Vergelijk stratenmaker offertes
Vind dé stratenmaker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Bestraten Tuin bestraten kosten

Tuin bestraten kosten

Minimale kosten
€ 400
Gemiddelde kosten
€ 800
Maximale kosten
€ 2.500
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 656 - € 945

Ben je benieuwd naar de tuin bestraten kosten en zoek je naar actuele tuin bestraten prijzen? In dit artikel helpen we jou met praktische tips en gedetailleerde informatie over de mogelijkheden en kosten die gepaard gaan met het bestraten van je tuin. Ontdek effectieve oplossingen die passen bij jouw budget!

Inhoudsopgave.

Wat kost het bestraten van je tuin?

Het bestraten van je tuin kost gemiddeld € 60 euro per m2, inclusief bestrating en stratenmaker. Uiteraard kunnen de kosten flink uiteen lopen, afhankelijk van het type tegel dat je kiest en de moeilijkheidsgraad van het legmotief.

Zie in onderstaand kostenoverzicht wat de gemiddelde m2 prijzen zijn per onderdeel van de bestrating van je tuin.

ProductPrijsPer
Stenen€ 15 – € 70per m2
Grind/ Split€ 10 – € 12 per m2
Kosten stratenmaker€ 30 – € 60 per uur
Kosten stratenmaker€ 10 – € 20 per m2
Ophoog- en voegzand€ 50 – € 70 per m3
Opsluitbanden€ 5 – € 10
per meter
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Bestrating tuin

Prijsvoorbeelden tuin bestrating

Ben je van plan om je tuin te laten bestraten? Dan kom je voor verschillende keuzes te staan. Kies je bijvoorbeeld voor een voordelige prijs of wil je juist genieten van de meest luxe optie? Onderstaande prijsvoorbeelden helpen je bij deze beslissing.

Goedkope keuze

De goedkoopste optie voor het bestraten van je tuin is om grind te gebruiken in plaats van steen. Grind kost gemiddeld € 10 per m2. Als je grind neemt is het ook makkelijk om het zelf te leggen en hoef je dus geen kosten voor een stratenmaker te betalen.

Gemiddelde optie

Als je geen grind wilt, maar een tuin met tegels, en alsnog niet al teveel geld kwijt wilt zijn, kies dan voor een tuin met koppelstones. Dit is de goedkoopste soort tegels.

Koppelstones kosten tussen de € 15 en € 25 per m2. De kosten voor een stratenmaker beginnen bij € 10 tot € 20 per m2.

Meest luxe keuze

De duurste steensoort is natuursteen. Natuursteen is uniek in kleur en structuur. De prijzen van natuursteen liggen tussen de € 40 en € 70 per m2. De kosten voor een stratenmaker beginnen bij € 10 tot € 20 per m2.

Hoe ziet de prijsopbouw van een tuin bestraten eruit?

Kostenoverzicht Tuin bestraten prijzen

Stappenplan voor het bestraten van je tuin

Het bestraten van je tuin is een project dat zorgvuldige planning vereist. Hier volgt een stappenplan om het proces soepel te laten verlopen:

  1. Ontwerp maken: Bepaal het ontwerp en de functie van de bestrating. Denk aan paden, terrassen of een oprit.
  2. Juiste materialen kiezen: Selecteer de materialen die bij jouw ontwerp en budget passen. Overweeg aspecten zoals duurzaamheid, onderhoud en uitstraling.
  3. Ondergrond voorbereiden: Een goede voorbereiding van de ondergrond is essentieel. Verwijder oud materiaal, egaliseer de grond en zorg voor een stabiele onderlaag.
  4. Bestraten: Leg de stenen volgens het gekozen patroon. Zorg ervoor dat alles waterpas ligt en goed aansluit.
  5. Afwerken: Vul de voegen met zand om de stenen te stabiliseren en het geheel af te werken.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, creëer je een prachtig en functioneel bestraat tuinoppervlak dat jarenlang meegaat.

Welke keuzes bepalen de kosten van tuinbestrating?

Om een beter beeld te krijgen wat de precieze kosten van de bestrating is, wordt de prijs onder andere bepaald door de onderstaande keuzes.

Keuze 1: Tegels of ander materiaal?

Als je tegels te duur vindt voor de bestrating van je tuin, kun je kiezen voor andere materialen.

  • Grind: Grind is het goedkoopste alternatief voor tegels. Grind zijn kleine ronde steentjes die door de natuur zijn gemaakt en door rivieren zijn afgezet. Grind is verkrijgbaar in verschillende kleuren en kost gemiddeld € 10 per m2.
  • Split: Split lijkt erg op grind. Waar grind door de natuur is gemaakt is split geforceerd in zijn vorm gemaakt. Split wordt door machines gebroken en gezeefd. Daardoor heeft split breuken en scherpere randen dan grind. Split kost gemiddeld € 12 per m2.

Keuze 2: Soort tegel

Er zijn verschillende soorten tegels voor de bestrating van jouw tuin. Ze zijn weergegeven in de onderstaande tabel:

Soort tegelPrijs per m2
Kenmerken
Koppelstones€ 15 – € 25Worden getrommeld zodat scherpe randen afsplijten. Ze hebben daardoor een nostalgische en natuurlijke uitstraling.
Betonbestrating€ 15 – € 35Erg stevige tegels die lang mee gaan.Verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en kleuren.
Flagstones€ 25 – € 40Platte natuurstenen in de vorm van een plaat of tegel. Verschillen in vorm, grootte, dikte en structuur.
Waaltjes€ 30 – € 45Waaltjes zijn bakstenen met een vaste maat van 214 x 102 x 55 mm. Zijn te verkrijgen in verschillende kleuren.
Hout€ 20 – € 65Houten tegels hebben weinig onderhoud nodig en ze kunnen goed tegen temperatuurverschillen.
Natuursteen€ 30 – € 65Natuurstenen hebben een natuurlijke en luxe uitstraling en hebben allemaal verschillende kleuren en structuren.

Keuze 3: Stratenmaker inhuren?

Een stratenmaker zorgt ervoor dat tegels netjes en stevig gelegd worden. Als je de bestrating laat leggen door een vakkundige stratenmaker, weet je zeker dat de kwaliteit goed is. Daarnaast bespaart het inhuren van een stratenmaker je veel tijd en zwaar werk.

De kosten van een stratenmaker liggen beginnen bij € 10 tot € 20 per m2. Soms worden de kosten per uur berekend. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er een ingewikkeld patroon gelegd moet worden, omdat het leggen van een speciaal patroon meer tijd kost dan een simpel patroon. De kosten voor een stratenmaker per uur liggen tussen de € 30 en € 60.

Keuze 4: Extra opties

ProductPrijsVoordeel
Sierkeien€ 7 – € 35 per m2Zorgt voor een extra mooie uitstraling.
Afscheidingsbanden€ 10 – € 30 per meterVoor niveauverschil in je tuin of perken.
Opsluitbanden€ 2 – € 5 per meterDe bestrating blijft extra stevig op zijn plek liggen.
Grindplaten€ 12 – € 16 per m2Platen zodat het grind goed op zijn plek blijft liggen.

Veelgemaakte fouten bij tuinbestrating vermijden

Bij het bestraten van een tuin kunnen gemakkelijk fouten worden gemaakt die later voor problemen zorgen. Een van de meest voorkomende fouten is het onvoldoende voorbereiden van de ondergrond.

Zonder een stabiele en goed verdichte onderlaag kunnen de stenen na verloop van tijd verzakken of verschuiven, wat resulteert in een ongelijk oppervlak. Een andere fout is het niet juist afwateren van de bestrating. Een goede afwatering is essentieel om plassen op de terrassen en paden te voorkomen. Ook het kiezen van het verkeerde type bestratingsmateriaal kan leiden tot problemen.

Sommige materialen zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor intensief gebruik of bepaalde weersomstandigheden. Ten slotte slaan veel mensen het belang van het juist voegen van de stenen over. Goed gevulde voegen zorgen voor meer stabiliteit en minder onkruidgroei.

Door deze veelvoorkomende fouten te vermijden, zorg je voor een duurzaam en mooi bestraat tuinoppervlak.

Klaar om je tuin te transformeren?

Nu je een goed overzicht hebt van de mogelijke opties & kosten om je tuin te bestraten, ben je vast klaar om de volgende stap te zetten. Het kiezen van het juiste materiaal en ontwerp past bij jouw persoonlijke stijl en budget. Vergeet ook niet dat een goed aangelegde tuin niet alleen mooier is, maar ook de functionaliteit van je buitenruimte verhoogt.

Voor een uitgebreid overzicht van de kosten of een speciale aanbieding die past bij jouw tuinproject, nodigen we je uit om ons verder te ontdekken. Zo start je goed voorbereid aan jouw tuintransformatie.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen.

Wat kost het om een kleine tuin te laten bestraten?

De kosten om een kleine tuin te laten bestraten variëren sterk, afhankelijk van de keuze van materialen en de complexiteit van het ontwerp. Voor een kleine tuin van ongeveer 20 vierkante meter kun je gemiddeld rekenen op een bedrag tussen de €800 en €1.500. Het is belangrijk om te investeren in goede voorbereiding en kwaliteit materialen voor langdurig plezier.

Zijn er manieren om kosten te besparen op tuin bestrating?

Ja, er zijn verschillende manieren om kosten te besparen op het bestraten van je tuin. Kiezen voor standaard tegels of gebruik maken van herbruikbare materialen kan de kosten drukken. Ook het zelf voorbereiden van de site, zoals het verwijderen van oude bestrating of het egaliseren van de grond, kan schelen in de arbeidskosten.

Homedeal bespaartips

Doe voorbereidend werk

Je bespaart op kosten door zelf al voorbereidend werk te doen voordat de stratenmaker komt. Haal bijvoorbeeld zelf planten, bomen en struiken weg en haal eventueel de oude tegels weg. Hoe meer voorwerk je kunt doen, hoe minder tijd de stratenmaker kwijt is aan het project, en hoe voordeliger je dus uit bent.

Kwantumkorting

Als je een groot oppervlak door een stratenmaker laat bestraten, krijg je vaak kwantumkorting. Laat daarom tegelijk met je buurman je tuin bestraten, profiteer van kwantumkorting en deel de voorrijkosten.

Kies een stratenmaker uit de omgeving

Als je een stratenmaker gaat inhuren is het verstandig om naar een stratenmaker uit de regio te zoeken. Op deze manier bespaar je op voorrijkosten.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden