Vergelijk hovenier offertes
Vind dé hovenier voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tuinonderhoud Appelboom snoeien

Appelboom snoeien

Een tuin moet je onderhouden, of je nu een gazon hebt of een border vol met planten. Ben je in het bezit van een appelboom? Appelbomen moeten periodiek gesnoeid worden, zodat deze daadwerkelijk appels blijven geven. In dit artikel lees je alles over het snoeien van je appelboom.

Wat kost een appelboom snoeien?

De kosten van een appelboom laten snoeien door een vakspecialist zijn afhankelijk van verschillende factoren. Zo is het uurtarief van de door jou ingehuurde specialist van belang, maar ook de grootte van de boom. Onderstaande tabel geeft een indicatie van de gemiddelde kosten.

WerkzaamhedenGemiddelde kosten
Boom snoeien€ 150 - € 500
Boom kappen€ 400 - € 600
Arbeidskosten hovenier€ 45 - € 75 per uur
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
appelboom snoeien

Waarom moet je je appelboom snoeien?

Om meerdere reden is het aan te raden om je appelboom te snoeien.

  • Allereerst zorgt dit ervoor dat de boom een evenwichtige kroon ontwikkelt. Een evenwichtige kroon heeft niet te veel gesteltakken; dit zijn de takken die het geraamte van de boom vormen. 
  • Een tweede reden is dat sporen zich moeten gaan vormen aan de boom. Dit is een voorwaarde om appels van de boom te krijgen. Sporen zijn korte stengels, welke tussen de vier en zes bloemknoppen dragen. Deze bloemknoppen produceren uiteindelijk de appels.

Kies je ervoor om je appelboom niet te snoeien, dan zal je appelboom vooral energie steken in het groeien van nieuwe takken. Deze energie stopt je boom niet in het laten groeien van appels, waardoor het aantal appels dat je boom produceert met de tijd minder wordt.

Voor een perenboom geldt overigens vrijwel exact hetzelfde als hierboven is beschreven. Heb jij een perenboom in je tuin, dan kun je datgene wat hier is geschreven ook toepassen op jouw perenboom.

Wanneer kun je het best je appelboom snoeien?

Een appelboom dien je twee keer per jaar te snoeien. Aan het einde van de winter, meestal in februari, snoei je de dikke takken weg. Het is van belang dat je de sporen niet snoeit, omdat hieraan uiteindelijk de appels gaan groeien. Vervolgens snoei je je appelboom nogmaals in de maand juni. In deze maand snoei je de waterlot. Dit zijn de takken die recht omhoog zijn gegroeid als reactie op de snoei in de winter. Het is van belang om deze waterlot weg te snoeien, omdat deze veel zonlicht wegnemen. Als je de waterloten in juni wegknipt, zullen ze vervolgens niet meer terugkomen.

Hoe snoei je een appelboom?

Je hebt al gelezen dat sporen belangrijk zijn voor je appelboom, omdat deze de bloemknoppen dragen die de appels produceren. Om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk goede sporen aan je appelboom krijgt, is het van belang om je appelboom kundig te snoeien. Een hovenier let hierbij op de volgende punten:

  • De scheuten die in het vorige seizoen zijn gevormd, snoei je terug tot zes knoppen. Laat je meer knoppen zitten, dan krijgen alle individuele knoppen te weinig energie om appels te produceren. Hierdoor krijg je per saldo niet alleen minder appels, maar ook nog eens kleinere en minder mooie appels. Je herkent de scheuten uit het vorige seizoen aan de kleur, deze zijn zilvergrijs. Ouder hout is vaak bruin. Bij het snoeien knipt de vakspecialist de takken schuin af, vlak boven de zesde knop.
  • Als je boom nog jong is, is deze nog niet volgroeid. Je kan zelf nog bepalen wat voor jou de gewenste taklengte is. Wil je dat de boom nog verder groeit, dan laat je de laatste knop van ieder tak zitten. Is de gewenste taklengte al wel bereikt, dan haal je de eindknop bij het snoeien weg. Zo stop je de groei van je boom. De sporen welke vrucht zullen gaan dragen, bevinden zich meestal rond de basis van de takken die zijn gesnoeid.

Zeker weten dat jouw appelboom op een juiste manier gesnoeid wordt? Huur een tuinman in om dit klusje van je over te nemen. De vakspecialist zorgt ervoor dat je appelboom er weer fris en fruitig bij staat.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe houd ik een appelboom klein?

Heb je een kleine tuin en wil je niet dat je appelboom te groot wordt? Houdt dan rekening met het type appelboom dat je in je tuin plaatst. De ballerinafruitboom blijft bijvoorbeeld klein. Direct aan de stam groeien de appels. Door deze boom bovendien jaarlijks te snoeien, zorg je ervoor dat je een niet te grote appelboom in je tuin hebt staan.

Hoe lang gaat een appelboom mee?

Een appelboom die goed is verzorgd, kan zo’n vijftig tot tachtig jaar oud worden. Meestal produceert een appelboom nog vruchten tot zijn vijftigste jaar.

Hoe diep komen de wortels van een appelboom?

Over het algemeen groeien wortels van een appelboom niet erg diep. Hoe diep de wortels groeien, is voornamelijk afhankelijk van het grondwaterpeil. Is het grondwaterpeil lager, dan zullen de wortels van de appelboom dieper groeien. Het is echter niet gebruikelijk dat de wortels dieper komen dan twee meter in de grond. Dit komt doordat op deze diepte er te weinig zuurstof is voor de groei van de wortels. Ook speelt mee dat het op deze diepte te koud wordt om goed te kunnen groeien.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden