Vind de beste hovenier voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tuinonderhoud

Tuinonderhoud

Van je tuin geniet je het hele jaar door. Maar hoe zorg je ervoor dat je tuin er elk seizoen optimaal bij ligt? Met goed tuinonderhoud zorg je ervoor dat alle onderdelen van je tuin in goede staat zijn en blijven. Waar moet je op letten bij het onderhouden van je tuin? Bekijk hier de soorten tuinonderhoud met de gemiddelde prijzen, de tuinkalender en check de handige tips.

Tuinonderhoud prijzen

Er zijn veel hoveniers die het tuinonderhoud graag van je overnemen. De prijzen voor tuinonderhoud zijn afhankelijk van de hoeveelheid werk die de specialist  aan het tuinonderhoud heeft. Daarnaast is het uurloon van de tuinman ook van invloed op het totale kostenplaatje. Bekijk hieronder het overzicht met de gemiddelde prijzen per project.

DienstGemiddelde prijs
Tuinman€ 35 - € 55 per uur
Boom kappen€ 400 - € 800
Gazon maaien€ 25 - € 30 voor een gazon van 100 m2
Verticuteren€ 100 - € 140 voor een gazon van 100 m2
Snoeien€ 35 - € 55 per uur

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Tuinonderhoud

Wanneer voer je tuinonderhoud uit?

Dit wordt vaak aan een hovenier gevraagd. Eigenlijk is er in elke maand van het jaar wel wat te doen, maar met name in de lente en de herfst is het belangrijk om extra aandacht aan je tuin te besteden. Een tuinonderhoud jaarkalender, ook wel een tuinkalender genoemd, laat je precies zien wat er in welke maand moet gebeuren. Daarnaast geeft het je ook een goed overzicht van de verschillende werkzaamheden die moeten gebeuren om je tuin in topconditie te houden. Er zijn veel verschillende tuinkalenders op het internet te vinden, maar er zijn ook tuinonderhoud apps die overzichtelijke tuinkalenders bieden. Een voorbeeld van zo’n tuinonderhoud app is de app van Pokon.

Soorten tuinonderhoud

Tuinonderhoud bestaat uit veel verschillende onderdelen. Van snoeien tot verticuteren; de tuinman voert deze taken allemaal uit. Lees hieronder de belangrijkste soorten tuinonderhoud.

 • Gazon onderhouden

Ben jij de trotse eigenaar van een gazon? Dan weet je hoe belangrijk, maar ook tijdrovend het onderhoud hiervan is. ‘s Zomers wekelijks maaien, verticuteren, bemesten, kalk strooien, sproeien, bladvrij houden; dit is een greep uit de werkzaamheden die je moet uitvoeren om je gazon gezond te houden. Tijdens het gazon onderhoud voert de tuinman deze taken voor je uit, zodat jij van een mooi en vol gazon geniet.

 • Planten, bomen en struiken

Tijdens het tuinonderhoud neemt de hovenier niet al je beplanting onder handen.  Een tuinman plant graag een aantal nieuwe planten, bomen en struiken voor je. De specialist heeft veel kennis over het planten van allerlei soorten bomen, planten en struiken en weet dus precies hoe en wanneer dit moet gebeuren.

 • Bomen kappen

Heb je een zieke boom in je tuin staan of staat er een boom in de weg? Onder tuinonderhoud valt ook bomen kappen en bomen verwijderen uit je tuin. Het kappen van bomen is een specialistisch werk, omdat voorkomen moet worden dat de boom je huis of tuin beschadigt. Schakel hiervoor dan ook altijd een specialist in. Als je boom is gekapt, zorgt de specialist ervoor dat deze wordt afgevoerd. Ook voor het verwijderen van boomwortels schakel je een tuinman in.

Boom kappen tuinonderhoud

 • Snoeien

Ben jij hier elk jaar eindeloos mee bezig? Vooral fruitbomen, vlinderstruiken en hortensia’s moeten regelmatig gesnoeid worden.  Het snoeien van je bomen, planten en struiken is belangrijk om de begroeiing in je tuin gezond en in balans te houden. Hoveniers hebben alle kennis in huis om deze specialistische en tijdrovende taak professioneel uit te voeren. Zij snoeien de bomen en struiken vaak in het voorjaar. Afhankelijk van de groeiperiodes, bepaalt de tuinman wanneer het tijd is om planten en struiken te snoeien.

 • Onkruidvrij maken

Onkruid is voor veel tuineigenaren een doorn in het oog. Een tuinman maakt voor jou je tuin onkruidvrij en neemt maatregelen om deze zo te houden. Sinds 2017 geldt er een verbod op professioneel gebruik van chemische bestrijding van onder andere onkruid. Hierdoor mogen tuinmannen geen chemicaliën meer gebruiken om het onkruid in jouw tuin tegen te gaan. Hoveniers gebruiken sinds dit verbod onder andere technieken met hete lucht, heet water en borstels om het onkruid in tuinen tegen te gaan. Deze technieken zijn minder schadelijk voor het milieu en zijn beter voor je bestrating, omdat ze minder snel poreus worden.

 • Bemesten

Om de beplanting in je tuin gezond te houden en optimaal te laten groeien en bloeien, moet je voor de juiste voeding zorgen. Dit doe je door je tuin jaarlijks te bemesten. Zo bescherm je je bomen, planten en struiken tegen ziektes en bladluizen. Een hovenier bemest je tuin vaak in het voorjaar. Dit is een tijdrovende klus en door dit over te laten aan je tuinman, hoef jij niet naar het tuincentrum om uit te zoeken welke voeding je nodig hebt.

 • Verhelpen van boom- en plantenziektes

Verzorg jij je tuin goed, maar merk je dat een aantal planten niet goed groeien en bloeien? Dan kan het zijn dat deze last hebben van een ziekte of schimmel. Een hovenier neemt tijdens het tuinonderhoud zieke planten en bomen onder handen om ze gezond te maken. Met zijn uitgebreide kennis weet hij  wat hij moet doen om boom- en plantenziektes te verhelpen. Daarnaast adviseert je tuinman je graag wat je moet doen om boom- en plantenziektes te voorkomen.

Tuinonderhoud gazon

Je tuin zomerklaar en winterklaar maken

Bij tuinonderhoud hoort ook het zomerklaar en winterklaar maken van je tuin. Hiermee bereid je je tuin voor op de verschillende seizoenen. Maar wat moet er allemaal gebeuren? Bekijk hiervoor dit  handige overzicht.

SeizoenWanneer?Wat moet er gebeuren?
ZomerklaarMaart/april/mei- Gazon maaien, verticuteren, zaaien en bemesten
- Onkruid wieden
- Snoeien van bomen, struiken en planten
- Tuin mosvrij maken
- Tuinmeubelen verplaatsen naar buiten
WinterklaarOktober- Gazon minder kort maaien en verticuteren
- Uitgebloeide bloemen weghalen
- Snoei berken, druiven en acers
- Bloembollen planten
- Kwetsbare planten afdekken
- Buitenkraan afsluiten
- Tuinmeubelen naar binnenhalen

Tips voor inschakelen van een tuinman

Met alle opties en keuzes die komen kijken bij tuinonderhoud is het moeilijk om door de bomen het bos te blijven zien. Lees hier de handigste tips.

 • Vergelijk verschillende tuinonderhoudsbedrijven

Bij het kiezen van een tuinonderhoudsbedrijf komt een hoop kijken. Bekijk hier de belangrijkste aandachtspunten voor het zoeken van een tuinman:

 • Rekent de tuinman voorrijkosten?
 • Is de btw inclusief of exclusief
 • Lees reviews
 • Wat is de regeling voor garantie?
 • Vergelijk verschillende offertes
 • Maak een wensenlijst

Maak voordat je op zoek gaat naar een hovenier een wensenlijst met de dingen die je door de tuinman wilt laten uitvoeren. Hier kan je ook noteren hoe vaak je je tuin wilt laten onderhouden. Zo weet je van tevoren waar je op moet letten voordat je in zee gaat met een hovenier. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

 • Hoe vaak wil je tuinonderhoud laten uitvoeren?
 • Is een abonnement afsluiten voordeliger?
 • Neemt de tuinman eigen apparatuur en materialen mee?
 • Wat moet je zelf aanschaffen voor het tuinonderhoud?
 • Let op keurmerken

Keurmerken helpen je bij het maken van een goede keuze, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid of kwaliteit. Om bij een keurmerk aangesloten te zijn moet een hovenier voldoen aan bepaalde standaarden. Als je op zoek bent naar een specialist aan wie je je tuinonderhoud kunt uitbesteden, zijn Tuinkeur en Groenkeur belangrijk. Deze keurmerken beoordelen tuinbedrijven op kwaliteit, bekwaamheid en duurzaamheid. Zo weet je wat de standaarden zijn van het bedrijf dat je inhuurt en maak je een veilige keuze.

 • Tuinonderhoud abonnement

Wist je dat er zoiets bestaat als een tuinonderhoud abonnement? Dit is een vaak voordelige manier om tuinonderhoud uit te besteden.  Een aantal hoveniers biedt een dergelijk abonnement aan.Met dit abonnement komt de tuinman eens in de zoveel tijd het nodige tuinonderhoud doen, afhankelijk van hoe vaak jij het wil.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden