Vergelijk hovenier offertes
Vind dé hovenier voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tuinonderhoud Bamboe weghalen

Bamboe weghalen

Bamboe vormt met zijn snelle groei de ideale beschutting of erfafscheiding, maar heeft ook tot gevolg dat je tuin snel overwoekerd raakt. Bamboe weghalen is de meest doeltreffende manier om dit te voorkomen. Je tuin bamboevrij maken moet echter wel goed gebeuren om snelle hergroei te voorkomen. We leggen je in dit artikel uit hoe je van ongewenste bamboe afkomt en wat erbij komt kijken.

Wat kost bamboe weghalen?

Voor het beste resultaat is het aan te raden een vakspecialist in te huren om je tuin bamboevrij te maken. Wat een hoveniersbedrijf of tuinman rekent voor het weghalen van bamboe ligt aan meerdere factoren. Kosten beginnen gemiddeld bij € 25 per m2.

Bepalend voor de kosten is om hoeveel bamboe het gaat en de hoogte en omvang van het wortelstelsel. De bedragen hieronder zijn dan ook een indicatie.

SoortGemiddelde kosten
Tuin bamboevrij makenVanaf € 25 per m2
Hovenier€ 45 - € 70 per uur
KLIC-melding€ 11,50
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Bamboe weghalen

Waarom verwijder je bamboe?

Bamboe plaatsen gebeurt vaak uit privacy overwegingen of om een beschutte plek te creëren. Maar net zoals er verschillende redenen zijn om voor deze oorspronkelijk uit tropische en subtropische contreien afkomstige grassoort in je tuin te kiezen, zijn er ook meerdere redenen om bamboe weg te halen.

  • Overwoekering
  • Schade

Overwoekering

Overwoekering van de tuin is daarvan de belangrijkste. Niet alleen het gedeelte boven de grond groeit namelijk snel. Ook de bamboewortels of rizomen breiden zich onder de grond in rap tempo en over een groot oppervlak van je tuin uit. In de loop van een jaar komen er soms tientallen centimeters bij.

Schade

Door dit groeitempo kan bamboe op ongewenste plaatsen in je tuin opduiken en op diverse manieren voor schade zorgen. Bijvoorbeeld doordat de wortels andere planten verstikken of de tegels van je terras of tuinpad omhoog tillen. Tegen de tijd dat dit gebeurt hebben de bamboeplanten hun wortelstelsel al zo uitgebreid dat op grotere schaal ingrijpen noodzakelijk is. 

Een gedeelte van de bamboe weghalen heeft geen zin, want daarmee bereik je het tegenovergestelde. Je geeft de bamboe er meer ruimte mee en de planten reageren hierop met een extra groeispurt. De meest effectieve manier is dus om de bamboe inclusief de wortels en uitlopers te verwijderen.

Werkwijze voor het weghalen van bamboe

Bamboestammen afzagen

Om een tuin te ontdoen van bamboe gaat een hovenier uitgebreid te werk. Het eerste wat moet gebeuren is de bamboestammen afzagen of -snoeien. Soms is het handig om de planten bladvrij te maken alvorens aan het eigenlijke zaagwerk te beginnen. Het is aan te raden om de stammen tot net boven het grondoppervlak af te zagen. Dat vereenvoudigt de verdere werkzaamheden die bij bamboe weghalen komen kijken.

Resterende stengels maaien

Na het afzagen is het noodzakelijk om de nog uit de grond stekende bamboestengels te maaien. Afhankelijk van hoe dik deze zijn maakt een tuinspecialist daarbij gebruik van een maaimachine of elektrische zaag.

Wortelstelsels uitgraven

Na deze voorbereidingen is het tijd voor het eigenlijke en zwaarste werk: het uitgraven van de bamboewortels. Het verwijderen van het wortelsysteem en de uitlopers is de belangrijkste stap om een bamboevrije tuin te krijgen. Daarom dient het nauwkeurig en met verstand van zaken te gebeuren. 

De hovenier verwijdert in een grote cirkel en tot op een ruime diepte de grond rond de plant of planten. Dit is nodig om te zien tot waar het wortelstelsel doorloopt. Bij uitgebreide wortelsystemen moet het verwijderen in delen gebeuren. Vaak is daarbij een stronkenfrees of minigraafmachine vereist. Na het weghalen van de wortels controleert de hovenier de grond uitvoerig op bamboe resten, zodat er niets blijft liggen.

KLIC-melding bij diepere graafwerkzaamheden

Het wortelstelsel van bamboeplanten bereikt doorgaans een diepte van een halve meter. Bij het graven op een diepte van 40 cm of meer is een KLIC-melding verplicht. Daarvoor dient de hovenier contact op te nemen met het Kabels en Leidingen Informatie Centrum. Deze instelling verstrekt na betaling dan de gegevens over eventueel ondergronds aanwezige leidingen en kabels om schade hieraan te voorkomen.

Verwijderen van de bamboe resten

Als alle wortels en uitlopers uit de grond zijn gehaald, is het van belang om deze af te voeren. Dit geldt tevens voor de stammen en andere delen van de gerooide bamboeplanten. Er mogen geen resten in de tuin achterblijven, want dit kan ertoe leiden dat de bamboe zich opnieuw wortelt. Voor je het weet ben je dan weer terug bij af. Om je tuin vrij te houden van bamboe mag je de restanten zelfs niet op je composthoop gooien.

Chemische middelen voor bamboe weghalen

Naast handmatige verwijdering van bamboe is het ook mogelijk om de plant chemisch te bestrijden. Er zijn diverse middelen die je daarvoor kunt gebruiken, waaronder:

  • azijn
  • chloor
  • glysofaat
  • zoutzuur
  • onkruidverdelgers als Roundup en Panic

Hou er rekening mee dat het chemisch bestrijden van bamboe geen direct resultaat oplevert. Je moet de plant namelijk langdurig met een chemisch middel behandelen. Daarbij is het aan te raden om de stammen in het voorjaar tot iets boven de grond af te snoeien en ze weer te laten aangroeien tot er minstens vijf blaadjes zijn. Vervolgens besproei je die met een chemisch middel of onkruidbestrijder. Dit proces dien je meerdere keren te herhalen.

Na verloop van tijd verzwakken de verdelgingsmiddelen de bamboeplant. Het gebeurt echter zelden dat deze helemaal afsterft. Meestal belemmert het chemisch behandelen van bamboe wel de groei en stopt het de voortschrijdende overwoekering van je tuin. 

Overigens heeft chemische bestrijding ook effect op de eventuele omringende planten, struiken, bloemen en bomen. Een milieuvriendelijke manier om woekering door bamboe af te remmen is door regelmatig kokend water over de wortels en elke nieuw opkomende scheut te gieten.

Woekerende bamboe vervangen door andere bamboe

Geef je de voorkeur aan een tuin met bamboe, maar wil je overwoekering voorkomen? Zet er dan een niet-woekerende soort voor in de plaats. Er bestaan diverse zogeheten polvormende bamboe rassen. De scheuten daarvan groeien dicht bij elkaar en het wortelstelsel is kluitvormig. 

Als je geen overwoekerde tuin wilt zijn bamboeplanten van de soort Fargesia de meest voor de hand liggende keuze. Ondanks hun compactere wortelsysteem is Fargesia-bamboe goed bestand tegen wind. Verder behouden deze bamboeplanten ook in de winter hun bladeren en overleven ze temperaturen tot ver onder het vriespunt.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe snel groeit bamboe?

Afhankelijk van de soort groeien bamboe planten dagelijks met 5 tot 20 cm. Het groeirecord staat op 91 cm per dag. Dit gebeurt evenwel alleen onder de meest ideale klimatologische en natuurlijke omstandigheden.

Wat is de beste tijd om bamboe weg te halen?

Het verwijderen van woekerende bamboe planten uit de tuin is het hele jaar door mogelijk, maar dient bij voorkeur in de lente, zomer of herfst te gebeuren. De enige voorwaarde is dat de bodem droog genoeg is, want dat vereenvoudigt het uitgraven. Ook bij een bevroren grond is bamboe verwijderen vanzelfsprekend geen goed idee.

Is overwoekering door bamboe op een andere manier tegen te gaan?

Bamboe in je tuin laten staan en het ondergronds woekeren indammen behoort eveneens tot de mogelijkheden. Daartoe breng je een wortel- of rizoombegrenzer aan. Wortelbegrenzers bestaan uit sterk en recyclebaar kunststof en plaats je rond de bamboeplanten in de bodem tot een diepte van 50 tot 55 cm. Zorg ervoor dat ongeveer 5 cm van het materiaal boven de grond uitsteekt. De beide uiteinden van de wortelbegrenzer bevestig je met enkele bouten en moeren aan elkaar, zodat een er gesloten, cirkelvormige afbakening ontstaat.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden