Vind de beste hovenier voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tuinonderhoud Gazon onderhouden prijzen

Gazon onderhouden prijzen

Minimale kosten
€ 25
Gemiddelde kosten
€ 45
Maximale kosten
€ 140
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 35 - € 55

Wil je een mooi en groen gazon in je tuin, maar heb je niet de tijd om het zelf goed bij te houden en ben je daarom benieuwd naar wat de kosten van het laten onderhouden van je gazon zullen zijn? Homedeal heeft voor jou een overzicht gemaakt van de kosten die komen kijken bij het onderhoud voor een mooi groen gazon.

Wat kost het onderhoud van je gazon?

Gemiddeld kost het onderhouden van je gazon rond de € 45 per uur. De prijs gaat omhoog of omlaag, afhankelijk van de tuinman en de werkzaamheden die verricht moeten worden. Zie onderstaande prijzenoverzicht voor enkele taken van een tuinman.

DienstGemiddelde Prijs
Gras maaien€ 25 - € 30 gazon tot 100m2
Gras verticuteren
Gras verticuteren
€ 100 - € 140 gazon tot 100 m2
Hovenier per uurHovenier per uur
€ 35 - € 55

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Gazon onderhouden prijzen

Alleen maaien: Wil je je gazon laten onderhouden, maar wil je niet teveel geld kwijt zijn? Laat dan alleen je gazon maaien. Dit kost voor een gazon van 100m2 gemiddeld € 25 tot € 30.

Alleen verticuteren: Als mos, onkruid en het maaien van je gras een viltlaag op het gras hebben gecreëerd is het belangrijk om je gazon te verticuteren. Het verticuteren van je gazon zorgt ervoor dat mos niet het gras verdringt. Verticuteren kost voor een gazon van 100m2 tussen de € 100 en € 130.

Verticuteren en maaien: Wil je het gazon gelijk in 1 keer helemaal verzorgen? Laat dan je gras eerst verticuteren en daarna maaien. Het is ook mogelijk om het gras eerst te maaien, maar dan moet wel eerst al het mos en onkruid verwijderd zijn. Onderhoud van een tuin kost gemiddeld 4 uur en de kosten van een hovenier per uur liggen tussen de € 35 en € 50. De totale kosten komen dan uit op gemiddeld € 140 tot € 200.

Prijsopbouw gazon onderhouden

 

Kostenoverzicht Gazon onderhouden prijzen

Welke keuzes bepalen de gazon onderhouden prijzen?

Er zijn verschillende keuzes die de kosten van het onderhouden van je gazon bepalen. Bekijk hier welke keuzes dat zijn.

Keuze 1: Verticuteren of maaien

Maaien: Om je gazon mooi en gezond te houden, is het belangrijk dat je je gazon regelmatig maait. Het is het beste om het gras op tijd te maaien, als het gras te lang wordt is het namelijk lastiger om te maaien. Vooral in het groeiseizoen (van mei tot oktober) is het voor het gazon het beste om het gras wekelijks te maaien. Het laten maaien van je gazon kost tussen de € 25 en € 30 voor een gazon tot 100 m2.

Verticuteren: Na verloop van tijd ontstaat er een viltlaag in het gras, dit is een laagje van gedroogd gras, mos, onkruid en organisch afval. Een dunne viltlaag is goed voor je gazon, maar als het te dik wordt zal het je gazon gaan verstikken en het gras verdringen. Het is daarom belangrijk om je gazon ongeveer twee keer per jaar te verticuteren. Dit doe je zodra de nachtvorst verdwenen is. Het wordt aangeraden om het gazon in de maanden maart en augustus een keer te verticuteren. Het verticuteren kost € 100 tot € 140 voor een gazon tot 100 m2.

Gazon onderhoud kosten

Keuze 2: Wat voor machines worden er gebruikt?

Grasmaaier klein gazon: Als je je gazon door een hovenier laat doen neemt hij zijn eigen spullen mee, de kosten van de machines zitten dan ook al bij de prijs inbegrepen, maar de prijs is er wel van afhankelijk. Als je een klein gazon hebt kan het gras makkelijk gemaaid worden met een kleiner soort maaier zoals een loopmaaier, een duwmaaier of een kooimaaier. De kosten van deze apparaten zijn lager dus een hovenier vraagt dan minder per uur.

Grasmaaier groot gazon: Als je een groot gazon hebt, bijvoorbeeld een gazon vanaf 500 m2, dan is het voor een hovenier te veel werk om het met een kleinere grasmaaier te maaien. Hier wordt dus vaak een grotere grasmaaier voor gebruikt, zoals een zitmaaier. De kosten van de hovenier worden dan per uur wat hoger omdat deze grasmaaiers duurder zijn. De kosten van de hovenier, bepaald door het type grasmaaier, liggen tussen de € 5 en € 10 per uur.

Elektrische verticuteermachine: Net als bij de grasmaaiers zitten de kosten van de materialen al verwerkt in de prijzen van de hovenier. Een hovenier gebruikt een elektrische verticuteermachine bij een vlak en klein oppervlak. Een elektrische verticuteermachine wordt ook meestal door hobbyisten gebruikt.

Benzine-verticuteermachine: Een benzine-verticuteermachine wordt door hoveniers het meest gebruikt. Deze machines zijn sterker dan de elektrische machines en ze zijn geschikt voor veelvoudig gebruik, dus ze kunnen ook worden ingezet als de hovenier grotere oppervlaktes of gazons met meer oneffenheden moet verticuteren.

Keuze 3: Zelf onderhouden of een hovenier inschakelen?

Een tuin onderhouden is iets wat veel mensen zelf doen. Toch kost het meer tijd en moeite om een gazon goed te onderhouden dan de meeste mensen denken. Het is belangrijk om het gras geregeld te maaien (wekelijks in het groeiseizoen) en het verticuteren moet 2 keer per jaar gebeuren. Hier heb je machines voor nodig en het zal je ook tijd en energie kosten. Als je dit niet doet zal je gazon er snel bleek en kaal bij komen te liggen en soms raakt het zelfs onherstelbaar beschadigd. Het goed bijhouden van je gazon is dus heel erg belangrijk. Als je hier geen zin in hebt, is het verstandig om een hovenier in te schakelen. Een hovenier heeft alle kennis en middelen om je gazon het hele jaar gezond te houden. Afhankelijk van de werkzaamheden kost een hovenier tussen de € 35 en € 55 per uur.

Keuze 4: Extra opties

De volgende opties zijn optioneel; je hoeft deze opties niet te laten doen, maar als je het gehele onderhoud van het gazon wilt uitbesteden aan een hovenier, komen deze kosten er nog bij.

Dienst
PrijsWanneer laat je dit doen
Gras afvoeren€ 2,50 - € 3 per 25 m2 maaienDit is het afvoeren van het gras dat achterblijft na het maaien.
Verticuteergroen afvoeren€ 5 - € 6 per 25m2 verticuterenNa het verticuteren blijft het groen achter, dit is rommel zoals onkruid en mos. Dit moet na het verticuteren nog worden afgevoerd.
Kantsnijden€ 0,50 - € 0,75 per meterZorgt voor een perfect afgewerkte grasrand.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Homedeal bespaartips

Groot oppervlak kost minder

De kosten per m2 zijn vaak lager als je een groot oppervlak laat onderhouden. Dus het onderhoud van een gazon met een oppervlak tot 100 m2 kost € 1 per meter, maar als je een oppervlak tot 300 m2 wilt laten doen gaan die m2-prijzen omlaag naar € 0,80, en het onderhoud van een gazon tot 500 m2 kost € 0,50 per m2. Als je dus een groot gazon hebt lijkt het prijskaartje voor onderhoud misschien duurder, maar relatief is het juist erg voordelig om het onderhoud uit te besteden.

Zorg zelf voor de materialen

Als je zelf voor de machines zorgt die een hovenier nodig heeft, bespaart dit je veel in kosten. De hovenier hoeft dan geen geld te rekenen voor de apparatuur. Je kan bijvoorbeeld een grasmaaier of verticuteermachine huren voor ongeveer € 30 tot € 45 per dag. Als je de apparatuur dan ook nog samen met een buurman huurt en de kosten deelt, ben je helemaal voordelig uit!

Houd de vorm simpel

Houd bij de aanleg van het gras rekening met de vorm. Het onderhouden van een ingewikkelde vorm is een tijdrovend project en kost dus ook meer geld. Kies daarom voor rechte gazonranden en ruime en soepele bochten. Vermijd scherpe randen, en ook het maaien om bomen, palen en andere obstakels heen is lastig. Om ervoor te zorgen dat je hier bij het onderhoud geen last van krijgt is het verstandig om dit bij de aanleg al te vermijden.

Neem kunstgras

Als je nou echt helemaal geen zin hebt in het onderhouden van je gazon en hier ook niemand voor wilt inhuren, is kunstgras nog een optie. Kunstgras heeft geen water of ander onderhoud nodig, dus is het een eenmalige investering zonder verdere bijkomende kosten.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden