Vergelijk architect offertes
Vind dé architect voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Architect Wat kost een huis bouwen?

Wat kost een huis bouwen?

Minimale kosten
€ 90.000
Gemiddelde kosten
€ 270.000
Maximale kosten
€ 450.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 221.000 - € 320.000

Wat kost een huis bouwen? Deze vraag is van belang wanneer je overweegt een eigen woning te realiseren. Het bouwen van een huis is een aanzienlijke investering, zowel financieel als in termen van tijd en energie. Het is daarom van belang om een helder overzicht te hebben van de te verwachten kosten. In dit artikel duiken we dieper in de financiële aspecten. We behandelen verschillende prijsvoorbeelden, analyseren de samenstelling van de bouwkosten, en onderzoeken welke keuzes de kosten kunnen beïnvloeden.

Wat kost een huis bouwen?

De gemiddelde prijsrange voor het bouwen van een huis ligt doorgaans tussen de € 150.000 en € 500.000. De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de woning, de kwaliteit van de gebruikte materialen, en eventuele aanpassingen of extra’s. Ook de locatie en de complexiteit van het ontwerp spelen een rol in de uiteindelijke kosten

Type woningenGemiddelde afmetingen per type woningGemiddelde prijs
Tussenwoning90 m²€ 90.000 - € 225.000
Hoekwoning/2-onder-1 kap120 m²€ 120.000 - € 300.000
Vrijstaande woning180 m²€ 180.000 - € 450.000
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Prijsvoorbeelden: kosten van een huis bouwen

De kosten voor het bouwen van een huis variëren aanzienlijk, afhankelijk van je keuzes qua ontwerp van de woning, materialen en afmetingen. Hier zijn drie prijsvoorbeelden die een goed overzicht bieden:

 1. Goedkoopste keuze: Voor een eenvoudige woning met basisvoorzieningen en standaardmaterialen beginnen de kosten vaak rond de € 150.000. Dit is een uitstekende optie voor wie kostenbewust wil bouwen.
 2. Middenweg: Als je een stap hoger gaat qua kwaliteit en grootte, maar zonder luxe toevoegingen, liggen de kosten gemiddeld tussen de € 250.000 en € 350.000. Dit is een goede balans tussen kwaliteit en kosten.
 3. Uitgebreidere keuze: Voor een woning met hoogwaardige materialen, maatwerk en eventueel extra voorzieningen, kunnen de kosten oplopen tot € 500.000 of meer. Dit is de keuze voor wie maximale kwaliteit en luxe wenst.

Hoe ziet de prijsopbouw eruit?

Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste kostenposten, inclusief hoe deze beïnvloed kunnen worden door verschillende keuzes:

 • Grondkosten: de keuze van de locatie is een significante factor. Kies je voor een landelijke locatie of een perceel in de stad? De grondkosten kunnen variëren van 20% tot 30% van de totale kosten.
 • Bouwkosten: deze kosten zijn afhankelijk van het type huis dat je kiest (standaardontwerp of maatwerk), de gebruikte materialen, en de grootte van het huis. Dit kan 40% tot 60% van de totale kosten beslaan.
 • Bijkomende kosten: hieronder vallen zaken als bouwvergunningen, bouwtekeningen, aansluitingen voor nutsvoorzieningen, en eventueel de kosten voor een architect als je een plattegrond van je huis of ontwerp laat maken. Afhankelijk van je keuzes, kunnen deze kosten 5% tot 15% van het totaal uitmaken.
 • Afwerkingskosten: de keuzes voor de afwerking, zoals luxe versus standaard keuken of badkamer, beïnvloeden deze kostenpost aanzienlijk. Dit kan variëren van 10% tot 25% van de totale kosten.

Keuzes die de kosten van een huis bouwen beïnvloeden

De kosten voor het bouwen van een huis worden sterk beïnvloed door de keuzes die je maakt. Deze keuzes hebben niet alleen invloed op de totale kosten, maar ook op het comfort en de uitstraling van je toekomstige woning. Hier zijn enkele belangrijke keuzes die je moet overwegen:

 1. Ontwerp en grootte: een groter huis of een huis met een complex ontwerp zal meer kosten. Hoe complexer het ontwerp, hoe hoger de bouwkosten. Naast de bouwkosten kunnen de kosten voor het ontwerp ook stijgen bij een groot of complex ontwerp.
 2. Bouwmaterialen: de keuze van materialen heeft een grote invloed op de kosten. Luxe materialen zoals natuursteen of hardhout zijn duurder dan de standaard opties.
 3. Energie-efficientie: investeren in energie-efficiënte oplossingen kan de initiële kosten verhogen, maar kan op lange termijn besparingen opleveren op energiekosten
 4. Afwerking: de keuze voor hoogwaardige afwerkingen in bijvoorbeeld keuken en badkamer kan de kosten aanzienlijk verhogen.
 5. Zelfwerkzaamheid: door zelf bepaalde werkzaamheden uit te voeren, kun je besparen op arbeidskosten, maar dit vereist wel de nodige vaardigheden en tijd.
 6. Locatie: de locatie van de bouwgrond heeft een directe invloed op de grondkosten, maar ook op bijkomende kosten zoals aansluitingen voor nutsvoorzieningen.

Het beantwoorden van de vraag “wat kost een huis bouwen” is geen eenvoudige taak. Zoals we hebben gezien, zijn de kosten afhankelijk van een veelvoud aan factoren, waaronder de keuzes die je maakt qua ontwerp, materialen, en afwerking. Het is belangrijk om een realistisch budget te bepalen en rekening te houden met mogelijke onvoorziene kosten.

Heb je nog verdere vragen of opmerkingen vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan en vergelijk verschillende vakspecialisten. Zij kunnen je voorzien van specifieke informatie en advies afgestemd op jouw persoonlijke situatie en wensen. Veel succes met je bouwproject!

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost een huis bouwen per m² in 2023?

De kosten voor het bouwen van een huis per m² in 2023 kunnen sterk variëren. Gemiddeld kunnen de kosten variëren van ongeveer € 1.000 tot € 2.500 per m². Deze prijs is afhankelijk van verschillende factoren zoals de kwaliteit van de materialen, het ontwerp van de woning, de locatie, en eventuele extra voorzieningen of luxe elementen.

Wat is duurder: een huis kopen of bouwen?

Of het duurder is om een huis te kopen of te bouwen, hangt af van meerdere factoren, zoals de locatie, de woningmarkt, en persoonlijke voorkeuren. Over het algemeen kan het bouwen van een huis duurder zijn vanwege de kosten voor maatwerk en materialen. Daarnaast betaal je in de meeste gevallen dan ook nog voor een aannemer en architect. Echter, het biedt meer flexibiliteit en personalisatie. Het kopen van een bestaand huis kan goedkoper zijn, maar dit hangt sterk af van de staat van het huis en de woningmarkt op dat moment.

Wat kost nieuwbouw per m³ in 2023?

De kosten voor nieuwbouw per kubieke meter in 2023 zijn ook variabel. Gemiddeld kunnen deze kosten liggen tussen de € 250 en € 650 per m³. Net als bij de kosten per m², zijn deze kosten afhankelijk van factoren zoals locatie, ontwerp, gebruikte materialen, en de complexiteit van de bouw

Homedeal bespaartips

Vergelijk offertes

Als je wilt besparen op de kosten van de architect, dan raden we je aan om verschillende architect offertes te vergelijken. Via Homedeal vraag je met één klik meerdere offertes op en kun je de vakspecialisten vergelijken op prijs en kwaliteit.

Energiebesparende maatregelen

Investeer in energie-efficiënte ontwerpen en materialen. Dit kan vooraf meer kosten, maar bespaart op de lange termijn geld door lagere energierekeningen.

Kies voor een eenvoudig ontwerp

Kies voor een eenvoudig en compact huisontwerp. Complexe vormen en structuren kunnen de bouwkosten verhogen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden