Vergelijk stratenmaker offertes
Vind dé stratenmaker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Bestraten Bestraten kosten

Bestraten kosten

Minimale kosten
€ 400
Gemiddelde kosten
€ 800
Maximale kosten
€ 2.500
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 655 - € 945

Wil je je oprit of achter- of voortuin voorzien van bestrating, voor een mooie uitstraling en een stevige ondergrond? Ben je benieuwd naar de kosten die bij de aanleg van bestrating komen kijken? Op Homedeal vind je een uitgebreid overzicht van de bestraten kosten.

Inhoudsopgave.

Wat kost bestraten?

De kosten van bestraten van de tuin zijn gemiddeld € 30 tot € 100 per m2. De prijs loopt flink uiteen afhankelijk van de grootte van de tuin, het soort tegel en het tarief van de stratenmaker. Zie voor een volledig overzicht van de gemiddelde prijzen onderstaande kostenoverzicht:

Bestrating onderdelenGemiddelde kostenPer
Stenen€ 15 – € 70 per m2
Grind / Split€ 10 – € 12 per m2
Kosten stratenmaker€ 30 – € 60
€ 10 – € 20
per uur
per m2
Ophoog- en voegzand€ 50 – € 70 per m3
Opsluitbanden€ 5 – € 10 per meter

Kosten bestraten per m2

De kosten voor het bestraten per vierkante meter (m2) kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type steen, het patroon waarin de stenen worden gelegd, en de complexiteit van het werk.

Gemiddeld liggen de prijzen voor de bestrating zelf tussen de €15 en €65 per m2. Echter, dit is slechts een deel van de totale kosten. De arbeidskosten voor het leggen van de stenen kunnen ook oplopen, afhankelijk van de ervaring van de stratenmaker en de tijd die nodig is voor het project. Gemiddeld kun je rekenen op ongeveer €30 tot €50 per m2 voor de arbeid alleen.

Daarnaast moet je ook rekening houden met voorbereidende werkzaamheden zoals het verwijderen van oude bestrating, het aanleggen van een goede onderlaag, en drainage indien nodig. Deze bijkomende kosten kunnen je budget verder beïnvloeden. Het is daarom aan te raden om meerdere offertes op te vragen bij vakmensen om een duidelijk beeld te krijgen van de totale kosten.

Door alle factoren in overweging te nemen, kun je voorkomen dat je budget overschreden wordt en zorg je ervoor dat je niet voor financiële verrassingen komt te staan. Wil je een vrijblijvende offerte aanvragen dan kan dat altijd bij homedeal.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
wat kost bestraten

Prijsvoorbeelden

Je hebt nu inzicht in de gemiddelde bestrating kosten. De totaalprijs hangt af van je wensen. Ga jij voor voordelig of luxe? Lees hier meer over de verschillende opties.

Voordeligste keuze

De voordeligste keuze om bijvoorbeeld de voortuin te bestraten is om grind of split te gebruiken, in plaats van tegels. De prijzen van grind variëren van € 10 tot € 12 per m2. Grind kun je vrij goed zelf storten, maar als je het toch wilt uitbesteden aan een stratenmaker, betaal je minimaal € 10 tot € 20 per m2.

Gemiddelde keuze

Heb je een oprit die bestraat moet worden? Dan is het belangrijk dat je de goede tegels kiest. Omdat een oprit het zware gewicht van auto’s moet kunnen dragen, moeten de tegels voor een oprit een minimale dikte van 7 cm hebben. De meest gebruikte tegels hiervoor zijn waaltjes. De prijzen van waaltjes lopen van € 40 tot € 60 per m2, inclusief btw.

Meest luxe keuze

Heb je een groot terras dat je wilt bestraten in een sierpatroon met luxe tegels van natuursteen? Een ingewikkeld sierpatroon kost de stratenmaker meer tijd en wordt daarom vaak per uur berekend. Een stratenmaker kost gemiddeld tussen de € 30 en € 60 per uur. Natuursteen zoals marmer, graniet of leisteen kost gemiddeld tussen de € 40 tot € 70 per m2.

Hoe ziet de prijsopbouw van een bestraten eruit?

Kostenoverzicht Bestraten prijzen

Bestrating inclusief leggen

Bij het plannen van je bestratingsproject, is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de kosten van de stenen zelf, maar ook naar wat er allemaal bij het leggen van de bestrating komt kijken. Dit omvat niet alleen het fysieke werk, maar ook voorbereidingen zoals het uitgraven van de bestaande grond, het aanbrengen van een goede ondergrond en het egaliseren van het gebied.

Materialen zoals zand voor de onderlaag, opsluitbanden om de stenen op hun plaats te houden en uiteraard de stenen zelf, moeten allemaal in de begroting worden opgenomen.

Verder kunnen de prijzen variëren afhankelijk van het gekozen patroon en de complexiteit van het ontwerp, waarbij ingewikkeldere patronen meer tijd en dus meer kosten met zich meebrengen. Het is dus essentieel om een duidelijk beeld te hebben van al deze aspecten om een realistische kostenraming te kunnen maken.

Welke keuzes bepalen de bestraten kosten?

De prijzen van het bestraten van een stuk grond worden door verschillende mogelijkheden bepaald. Die keuzes vind je hieronder.

Keuze 1: Wat voor soort materiaal?

Als je ander materiaal dan tuintegels voor je bestrating wilt, dan is grind een goede keuze.

Grind: Grind is de meeste voordelige optie voor een bestrating. Grind zijn ronde kleine steentjes die in verschillende kleuren geleverd kunnen worden. Per m2 heb je ongeveer 75 kg grind nodig. Grind kost gemiddeld € 10 per m2.

Split: Split is bijna hetzelfde als grind, maar split is iets ruwer en scherper dan grind. Dat komt doordat split door machines gebroken en gezeefd wordt, terwijl grind zijn ronde vorm krijg doordat de stenen door de natuur worden gevormd. Split rolt minder dan grind als je er op staat, waardoor het na verloop van tijd een sterkere ondergrond vormt. De prijs van split is gemiddeld € 12 per m2.

Keuze 2: Soorten tegels

Als je geen grind voor de bestrating wilt, maar toch liever tegels, dan zijn er veel verschillende soorten tegels om uit te kiezen. In de onderstaande tabel zijn veelvoorkomende tegelsoorten te zien.

Soort tegelPrijs per m2Kenmerken
Koppelstones€ 15 – € 25Worden getrommeld door machine, waardoor
de scherpe randen afsplijten en een nostalgische
en natuurlijke uitstraling ontstaat.
Betonbestrating€ 15 – € 35Stevige en voordelige tegels die lang mee gaan.
Verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en
kleuren.
Flagstones€ 25 – € 40Platte natuurstenen in de vorm van een plaat of
tegel. Verschillen in vorm, grootte, dikte en
structuur.
Waaltjes€ 30 – € 45Waaltjes zijn bakstenen met een vaste maat
van 214 x 102 x 55 mm. Zijn te verkrijgen in
verschillende kleuren. Deze tegels worden vaak
gebruikt voor het bestraten van een oprit.
Hout€ 20 – € 65Houten tegels hebben weinig onderhoud nodig
en ze kunnen goed tegen temperatuurverschillen.
Natuursteen€ 30 – € 65Natuurstenen hebben een natuurlijke en
luxe uitstraling en hebben allemaal verschillende
kleuren en structuren.

Keuze 3: Project uitbesteden aan een stratenmaker?

Een stratenmaker zal de bestrating perfect voor je aanleggen. Dat is zelf lastig te realiseren. Een stratenmaker heeft allerlei gereedschappen en materialen om de bestrating vakkundig aan te leggen. Als je het aanleggen aan een stratenmaker uitbesteedt, bespaart dit je veel tijd en zwaar werk.

De kosten verschillen per stratenmaker en per project; hoeveel een stratenmaker kost, is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van het project. Een ingewikkeld sierpatroon kost een stratenmaker veel meer tijd dan een standaard patroon, daarom wordt dit meestal per uur berekend.

Een stratenmaker kost tussen de € 30 en € 60 per uur. Een simpel legpatroon wordt meestal per m2 berekend. Hiervoor beginnen de kosten bij € 10 tot € 20.

Bekijk goed op je bestraten offerte welke methode van prijsberekening de stratenmaker toepast.

Keuze 4: Extra opties

De volgende opties zijn extra en zijn niet noodzakelijk voor de bestrating, maar ze zijn het wel waard om te overwegen om zo de uitstraling en stevigheid te verbeteren.

ProductPrijs
Voordeel
Sierkeien€ 7 – € 35 per m2Zorgt voor een extra mooie uitstraling.
Afscheidingsbanden€ 10 – € 30 per meterVoor niveauverschil in je tuin of perken.
Opsluitbanden€ 2- € 5 per meterDe bestrating blijft extra stevig op zijn plek liggen.
Grindplaten€ 12 – € 16 per m2Platen zodat het grind goed op zijn plek blijft liggen.

Als je besluit dat het tijd is om je tuin een make-over te geven, overweeg dan om tuintegels te laten leggen. Tuintegels kiezen kan een uitdagende taak zijn, gezien het brede assortiment aan beschikbare materialen en stijlen. Van keramische tegels tot natuursteen, de opties zijn eindeloos.

Wij bieden praktische tips en advies om je te helpen de juiste keuze te maken. Bovendien krijg je een duidelijk beeld van wat je kunt verwachten qua kosten en onderhoud, zodat je tuin niet alleen prachtig maar ook functioneel is.

Samenvattend advies voor een geslaagd bestratingsproject

Het plannen van een bestratingsproject vereist zorgvuldige overweging van zowel de kosten als de kwaliteit. Het is verstandig om vooraf een duidelijk budget op te stellen en meerdere offertes van professionele stratenmakers te vergelijken.

Let niet alleen op de prijs, maar ook op de ervaring en de feedback van voorgaande klanten. Zo vind je een betrouwbare partner voor jouw project. Bovendien, door je te verdiepen in de verschillende opties en ontwerpen, kun je het resultaat kiezen dat het beste bij jouw wensen en de stijl van je huis past.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen.

Wat kost bestraten per m2?

De kosten om te bestraten per vierkante meter variëren tussen de €15 en €70. Dit is inclusief zowel de materialen als de arbeid. De verschillen zijn erg groot en de precieze prijs hangt echt af van de gekozen soort bestrating de complexiteit van het legpatroon en de voorbereiding van de ondergrond & de arbeider. Het is altijd slim om meerdere offertes aan te vragen voor een nauwkeurige schatting.

Hoe lang duurt het om een oppervlak te bestraten?

De duur van een bestratingsproject hangt af van verschillende factoren zoals de grootte van het oppervlak, de complexiteit van het ontwerp en het type stenen dat gebruikt wordt. Voor een gemiddelde oprit van 50m2 kunnen ervaren stratenmakers ongeveer 2 tot 3 dagen nodig hebben. Bij complexere patronen of grote oppervlakken kan het proces langer duren.

Homedeal bespaartips

Stratenmaker uit de omgeving

Laat je het werk door een stratenmaker doen? Zorg er dan voor dat je kiest voor een stratenmaker in de omgeving. De reiskosten blijven zo laag en het af- en aanvoeren van materialen kost minder tijd en daardoor dus minder geld.

Kwantumkorting

Als je je grond tegelijk met je buurman laat bestraten, bespaar je geld, omdat een stratenmaker vaak kwantumkorting geeft als hij een groter project op één en dezelfde locatie kan doen.

Help zelf mee

Veel stratenmakers bieden de mogelijkheid dat je mee kan helpen. Dit bespaart hen zo een hoop tijd en jou kosten. Haal bijvoorbeeld alvast oude tegels, planten en overtollige grond weg, of graaf oude grond af en voer nieuw zand aan.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden