Vergelijk hovenier offertes
Vind dé hovenier voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tuinonderhoud Tuin snoeien

Tuin snoeien

Hoe groot of hoe klein je tuin ook is, onderhoud is altijd nodig. Je plant nieuwe planten, maait je gazon, sproeit in de zomer en je moet periodiek ook je tuin snoeien. De ene persoon ervaart deze werkzaamheden als een verplicht klusje dat liever uitbesteed wordt aan een hovenier, de ander als een hobby. Hoe je het ook ervaart, het is altijd goed om de nodige basiskennis te hebben over je tuin. Daarom lees je op deze pagina alles over het snoeien van je tuin.

Wat kost het snoeien van je tuin?

Het snoeien van je tuin brengt kosten met zich mee. Doe je het zelf, dan heb je de kosten van je materiaal. Je kan het ook uitbesteden aan een vakspecialist, zoals een tuinman. In onderstaande tabel lees je alles over de mogelijke kosten van het snoeien van je tuin.

TypeGemiddelde kosten
Tuinman€ 45 - € 70 per uur
HeggenschaarVanaf € 20
Elektrische heggenschaarVanaf € 60
Snoeischaar Vanaf € 10
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
tuin snoeien

Waarom snoei je je tuin?

Het snoeien van je tuin heeft verschillende voordelen. Sommige voordelen liggen voor de hand, waar andere voordelen je mogelijk zullen verrassen:

  • Je voorkomt wildgroei. Door je planten periodiek te snoeien, zorg je dat ze niet te groot worden. Bij sommige planten is dit extra belangrijk, omdat deze al snel gaan woekeren en je hele tuin over kunnen nemen.
  • Je planten blijven gezonder en sterker. Het snoeien van je planten houdt je planten klein, maar kan ook juist de groei versnellen. Door dor en oud hout te verwijderen, kan je je planten verjongen.
  • Verschillende soorten planten blijven langer in bloei. Door te snoeien kan de bloei van planten verlengd worden. Dit komt doordat de plant zijn energie minder hoeft te verdelen.
  • Snoei zorgt bij fruitbomen- en planten voor een grotere oogst. Dit voordeel hangt samen met het genoemde voordeel dat planten door te snoeien langer in bloei kunnen blijven. Bloei zorgt bij fruitbomen- en planten namelijk ook voor de vorming van fruit. Of je nu een appelboom of een frambozenplant in je tuin hebt staan, tussendoor snoeien kan de oogst aanzienlijk vergroten.

Hoe kun je het best je tuin snoeien?

Hoe je je tuin het beste kan snoeien, is afhankelijk van de planten en struiken die je in je tuin hebt staan. Wel gelden een aantal basisregels waar je bij het snoeien altijd rekening mee moet houden. Deze basisregels zijn van toepassing op al jouw tuinplanten.

  • Gebruik goed en scherp gereedschap. Op het moment dat je bot gereedschap gebruikt, ontstaan rafels rond de snoeiwond van de plant. Op deze rafels kunnen gemakkelijk schimmels gaan groeien, welke de gezondheid van de plant kunnen aantasten.
  • Haal takken die over elkaar heen groeien weg. Deze belemmeren elkaars groei, bijvoorbeeld doordat de overhangende tak het zonlicht blokkeert.
  • Snoei niet als het vriest. Dit is niet alleen slecht voor je gereedschap, maar ook voor de plant. De snoeiwonden kunnen namelijk niet goed helen op het moment dat het vriest.
  • Snoei vlak boven een jonge scheut, bij voorkeur boven een scheut die naar buiten gericht is. Hierdoor gaat alle energie naar deze scheut. Bovendien heeft deze scheut de ruimte om te groeien.

Wanneer snoei je de tuin?

Ook wanneer je het beste kan snoeien is afhankelijk van de planten in jouw tuin. Appel- en perenbomen kan je het beste in de winter snoeien (al mag het niet vriezen!). Andere planten, zoals rozen- en druivenstruiken, snoei je in de herfst, in het voorjaar snoei je struiken met grote en decoratieve bladeren. Je moet dus goed weten welke planten je in je tuin hebt staan, om te kunnen bepalen wanneer je je tuin het beste kan snoeien.

Moeten alle planten worden gesnoeid?

Niet alle planten in je tuin hoeven gesnoeid te worden. Ook hier geldt: of een plant wel of niet gesnoeid moet worden, is afhankelijk van het soort plant. In principe kunnen alle planten gesnoeid worden, maar dit hoeft niet.

Met name bij planten welke wintergroen zijn, hoef je weinig te snoeien. Op het moment dat deze planten er goed uitzien en niet te groot zijn geworden, hoef je niet te snoeien. Vaak geldt hetzelfde voor varens en siergrassen, al knip je deze wel bij op het moment dat ze minder mooi worden. Dit doe je door ze af te knippen op ongeveer tien centimeter boven de grond.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de snoeifouten die het vaakst gemaakt worden?

Veelvoorkomende fouten zijn het snoeien op het verkeerde moment, te veel snoeien, onder een knop snoeien en dode takken niet snoeien. Al deze fouten zorgen er voor dat je plant minder sterk wordt.

Waarom moet je altijd je snoeischaar schoonmaken?

Onderschat het belang van het schoonmaken van je snoeischaar niet. Niet alleen werkt gereedschap dat scherp, schoon en geolied is gemakkelijker en veiliger, het goed schoonhouden van je gereedschap zorgt er ook voor dat je geen ziektes verspreidt tussen de verschillende planten in je tuin. Advies is dan ook om je snoeigereedschap na gebruik goed schoon te maken.

Waarom moet je altijd je schuin snoeien?

Op het moment dat je stengels en takken gaat snoeien, dan moet je dit schuin doen. Doe je dit recht, dan kan water op de snoeiwond blijven staan. Dit water maakt het moeilijker voor de snoeiwond om te helen en vergroot de kans op schimmels. Deze schimmels kunnen de gezondheid van de plant ernstig aantasten.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden