Vergelijk zonwering offertes
Vind dé zonwering specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonwering Zonwering balkon

Zonwering balkon

Zonwering op het balkon is een handige manier om je appartement en jezelf te beschermen tegen de zon en om je privacy te behouden. Welke keuzes heb je en wat kost het om hiervoor zonwering aan te schaffen en te installeren? Op deze pagina lees je meer over mogelijkheden, kosten en handige tips.

Wat kost zonwering op het balkon?

De kosten voor buitenzonwering zoals knikarmschermen, buitenjaloezieën, en balkon overkappingen kunnen sterk variëren, afhankelijk van het soort zonwering dat je kiest, de grootte van het balkon, en of je het zelf installeert of een professioneel bedrijf inhuurt. Kosten beginnen gemiddeld bij € 200 en lopen op tot wel € 3.500.

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten voor verschillende soorten zonwering:

Soort zonweringGemiddelde kosten
Rolluiken€ 200 - € 1.150
Screens€ 600 - € 2.400
Uitvalschermen€ 475 - € 1.700
Knikarmschermen€ 900 - € 3.000
Buitenjaloezieën€ 200 - € 500
Balkon overkappingen€ 1.000 - € 3.500
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
zonwering balkon

Welke voordelen biedt zonwering op het balkon?

Er zijn verschillende voordelen aan het hebben van zonwering op het balkon van je appartement. Zo helpt zonwering op je balkon bij:

 • Bescherming tegen uv-straling
 • Het reguleren van de temperatuur
 • Privacy

Allereerst beschermt zonwering je tegen de schadelijke UV-stralen van de zon, wat belangrijk is voor je huid en voor het behoud van je meubels en vloeren. Dit is vooral belangrijk als het balkon op het zuiden of westen is gericht, omdat de zon dan het meeste op het balkon schijnt.

Daarnaast helpt zonwering op het balkon ook om de temperatuur op het balkon en in de kamer aangrenzend aan het balkon te reguleren. Als het erg warm is, kan de zonwering ervoor zorgen dat het op het balkon en binnenshuis koeler blijft, wat het leef comfort verhoogt. Aan de andere kant kan de zonwering ook helpen om het balkon warmer te houden als het buiten koud is. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je op het balkon wilt eten of relaxen, maar het te koud is om comfortabel buiten te zijn.

Tot slot verbetert zonwering vaak de privacy op een balkon. Als het balkon op een drukke straat of in een dichtbebouwde wijk is gelegen, kan het lastig zijn om privacy te behouden op het balkon. Zonwering kan ervoor zorgen dat je niet gezien wordt vanuit de buurt, wat het leef comfort op het balkon verhoogt. Ook kan zonwering ervoor zorgen dat het licht op het balkon beter gereguleerd wordt, wat bijvoorbeeld handig kan zijn als je op het balkon wilt tv-kijken of wilt werken.

Welke soorten buitenzonwering zijn geschikt voor een balkon?

Er zijn verschillende soorten buitenzonwering die geschikt zijn voor een balkon, elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste soorten buitenzonwering:

 • Zonneschermen
  • Knikarmschermen
  • Uitvalschermen
 • Balkon overkapping
 • Screens en rolluiken

Zonneschermen

Zonneschermen zijn een type buitenzonwering dat bestaat uit een doek of stof dat is bevestigd aan een rail of ander bevestigingspunt boven het raam of de deur. Zonneschermen laten licht en lucht door, maar blokkeren de zon en het zicht vanuit de buitenkant.

Zonneschermen helpen om schaduw te creëren op het balkon, wat kan bijdragen aan een comfortabele en aangename omgeving om in te verblijven. Als het erg warm is of als de zon te fel schijnt, kan het oncomfortabel zijn om op het balkon te verblijven. Door een zonnescherm te gebruiken, kan je de hoeveelheid zonlicht op het balkon beperken, wat kan helpen om de temperatuur op het balkon te reguleren.

Daarnaast kunnen zonneschermen ook helpen om de hoeveelheid warmte in huis te verminderen. Als het buiten warm is en de zon op het balkon schijnt, kan de warmte die op het balkon binnenkomt ook in huis terechtkomen. Door een zonnescherm te gebruiken, kan je de hoeveelheid warmte die op het balkon binnenkomt beperken, wat kan helpen om de temperatuur in huis comfortabel te houden.

Er zijn meerdere soorten zonneschermen beschikbaar. Voor een balkon is een knikarmscherm of uitvalscherm vaak het meest geschikt.

Knikarmscherm

Een knikarmscherm is een type buitenzonwering dat bestaat uit een scherm dat is opgehangen aan armen die horizontaal kunnen in- en uitknikken. Het scherm kan worden uitgeklapt als je het nodig hebt, en weggeklapt als je het niet nodig hebt. Dit maakt ze ook uitstekend geschikt voor appartementen waar weinig ruimte is voor complexe installaties op het balkon.

Uitvalscherm

Een uitvalscherm valt naar beneden over het raam of de deur en blokkeert de zon en het zicht vanuit de buitenkant.

Beide soorten zonneschermen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stoffen, en kunnen worden opgehangen aan de muur, het raam, of het dak.

Balkon overkapping

Een balkon overkapping bestaat uit een dak of een afdak dat is opgehangen boven het balkon. Het dak of afdak kan zijn gemaakt van aluminium, kunststof, glas, of een ander materiaal, en beschermt het balkon tegen zon, regen of wind.

Een overkapping kan helpen om het leefcomfort op het balkon te verhogen. Als het buiten regent of als de zon te fel schijnt, kan het oncomfortabel zijn om op het balkon te verblijven. Een overkapping beschermt je tegen deze weersomstandigheden. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je op het balkon wilt eten of relaxen, maar het weer niet toelaat om comfortabel buiten te zitten.

Een overkapping kan ook nuttig zijn voor het bewaren van spullen op je balkon die je niet continu nodig hebt, zoals tuinmeubelen of een barbecue. Zo hoef je deze spullen niet op te bergen in een beperkte opslagruimte in het appartement, maar kun je ze op het balkon laten staan onder de overkapping.

Screens en rolluiken

Rolluiken bestaan uit een hard materiaal, zoals aluminium of kunststof, dat is bevestigd aan het raam of de deur. De rolluiken helpen de hoeveelheid licht en zon te reguleren, en bieden ook extra bescherming tegen inbraak.

Screens worden gemaakt met een doekachtig materiaal dat is bevestigd aan het raam of de deur. Screens laten licht en lucht door, maar blokkeren de zon en insecten. Zowel rolluiken als screens zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, stijlen, en materialen.

Screens en rolluiken houden de zon op het balkon niet tegen, maar bieden desondanks zeker voordelen voor een appartement. Zo kunnen ze onder meer helpen om de hoeveelheid warmte in huis te verminderen. Ze beperken de hoeveelheid warmte die via het balkonraam binnenkomt.

Handige tips voor zonwering op het balkon

 • Kies zonwering die past bij je behoeften en wensen.
 • Vergelijk vrijblijvend offertes van verschillende vakspecialisten om de beste prijs-kwaliteitsverhouding voor jouw project te vinden. Bij Homedeal vraag je met één formulier gratis en vrijblijvend meerdere offertes van bedrijven bij jou uit de buurt aan.
 • Doe regelmatig een inspectie om te controleren of je zonwering op het balkon nog in goede staat is. Ook regelmatig onderhoud en vervanging wanneer nodig zijn belangrijk om zo lang mogelijk te kunnen genieten van jouw zonwering.
 • Maak gebruik van professioneel advies als je twijfelt welke zonwering de beste mogelijkheid voor jouw balkon is.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Waarom zonwering plaatsen op het balkon?

Zonwering plaatsen op het balkon kent diverse voordelen, zoals het beperkte van warmte, het verbeteren van privacy en het blokkeren van schadelijke UV-straling.

Wat is de levensduur van zonwering?

De levensduur van zonwering kan sterk variëren, afhankelijk van het soort zonwering dat je kiest en hoe goed je het onderhoudt. Gemiddeld wordt zo’n 10 tot 20 jaar aangehouden. Aluminium rolluiken en uitvalbescherming hebben over het algemeen een langere levensduur dan stoffen schermen en markiezen.

Wat kost het vervangen of plaatsen van zonwering?

De kosten voor het vervangen of plaatsen van zonwering kunnen sterk variëren, afhankelijk van het soort zonwering dat je kiest, de grootte van het balkon, en of je het zelf installeert of een professioneel bedrijf inhuurt. Als je ervoor kiest om een professioneel bedrijf in te huren, is het aan te raden om vrijblijvend offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers om de beste deal te vinden.