Vind de beste architect voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Architect Architect kosten

Architect kosten

Minimale kosten
€ 500
Gemiddelde kosten
€ 6.000
Maximale kosten
€ 50.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 4.000 - € 8.000

Een architect helpt je bij het ontwerpen of renoveren van je woning. De kosten van een architect hangen af van je eisen en wensen. Op Homedeal vind je een overzicht van de kosten en lees je handige informatie die je kan helpen in je zoektocht naar de juiste architect.

Wat kost een architect?

Een architect is gespecialiseerd in het ontwerpen, verbouwen en renoveren van bouwwerken. De gemiddelde kosten voor het inschakelen van een architect liggen tussen de € 70 en € 150 per uur. De totale kosten hangen af van de ervaring die een architect heeft, het soort opdracht en de omvang hiervan. Bekijk onderstaand kostenoverzicht voor de gemiddelde prijzen per project.

ProjectGemiddelde prijs per opdracht (incl. btw)
Uittekenen van de woning of aanbouwVanaf € 500
Uitbouw begane grond, inclusief ontwerp en bouwaanvraagVanaf € 2.500
Aanbouw woning inclusief ontwerp, bouwaanvraag en bestekVanaf € 9.000
Volledig project (uitbreiding van de woning)€ 10.000 - € 15.000
Renovatie woning€ 35.000 - € 50.000

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Architect kosten

Wat is een architect?

Een architect is verantwoordelijk voor het bedenken, ontwerpen en begeleiden van woningen en gebouwen. De architect maakt een ontwerp voor de opdrachtgever waarbij er rekening wordt gehouden met het budget, de wensen en de behoeften van de klant, maar ook of het technisch en juridisch haalbaar is. 

Een architect kun je voor verschillende projecten inschakelen, zowel door een particulier als door een bedrijf. Binnen de architectuur zijn er ook nog specialisaties zoals interieur- of tuinarchitect. Lees hieronder wat de meest voorkomende specialisaties zijn en kom erachter welke het beste bij jouw project past.

Binnenhuisarchitect

Een binnenhuisarchitect richt zich, zoals de naam al zegt, op de binnenkant van de woning. De binnenhuisarchitect houdt zich voornamelijk bezig met het (her)indelen van het huis en zorgt ervoor dat het ontwerp logisch, makkelijk in gebruik en aan de wensen en behoeften van de klant voldoet. De binnenhuisarchitect is hiervoor opgeleid en heeft veel kennis van materialen, verlichting en kleuren. 

In tegenstelling tot een interieurstylist is dit een beschermde titel. Dit betekent dat alleen de mensen die een specifieke opleiding hebben afgerond zich een binnenhuisarchitect mogen noemen. 

Tuin- en landschapsarchitect

Een tuin- en landschapsarchitect heeft veel kennis over planten en bodemsoorten. Dit is ook noodzakelijk, want bij het maken van een ontwerp dient er rekening te worden gehouden met het onderhoud van de planten, de esthetiek en wanneer wat gaat bloeien. Daarnaast zijn de wensen en het budget van de klant ook erg belangrijk bij het maken van een ontwerp. 

Interieurstylist

Een interieurstylist richt zich voornamelijk op de decoratie van de ruimte door te kijken naar materialen en kleuren, terwijl de binnenhuisarchitect, ook wel interieurarchitect genoemd, ook kijkt naar het bouwtechnische aspect van een ruimte. Als er bouwkundig werk aan te pas komt zoals het verplaatsen van een wand of het aanpassen van het toilet dan kun je beter een binnenhuisarchitect inschakelen voor jouw project.

Wat is de werkwijze van een architect? 

De manier waarop de architect te werk gaat kan verschillen per project, maar over het algemeen doorloopt de architect de volgende stappen: 

  1. Kennismakingsgesprek; bij het kennismakingsgesprek leer je de architect kennen. Tijdens dit gesprek worden er door de architect vragen gesteld om inzicht te krijgen in jouw wensen en behoeften. Op basis hiervan wordt een offerte opgesteld.  
  2. Schetsontwerp; na het gesprek en het verzamelen van de maten en andere benodigde gegevens gaat de architect aan de slag met jouw wensen en vertaalt deze naar een eerste ontwerp. Het schetsontwerp wordt aan je gepresenteerd waarbij er nog ruimte is voor eventuele aanpassingen.  
  3. Voorlopig ontwerp; in het voorlopige ontwerp wordt de feedback van het schetsontwerp verwerkt en helemaal aangepast naar jouw wensen. Ook wordt het ontwerp steeds gedetailleerder uitgewerkt.  
  4. Definitief ontwerp; bij het definitieve ontwerp wordt het ontwerp ook voorzien van de informatie van de installateur en constructeur. Andere details zoals geveldikte worden in dit ontwerp ook opgenomen.  
  5. Omgevingsvergunning; wanneer je iets gaat bouwen of slopen heb je vaak een omgevingsvergunning nodig. Indien deze nodig is voor jouw project zal de architect de omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente en alle benodigde informatie aanleveren. 
  6. Aanbesteding; de architect helpt je bij de bouwvoorbereiding door te zoeken naar bedrijven die de werkzaamheden kunnen uitvoeren. De architect vraagt offertes op bij verschillende aannemers en kiest samen met jou de beste uit. 
  7. Werktekeningen; zodra het definitieve ontwerp af is, de eventuele vergunning is aangevraagd en de afspraken met de aannemer gemaakt zijn kunnen de bouwtekeningen gemaakt worden. Dit zijn gedetailleerde werktekeningen waar de aannemer mee aan de slag kan. 
  8. Uitvoering; tijdens de uitvoering van het project houdt de architect goed in de gaten of alles volgens plan verloopt wat betreft de uitvoerende werkzaamheden, tijdsplanning en het budget. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. 
  9. Oplevering; wanneer de aannemer klaar is inspecteert de architect het huis om te kijken of alles goed is. Zodra alles in orde is zal het huis aan jou opgeleverd worden.

Opbouw van de kosten voor het inhuren van een architect

De kosten voor een architect worden berekend op basis van een uurtarief of een honorarium. Als de kosten gebaseerd zijn op een honorarium ontvangt de architect een percentage van de totale verbouwingskosten. Aangezien de bouwkosten vaak anders uitvallen tijdens het bouwproces, zijn de kosten voor een architect daarom pas achteraf te bepalen. Het honorarium ligt gebruikelijk tussen de 8 tot 14 procent.

Bepaal vooraf het percentage van het honorarium met de architect. Vraag gedurende de verbouwing regelmatig om een update van de geschatte kosten. Op deze manier krijg je een betere indicatie van de totale kosten.

Prijsvoorbeelden voor het inhuren van een architect

De werkzaamheden van architect lopen uiteen; van het maken van een tekening tot het begeleiden van een volledig project. Benieuwd naar specifieke voorbeelden? Bekijk hieronder de prijzen bij verschillende opdrachten.

Basis advies

Ben je op zoek naar advies van een specialist voor bijvoorbeeld een aanbouw aan de woning? Vanaf € 500 win je al advies in en ontvang je een tekening van een architect. Een kostenindicatie en een planning zijn niet inbegrepen. Na dit advies dien je dus zelf op zoek te gaan naar aannemers die de verbouwing begeleiden.

Gemiddeld advies

Wil je liever wat meer vakkundige informatie voordat je begint aan een groot project? Kies dan voor een breed adviespakket. Dit pakket bestaat uit meerdere ontwerpmogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Tevens levert de architect een bestek op dat bestaat uit een omschrijving van het bouwwerk en de bijbehorende werkzaamheden. De architect zal ook de bouwaanvraag bij de gemeente begeleiden. De architect kosten bedragen hiervoor gemiddeld tussen de € 8.000 en € 10.000.

Uitgebreid advies

Laat jij een vrijstaande woning bouwen of blaas je een historisch pand nieuw leven in? De architect begeleidt deze nieuwbouw- of renovatieprojecten van begin tot eind. De architect zit samen met jou rondom de tafel en een bepaalt een definitief ontwerp. Na het ontwerp doet hij een bouwaanvraag bij de gemeente en maakt hij een technische omschrijving. De aanbesteding en bouwbegeleiding neemt de architect ook voor zijn rekening. Bij een groot project is begeleiding van een specialist vaak noodzakelijk. De architect kosten voor deze projecten liggen tussen de € 35.000 en € 50.000.

Hoe ziet de prijsopbouw van een architect eruit?

Kostenverdeling architect kosten

Vergelijking: Interieurarchitect of ‘standaard’ architect

Je wilt graag advies over het uitbreiden van je woning, maar weet niet precies of je nu een interieurarchitect of een ‘standaard’ architect moet inhuren? Het verschil zit in de technische begeleiding. Vergelijk beide mogelijkheden in de onderstaande tabel.

VergelijkingInterieuradviseurBinnenhuisarchitectArchitect
OmschrijvingEen interieuradviseur geeft advies over kleuren en aankleding in de vorm van meubels, accessoires en verlichting.Een binnenhuisarchitect geeft naast advies over het interieur ook advies over bouwkundige constructies.Een architect ontwerpt huizen en andere gebouwen en visualiseert deze in ontwerp- en bouwtekeningen. Vervolgens begeleidt hij het technische en administratieve proces van de verbouwing.
Werkzaamheden- Kleur- en meubeladvies
- Materiaal- en accessoiresadvies
- Verlichtingsplan
- Plattegrond ontwerpen
- Moodboard ontwerpen

Extra mogelijkheden:
- Personal shopping
- Woningfotografie
- Verkoopstyling
- Onderzoek doen naar jouw woonwensen
- Ontwerpen van het interieur inclusief bouwwerkzaamheden
- Het regelen van bouw- en andere vergunningsaanvragen
- Maken van schetsen en tekeningen (2D- of 3D- ontwerp)
- Opstellen van offertes

Extra mogelijkheden:
- Inkoopbegeleiding
- Bouwbegeleiding
- Contractvorming*
- Gesprekken over wensen van verbouwing
- Het digitaliseren van de bestaande woning
- Ontwerpen van enkele situaties
- Opstellen kostenindicatie en planning
- Bouwaanvraag
- Technische omschrijving maken
- Contractvorming*
- Bouwbegeleiding
- Budget- en planning bewaking
Gemiddelde prijzen€ 250 - € 800€ 2.000 - € 5.000€ 4.000 - € 15.000
ErkenningenEen interieuradviseur hoeft geen erkende opleiding te hebben en is niet aangesloten bij de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI).Een interieurarchitect is een beschermde titel. Dit betekent dat zij alleen deze naam mogen gebruiken als zij staan ingeschreven bij de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI).Een architect is een beschermde titel. Dit betekent dat zij alleen deze naam mogen gebruiken als zij staan ingeschreven in het Architectenregister. Er zitten hoge toelatingseisen verbonden aan de toelating tot dit register.

* Het proces van contractvorming bestaat uit het selecteren van een aantal aannemers. Deze aannemers geven informatie over de werkzaamheden en brengen offertes uit. De interieurarchitect zet deze informatie en offertes om in duidelijke en heldere taal, geeft jou advies over het aantal beschikbare aannemers en maakt een contract voor je op.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is de gemiddelde prijs van een architect? 

De kosten voor een architect liggen gemiddeld tussen de de € 70 en € 150 per uur. Om erachter te komen wat de exacte kosten zijn voor jouw project kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen.

Wat kost een architect voor een verbouwing? 

Een architect inschakelen voor een verbouwing kost ongeveer € 70 tot € 150 per uur. Als je de verbouwing volledig uitbesteedt komt dit vaak neer op een bedrag tussen de € 10.000 en € 15.000 aan architectkosten.

Wat kost een voorlopig ontwerp?

Een voorlopig ontwerp laten maken door een architect kost gemiddeld € 1.000 tot € 2.500. Je krijgt hierbij de uitwerking van jouw feedback op een eerder al gemaakte schets. 

Homedeal bespaartips

Gratis verkennend introductiegesprek

Vraag een verkennend gesprek aan bij een architect. In een verkennend gesprek worden jouw wensen in kaart gebracht.De architect bepaalt tijdens dit gesprek wat hij voor jou kan betekenen. Dit gesprek is vaak gratis. Dit staat niet altijd vermeld op de website van de architect, vraag daarom naar de mogelijkheden.

Verricht een deel van de werkzaamheden zelf

Vraag bijvoorbeeld bouwtekeningen op uit het archief en voer zelf gesprekken met de gemeente. Dit scheelt de architect tijd en het scheelt jou geld, omdat je op deze kosten bespaart. Overleg met de architect welke werkzaamheden jij zelf kunt doen om kosten te besparen.

Kies een architect in de buurt

De prijzen van verschillende architecten liggen vaak dicht bij elkaar. Bespaar daarom op de kleine dingen, zoals reistijd en -kosten. Kies een architect in de buurt en bespaar op de reiskosten. Zo bespaar je gemiddeld € 0,25 per kilometer.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden