Vergelijk hovenier offertes
Vind dé hovenier voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tuinonderhoud Gazon onderhouden prijzen

Gazon onderhouden prijzen

Minimale kosten
€ 25
Gemiddelde kosten
€ 45
Maximale kosten
€ 250
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 35 - € 55

Wil je jouw gazon onderhouden maar vraag je je af wat de prijzen zijn? In dit artikel ontdek je de verschillende kosten en krijg je praktische tips om je gazon gezond en groen te houden, ongeacht je budget.

Inhoudsopgave.

Wat kost het onderhoud van je gazon?

Gemiddeld kost gazon onderhoud tussen de € 35 en € 55 per uur als je het uitbesteedt aan een tuinman. De prijs gaat omhoog of omlaag, afhankelijk van het uurtarief van de tuinman en de werkzaamheden die verricht moeten worden. Zie onderstaande prijzenoverzicht voor enkele taken van een tuinman.

DienstGemiddelde prijs (incl. btw)
Gras maaien (tot 100 m²)€ 25 – € 30
Gras laten maaien (100 – 250 m²)€ 40
Gras verticuteren (tot 100 m²)
€ 100 – € 150
Gras verticuteren (100 – 250 m²)€ 250
Tuinman per uur€ 35 – € 55
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Gazon onderhouden prijzen

Prijsvoorbeelden

Om je te helpen met het inschatten van de totale kosten staan hieronder drie prijsvoorbeelden van veelvoorkomende projecten. Wil je de exacte prijs van jouw project weten? Vraag dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan via Homedeal.

Gras alleen laten maaien

Wil je je gazon laten onderhouden, maar wil je niet teveel geld kwijt zijn? Laat dan alleen je gazon maaien. Dit kost voor een gazon van 100 m² gemiddeld € 25 tot € 30.

Gazon alleen verticuteren

Als mos, onkruid en het maaien van je gras een viltlaag op het gras hebben gecreëerd is het belangrijk om je gazon te verticuteren. Het verticuteren van je gazon zorgt ervoor dat mos niet het gras verdringt.

Verticuteren kost voor een gazon van 100 m² tussen de € 100 en € 130.

Verticuteren en maaien

Wil je het gazon gelijk in 1 keer helemaal verzorgen? Laat dan je gras eerst verticuteren en daarna maaien. Het is ook mogelijk om het gras eerst te maaien, maar dan moet wel eerst al het mos en onkruid verwijderd zijn.

Onderhoud van een tuin kost gemiddeld 4 uur en de kosten van een hovenier per uur liggen tussen de € 35 en € 50. De totale kosten komen dan uit op gemiddeld € 140 tot € 200.

Prijsopbouw gazon onderhouden

Kostenoverzicht Gazon onderhouden prijzen

Welke keuzes bepalen de gazon onderhoud prijzen?

Er zijn verschillende keuzes die de kosten van het onderhouden van je gazon bepalen. Bekijk hier welke keuzes dat zijn.

Keuze 1: Gazon verticuteren of gras laten maaien

Gras laten maaien

Om je gazon mooi en gezond te houden, is het belangrijk dat je je gazon regelmatig maait. Het is het beste om het gras op tijd te maaien, als het gras te lang wordt is het namelijk lastiger om te maaien. Vooral in het groeiseizoen (van mei tot oktober) is het voor het gazon het beste om het gras wekelijks te maaien. Het laten maaien van je gazon kost tussen de € 25 en € 30 voor een gazon tot 100 m².

Gazon laten verticuteren 

Na verloop van tijd ontstaat er een viltlaag in het gras, dit is een laagje van gedroogd gras, mos, onkruid en organisch afval. Een dunne viltlaag is goed voor je gazon, maar als het te dik wordt zal het je gazon gaan verstikken en het gras verdringen. Het is daarom belangrijk om je gazon ongeveer twee keer per jaar te verticuteren.

Dit doe je zodra de nachtvorst verdwenen is. Het wordt aangeraden om het gazon in de maanden maart en augustus een keer te verticuteren. Het verticuteren kost € 100 tot € 140 voor een gazon tot 100 m².

Gazon onderhouden prijzen

Keuze 2: Wat voor machines worden er gebruikt?

Grasmaaier klein gazon

Als je je gazon door een tuinman laat doen neemt hij zijn eigen spullen mee, de kosten van de machines zitten dan ook al bij de prijs inbegrepen, maar de prijs is er wel van afhankelijk. Als je een klein gazon hebt kan het gras makkelijk gemaaid worden met een kleiner soort maaier zoals een loopmaaier, een duwmaaier of een kooimaaier.

De kosten van deze apparaten zijn lager dus een tuinman vraagt dan minder per uur.

Grasmaaier groot gazon

Als je een groot gazon hebt, bijvoorbeeld een gazon vanaf 500 m², dan is het voor een tuinman te veel werk om het met een kleinere grasmaaier te maaien. Hier wordt dus vaak een grotere grasmaaier voor gebruikt, zoals een zitmaaier. De kosten van de tuinman worden dan per uur wat hoger omdat deze grasmaaiers duurder zijn. 

Elektrische verticuteermachine

Net als bij de grasmaaiers zitten de kosten van de materialen al verwerkt in de prijzen van de tuinman. Een tuinman gebruikt een elektrische verticuteermachine bij een vlak en klein oppervlak. Een elektrische verticuteermachine wordt ook meestal door hobbyisten gebruikt.

Benzine-verticuteermachine

Een benzine-verticuteermachine wordt door tuinmannen het meest gebruikt. Deze machines zijn sterker dan de elektrische machines en ze zijn geschikt voor veelvoudig gebruik, dus ze kunnen ook worden ingezet als de tuinman grotere oppervlaktes of gazons met meer oneffenheden moet verticuteren.

Keuze 3: Zelf onderhouden of een tuinman inschakelen?

Een tuin onderhouden is iets wat veel mensen zelf doen. Toch kost het meer tijd en moeite om een gazon goed te onderhouden dan de meeste mensen denken. Het is belangrijk om het gras geregeld te maaien (wekelijks in het groeiseizoen) en het verticuteren moet 2 keer per jaar gebeuren.

Hier heb je machines voor nodig en het zal je ook tijd en energie kosten. Als je dit niet doet zal je gazon er snel bleek en kaal bij komen te liggen en soms raakt het zelfs onherstelbaar beschadigd.

Het goed bijhouden van je gazon is dus heel erg belangrijk. Als je hier geen zin in hebt, is het verstandig om een tuinman in te schakelen. Een tuinman heeft alle kennis en middelen om je gazon het hele jaar gezond te houden. Afhankelijk van de werkzaamheden kost een tuinman tussen de € 35 en € 55 per uur.

Keuze 4: Extra opties

De volgende opties zijn optioneel; je hoeft deze opties niet te laten doen, maar als je het gehele onderhoud van het gazon wilt uitbesteden aan een tuinman, komen deze kosten er nog bij.

Dienst
PrijsWanneer laat je dit doen
Gras afvoeren€ 2,50 – € 3 per 25 m² maaienDit is het afvoeren van het gras dat achterblijft na het maaien.
Verticuteergroen afvoeren€ 5 – € 6 per 25 m² verticuterenNa het verticuteren blijft het groen achter, dit is rommel zoals onkruid en mos. Dit moet na het verticuteren nog worden afgevoerd.
Kantsnijden€ 0,50 – € 0,75 per meterZorgt voor een perfect afgewerkte grasrand.

Zorgeloos Genieten van een Prachtig Gazon

Nu je alle nodige informatie hebt om je gazon optimaal te onderhouden, ben je klaar voor de volgende stap. Onthoud dat een mooi gazon niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een plek van plezier voor jou en je familie. Heb je interesse in meer gedetailleerde informatie of wil je samenwerken met ervaren vakspecialisten?

Via Homedeal kun je gemakkelijk, gratis en zonder verplichtingen offertes aanvragen die passen bij jouw specifieke wensen en budget. Zo kun je met vertrouwen beginnen aan het realiseren van jouw perfecte gazon.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen.

Hoe vaak moet je jouw gazon bemesten?

Om je gazon gezond te houden, wordt aanbevolen het minstens vier keer per jaar te bemesten: in het vroege voorjaar, laat voorjaar, zomer en vroege herfst. Hiermee zorg je voor een voedingrijk gazon dat bestand is tegen onkruid en ziektes.

Wat zijn de kosten voor professionele gazonverzorging?

De kosten voor professionele gazonverzorging variëren breed. Bij Homedeal kun je rekenen op prijzen beginnend vanaf ongeveer € 30 tot € 100 per uur, afhankelijk van de specifieke diensten zoals maaibeurt, onkruidverwijdering en bemesting. Maak gebruik van onze website voor een transparant prijsoverzicht en kies wat het beste bij jouw budget past.

Homedeal bespaartips

Groot oppervlak kost minder

De kosten per m² zijn vaak lager als je een groot oppervlak laat onderhouden. Bij een groot gazon zijn de totale kosten hoger, maar de kosten per m² vallen wel weer lager uit dan bij een klein gazon.

Zorg zelf voor de materialen

Als je zelf voor de machines zorgt die een tuinman nodig heeft, bespaart dit je veel in kosten. De tuinman hoeft dan geen geld te rekenen voor de apparatuur. Je kan bijvoorbeeld een grasmaaier of verticuteermachine huren voor ongeveer € 30 tot € 45 per dag. Als je de apparatuur dan ook nog samen met een buurman huurt en de kosten deelt, ben je helemaal voordelig uit!

Houd de vorm simpel

Houd bij de aanleg van het gras rekening met de vorm. Het onderhouden van een ingewikkelde vorm is een tijdrovend project en kost dus ook meer geld. Kies daarom voor rechte gazonranden en ruime en soepele bochten. Vermijd scherpe randen, en ook het maaien om bomen, palen en andere obstakels heen is lastig. Om ervoor te zorgen dat je hier bij het onderhoud geen last van krijgt is het verstandig om dit bij de aanleg al te vermijden.

Neem kunstgras

Als je nou echt helemaal geen zin hebt in het onderhouden van je gazon en hier ook niemand voor wilt inhuren, is kunstgras nog een optie. Kunstgras heeft geen water of ander onderhoud nodig, dus is het een eenmalige investering zonder verdere bijkomende kosten.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden