Vergelijk zonwering offertes
Vind dé zonwering specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonwering Zonnescherm overkapping

Zonnescherm overkapping

Of je nu een terrasoverkapping, tuinkamer of veranda hebt, een goede zonwering biedt vele voordelen. Daarom lees je op deze pagina alles over het zonnescherm voor je overkapping. Je leest niet alleen over de kosten van de zonwering, maar ook over wat het precies is, welke verschillende soorten zonneschermen er voor je overkapping zijn én wat de belangrijkste voordelen zijn. 

Wat zijn de kosten van een zonnescherm voor overkapping?

De kosten van een zonnescherm voor je overkapping variëren sterk. Gemiddeld gezien starten de prijzen van een zonnescherm voor overkapping vanaf € 1.000. Deze kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, waarbij het type zonwering, de mate van automatisering en het totale oppervlakte de belangrijkste factoren zijn. De gemiddelde prijzen zijn opgenomen in onderstaand prijsoverzicht. 

FactorGemiddelde prijzen, incl. btw
Zonwering voor serre/overkappingVanaf € 1.000
Zonwering voor pergolaVanaf € 3.000
MontagekostenVanaf € 250
Kosten bediening (handmatig)Vanaf € 25,-
Kosten bediening (elektrisch)Vanaf € 300,-
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Zonnescherm overkapping

Wat is een zonnescherm overkapping?

Een zonnescherm overkapping is een type zonwering en wordt geïnstalleerd op, in of aan je overkapping. Dit kan zowel horizontaal op het dak van je overkapping zijn, als verticaal aan de wanden van je overkapping. Bij het begrip overkapping moet je denken aan overkappingen in alle soorten en maten. Zo heb je veranda’s, tuinkamers en terrasoverkappingen (waaronder pergola’s). Dit zijn ruimtes welke al dan niet direct aan je huis zijn verbonden en welke vaak, afhankelijk van de precieze inrichting, een verlengstuk van je tuin dan wel huis zijn. 

Wat de verschillende typen overkappingen met elkaar gemeen hebben, is dat het fijn is als je goed beschermd bent tegen meerdere weersinvloeden. Door de overkapping zal je geen last hebben van neerslag. Vooral op het moment dat het dak van de overkapping is gemaakt van glas of een doorzichtig kunststof, kan je echter vooral in de warmere maanden al snel last krijgen van de zon. Niet alleen van de felheid van het licht, maar ook van de temperatuur welke onder de overkapping snel kan oplopen. Zonwering voor je overkapping zorgt er voor dat je onder je overkapping kunt zitten, zonder dat je last hebt van de zon. 

Welke soorten zonneschermen zijn er voor je overkapping? 

Verschillende soorten zonwering zijn beschikbaar voor overkappingen. De verschillen kunnen betrekking hebben op het gebruikte materiaal van de zonwering, maar hebben met name betrekking op de plek waar de zonwering op je overkapping wordt bevestigd:

  • Bovendakzonwering; de vakspecialist bevestigd dit type zonnescherm aan de buitenzijde van je overkapping, op het dak. Op het moment dat je het zonnescherm sluit, gaat deze horizontaal over je dak. Belangrijk voordeel van dit type zonwering is dat het de warmte zeer goed buiten houdt, omdat het de warmte al blokkeert voordat het dak van je veranda is bereikt. Bovendakzonwering is dus ideaal voor veranda zonwering. Nadeel aan montage aan de buitenzijde van je overkapping is dat de zonwering direct bloot staat aan de elementen.
  • Onderdakzonwering; de onderdakzonwering bevestigt de vakspecialist aan het dak van je overkapping, maar dan aan de binnenzijde. Evenals de bovendakzonwering sluit dit type zonwering zich horizontaal. Door montage aan de binnenzijde is het zonnescherm goed beschermd tegen vuil van buitenaf en weersinvloeden. Onderdakzonwering houdt de warmte echter minder goed tegen dan het geval is bij een bovendakzonwering, omdat de warmte je overkapping al heeft bereikt voordat deze wordt geblokkeerd door de zonwering.
  • Screens; screens bevestigt de vakspecialist, in tegenstelling tot eerder genoemde types zonwering, niet aan het dak van je overkapping. Screens plaatsen ze aan de zij- of voorkant van je overkapping. Hierdoor heb je geen last van de laagstaande zon en verhoog je je privacy.

