als horizontale toepassingen.

Welke kleur veranda zonwering kies je?

Screens voor buitenzonwering zijn verkrijgbaar in alle RAL-kleuren. Je kunt dus altijd een kleur kiezen die perfect staat bij je gevel en kozijnen. Ga voor een basiskleur of pak uit met een vrolijke, zomerse kleur. Hou er wel rekening mee dat de verduistering en verkoeling die een screen biedt voornamelijk afhankelijk zijn van de kleur van de screens. Hoe donkerder het screen, hoe meer het straling absorbeert. Hoe lichter het screen, hoe meer straling het reflecteert. Donkerdere screens zullen je veranda net wat koeler houden dan lichte varianten. Ook bieden ze meer verduistering.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe wordt veranda zonwering bediend?

Zonwering kan op verschillende manieren bediend worden. De handmatige bediening is de goedkoopste zonwering qua aanschaf en montage. Wel biedt het minder gebruiksgemak dan elektrische bediening. Als je voor elektrische bediening kiest, heb je keuze uit een schakelaar, bediening middels een smartphone of bediening met een afstandsbediening. Er zijn zelfs volautomatische elektrische screens beschikbaar die met behulp van zon- en windsensoren zelf kunnen uit- en oprollen.

Hoe maak je je zonwering schoon?

Binnenzonwering is in de regel eenvoudig schoon te maken. Lamellen zijn af te stoffen of te reinigen met een vochtige doek. Gordijnen kunnen meestal in de was. Buitenzonwering zal regelmatiger schoongemaakt moeten worden, omdat het blootgesteld is aan de elementen en viezigheid van buiten. Met lauw water en een zachte borstel krijg je je screens weer schoon. Gebruik eventueel een reinigingsmiddel dat ph-neutraal is, maar blijf uit de buurt van agressieve middelen of schuurmiddelen.

Mag je een screen nat oprollen?

Screens kun je nat oprollen. Als het regent en je rolt je screens op terwijl ze al nat zijn, is dit dus geen probleem. Wel kun je de screens na de regenbui het beste weer uitrollen, zodat ze volledig kunnen opdrogen. Zo voorkom je schimmelvorming op het doek.