Vergelijk architect offertes
Vind dé architect voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Architect Interieurstylist

Interieurstylist

Minimale kosten
€ 80
Gemiddelde kosten
€ 1.800
Maximale kosten
€ 3.500
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 1.400 - € 2.100

Vind je in iedere interieurstijl wel iets leuk, en weet je niet welke stijl je in je woning moet doorvoeren? Je bent niet de enige, dat weten interieurstylisten maar al te goed. Het is best moeilijk om al je ideeën samen te brengen tot een geheel. Een stylist die zich volledig richt op het interieur is hiervoor de juiste vakspecialist en kan je hierbij helpen. Lees verder als je benieuwd bent waarvoor je een interieurstylist kunt inhuren en welke kosten daaraan verbonden zijn.

Waarom zou je een interieurstylist inhuren?

Heb je je ooit afgevraagd hoe je jouw woonruimte kunt transformeren tot een plek die niet alleen stijlvol is, maar ook een weerspiegeling van je persoonlijke smaak? Een stylist kan hierin een cruciale rol spelen door je op het gebied van interieur een adviserende rol aan te nemen.

In deze sectie gaan we dieper in op de redenen waarom het inhuren van een interieurstylist een slimme zet kan zijn voor jouw huis.

 • Professioneel inzicht: een interieurstylist biedt deskundig advies over ruimte, kleur en textuur, en kan jouw persoonlijke smaak vertalen in een haalbaar ontwerp. Dit gaat verder dan alleen het volgen van de laatste trends.
 • Kostenbesparing: door hun expertise kunnen interieurstylisten je helpen om kostbare fouten en miskopen te vermijden. Ze kunnen je adviseren hoe je binnen je budget blijft en toch een stijlvol resultaat bereikt.
 • Toegang tot unieke bronnen: stylisten hebben vaak toegang tot unieke bronnen en producten die niet beschikbaar zijn voor het grote publiek, waardoor jouw interieur een unieke uitstraling krijgt.
 • Tijdsbesparing: het inrichten van een huis is tijdrovend. Een stylist neemt deze taak op zich, waardoor jij meer tijd hebt voor andere belangrijke zaken.
 • Verhoging van de woningwaarde: een goed ingerichte woning spreekt meer aan en kan de verkoopwaarde van je huis verhogen, wat vooral gunstig is als je overweegt om in de toekomst te verhuizen.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Interieurstylist

Wat doet een interieurstylist? 

Een interieurstylist, ook wel interieuradviseur genoemd, geeft advies over de inrichting van ruimtes. Een interieurstylist wordt ook wel eens verward met interieurarchitect of binnenhuisarchitect, maar dit zijn twee verschillende beroepen. In tegenstelling tot een interieurstylist, waar je geen specifieke opleiding voor hoeft te doen, kun je de titel interieurarchitect alleen verkrijgen door het afronden van een bepaalde opleiding. Bij bouwkundige projecten kun je daarom het beste een interieurarchitect inhuren, omdat zij daarin zijn opgeleid. Bij andere projecten die enkel over het interieur gaan volstaat een interieurstylist. Een stylist is dus geen type architect, maar is daardoor vaak wel goedkoper om in te huren.

De stylist achterhaalt eerst de interieur wensen en behoeften van de klant en vertaalt deze naar een passend ontwerp voor de ruimte, stijl en het budget van de klant. In sommige gevallen voert de interieurstylist het ontwerp ook uit door alle spullen in te kopen en de ruimte in te richten.

Wat is de werkwijze van een interieurstylist?

Hoe uitgebreid de werkwijze van de interieurstylist is, dat is afhankelijk van het soort advies. Onderling kunnen interieurstylisten ook nog verschillende werkwijzen hebben, maar over het algemeen komen bij de meeste uitgebreide adviesgesprekken de volgende stappen aan bod: 

 1. Kennismakingsgesprek; dit gesprek is vaak vrijblijvend en heeft als doel om de de wensen en behoeften van de klant te achterhalen. Op basis hiervan stelt de interieurstylist een offerte op en een plan van aanpak. Hierna kun je, als het plan je aanspreekt, de interieurstylist inhuren.
 2. Moodboard; de interieurstylist gaat aan de slag met jouw wensen en behoeften en vertaalt jouw stijl naar een moodboard. Op dit bord wordt het nieuwe interieur gevisualiseerd aan de hand van de voorkeuren die jij eerder al hebt doorgegeven.
 3. Indeling in 2D of 3D; er worden verschillende indelingen van de ruimte gevisualiseerd in 2D of 3D. Hierdoor krijg je een realistisch beeld van hoe de ruimte er uit kan komen te zien.
 4. Lichtplan; naast de indeling van de ruimte wordt er ook een plan gemaakt voor de verlichting. In dit plan is beschreven welke noodzakelijke lichtbronnen nodig zijn voor een goede verlichting van de ruimte en welke decoratieve lampen het beste in het interieur passen.
 5. Kleuren en materialen; de interieurstylist maakt een keuze voor bepaalde materialen, kleuren en raamdecoratie en verwerkt dit in het interieurplan. Alle keuzes worden goed op elkaar afgestemd, zodat het een mooi ontwerp wordt.
 6. Artikelenlijst; er wordt een lijst gemaakt van alle artikelen die opgenomen zijn in het interieurplan met daarbij vermeld waar je ze kunt kopen. Hierdoor kan je deze gemakkelijk en snel aanschaffen.
 7. Presentatie interieurplan; wanneer het interieurplan compleet is komt de interieurstylist het presenteren. Het plan wordt samen met jou bekeken en je hebt de mogelijkheid om nog feedback te geven en aanpassingen te laten maken.
 8. Uitvoeren interieurplan; tot slot heb jij de keuze om het plan zelf uit te voeren of uit te besteden aan de interieurstylist. Bij de laatste optie koopt de interieurstylist alle artikelen en richt vervolgens de ruimte daarmee in. 

Wat zijn de interieurstylist kosten?

De kosten van een interieurstylist inhuren kunnen best wel uiteenlopen en worden meestal bepaald op basis van de werkzaamheden en oppervlakte van de ruimte. Het gemiddelde uurtarief wat een interieurstylist rekent is ongeveer € 80 per uur. Vaak is het ook mogelijk om een pakket te kiezen waarin verschillende werkzaamheden zijn gebundeld. Bekijk voor een indicatie van de prijzen onderstaand kostenoverzicht.

Soort adviesGemiddelde kosten (incl. btw)Toelichting
Uurtarief interieurstylist€ 80 per uurVoor extra tijd die niet in de pakketten is opgenomen wordt het normale uurtarief gerekend.
Kort interieuradvies
Vanaf € 100Een bezoek aan huis waarbij je mondeling kleur- en interieuradvies krijgt, dit advies duurt ongeveer 2 uur en na dit advies ga je zelf aan de slag.
Uitgebreid interieuradvies
€ 1.500 – € 2.500
Mondeling of schriftelijk kleur- en interieuradvies, aangevuld met een 2D of 3D visualisatie, plattegrond en moodboard. Daarnaast krijg je een licht-, armaturen-, meubel-, materialen- en stylingsplan. Vervolgens kunnen je de artikelen aanschaffen aan de hand van de artikelenlijst en het plan gaan uitvoeren.
Compleet interieuradvies
€ 2.500 – € 3.500
Naar aanleiding van een intakegesprek presenteert de adviseur een interieurplan met plattegrond en verschillende indelingsvoorstellen. De plattegrond is weergegeven in 2D of 3D. Vervolgens wordt het interieurplan gerealiseerd door de interieurstylist.

Welke keuzes bepalen de kosten van een interieurstylist?

De hoogte van de interieurstylist kosten worden bepaald door de volgende keuzes:

Keuze 1: Eén of meerdere ruimtes

De kosten van het project hangen grotendeels af van de ruimtes die je laat stijlen. Wil je interieuradvies over de inrichting van je woonkamer of slaapkamer, of meteen het hele huis laten restylen? Ook de grootte van de verschillende ruimtes telt mee in de kosten van een interieurstylist. Je kunt hierbij rekening houden met een uurtarief dat kan variëren van € 60 tot € 120. De prijzen voor advies voor een extra ruimte liggen rond de € 80 per uur.

Keuze 2: Het verschil tussen een interieuradvies, -ontwerp of -uitvoering

De werkzaamheden die je interieurstylist voor je uitvoert zijn op te delen in advies, ontwerp en uitvoering. Het verschil zit in het werk dat de stylist echt gaat uitvoeren versus het werk dat je na het interieuradvies zelf gaat doen. 

 • Een interieuradvies is het advies dat je interieurstylist mondeling of schriftelijk overhandigt na het bekijken van de ruimte(s) en bespreken van je wensen, dit duurt vaak 1 á 2 uur.
 • Bij een interieurontwerp is je interieurstylist uiteraard langer bezig. Hij of zij inventariseert het meubilair en maakt naast het kleuradvies, een nieuwe plattegrond met indeling voor je. Ook krijg je een artikelenlijst waarmee je zelf alle producten kunt aanschaffen. 
 • De uitvoering van het interieuradvies is de meest luxe optie waarvoor je kunt kiezen. Je laat na overleg van je wensen en het maken van afspraken de interieurstylist geheel zijn/haar gang gaan met je huis. De interieurstylist past de indeling en de kleuren aan en koopt eventueel nieuw meubilair. Hier heeft de interieurstylist vaak een dagtaak aan, reken op een duur van 8 á 10 uur.

Keuze 3: Extra’s

Bij veel stylisten is het mogelijk om extra interieur gerelateerde diensten af te nemen zoals personal shopping, het maken van een moodboard of online advies. In de tabel hieronder zie je de gemiddelde prijzen van deze verschillende extra’s.

Extra optiePer uur of ruimteGemiddelde prijs, incl. btwToelichting
Aanvullend adviesPer uur€ 80Advies voor een extra ruimte of advies voor verandering op de lange termijn.
Online adviesPer ruimte€ 100Antwoorden op vragen over je inrichting en styling.
PlattegrondPer ruimte€ 95Tekening van je woning/ruimte met nieuwe indeling.
MoodboardPer ruimte€ 95Een bord met afbeeldingen, stoffen, kleuren en sfeer ideeën.
AccessoirepakketPer ruimte€ 100Advies over geschikte accessoires in je interieur, incl. artikelenlijst.
LichtplanPer ruimte€ 125Een plan waar welk soort lampen moeten staan om de juiste sfeer te creëren.
Personal shoppingPer dagdeel€ 195De interieurstylist gaat samen met jou op zoek naar de juiste meubels en woonaccessoires.

Hoe ziet de prijsopbouw van een interieurstylist eruit?

Kostenverdeling interieurstylist kosten

Prijsvoorbeelden

Om een beeld te krijgen van de gemiddelde prijzen staan hieronder een aantal prijsvoorbeelden weergegeven van verschillende projecten die interieurstylisten kunnen uitvoeren.

Goedkoopste keuze

De laagste prijs betaal je wanneer je kiest voor enkel een kleuradvies over een of meerdere ruimtes in je huis. Je interieurstylist geeft kleuradvies over verf, behang, gordijnen en eventueel accessoires. In dit geval zijn de interieurstylist kosten gemiddeld € 50 per ruimte.

Middenweg

De meest gekozen optie is een compact advies over een ruimte in huis. Je interieurstylist geeft interieuradvies over de kleuren en indeling van het meubilair, vaak op basis van een plattegrond. Dit advies kost gemiddeld tussen de € 100 en € 400 per ruimte.

Meest uitgebreide keuze

Je stylist biedt de meeste luxe door het geven van een uitgebreid plan voor je interieur, inclusief een aankoopadvies. Interieurstylisten geven dan een artikelenlijst, inclusief verkoopadressen, aan je mee met de juiste meubels en woonaccessoires om jouw woning tot een mooi geheel te maken. De interieurstylist kosten liggen hierbij gemiddeld tussen de € 1.500 en € 2.500. 

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen 

Wat kost een interieurstylist per uur?

Een interieurstylist inhuren kost gemiddeld € 80 per uur. Sommige interieurstylisten bieden ook pakketten aan waarin verschillende werkzaamheden gebundeld zijn. Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan om inzicht te krijgen in de totale kosten van jouw project.  

Wat is het verschil tussen interieurstylist en interieuradviseur?

Interieurstylisten leggen de nadruk op het creëren van een visueel aantrekkelijk interieur door middel van kleurenschema’s, meubelopstellingen en decoratie. Interieuradviseurs bieden daarentegen uitgebreid interieuradvies en begeleiding bij het plannen en ontwerpen van een functioneel en goed doordacht interieur, rekening houdend met aspecten zoals indeling, verlichting en materiaalkeuze.

Wat doet een interieur stylist?

Een interieurstylist is gespecialiseerd in het inrichten van ruimtes. De stylist luistert naar jouw wensen en behoeften en geeft je op basis hiervan advies voor het interieur van jouw woonruimte(s). 

Homedeal bespaartips

Vooraf inspiratie opdoen

Verzamel voorafgaand aan het bezoek van de stylist afbeeldingen van stijlen en stoffen die je mooi vindt. De kosten van een interieurstylist worden vaak berekend aan de hand van tijd en door zelf voorwerk te doen kun je besparen op het uurtarief.

Plattegrond van je huis of kamer

Zorg zelf voor een plattegrond van je huis of kamer. Deze heb je misschien al ergens liggen, of kun je zelf of door een kennis laten maken. Het bespaart een hoop tijd wanneer de interieurstylist de ruimte niet hoeft op te meten en uit te tekenen. Zo is er meer tijd over voor het bespreken van je wensen en het daadwerkelijke advies.

Kies voor een interieurstylist in de buurt

De meeste interieurstylisten berekenen een bedrag per kilometer wanneer ze een bezoek aan huis leveren. Door een stylist in de buurt in te schakelen bespaar je eenvoudig op de reiskosten, of komen deze zelfs te vervallen!

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden