Vergelijk architect offertes
Vind dé architect voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Architect Binnenhuisarchitect kosten

Binnenhuisarchitect kosten

Minimale kosten
€ 500
Gemiddelde kosten
€ 3.000
Maximale kosten
€ 7.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 2.000 - € 5.000

Een binnenhuisarchitect inhuren is erg handig als je niet weet wat je precies met je woning aan moet. De architect kijkt samen met jou naar hoe je binnenhuis de woning het beste kunt aankleden. Ben je benieuwd of een binnenhuisarchitect iets voor jou kan betekenen en welke kosten hieraan zijn verbonden? Bekijk op deze pagina een overzicht met de prijzen en mogelijkheden en krijg handige tips.

Hoe vind je een geschikte binnenhuisarchitect? 

Het vinden van de geschikte binnenhuisarchitect is een belangrijk proces. De architect is immers degene die een ontwerp gaat maken voor jouw nieuwe interieur binnenhuis. Bekijk de volgende tips voor het maken van de juiste vergelijking:

Tip 1: Bepaal van tevoren welke werkzaamheden jij wilt laten uitvoeren.

De werkzaamheden van een binnenhuisarchitect zijn zeer divers:

 • Interieuradvies (kleur, meubel, materiaal, verlichting en accessoires)
 • Ontwerp uittekenen inclusief plattegrond
 • Ontwerpen van meubeltekeningen
 • Ontwerpen van 2D of 3D visualisaties
 • Bouwtechnische advies
 • Inkoopbegeleiding
 • Contractvorming
 • Bouwbegeleiding

Bepaal op basis van bovenstaande punten waar jij naar op zoek bent en vergelijk de architecten op basis van deze punten.

Tip 2: Maak een globale schatting van je budget.

Maak een schatting van de kosten. Dit is natuurlijk lastig, omdat je geen inzicht hebt in de exacte kosten van een architect. Toch is het belangrijk om van tevoren goed na te denken over jouw eigen begroting. Houd in ieder geval rekening met onverwachte kosten gedurende de verbouwing. Of kies ervoor een eigen begroting op te stellen nadat je meerdere offertes van architecten hebt ontvangen en vergeleken. Maak op basis hiervan een keuze.

Als de architect de kosten berekend aan de hand van een honorarium is het van belang dat je hier vooraf afspraken over maakt. Een honorarium is een percentage van de gehele bouwsom wat de architect ontvangt, gemiddeld bedraagt dit 8 tot 14%. Vraag gedurende de verbouwing regelmatig om een update van de geschatte kosten. Op deze manier krijg je een betere indicatie van wat de architect uiteindelijk gaat kosten.

Tip 3: Vraag vrijblijvende oriëntatie gesprekken aan.

In een oriënterend gesprek bespreek je jouw wensen met de binnenhuisarchitect. Het is belangrijk dat je tijdens dit gesprek een klik hebt met de architect. Een oriënterend gesprek kun je vaak gratis aanvragen.

Tip 4: Vraag meerdere offertes aan

Door meerdere binnenhuisarchitecten met elkaar te vergelijken, weet je zeker dat je de geschikte architect voor jouw project vindt. Vraag gratis en vrijblijvend architect offertes aan en vergelijk de binnenhuisarchitecten op onderstaande punten:

 • Prijs: sluit de prijs aan op jouw budget?
 • Werkwijze: biedt de architect de mogelijkheden aan waar jij binnenhuis naar op zoek bent?
 • Het portfolio: sluit het portfolio aan op jouw eigen woonwensen en stijl?
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Binnenhuisarchitect

Wat kost een binnenhuisarchitect?

Een binnenhuisarchitect inhuren voor een project kost gemiddeld € 500 tot € 7.000. De totale kosten hangen af van: de prijs per uur die de architect rekent, de werkzaamheden die de architect uit handen neemt en de bouwkundige en technische wijzigingen die noodzakelijk zijn. Bekijk de onderstaande tabel voor een prijsindicatie voor het inhuren van een binnenhuisarchitect.

WerkzaamhedenGem. kosten per ruimte (incl. btw)Toelichting
Advies en schetsen€ 500 - € 800De interieurarchitect denkt mee over wensen en plannen en schetst een eerste ontwerp.
Volledig ontwerp€ 1.000 - € 3.000De interieurarchitect maakt een volledig ontwerp en begeleidt de vergunningsaanvraag.
Volledig ontwerp met bouwbegeleidingVanaf € 7.000De interieurarchitect maakt een volledig ontwerp, begeleidt de vergunningsaanvraag en zorgt voor begeleiding tijdens de bouw.

Prijsvoorbeelden binnenhuisarchitect

Benieuwd naar specifieke prijsvoorbeelden voor binnenhuisarchitectuur? Bekijk onderstaande voorbeelden en krijg een beter beeld van wat een binnenhuisarchitect voor jou kan betekenen en hoeveel een binnenhuisarchitect inhuren precies kost.

Goedkoop advies

Voor een advies over de vernieuwing van je interieur liggen de binnenhuisarchitect kosten gemiddeld tussen de € 500 en € 800.  Een architect geeft advies over hoe je binnenhuis meer uit jouw huidige interieur kunt halen. Hiervan wordt een ontwerp schets gemaakt in samenspraak met jouw woonwensen.

Ben je op zoek naar goedkoper advies? Overweeg dan om een interieurstylist in te huren. Deze vakspecialisten hebben geen officiële opleiding nodig, maar kunnen alsnog goed advies geven.

De middenweg

Voor een volledig ontwerp van een nieuwe (nog kale) ruimte betaal je gemiddeld tussen de € 1.000 en € 3.000.  De binnenhuisarchitect geeft advies over hoe je sfeer en uitstraling kunt geven aan de lege ruimte door middel van bijvoorbeeld een kleuradvies. Hiervoor zal een ontwerp inclusief plattegronden, meubel tekeningen en 3D-tekeningen worden gemaakt.

Een volledig pakket

Voor een adviestraject over de uitbouw van je woning starten de prijzen gemiddeld vanaf € 7.000. Je kiest dan voor een volledig ontwerp inclusief bouwbegeleiding. De binnenhuisarchitect neemt dan ook de vergunningsaanvraag en de begeleiding tijdens de bouw uit handen.

Hoe ziet de prijsopbouw van een binnenhuisarchitect eruit?

Kostenverdeling binnenhuisarchitect kosten

Vergelijking: binnenhuisarchitect of interieuradviseur?

Een binnenhuisarchitect en interieuradviseur geven beiden advies over de inrichting van jouw interieur. Maar wat is het verschil tussen beide titels. Maak de vergelijking in onderstaande tabel.

VergelijkingInterieurstylistInterieurarchitect
OmschrijvingEen interieurstylist geeft advies over kleuren en aankleding in de vorm van meubels, accessoires en verlichting.Een interieurarchitect geeft naast advies over het interieur ook advies over bouwkundige constructies.
Werkzaamheden- Onderzoek doen naar jouw woonwensen
- Kleur- en meubeladvies
- Materialenadvies
- Accessoiresadvies
- Verlichtingsplan
- Plattegrond en moodboard ontwerpen
- Onderzoek doen naar jouw woonwensen
- Ontwerpen van het interieur inclusief bouwwerkzaamheden
- Regelen van bouw- en vergunningsaanvragen
- Maken van schetsen en tekeningen (2D- of 3D-ontwerp)
- Opstellen van offertes
Extra mogelijkheden- Personal shopping
- Woningfotografie
- Verkoopstyling
- Inkoopbegeleiding
- Bouwbegeleiding
- Contractvorming*
Gemiddelde prijzen€ 800€ 3.000
ErkenningenEen interieuradviseur heeft geen erkende opleiding en is niet aangesloten bij de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI).Een interieurarchitect is een beschermde titel. Dit betekent dat zij alleen deze naam mogen gebruiken als zij staan ingeschreven bij de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI).

* Het proces van contractvorming bestaat uit het selecteren van een aantal aannemers. Deze aannemers geven informatie over de werkzaamheden en brengen offertes uit. De binnenhuisarchitect zet deze informatie en offertes om in duidelijke en heldere taal, geeft jou advies over het aantal beschikbare aannemers en maakt een contract voor je op.

Extra opties bij een interieurarchitect

Naast de standaard prijzen voor trajecten, heb je ook de mogelijkheid dit aan te vullen met extra opties. Bekijk in de onderstaande tabel de mogelijkheden.

Extra optieGemiddelde prijs (incl. btw)Toelichting
Quickscan€ 450Tijdens een quickscan bekijkt de interieurarchitect de woning. Hij komt zelf met ideeën en opties voor je interieur. Je ontvangt schetsen van deze ideeën.
3D visualisatie€ 400Met een 3D-visualisatie laat de interieurarchitect je de tekeningen in 3D zien, zodat je een goed beeld krijgt van het geheel.
Contractvorming€ 1.000 - € 2.000De architect begeleidt je bij de aannemersselectie en de contractvorming.
Managen inkoopproces € 5.000Inkopen van producten, contact onderhouden met betrokken partijen.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen 

Wat zijn de kosten van een binnenhuisarchitect?

Een binnenhuisarchitect hanteert een uurtarief van gemiddeld € 60 per uur. De meeste opdrachten hebben een prijs tussen de € 500 en € 10.000. Vraag gratis en vrijblijvend architect offertes aan om erachter te komen hoeveel jouw project gaat kosten.

Wat is het verschil tussen een interieurarchitect en een binnenhuisarchitect?

De beroepen interieurarchitect en binnenhuisarchitect zijn nagenoeg hetzelfde. Het zijn allebei architecten, maar het grootste verschil is dat binnenhuisarchitecten zich voornamelijk bezig houden met woninginrichting en interieurarchitecten ook het interieur voor andere ruimtes verzorgen.

Wat doe je als binnenhuisarchitect?

Als binnenhuisarchitect ben je bezig met het bedenken en ontwerpen van een ruimte binnenshuis. Vervolgens begeleidt de binnenhuisarchitect de uitvoering van het ontwerp en ziet er op toe dat alles verloopt zoals plan.

Homedeal bespaartips

Doe van tevoren inspiratie op voor de inrichting van je nieuwe interieur

Bespaar op de kosten voor het inhuren van een interieurarchitect door van tevoren inspiratie op te doen voor je nieuwe wooninrichting. Bekijk hiervoor woonmagazines of struin het internet af. De interieurarchitect berekent de kosten vaak per uur. Je bespaart al snel 1 à 2 uur als je van tevoren al weet wat je graag wilt en mooi vindt. Gemiddeld bespaar je hierdoor € 60 per uur.

Gratis verkennend gesprek

Vraag een verkennend gesprek aan bij een interieurarchitect bij jou in de buurt. In dit oriënterende gesprek brengt de interieurarchitect jouw wensen beter in kaart en bekijkt hij of zij wat hij voor jou kan doen. Dit eerste kennismakingsgesprek is vaak gratis of wordt gereduceerd wanneer je ervoor kiest je project door de interieurarchitect te laten uitvoeren.

Kies een interieurarchitect in de buurt

De prijzen van verschillende interieurarchitecten liggen vaak dicht bij elkaar. Bespaar daarom op de kleine dingen, zoals reistijd en -kosten. Hierdoor bespaar je gemiddeld € 0,25 per kilometer.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden