Vergelijk architect offertes
Vind dé architect voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Architect De kosten van een architect je huis laten ontwerpen

De kosten van een architect je huis laten ontwerpen

Minimale kosten
€ 7.000
Gemiddelde kosten
€ 8.700
Maximale kosten
€ 18.500
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 7.100 - € 10.300

Een architect kan een huis voor je ontwerpen naar jouw wensen en behoeften, maar hier komen wel kosten bij kijken. Een architect luistert naar jouw wensen en tekent een ontwerp voor je nieuwe woning, klaar om gebouwd te worden. Lees in dit overzichtelijke artikel de mogelijkheden en de kosten van een huis laten ontwerpen door een architect.

Wat zijn de kosten van een huis laten ontwerpen door een architect?

Het ontwerp voor een huis dat klaar is om gebouwd te worden, is alleen te laten maken door een architect. De kosten van een huis ontwerpen hangen daarom ook af van de architect die je inschakelt. De kosten voor het ontwerpen van een nieuwbouwwoning liggen niet ver uit elkaar en heeft alles te maken met je specifieke wensen en van welke werkzaamheden je gebruik wilt maken.

Soort ontwerpGemiddelde kosten, incl. btwToelichting
Ontwerp nieuwbouw gezinswoning
€ 7.000De architect maakt (bouw)tekeningen voor een gezinswoning
Voorlopig en definitief ontwerp nieuwbouwwoning
€ 8.700De architect maakt voorlopige (bouw)tekeningen en na overleg een definitief ontwerp voor een nieuwbouwwoning
Definitief ontwerp nieuwbouwwoning, inclusief aannemersselectie en directievoering
€ 18.500Naast het definitieve ontwerp van de nieuwbouwwoning ondersteunt de architect bij de aannemerselectie en begeleidt hij bij de bouw
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Architect huis ontwerpen kosten

Prijsvoorbeelden: kosten van een huis ontwerpen door een architect

Zie onderstaand 3 prijsvoorbeelden van kosten voor een architect voor het ontwerpen van een huis:

Goedkoopste keuze:

De goedkoopste keuze bij het ontwerpen van een huis maak je wanneer je enkel de bouwtekeningen voor je woning laat maken. Je bespreekt je wensen en de architect geeft advies en maakt tekeningen die te gebruiken zijn voor de bouw van je nieuwe woning. De gemiddelde kosten voor tekeningen van een nieuwbouw gezinswoning zijn € 7.000.

Middenweg:

Hoewel de prijzen niet ver uit elkaar liggen, biedt de middenweg in het ontwerpen van een huis net iets meer extra’s dan de goedkoopste keuzes. De architect vraagt naar je wensen en maakt een voorlopig ontwerp van je woning. Dit voorlopige ontwerp wordt uitvoerig besproken en aangepast tot de woning geheel naar wens is. De architect levert uiteindelijk een definitief ontwerp op voor je nieuwbouwwoning. De prijs hiervan ligt rond de € 8.700.

Meest uitgebreide keuze:

Je kiest voor de meest uitgebreide keuze wanneer je naast het ontwerpen van je huis ook bouwbegeleiding van je architect ontvangt. De architect vraag naar je wensen en maakt uiteindelijk een definitief ontwerp van je droomwoning. Wanneer je klaar bent om de bouw te starten, helpt de architect met het selecteren van de juiste aannemers en biedt bouwbegeleiding. Bouwbegeleiding of directievoering houdt in dat de architect gedurende de bouw een oogje in het zeil houdt en aanwijzingen geeft zodat de bouw van je woning voorspoedig blijft verlopen. De kosten van bouwbegeleiding samen met een ontwerp zijn gemiddeld € 18.500 voor de architect.

Hoe ziet de prijsopbouw van een huis ontwerpen eruit?

Kostenverdeling Kosten huis ontwerpen

Welke keuzes bepalen de kosten van een huis laten ontwerpen door een architect?

De hoogte van de kosten van een huis ontwerpen zijn afhankelijk van de volgende keuzes:

Keuze 1: een opbouw, aanbouw of nieuwbouw

Wanneer je een nieuwbouwwoning wil laten bouwen schakel je een architect in. De architect kan echter ook tekeningen maken voor je bestaande woning, zoals een opbouw of aanbouw. De kosten van een huis laten bouwen liggen ver uiteen en variëren tussen € 2.000 voor tekeningen van een aanbouw tot € 12.000 voor tekeningen van een nieuwbouwwoning.

Keuze 2: alleen het ontwerp of ook de bouwbegeleiding

Een slimme keuze is niet alleen het ontwerp maar ook de bouwbegeleiding door je architect te laten uitvoeren. Wanneer het definitieve ontwerp gemaakt is en de bouw start, volgt je architect gedurende het hele proces de bouw en geeft indien nodig aanwijzingen. Het is handig de bouwbegeleiding door dezelfde persoon te laten doen die ook de plattegronden voor je woning heeft gemaakt omdat hij/zij de ins en outs van je woning kent.

Maak je gebruik van bouwbegeleiding, dan weet je zeker dat de bouw van je woning zo snel en voorspoedig mogelijk verloopt. De gemiddelde kosten voor alleen het ontwerp van een nieuwbouwwoning liggen rond de € 7.000, de kosten voor je architect inclusief bouwbegeleiding zijn gemiddeld € 18.500.

Keuze 3: een groot architectenbureau of een ZZP’er

De hoogte van de kosten voor het ontwerpen van een huis zijn afhankelijk van de architect die je hiervoor inschakelt. In Nederland zijn veel verschillende architectenbureaus en zijn er architecten die als ZZP’er werken. De kosten van een ZZP’er liggen lager omdat deze minder kosten heeft binnen het eigen bedrijf. Door reviews en voorgaande projecten van beide partijen te bekijken en te vergelijken maak je een weloverwogen beslissing. Zo kies je voor een architect die de beste achtergrond heeft, die op jouw wensen aansluit.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Homedeal bespaartips

Kies voor een architect bij jou in de buurt

Architecten nemen vaak reistijd en -kosten op in hun offerte. Door een architect in de buurt in te schakelen voor jouw project, bespaar je al gauw gemiddeld € 0,25 per kilometer. Vaak rekent een architect geen reistijd of -kosten wanneer je binnen een straal van 10 kilometer woont.

Ga voor een gratis introductiegesprek

Voordat een architect aan de slag gaat met het tekenen van jouw nieuwe woning, hou je een verkennend introductiegesprek. De architect vraagt naar je wensen en bespreekt alle mogelijkheden. Architecten nemen graag nieuwe projecten aan, en bieden daarom een introductiegesprek vaak gratis aan. Vraag hier gerust naar en bespaar gemiddeld € 70 per uur, gebaseerd op het uurloon van een architect.

Doe vooraf inspiratie op

Door vooraf inspiratie op te doen voor wat voor soort huis je wilt, welke sfeer je wilt creeëren en welke soorten materialen je mooi vindt. Zet alvast op papier hoeveel grond er beschikbaar is en hoeveel vertrekken je nodig hebt. Hoe minder tijd de architect nodig heeft voor het achterhalen van je wensen, hoe meer tijd erover is voor het maken van het definitieve ontwerp. Hiermee bespaar je gemiddeld € 70 per uur, gebaseerd op het uurloon van je architect.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden