Vergelijk stratenmaker offertes
Vind dé stratenmaker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Bestraten

Bestraten

Een strak bestraten terras of een stevige oprit is belangrijk. Het is veilig en ziet er ook nog eens mooi uit. Op deze pagina vind je meer informatie over de prijzen van bestrating, soorten bestrating, legverbanden en lees je handige tips om te besparen op bestratingskosten.

Hoeveel kost bestraten?

Wil jij jouw tuin bestraten? Dat hoeft helemaal niet duur te zijn. De prijs hangt af van het type bestrating, het aantal vierkante meters en het tarief van de stratenmaker. Een vierkante meter bestraten kost gemiddeld € 30 tot € 100.

Bestrating onderdeelGemiddelde bestrating kosten
Stenen / tuintegels€ 15 - € 70 per m2
Grind / split€ 10 - € 12 per m2
Ophoog- en voegzand€ 50 - € 70 per m2
Opsluitbanden€ 5 - € 10 per meter
Kosten stratenmaker€ 30 - € 60 per uur
€ 20 - € 40 per m2

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Bestrating tuin

Tuin bestraten

Het werk van een stratenmaker bestaat uit 4 fases. De voorbereiding, het plaatsen van zand, het bestraten en het inwassen.

Fase 1. Voorbereiding

De stratenmaker begint met het leeghalen van de plek waar de bestrating komt te liggen. Alle planten, bloemen en oude stenen die in de weg liggen worden verwijderd. Vervolgens graaft de stratenmaker het gebied dat bestraat wordt 15 tot 25 centimeter uit.

Fase 2. Zand plaatsen

Voor de stevigheid van de bestrating stort de stratenmaker 10 centimeter gebroken puin of korrelmix. Over deze laag komt worteldoek, dit voorkomt onkruidvorming tussen de voegen. Vervolgens wordt de kuil afgevuld met zand. De stratenmaker trilt het zand vast met een trilplaat. Tegelijkertijd houdt de vakspecialist rekening met de afwatering. Per meter loopt het terras 1 centimeter af. In deze fase houdt de stratenmaker ook rekening met eventuele verlichting. Kabels worden klaargelegd, zodat er geen bekabeling in het zicht ligt.

Fase 3. Bestraten

Als de ondergrond goed ligt, plaatst de stratenmaker de opsluitbanden. De banden komen net iets lager te liggen dan de stenen. Zo spoelt het regenwater eenvoudig weg. Nu is het tijd om de bestrating in het legverband te plaatsen. Kies je voor tegels van natuursteen? Dan harkt de stratenmaker wat cement door het zand. Dit zorgt voor meer stevigheid.

De bestrating wordt vanaf het hoogste punt gelegd, in het legverband naar jouw keuze. Tijdens het bestraten worden de tegels en stenen aangeslagen met een rubberen hamer. De hele tegels of stenen vinden als eerst hun plekje. Daarna vult de stratenmaker de open ruimtes op door tegels te snijden en stenen te zagen.

Fase 4. Inwassen

Nadat de stratenmaker de bestrating heeft gelegd. is het tijd om de stenen of tegels in te wassen. De trilplaat trilt de stenen nog eens goed aan. Door vervolgens een laagje zand tussen de tegels en stenen te vegen, versterkt de vakspecialist de bestrating. Ook nadat de stratenmaker vertrokken is, blijft het belangrijk om een week lang de voegen op te vullen. Zo geniet je jarenlang van een stevige en gebalanceerde bestrating.  

Soorten bestrating

De kosten voor het bestraten van je tuin hangen sterk af van het soort bestrating dat je kiest. Zo zijn grind en split goedkoper om te leggen dan keramische- of natuurstenen tegels. Hieronder zoomen we verder in op de soorten tegels en de kosten die je per soort kunt verwachten.

Grind

Zoek jij een goedkoop alternatief voor bestrating? Ga dan voor grind. Dit kost gemiddeld € 10 per m2. Het heeft zijn vorm gekregen in de natuur. Door de erosie van grote rotsblokken, ontstaan de ronde grindsteentjes. Deze zijn onderhoudsvriendelijk en goed voor het milieu. Regenwater zakt via de stenen eenvoudig de grond in.

Homedeal tip: Leg grindplaten onder het grind of split. Zo blijven de kleine steentjes goed op hun plek liggen.

Split

Split is een goedkope vorm van bestrating. Gemiddeld betaal je hiervoor € 12 per m2. In tegenstelling tot grind bevat split scherpe randen. Deze ontstaan door machines die grote stenen breken. Split zorgt voor een stevigere ondergrond dan grind. Dat komt doordat ronde grindsteentjes blijven bewegen en de scherpe splitsteentjesvaster op elkaar liggen.

Sierbestrating

Wil je jouw tuin een mooie uitstraling geven? Dan is sierbestrating een goede oplossing. Hieronder gaan we in op verschillende soorten sierbestrating en de kosten ervan.

Pasblokken

Pasblokken kosten gemiddeld € 40 per m2. De betonnen blokken bestaan uit vierkanten stenen van 20 x 20 cm. Houd rekening met het knip- en snijverlies. Bestel daarom 8 procent meer stenen, zodat je er zeker genoeg hebt. Wil je de stenen in een diagonaal verband leggen? Houd dan rekening met 12 procent knip- en snijverlies.

Trommelsteen

Trommelstenen kosten gemiddeld  € 20 per m2. De betonstenen zijn getrommeld, waardoor ze geen scherpe randen en hoeken meer hebben.. Dit zorgt voor een nostalgische en natuurlijke uitstraling. Houd rekening met knip- en snijverlies. Bestel daarom 8 procent extra trommelstenen. Bij een diagonaal verband verlies je tot wel 12 procent.

Klinkers

Klinkers kosten gemiddeld € 30 tot € 60 per m2. Ga jij een terras aanleggen met klinkers, de rechthoekige betonnen stenen geven jouw terras een authentieke uitstraling. Doordat de tegels 6 cm dik zijn, zijn deze ook geschikt om je oprit mee te bestraten. Voorkom te weinig klinkers na het knippen van de stenen. Bestel er daarom 8 procent extra.

Stratenmaker

Tuintegels

Ga jij tuintegels kopen, dan is er altijd een soort tegel te vinden die bij jouw stijl past  De tegels zijn verkrijgbaar van 15 tot 120 cm breed. Grote tuintegels vergroten optisch de ruimte en geven jouw tuin een moderne uitstraling. Kleinere steentjes creëren een authentieke sfeer.

Keramische tegel

Keramische tegels kosten gemiddeld € 45 per m2. Deze tuintegels zijn bestand tegen alle weersomstandigheden en tegen vloeistoffen, zoals vet, rode wijn en schoonmaakmiddelen. Als je deze tegels laat leggen in je tuin, creëer je een modern uiterlijk.

Natuursteen tegels

Natuurstenen tegels kosten gemiddeld € 40 tot € 70 per m2. Geen natuurstenen tegel is hetzelfde. Door de kleine imperfecties breng je een natuurlijk gevoel in je tuin. Houd er rekening mee dat je de natuurstenen tegels alleen schoon mag maken met zuurvrij schoonmaakmiddel.

Betontegel

Betontegels kosten gemiddeld € 15 per m2. Ze zijn in vele maten te bestellen. Van kleine 30 x 15 cm tegels tot 100 x 100 cm tegels. Betontegels hebben een poreus oppervlak die veel vuil, water en stof opnemen. Zorg dat je de betontegels regelmatig schoonmaakt om lang van je bestrating te genieten.

Rubber tegel

Wil jij een veilige tuin aanleggen voor je kinderen? Schaf dan rubberen tegels aan. Deze kosten gemiddeld € 40 per m2. De tegels bevatten een antisliplaag waardoor kinderen er zacht op landen. De tegels zijn waterdoorlatend, zodat het regenwater gemakkelijk wegloopt.

Berggrindtegel

Deze tegels kosten gemiddeld € 25 per m2. De betonnen tegels hebben een toplaag van grind. Deze zijn geschikt als ondergrond voor zowel een terras als je oprit.

Legverband

Legverbanden zijn zeer bepalend voor het uiterlijk van jouw bestrating. Door het gebruik van een simpel legverband, zoals halfsteenverband en het dambordpatroon creëer je een moderne uitstraling. Met een visgraatverband krijgt jouw tuin een authentieke sfeer. Vraag de vakspecialist welk legverband het beste bij jouw wensen aansluit. Bekijk hier de mogelijke legverbanden van tuinbestrating voor jouw tuin.

LegverbandOmschrijvingVoorbeeld
HalfsteenverbandEén van de meest gekozen legverbanden is halfsteenverband. Dit verband lijkt op de manier hoe bakstenen gemetseld worden. De banen liggen in één rechte lijn, waardoor het terras een levendige uitstraling krijgt.
DambordpatroonEen dambordpatroon is één van de simpelste patronen om te leggen voor een stratenmaker. De stenen liggen recht naast én boven elkaar. Door 2 verschillende kleuren te gebruiken ontstaat een dambordpatroon.
WildverbandOm een wildverband patroon te krijgen, heeft een stratenmaker meerdere formaten sierbestrating nodig. Dit is een specialistische taak waarbij de bestrater zijn kunsten kan vertonen. Een wildverband zorgt voor een unieke uitstraling vanwege de kunstmatige patronen.
BlokverbandHet blokverband is vaak toegepast in tuinen door het gebruik van klinkers. Door twee langwerpige tegels naast elkaar te leggen, ontstaat er een vierkant.
VisgraatverbandHet visgraatverband is erg populair in oude straten. Dit verband zie je steeds meer terug, zowel binnen- als buitenshuis. Lange smalle klinkers in jouw tuin zorgen voor een authentieke uitstraling.
DiagonaalverbandDe stenen in een diagonaalverband zijn 45 graden gedraaid. De stratenmaker moet bij dit verband meer hakwerk uitvoeren. De stratenmaker hakt de tegels af bij de hoeken en randen van het terras. Hierdoor blijft er meer afval over. Bestel 12% meer steen/tegel oppervlak om te voorkomen dat je te weinig tegels hebt.

Opsluitband

Opsluitband kost gemiddeld € 5 tot € 10 per meter. Hierdoor voorkom je dat jouw terras of oprit na verloop van tijd verzakt. Als de bestrating verzakt, kunnen er kieren en spleten ontstaan tussen de stenen. Opsluitband plaats je aan de zijkant van de bestrating. De specialist zorgt voor ongeveer 1 cm hoogteverschil tussen de tegel en de opsluitband. Het terras ligt dus net iets hoger. Zo blijft het regenwater niet op het terras liggen.

Een opsluitband voor een terras is vaak 5 cm breed en 15 centimeter hoog. Opsluitband voor een oprit moet minimaal 6 cm breed zijn en 20 cm hoog. Dit is nodig omdat een oprit het zwaarder te verduren heeft.

Palissades

Palissades kosten gemiddeld € 10 per meter. Wil jij een hoogteverschil overbruggen in je tuin? Gebruik dan palissades. Palissades zijn hoge opsluitbanden die een klein laag muurtje vormen. Houd er rekening mee dat ⅓ van de palissade de grond in verdwijnt om stevig te blijven staan. Palissades zijn verkrijgbaar vanaf 25 cm hoog tot wel 75 cm hoog.

Bestrating specialist

Het bestraten van een nieuw terras, oprit of de hele tuin  is een lastig en zwaar karwei. Specialisten helpen jou graag met leggen van je stenen of tegels. Een specialist houdt rekening met de afwatering en werkt de elektra netjes weg voor de buitenverlichting.

Weet jij zeker dat je te maken hebt met een ervaren stratenmaker? Vraag de vakspecialist naar het Erkend Ambachtelijke Onderneming – Straatmaker keurmerk. Stratenmakers die in het bezit zijn van dit keurmerk zijn bewezen vakbekwaam. Zij zijn getoetst door een onafhankelijke auditor.

Vind je het lastig om de juiste hoeveelheid stenen, zand en opsluitband te berekenen? Vraag de vakspecialist om advies, zo weet je zeker dat je niet te veel of te weinig stenen/tegels hebt.

Legverbanden zijn zeer bepalend voor het uiterlijk van jouw bestrating. Door het gebruik van een simpel legverband, zoals halfsteenverband en het dambordpatroon creeër je een moderne uitstraling. Met een visgraatverband krijgt jouw tuin een authentieke sfeer. Vraag de vakspecialist welk legverband het beste bij jouw wensen aansluit. Bekijk hier de mogelijke legverbanden van tuinbestrating voor jouw tuin.

Bestraten

Bestrating tips

Voorkom dichtstraten – Bestraat niet je hele tuin. Plaats borders in de tuin of maak gebruik van grind of split. Zo blijven er delen onbetegeld. Het regenwater krijgt de kans om bij hevige regenval makkelijk de grond in te zakken.

  • Grote tegels – Heb jij een kleine tuin? Maak dan gebruik van grote tegels. Grote tegels geven een rustig en ruimtelijk beeld. Tegels in het diagonaalverband laten de ruimte nog groter lijken.
  • Zorg voor evenwicht – Heb jij een organische tuin? Maak gebruik van moderne rechthoekige tegels. Zo houd je evenwicht in je tuin.
  • Stratenmakers – Vraag verschillende bestraten offertes aan bij stratenmakers. Vergelijk naast de prijs ook de verwijderkosten van de oude bestrating, de keurmerken en eventuele reviews. Check daarnaast of de stratenmakers voorrijkosten rekenen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden