Vergelijk architect offertes
Vind dé architect voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Architect Wat kost een architect?

Wat kost een architect?

Minimale kosten
€ 500
Gemiddelde kosten
€ 6.000
Maximale kosten
€ 50.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 4.000 - € 8.000

Een architect helpt je bij het ontwerpen of renoveren van je woning. De kosten van een architect hangen af van je eisen en wensen. De kosten van een architect bij een verbouwing liggen vaak aanzienlijk hoger dan voor bijvoorbeeld enkel interieuradvies. Op Homedeal vind je een overzicht van de kosten en lees je handige informatie die je kan helpen in je zoektocht naar de juiste architect.

Wat kost een architect?

Een architect is gespecialiseerd in het ontwerpen, verbouwen en renoveren van bouwwerken. De gemiddelde kosten voor het inschakelen van een architect liggen tussen de € 70 en € 150 per uur. De totale kosten hangen af van de ervaring die een architect heeft, het soort opdracht en de omvang hiervan. Bekijk onderstaand kostenoverzicht voor de gemiddelde prijzen per project.

ProjectGemiddelde prijs per opdracht (incl. btw)
Uittekenen van de woning of aanbouwVanaf € 500
Uitbouw begane grond, inclusief ontwerp en bouwaanvraagVanaf € 2.500
Aanbouw woning inclusief ontwerp, bouwaanvraag en bestekVanaf € 9.000
Volledig project (uitbreiding van de woning)€ 10.000 - € 15.000
Renovatie woning€ 35.000 - € 50.000
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Wat kost een architect

Opbouw van de kosten voor het inhuren van een architect

De kosten voor een architect, ook in het geval van een goedkope architect, worden berekend op basis van een uurtarief of een honorarium. Als de tarieven gebaseerd zijn op een honorarium ontvangt de architect een percentage van de totale verbouwingskosten. Aangezien de bouwkosten vaak anders uitvallen tijdens het bouwproces, zijn de tarieven voor een architect daarom pas achteraf te bepalen. Het honorarium ligt gebruikelijk tussen de 8 tot 14 procent.

Bepaal vooraf het percentage van het honorarium met de architect. Vraag gedurende de verbouwing regelmatig om een update van de geschatte kosten. Op deze manier krijg je een betere indicatie van de totale kosten.

Wat kost een architect inhuren?: Prijsvoorbeelden

De werkzaamheden van architect lopen uiteen; van het maken van een tekening tot het begeleiden van een volledig project. Benieuwd naar specifieke voorbeelden? Bekijk hieronder de prijzen bij verschillende opdrachten.

Basis advies

Ben je op zoek naar een goedkope advies van een vakspecialist voor bijvoorbeeld een aanbouw aan de woning? Vanaf € 500 win je al advies in en ontvang je een tekening van een architect. Een kostenindicatie en een planning zijn niet inbegrepen. Na dit advies dien je dus zelf op zoek te gaan naar aannemers die de verbouwing begeleiden.

Gemiddeld advies

Wil je liever wat meer vakkundige informatie voordat je begint aan een groot project? Kies dan voor een breed adviespakket. Dit pakket bestaat uit meerdere ontwerpmogelijkheden waaruit je kunt kiezen.

Tevens levert de architect een bestek op dat bestaat uit een omschrijving van het bouwwerk en de bijbehorende werkzaamheden. De architect zal ook de bouwaanvraag bij de gemeente begeleiden. De architect kosten bedragen hiervoor gemiddeld tussen de € 8.000 en € 10.000.

Uitgebreid advies

Laat jij een vrijstaande woning bouwen of blaas je een historisch pand nieuw leven in? De architect begeleidt deze nieuwbouw- of renovatieprojecten van begin tot eind. De architect zit samen met jou rondom de tafel en een bepaalt een definitief ontwerp.

Na het ontwerp doet hij een bouwaanvraag bij de gemeente en maakt hij een technische omschrijving. De aanbesteding en bouwbegeleiding neemt de architect ook voor zijn rekening. Bij een groot project is begeleiding van een specialist vaak noodzakelijk. De architect kosten voor deze projecten liggen tussen de € 35.000 en € 50.000.

Hoe ziet de prijsopbouw van een architect eruit?

Kostenverdeling architect kosten

Wat is de werkwijze van een architect? 

De manier waarop de architect te werk gaat en wat een architect precies kost kan verschillen per project, maar over het algemeen doorloopt de architect de volgende stappen: 

  1. Kennismakingsgesprek; in je zoektocht naar een geschikte architect leer je allereerst de architect kennen door middel van een kennismakingsgesprek. Hierin worden jouw wensen en behoeften besproken en kun je kijken of de architect bij jouw project past. Op basis hiervan wordt een offerte opgesteld. De kosten voor een architect variëren, maar een eerste gesprek is vaak gratis of tegen een kleine vergoeding.
  2. Schetsontwerp; de architect vertaalt jouw wensen naar een eerste ontwerp. Er is ruimte voor aanpassingen. De kosten voor deze fase hangen af van de complexiteit en tijdsbesteding.
  3. Voorlopig ontwerp; dit ontwerp verwerkt de feedback en wordt gedetailleerder uitgewerkt. De kosten worden meestal berekend als een percentage van de totale bouwkosten of als vast tarief.
  4. Definitief ontwerp; dit omvat details zoals installatie- en constructieplannen. Kosten blijven doorgaans binnen de eerder overeengekomen tariefstructuur.
  5. Omgevingsvergunning; wanneer je iets gaat bouwen of slopen heb je vaak een omgevingsvergunning nodig. Indien deze nodig is voor jouw project zal de architect de omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente en alle benodigde informatie aanleveren. 
  6. Aanbesteding; de architect zoekt geschikte aannemers en vraagt offertes op. Dit wordt vaak gedaan tegen een vast tarief of uurtarief.
  7. Werktekeningen; gedetailleerde tekeningen worden gemaakt voor de aannemer. Kosten zijn inbegrepen in het totaaltarief voor het ontwerp.
  8. Uitvoering; de architect zorgt dat alles volgens plan verloopt. Deze begeleiding is vaak een extra dienst met bijbehorende kosten.
  9. Oplevering; de architect inspecteert het werk en levert het project op. De kosten hiervoor zijn meestal inbegrepen in de overeengekomen prijs.

De totale kosten van een architect kunnen variëren van enkele duizenden tot tienduizenden euro’s, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het project, de locatie, en de ervaring van de architect. Het is belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken over de kosten en eventuele extra diensten.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is de gemiddelde prijs van een architect? 

De tarieven voor een architect liggen gemiddeld tussen de de € 70 en € 150 per uur. Om erachter te komen wat de exacte kosten zijn voor jouw project kun je gratis en vrijblijvend architect offertes aanvragen.

Wat kost een architect voor een verbouwing? 

Een architect inschakelen voor een verbouwing kost ongeveer € 70 tot € 150 per uur. Als je de verbouwing volledig uitbesteedt komt dit vaak neer op een bedrag tussen de € 10.000 en € 15.000 aan architectkosten.

Wat kost een voorlopig ontwerp?

Een voorlopig ontwerp laten maken door een architect kost gemiddeld € 1.000 tot € 2.500. Je krijgt hierbij de uitwerking van jouw feedback op een eerder al gemaakte schets. 

Homedeal bespaartips

Gratis verkennend introductiegesprek

Vraag een verkennend gesprek aan bij een architect. In een verkennend gesprek worden jouw wensen in kaart gebracht. De architect bepaalt tijdens dit gesprek wat hij voor jou kan betekenen. Dit gesprek is vaak gratis. Dit staat niet altijd vermeld op de website van de architect, vraag daarom naar de mogelijkheden.

Verricht een deel van de werkzaamheden zelf

Vraag bijvoorbeeld bouwtekeningen op uit het archief en voer zelf gesprekken met de gemeente. Dit scheelt de architect tijd en het scheelt jou geld, omdat je op deze kosten bespaart. Overleg met de architect welke werkzaamheden jij zelf kunt doen om kosten te besparen.

Kies een architect in de buurt

De prijzen van verschillende architecten liggen vaak dicht bij elkaar. Bespaar daarom op de kleine dingen, zoals reistijd en -kosten. Kies een architect in de buurt en bespaar op de reiskosten. Zo bespaar je gemiddeld € 0,25 per kilometer.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden