Homedeal.nl Inspiratie Maak je tuin lenteklaar in 5 stappen

Maak je tuin lenteklaar in 5 stappen

De lente is begonnen en dit betekent dat je meer tijd doorbrengt in je tuin. Op zondagmiddag heerlijk genieten van het lenteweer of lekker ravotten met je hond. Je tuin moet natuurlijk wel eerst lenteklaar zijn. Volg daarom deze 5 simpele stappen!

1. Opruimen

Is jouw tuin een grote puinhoop en weet je niet waar je moet beginnen? De eerste stap is makkelijk en logisch: gooi alles weg wat los ligt! Vind je losse blaadjes, takken of ander tuinafval? Rijd die container de tuin in en volgooien maar.

2. Snoeien

Nu je tuin is opgeruimd, begint het echte werk. Bijknippen van je haag, snoeien van je struiken en bomen of onkruid wieden. Deze stap neemt de meeste tijd in beslag, maar heeft een goed doel. Door te snoeien bevorder je de groei van je planten en bomen. Het knippen of snoeien van oude takken, geeft je haag, struik of boom een nieuwe boost. Je krijgt er dus een volle bos voor terug.

3. Omwoelen en maaien

De grond is vrij van tuinafval dus nu is het tijd om de grond om te woelen. Waarom dat belangrijk is? Door het omwoelen krijgen de wortels weer voldoende zuurstof en hebben ze de ruimte om water op te nemen. Nu je bezig bent met de grond, begin je met het harken en maaien van het gazon. Vanaf 5 graden begint het gras te groeien, dus begin april is de ideale maand om je tuin lenteklaar te maken. Zie je veel kale plekken in je gazon? Zaai deze in met nieuw gras en sproei er genoeg water overheen, totdat de graszodes gaan groeien en bloeien.

Een tip: zaai het gazon in voor een regenbui. De mest trekt zo snel in en dit scheelt jou tijd, want je hoeft nauwelijks water te sproeien.

4. Groene aanslag verwijderen

Erger jij je ook altijd zo aan de groene aanslag op je tuintegels? Er zijn vele chemische schoonmaakmiddelen, zoals chloor waarmee je deze groene bende binnen no time verwijdert. Dit middel is natuurlijk niet duurzaam. Daarom raden we je aan om schoonmaakazijn te gebruiken. Vul een emmer met 1 liter schoonmaakazijn en 1 liter water en schrob de hele bestrating. Laat het opdrogen en herhaal deze methode zo vaak als nodig is.

5. Zaaien en planten

Tijd om jouw creativiteit te benutten! Welke bloemen en planten wil jij graag in je tuin? Vul je potten met verschillende soorten bolletjes en kies een mooie plek in je tuin. Een tip: heb je vele bloemen in verschillende kleuren? Houd dan de decoratie van de potten rustig. Zo creëer je een mooie balans in jouw tuin. Plant de narcis, viool en iris in april en geniet ervan in augustus.

Heb jij er nog geen genoeg van? Voer dan de volgende klusjes uit in je tuin!

  • Geef je meubels een goede schoonmaakbeurt of koop nieuwe kussens.
  • Koop nieuwe accessoires voor in de tuin, zoals potten, kandelaars of beelden.
  • Hang een netje eten op voor de vogels en trek ze naar jouw tuin toe.