Vergelijk hovenier offertes
Vind dé hovenier voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tuinonderhoud

Tuinonderhoud

Om optimaal van je tuin te kunnen genieten wil je dat je tuin er elk seizoen goed bij ligt. Met goed tuinonderhoud zorg je ervoor dat alle onderdelen van je tuin in goede staat zijn en blijven. Een tuinman of hovenier kan dit voor je uit handen nemen. Bekijk hier welke soorten tuinonderhoud er zijn, welke prijzen daarbij horen en krijg handige tips die je helpen om een geschikte tuinman te vinden. 

Wat zijn de tuinonderhoud prijzen?

Een tuinman of hovenier kan je inschakelen als je het tuinonderhoud graag wilt uitbesteden. Het uurloon van een tuinman ligt gemiddeld tussen de € 35 en € 55 per uur. De totale prijs van tuinonderhoud is afhankelijk van de hoeveelheid werk en het uurtarief dat de vakspecialist hanteert. Bekijk hieronder het overzicht met de gemiddelde prijzen per project.

DienstGemiddelde prijs
Tuinman€ 35 - € 55 per uur
Boom kappen€ 400 - € 800
Gazon maaien€ 25 - € 30 voor een gazon van 100 m²
Verticuteren€ 100 - € 140 voor een gazon van 100 m²
Snoeien€ 35 - € 55 per uur

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Tuinonderhoud

Welke soorten tuinonderhoud zijn er?

Tuinonderhoud bestaat uit veel verschillende onderdelen. Van snoeien tot verticuteren; de tuinman voert deze taken allemaal uit. Lees hieronder alles over de belangrijkste soorten tuinonderhoud.

Gazon onderhouden

Ben jij de trotse eigenaar van een gazon? Dan weet je hoe belangrijk, maar ook tijdrovend gazon onderhoud is. ‘s Zomers wekelijks maaien, verticuteren, bemesten, kalk strooien, sproeien, bladvrij houden; dit is een greep uit de werkzaamheden die je moet uitvoeren om je gazon gezond te houden. Tijdens het gazon onderhoud voert de tuinman deze taken voor je uit, zodat jij van een mooi en vol gazon kan genieten.

Planten, bomen en struiken

Tijdens het tuinonderhoud onderhoudt de tuinman de planten die er al staan, maar hij kan ook nieuwe planten, bloemen, bomen of struiken plaatsen. De vakspecialist heeft veel kennis over het planten van allerlei soorten bomen, planten en struiken en weet dus precies hoe en wanneer dit moet gebeuren.

Bomen kappen

Heb je een zieke boom in je tuin staan of staat er een boom in de weg? Onder tuinonderhoud valt ook bomen kappen en bomen verwijderen uit je tuin. Het kappen van bomen is een specialistisch werk, omdat voorkomen moet worden dat de boom je huis of tuin beschadigt. Schakel hiervoor dan ook altijd een vakspecialist in zoals een tuinman of een hovenier. Als je boom is gekapt, zorgt de vakspecialist ervoor dat deze wordt afgevoerd. Ook voor het verwijderen van een boomstronk of boomwortels of het weghalen van bamboe schakel je een tuinman in.

Tuinonderhoud

Snoeien

Ben jij elk jaar eindeloos bezig met snoeien? Vooral fruitbomen als appelbomen, vlinderstruiken en hortensia’s moeten regelmatig gesnoeid worden. Het snoeien van je bomen, planten en struiken is belangrijk om de begroeiing in je tuin gezond en in balans te houden. Tuinmannen hebben alle kennis in huis om deze specialistische en tijdrovende taak professioneel uit te voeren. Zij snoeien de coniferen, bomen en struiken vaak in het voorjaar. Afhankelijk van de groeiperiodes, bepaalt de tuinman wanneer het tijd is om planten en struiken te snoeien.