Wat zijn de voordelen van zonwering voor je overkapping?

Zonwering op of aan je overkapping brengt diverse voordelen met zich mee. De meeste zijn op deze pagina al zijdelings besproken. 

  • Je kunt het zonlicht blokkeren; door het sluiten van de zonneschermen wordt het aangenamer vertoeven onder de overkapping wanneer de zon fel schijnt.
  • Je hebt meer privacy; dit voordeel heeft met name betrekking op screens, doordat deze voorkomen dat mensen onder de overkapping kunnen kijken. 
  • Je kunt op elk moment van je tuin genieten; met een zonnescherm overkapping wordt het mogelijk gedurende meerdere seizoenen te genieten van je overkapping. In het voor- en najaar, op het moment dat de zon nog weinig warmte afgeeft, zit je heerlijk in de zon zonder dat de zonneschermen zijn gesloten. Op warme dagen in de zomer kan je je zonnescherm sluiten, waardoor je juist fijn in de schaduw zit.

Hoe bedien je het zonnescherm van je overkapping?

Verschillende soorten bediening zijn mogelijk. De goedkoopste manier is handmatig, waarbij je het zonnescherm met een slinger of lint opent en sluit. De meest voorkomende manier is tegenwoordig echter elektrisch, waarbij je het zonnescherm bedient met een schakelaar of afstandsbediening. De meerprijs van elektrische bediening is vaak ongeveer € 250, een beperkt bedrag afgezet tegen je totale investering. Tot slot is ook automatische bediening mogelijk, waarbij gebruik wordt gemaakt van een tijdschakelaar of domotica systeem. Bij automatische bediening opent en sluit je zonnescherm op ingestelde tijden, of zelfs als de zon te fel gaat schijnen. 

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Is zonwering alleen voor de warme maanden?

Nee, zonwering is zeker niet alleen voor de warme maanden. De kans is inderdaad groot dat je het zonnescherm op je overkapping met name in de warme maanden zult gebruiken. In die maanden schijnt de zon immers het vaakst en het felst. De kans is echter groot dat je de zonwering ook in andere maanden met regelmaat zult gebruiken. In het voor- en najaar staat de zon vaak lager, waardoor het zonlicht hinderlijk kan zijn. Hierdoor is zonwering ook in deze maanden geschikt, bijvoorbeeld als je met je laptop zit te werken onder de overkapping. Daarnaast is een genoemd voordeel van screens dat je privacy wordt verhoogd, dit voordeel is niet afhankelijk van de seizoenen. Je kunt je screens dus ook sluiten als je even uit het zicht wilt zitten. 

Waarom kiezen voor een overkapping met een glazen dak?

Na het lezen van alle informatie op deze pagina vraag je je misschien af waarom de daken van overkappingen vaak van glas gemaakt worden. Je krijgt immers alleen maar last van zonlicht en warmte van de zon. De reden hiervoor is dat je bij een glazen overkapping met zonwering uiterst flexibel bent, je hebt in feite het beste van twee werelden. In het voor- en najaar kan je comfortabel en beschut in het zonnetje zitten, op warmere dagen kan je zelf kiezen of je de voorkeur geeft aan schaduw of zon. 

Van welke materialen is zonwering gemaakt?

Voor zowel bovendakzonwering, onderdakzonwering als screens geldt dat de doeken voornamelijk van glasvezel en polyester gemaakt worden. Kenmerkend voor glasvezeldoek is dat het zeer sterk is, waardoor het goed bestand is tegen weersinvloeden. Een belangrijk kenmerk van polyester is dat het een zeer vorm stabiele stof is, wat betekent dat de oorspronkelijke vorm van het doek lang behouden blijft. Dit is met name belangrijk op het moment dat je een relatief groot zonnescherm hebt. Hoe goed de verschillende materialen zonlicht en warmte tegenhouden, is afhankelijk van een aantal factoren. Als het doek is geweven met een hogere dichtheid, houdt het meer zonlicht en warmte tegen. Ook de kleur van het doek is van invloed. Hierbij geldt in beginsel dat een doek van een donkerdere kleur, meer zonlicht en warmte tegenhoudt.