Homedeal.nl Inspiratie Hoe maakt een hovenier een lichtplan voor je tuin?

Hoe maakt een hovenier een lichtplan voor je tuin?

Nog niet tevreden over de verlichting in je tuin? Grote kans dat wanneer je een tuin lichtplan laat maken, je veel meer geniet van de sfeer in je tuin. In dit artikel vind je meer informatie over het laten maken van een lichtplan voor je tuin en lees je extra tips van de hovenier.

Hoe maakt een hovenier een lichtplan?

Een hovenier gaat doorgaans volgens een vast stappenplan te werk. Dit stappenplan ziet er als volgt uit:

Stap 1: Schetsontwerp

De hovenier maakt allereerst een schets van jouw tuin. Hierin worden de onderdelen van de tuin weergegeven. Waarom is dit een belangrijke stap bij het maken van een tuin lichtplan? Zo’n schets geeft het overzicht van wat er nodig is om goed na te kunnen gaan welk licht waar hoort en hoe je tuin het best tot zijn recht komt bij kunstlicht.

Stap 2: Bespreking mogelijkheden

De hovenier brengt daarna samen met jou in kaart welke onderdelen van de tuin je belicht wil hebben. Dit is voor iedere tuin anders en afhankelijk van jouw voorkeuren. Wil je alleen de vijver verlichten of meerdere onderdelen van de tuin?

Stap 3: Soorten verlichting bespreken

Ieder type licht geeft een ander effect. De hovenier gaat daarom na welke soort verlichting past bij jouw behoeftes. Dit doet hij of zij door te kijken welk onderdeel van jouw tuin past bij de beschikbare verlichting. Ook bekijkt hij per ruimte in de tuin welke lichtrichting het beste aansluit. Een hovenier weet precies welke planten en bomen mooi uitgelicht kunnen worden. Hij of zij bepaalt in samenspraak met jou welke sfeer je wilt creëren en verwerkt dit in jouw tuin lichtplan.

Pro tip van hovenier Emiel Vergeer van TuinStudio Emiel Vergeer:

“Gebruik lampen met een hoge lichtsterkte voor grote onderdelen in de tuin, zoals bomen, gevels en struiken. Lampen met een lage lichtsterkte komen van pas bij kleinere planten, vijverranden of traptreden. Houd ook rekening met de kleur en voornamelijk de vorm van het licht van de lampen. Zo heb je de keuze uit lampen die fel en gecentreerd licht geven en lampen die juist breed en zacht licht uitstralen. Ik adviseer daarom mijn klanten altijd zelf alvast na te denken over welke onderdelen zij verlicht willen hebben en op welke manier, zodat ik daar het lichtplan op kan aanpassen.’’

Stap 4: Advies op maat

De hovenier bekijkt welke soort verlichting er het beste in jouw tuin past. Er zijn een heleboel lampen te koop en elke lamp heeft een andere functie en geeft weer een andere sfeer aan je tuin. We gaan hieronder in op de meest voorkomende lichtsoorten en leggen je uit waar je deze lampen voor kunt gebruiken:

Verlichting van een muur of schutting

Het verlichten van een muur of schutting heeft voornamelijk het doel om de sfeer te verhogen. Om je zomeravond aangenaam te verlengen, kies je voor kleuren die zacht zijn en niet verblinden. Wandlampen bevatten vaak een dimmer, waardoor je een warme, zachte lichtstraal creëert. Dit brengt een warme sfeer met zich mee. Maar ook een floodlight die op de muur schijnt geeft een sfeervol effect. Hieronder geven we een aantal voorbeelden van het toepassen van sfeerverlichting op tuinmuren:

 Oprit of tuinpad verlichting

De verlichting van de oprit of het tuinpad is een belangrijk onderdeel van het lichtplan. Goede oprit- of tuinpadverlichting zorgt er namelijk voor dat jij ‘s avonds je weg vindt. Meestal worden hiervoor rechtopstaande armaturen gebruikt, zoals spieslampen, sokkellampen of grondspots. Deze bevorderen zowel de sfeer als de veiligheid. Ook floodlights worden steeds vaker als verlichting van de oprit of het tuinpad gebruikt.

Terrasverlichting

Net zoals bij verlichting voor de muur en schutting kies je bij het verlichten van je terras voor zachte, warme kleuren en bepaal jij met dimlichten de sfeer van het moment. Voorbeelden van terrasverlichting zijn: spieslampen, sokkellampen, spotlampen en wandlampen.

DIY tip: zaag in een dikke houten plank een aantal gaten zodat hier waxinelichtjes in kunnen. Leuk voor bij het avondwijntje!

 Verlichting als beveiliging van je woning

Door de potentiële inbreker in de schijnwerpers te zetten, kun je deze weren uit je woning. Hierbij geldt: hoe feller licht hoe beter. Bouwlampen en floodlights zijn hiervoor het meest geschikt. Vanwege de ongezellige sfeer dat het licht in je voor- of achtertuin creëert, is het belangrijk dat je timers of bewegingssensoren instelt. Samen met inbraakbeveiliging houd je zo de inbreker buiten de deur.

Energiezuinige tuinverlichting

Voor wie goed wil doen voor zowel de portemonnee als het milieu, is er energievriendelijke tuinverlichting. Dit zijn de meest populaire soorten:

  • Ledverlichting
    Ledlampen hebben als voordeel dat ze gemiddeld 85% minder energie verbruiken dan traditionele gloeilampen. 5 tot 10 watt ledverlichting is al voldoende om een schutting of oprit te verlichten. Daarnaast hebben ze een stuk meer branduren: gemiddeld 30.000 uur. Ledlampen zijn schokbestendig en bestand tegen lagere temperaturen, waardoor ze ideaal zijn als buitenverlichting.
  • Verlichting dat automatisch inschakelt
    Veel tuinlampen beschikken over een bewegings- of schemersensor. Hierdoor hoef je de verlichting niet handmatig in te schakelen, waardoor je gemiddeld 10% op je energiekosten voor tuinverlichting bespaart. Let bij de aanschaf van bewegingssensoren op de detectiehoek en de reikwijdte. Op deze manier blijft geen hoekje onbedekt voor de sensor.

Pro tip van Hovenier Emiel Vergeer van TuinStudio Emiel Vergeer

‘’Plaats de lamp met sensor op 2 tot 3 meter boven de grond. Hierdoor verbreed je de detectiehoek en reikwijdte en bescherm je de lamp beter tegen inbrekers die het kapot willen slaan.’’

  • Solar tuinverlichting
    Met Solar tuinverlichting bespaar je uiteraard het meeste geld. Naast het feit dat dit type tuinverlichting goed is voor je portemonnee én het milieu, hoef je geen hovenier of elektricien in te schakelen voor de aanleg. Er komt immers geen ingewikkelde bedrading aan te pas. Let er bij solar tuinverlichting wel op dat je de lampen op een plek zet waar veel zon komt. Het enige nadeel van solarlampen is dat deze vaak beschikken over een lage lichtsterkte. Daarom is het verstandig om naast solarlampen ook led-verlichting aan te schaffen.

Stap 5: planning en kostenoverzicht

Naar aanleiding van jouw wensen, bepaalt de hovenier welke lampen er waar geplaatst worden aan de hand van het opgestelde tuin lichtplan. Bovendien maakt hij of zij aan de hand daarvan een planning en komt er inzicht in de kosten.

De voordelen van het laten maken van een tuin lichtplan op een rijtje
Het opzetten van een duidelijk tuin lichtplan voor de indeling van de verlichting in je tuin biedt voldoende voordelen:

1. Het maakt de beslissing een stuk makkelijker
Je hebt de keuze uit verschillende soorten tuinverlichting. Door van tevoren te kijken welke verlichting geschikt is voor jouw tuin, bespaar je een hoop tijd en energie in het maken van beslissingen in de winkel.

2. Realiseer je droomtuin
Een ander voordeel van het laten ontwerpen van een lichtplan is dat je van tevoren je droomtuin kunt ontwerpen. In de praktijk blijkt dat als je zelf maar wat doet, het resultaat vaak ook tegenvalt.

3. Bespaar geld en tijd
Waarschijnlijk het grootste voordeel van het laten ontwikkelen van een lichtplan, is dat je er tientallen euro’s mee kunt besparen. Vaak blijkt die ene gekochte lamp net niet goed te passen in de tuin. Een hovenier weet precies welke lampen geschikt zijn en waar je ze plaatst. Scheelt jou veel tijd en geld.

4. Veiligheid
Een lichtplan laten maken voorkomt ongelukken. Door je tuin juist te verlichten, weet jij precies waar je loopt. Zo kom jij altijd veilig bij je voor- of achterdeur aan.

Wat zijn de kosten voor het laten maken van een lichtplan?

De kosten voor het laten maken van een lichtplan in je tuin bestaan alleen uit arbeidskosten van de hovenier. De meeste hoveniers zijn hier maar 2 uur mee bezig en de prijs voor het laten maken van een lichtplan kost daarom niet meer van € 100. Veel hoveniers bieden een totaalpakket. Dit houdt in dat hoveniers het lichtplan maken én uitvoeren. We raden je aan duidelijke afspraken te maken met de hovenier om onvoorziene kosten zoveel mogelijk uit te sluiten.

Bespaartips

  • De voordelen van het maken van een lichtplan gelden alleen als de uitvoering juist is. Schakel voor dit project daarom altijd een hovenier in. Een hovenier weet door zijn ervaring en expertise hoe hij jouw ideaal verlichte tuin in kaart kan brengen.
  • Wil je geld besparen op het laten maken van het lichtplan? Maak dan zelf alvast een schets van je tuin. Dit kan je simpel doen met een meetlat, potlood en papier. Hiermee bespaar je al enkele tientallen euro’s aan arbeidskosten.
  • Bedenk daarna alvast wat je wilt. Je kunt planten of perken uitlichten zodat je deze accentueert en mooi uit laat komen of juist plekken donker laten. Schets een beeld in je hoofd van wat jij mooi vindt als verlichting in je tuin.

Vraag nu tot 6 offertes aan van hoveniers bij jou in de buurt

Bronnen:

Pinterest, Pinterest, Pinterest, Pinterest, Pinterest