Onkruidvrij maken

Onkruid is voor veel tuineigenaren een doorn in het oog. Een tuinman maakt voor jou je tuin onkruidvrij en neemt maatregelen om deze zo te houden. Sinds 2017 geldt er een verbod op professioneel gebruik van chemische bestrijding van onder andere onkruid. Hierdoor mogen tuinmannen geen chemicaliën meer gebruiken om het onkruid in jouw tuin tegen te gaan.

Ze gebruiken sinds dit verbod onder andere technieken met hete lucht, heet water en borstels om het onkruid in tuinen tegen te gaan. Deze technieken zijn minder schadelijk voor het milieu en zijn beter voor je bestrating, omdat ze minder snel poreus worden.

Bemesten

Om de beplanting in je tuin gezond te houden en optimaal te laten groeien en bloeien, moet je voor de juiste voeding zorgen. Dit doe je door je tuin jaarlijks te bemesten. Zo bescherm je je bomen, planten en struiken tegen ziektes en bladluizen. Een tuinman bemest je tuin vaak in het voorjaar. Dit is een tijdrovende klus en door dit over te laten aan je tuinman, hoef jij niet naar het tuincentrum om uit te zoeken welke voeding je nodig hebt.

Verhelpen van boom- en plantenziektes

Verzorg jij je tuin goed, maar merk je dat een aantal planten niet goed groeien en bloeien? Dan kan het zijn dat deze last hebben van een ziekte of schimmel. Een tuinman neemt tijdens het tuinonderhoud zieke planten en bomen onder handen om ze gezond te maken. Met zijn uitgebreide kennis weet hij wat hij moet doen om boom- en plantenziektes te verhelpen. Daarnaast adviseert je tuinman je graag wat je moet doen om boom- en plantenziektes te voorkomen.

Verhardingen onderhouden

Ook het onderhouden van het terras en looppaden hoort bij tuinonderhoud. Om dit goed te onderhouden voert de tuinman de volgende werkzaamheden uit: verhardingen vegen, tegels schoonmaken en voegen opnieuw vullen. Op die manier zien ze er netjes uit en behouden ze hun kleur.

Tuinonderhoud

Waarom een tuinman of hovenier inschakelen?

Het uitbesteden van tuinonderhoud aan een tuinman of hovenier biedt erg veel voordelen, zoals: 

 • Verzorgde tuin: een tuinman of hovenier heeft al de kennis en ervaring om je tuin er altijd verzorgd uit te laten zien. 
 • Tijd besparen: tuinonderhoud kan een flinke klus zijn, omdat je dit regelmatig moet bijhouden. Door dit uit te besteden aan een tuinman of hovenier hoef jij hier zelf niet meer mee bezig te zijn en bespaar je ontzettend veel tijd. 
 • Veilige uitvoering: naast een goede uitvoering van het tuinonderhoud zorgt de vakspecialist ook voor een veilige uitvoering. Sommige werkzaamheden brengen risico’s met zich mee zoals het kappen van bomen. Een tuinman of hovenier weet hoe hij dit op een veilige manier kan uitvoeren. 
 • Advies op maat: door alle kennis en ervaring die de vakspecialist heeft kan hij jou goed adviseren. De tuinman of hovenier weet precies wat jouw tuin nodig heeft en kan al jouw vragen omtrent tuinonderhoud beantwoorden. 
 • Juiste gereedschap: voor tuinonderhoud heb je het juiste gereedschap nodig die lang niet iedereen in huis heeft. Een vakspecialist beschikt over de juiste materialen, waardoor je dit zelf niet hoeft aan te schaffen. 

Wanneer voer je tuinonderhoud uit?

Eigenlijk is er in elke maand van het jaar wel wat te doen, maar met name in de lente en de herfst is het belangrijk om extra aandacht aan je tuin te besteden. In het voorjaar wordt je tuin namelijk zomerklaar gemaakt en in de herfst wordt je tuin voorbereid op de vorst in de winterperiode. Benieuwd naar wat er allemaal moet gebeuren in deze maanden? Bekijk hiervoor dit handige overzicht.

SeizoenWanneer?Wat moet er gebeuren?
ZomerklaarMaart/april/mei/juni- Gazon maaien, verticuteren, zaaien en bemesten
- Onkruid wieden
- Snoeien van bomen, struiken en planten
- Tuin mosvrij maken
- Tuinmeubelen verplaatsen naar buiten
WinterklaarSeptember- Gazon minder kort maaien en verticuteren
- Uitgebloeide bloemen weghalen
- Snoei berken, druiven en acers
- Bloembollen planten
- Kwetsbare planten afdekken
- Buitenkraan afsluiten
- Tuinmeubelen naar binnenhalen

Tips voor inschakelen van een tuinman

Met alle opties en keuzes die komen kijken bij tuinonderhoud kan het moeilijk zijn om door de bomen het bos te blijven zien. Lees hier de handigste tips voor het inschakelen van een tuinman.

Tip 1: vergelijk verschillende tuinmannen

Bij het kiezen van een tuinman komt een hoop kijken. Door het aanvragen en vergelijken van meerdere offertes krijg je een goed beeld van het bedrijf en de prijzen. Bekijk hier de belangrijkste aandachtspunten waar je op kan letten bij het zoeken naar een tuinman en het vergelijken van offertes:

 • Rekent de tuinman voorrijkosten? 
 • Is de prijs inclusief of exclusief btw?
 • Worden er garanties aangeboden?
 • Beschikt de tuinman over keurmerken? 

Daarnaast kun je ook nog op zoek gaan naar reviews om te kijken wat andere consumenten over de tuinman zeggen. Dan weet je zeker dat je met de juiste tuinman in zee gaat.

Tip 2: maak een wensenlijst

Maak voordat je op zoek gaat naar een tuinman een wensenlijst met de dingen die je door de tuinman wilt laten uitvoeren. Hier kan je ook noteren hoe vaak je je tuin wilt laten onderhouden. Zo weet je van tevoren waar je op moet letten voordat je in zee gaat met een tuinman. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

 • Hoe vaak wil je tuinonderhoud laten uitvoeren?
 • Is een abonnement afsluiten voordeliger?
 • Neemt de tuinman eigen materialen mee?

Tip 3: let op keurmerken

Keurmerken helpen je bij het maken van een goede keuze, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid of kwaliteit. Om bij een keurmerk aangesloten te zijn moet een hovenier voldoen aan bepaalde standaarden. Als je op zoek bent naar een vakspecialist aan wie je je tuinonderhoud kunt uitbesteden kun je letten op onderstaande keurmerken: 

 • TuinKeur: het TuinKeur keurmerk staat voor betrouwbaarheid, kwaliteit, service, vakbekwaamheid en professionaliteit. Als een tuinman of hovenier is aangesloten bij TuinKeur dan ben je verzekerd dat hij beschikt over deze vijf kenmerken. 

Groenkeur: als een vakspecialist beschikt over het Groenkeur Keurmerk dan moet er in ieder geval worden voldaan aan zeven richtlijnen op het gebied van kwaliteit. Daarnaast letten ze ook op vakbekwaamheid, veilig werken en groenkennis.

Tip 4: sluit een tuinonderhoud abonnement af

Wist je dat er zoiets bestaat als een tuinonderhoud abonnement? Dit is vaak een voordelige manier om tuinonderhoud uit te besteden. Met dit abonnement komt de tuinman eens in de zoveel tijd het nodige tuinonderhoud doen, afhankelijk van hoe vaak jij het wil. Samen met de tuinman stel je een contract op en kijk je hoeveel en hoevaak er tuinonderhoud nodig is. Vervolgens zorgt de tuinman voor het tuinonderhoud op de afgesproken data en betaal je in de meeste gevallen per jaar.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden