Vergelijk zonwering offertes
Vind dé zonwering specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonwering Waterdicht zonnescherm

Waterdicht zonnescherm

Ook in Nederland wint het buitenleven steeds meer aan populariteit. Natuurlijk bij zonnig weer, maar ook bij regen willen mensen graag buiten in de tuin of op het balkon kunnen zitten. Een waterdicht zonnescherm kan zowel bescherming bieden tegen zon als tegen regen, wind en andere weersomstandigheden. In dit artikel geven we je hierover meer informatie.

Wat kost een waterdicht zonnescherm?

Logischerwijs is de prijs van een waterdicht zonnescherm afhankelijk van verschillende factoren, zoals de afmetingen, het type zonwering, het materiaal en de eventuele aanvullende opties die je kiest. Prijzen beginnen bij € 475 en lopen op tot gemiddeld € 3.000.

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten voor verschillende soorten waterdichte zonneschermen.

Type zonneschermGemiddelde kosten
Uitvalscherm€ 475 - € 1.700
Knikarmscherm€ 900 - € 3.000
Markies€ 750 - € 2.500
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Waterdicht zonnescherm

Soorten waterdichte zonneschermen

Er zijn verschillende soorten waterdichte zonneschermen op de markt, waaronder uitvalschermen, knikarmschermen en markiezen.

Uitvalschermen zijn aan het huis of gebouw bevestigd en vallen naar beneden uit. Het doek kan in verschillende hoeken neergeklapt worden om de gewenste hoeveelheid zonlicht te reguleren. Dit type zonnescherm is geschikt voor gebruik op terrassen, balkons en andere buitenruimtes.

Knikarmschermen zijn zonneschermen die met twee armen bevestigd zijn aan het huis of gebouw. Deze armen knikken horizontaal naar buiten bij gebruik. Het doek is vaak gemaakt van sterk en waterdicht materiaal, zoals PVC of acryl, en kan in verschillende kleuren en soorten geleverd worden.

Markiezen zijn een soort luifel die aan de bovenkant van het raam of de deur bevestigd is en in een halve koepel naar buiten valt. Het doek is vaak gemaakt van stof of PVC en kan in verschillende hoeken neergeklapt worden om de gewenste hoeveelheid zonlicht te reguleren. Dit type zonnescherm is geschikt voor gebruik op raam- en deuropeningen en biedt zowel bescherming tegen zon als regen.

Er zijn vaak verschillende aanvullende opties mogelijk om een waterdicht zonnescherm helemaal naar wens te maken, zoals het kiezen van het materiaal, de kleur en de bediening. Zo kun je vaak kiezen tussen handbediening of elektrische bediening. Het is ook mogelijk om een zonnescherm te laten voorzien van een speciale coating die het doek nog meer water- en vuilafstotend maakt.

Voordelen van een waterdicht zonnescherm

Waterdichte zonneschermen hebben als grootste voordeel ten opzichte van normale zonneschermen dat ze beter bestand zijn tegen regen. Normale zonneschermen kunnen beschadigen of sneller slijten als je ze tijdens een regenbui uitgeklapt laat. Daarnaast bieden waterdichte zonneschermen vaak niet alleen bescherming tegen zon en regen, maar zijn ze ook bestand tegen wind en andere weersomstandigheden.

Een nadeel van waterdichte zonneschermen is dat deze over het algemeen duurder zijn dan gewone zonneschermen vanwege het materiaal waarvan ze vervaardigd zijn.

Hoe maak je een zonnescherm zelf waterafstotend?

Een alternatief voor waterdichte zonwering is om een zonnescherm zelf waterafstotend te maken. Dit kan door het doek te behandelen met een speciale waterafstotende coating. Na behandeling neemt het zonnescherm geen water meer op. Het water loopt er in plaats daarvan voor het grootste deel vanzelf vanaf en een eventueel restant kan je er eenvoudig vanaf kloppen.

Het grootste voordeel van een zonnescherm zelf waterafstotend maken is dat het goedkoper is dan het kopen van een waterdicht zonnescherm. Het nadeel is dat het meer tijd en moeite kost dan een kant-en-klaar zonnescherm kopen en dat het resultaat mogelijk minder is. Daarnaast bestaat de kans dat na een aantal jaar de waterbestendigheid minder wordt. Je zult de zonwering dan opnieuw moeten behandelen.

Stappenplan

Wil je een zonnescherm waterafstotend maken, reinig deze dan eerst goed. Dit doe je door het te behandelen met schoonmaakazijn om alle algen te verwijderen en daarna te wassen met een sopje en een zachte borstel. Spoel het zonnescherm vervolgens goed af om te voorkomen dat er zeepresten achterblijven.

Er zijn verschillende producten beschikbaar om een zonnescherm waterafstotend te maken. Vaak gaat het hierbij om een milieuvriendelijk impregneermiddel dat het zonnescherm bedekt met een waterafstotende coating. De coating is niet met het oog zichtbaar en hecht goed aan het doek van het zonnescherm. Breng het impregneermiddel aan met een vernevelaar of een lage drukspuit en zorg ervoor dat je twee lagen aanbrengt.

Laat de eerste laag een dag drogen voordat je de tweede laag aanbrengt, zodat de waterafstotende coating gesloten wordt. Laat de zonwering vervolgens goed drogen en spuit er water overheen om te controleren of het werkt. Na de eerste regenbui is het uiteraard verstandig om dit nogmaals goed te controleren.

Handige tips voor waterdichte zonneschermen

  • Let bij een waterdicht zonnescherm op een goede afvoer, zodat het regenwater weg kan stromen.
  • Zit jouw zonwering niet in een cassette? Gebruik dan een speciale hoes om het zonnescherm te beschermen tegen vuil, water en weersomstandigheden wanneer het niet gebruikt wordt.
  • Zorg voor regelmatig onderhoud van het zonnescherm, zoals schoonmaken, het frame oliën en versleten onderdelen vervangen.
  • Controleer het zonnescherm regelmatig op beschadigingen of losse onderdelen en laat het repareren of het doek vervangen als dat nodig is om het zonnescherm waterdicht te houden.
  • Let op de garantievoorwaarden van het zonnescherm en zorg dat je hieraan voldoet om de garantie te behouden.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een waterdicht en een waterafstotend zonnescherm?

Een waterdicht zonnescherm is ontworpen om 100% waterdicht te zijn en laat geen water door. Een waterafstotend zonnescherm is ontworpen om water te laten afdruipen, maar laat soms nog wat water door.

Hoe lang gaat een zonnescherm mee?

De levensduur van een zonnescherm is afhankelijk van het type zonnescherm, het materiaal en hoe goed het onderhouden wordt. Gemiddeld gaat een zonnescherm 10 tot 20 jaar mee.

Kan ik een zonnescherm zelf installeren?

Het is mogelijk om een zonnescherm zelf te installeren wanneer je hier ervaring mee hebt of erg handig bent. Bij twijfel is het een beter idee om dit door een zonwering specialist te laten doen. Deze beschikt over de juiste kennis en vaardigheden om het zonnescherm correct en veilig te installeren.