Vind de beste architect voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Architect Architect kosten

Architect kosten

Minimale kosten
€ 500
Gemiddelde kosten
€ 10.000
Maximale kosten
€ 50.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 5.000 - € 15.000

Een architect helpt je bij het ontwerpen of renoveren van je woning. De kosten voor het inhuren van een architect hangen af van je eisen en wensen. Op Homedeal vind je een overzicht van de kosten en lees je nuttige informatie die je helpen bij je zoektocht naar de juiste architect voor jouw project.

Wat kost een architect?

Een architect ontwerpt nieuwe woningen en gebouwen en voert renovatie- en verbouwingsprojecten uit. De volgende factoren bepalen de totale kosten voor een architect:

  • Aantal jaren ervaring van een architect
  • De omvang en het soort project
  • De werkzaamheden die de architect voor jou gaat uitvoeren
  • De prijzen variëren daarom enorm per project. In de onderstaande tabel vind je een indicatie van de kosten voor het inhuren van een architect.
ProjectGemiddelde prijs per opdracht, incl. btw
Uittekenen van de woning of aanbouwVanaf € 500
Uitbouw begane grond, inclusief ontwerp en bouwaanvraagVanaf € 2.500
Aanbouw woning inclusief ontwerp, bouwaanvraag en bestekVanaf € 9.000
Volledig project (uitbreiding van de woning)€ 10.000 - € 15.000
Renovatie woning€ 35.000 - € 50.000

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Opbouw van de kosten voor het inhuren van een architect

De kosten voor een architect worden berekend op basis van een uurtarief of een honorarium. Als de kosten gebaseerd zijn op een honorarium ontvangt de architect een percentage van de totale verbouwingskosten. Omdat de bouwkosten vaak anders uitvallen tijdens het bouwproces, zijn de kosten voor een architect daarom pas achteraf te bepalen. Het honorarium ligt gebruikelijk tussen de 6 tot 15 procent.

Tip: Bepaal vooraf het percentage van het honorarium met de architect. Vraag gedurende de verbouwing regelmatig om een update van de geschatte kosten. Op deze manier krijg je een betere indicatie van de totale kosten.

Architect kosten

Prijsvoorbeelden voor het inhuren van een architect

De werkzaamheden van architect lopen uiteen; van het maken van een tekening tot het begeleiden van een volledig project. Benieuwd naar specifieke voorbeelden? Bekijk de prijsvoorbeelden in de onderstaande tabel en krijg een beter beeld van de totale architect kosten.

Basis advies

Ben je op zoek naar advies van een specialist voor bijvoorbeeld een aanbouw aan de woning? Vanaf € 400 win je al advies in en ontvang je een tekening van een architect. Het ontwerp, een kostenindicatie en een planning zijn niet inbegrepen. Na dit advies dien je dus zelf op zoek te gaan naar aannemers die de verbouwing begeleiden.

Gemiddeld advies

Wil je liever wat meer vakkundige informatie voordat je begint aan een groot project? Kies dan voor een breed adviespakket. Dit pakket bestaat uit meerdere ontwerpmogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Tevens levert de architecht een bestek op dat bestaat uit een omschrijving van het bouwwerk en de bijbehorende werkzaamheden. De architect zal ook de bouwaanvraag bij de gemeente begeleiden. De architect kosten bedragen hiervoor gemiddeld tussen de € 8.000 en € 10.000.

Uitgebreid advies

Laat jij een vrijstaande woning bouwen of blaas je een historisch pand nieuw leven in?  De architect begeleidt deze nieuwbouw- of renovatieprojecten van begin tot eind. De architect zit samen met jou rondom de tafel en een bepaalt een definitief ontwerp. Na het ontwerp doet hij een bouwaanvraag bij de gemeente en maakt hij een technische omschrijving. De aanbesteding en bouwbegeleiding neemt de architect ook voor zijn rekening. Bij een groot project is begeleiding van een specialist vaak noodzakelijk. De architect kosten voor deze project liggen tussen de € 35.000 en € 50.000.

Hoe ziet de prijsopbouw van een architect eruit?

Kostenverdeling architect kosten

Vergelijking: Interieurarchitect of ‘standaard’ architect

Je wilt graag advies over het uitbreiden van je woning, maar weet niet precies of je nu een interieurarchitect of een ‘standaard’ architect moet inhuren? Het verschil zit in de technische begeleiding. Vergelijk beide mogelijkheden in de onderstaande tabel.

VergelijkingInterieuradviseurBinnenhuisarchitectArchitect
OmschrijvingEen interieuradviseur geeft advies over kleuren en aankleding in de vorm van meubels, accessoires en verlichting.Een interieurarchitect geeft naast advies over het interieur ook advies over bouwkundige constructies.Een architect ontwerpt huizen en andere gebouwen en visualiseert deze in ontwerp- en bouwtekeningen. Vervolgens begeleidt hij het technische en administratieve proces van de verbouwing.
Werkzaamheden- Kleur- en meubeladvies
- Materialenadvies
- Accessoiresadvies
- Verlichtingsplan
- Plattegrond en moodboard ontwerpen
Extra mogelijkheden:
- Personal shopping
- Woningfotografie
- Verkoopstyling
- Onderzoek doen naar jouw woonwensen
- Ontwerpen van het interieur inclusief bouwwerkzaamheden
- Het regelen van Bouw- enbvergunningsaanvragen
- Maken van schetsen en tekeningen (2D- of 3D- ontwerp)
- Opstellen van offertes

Extra mogelijkheden:
- Inkoopbegeleiding
- Bouwbegeleiding
- Contractvorming*
- Gesprekken over wensen van verbouwing
- Het digitaliseren van de bestaande woning
- Ontwerpen van enkele situaties
- Opstellen kostenindicatie en planning
- Bouwaanvraag
- Technische omschrijving maken
- Contractvorming*
- Bouwbegeleiding
- Budget- en planning bewaking
Gemiddelde prijzen€ 250 - € 800€ 2.000 - € 5.000€ 5.000 - € 15.000
ErkenningenEen interieuradviseur heeft geen erkende opleiding en is niet aangesloten bij de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI).Een interieurarchitect is een beschermde titel. Dit betekent dat zij alleen deze naam mogen gebruiken als zij staan ingeschreven bij de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI).Een architect is een beschermde titel. Dit betekent dat zij alleen deze naam mogen gebruiken als zij staan ingeschreven in het Architectenregister. Er zitten hoge toelatingseisen verbonden aan de toelating tot dit register.

* Het proces van contractvorming bestaat uit het selecteren van een aantal aannemers. Deze aannemers geven informatie over de werkzaamheden en brengen offertes uit. De interieurarchitect zet deze informatie en offertes om in duidelijke en heldere taal, geeft jou advies over het aantal beschikbare aannemers en maakt een contract voor je op.

Wat kost een architect?

Tips voor het vinden van een architect

De projecten die een architect uitvoert zijn een grote investering. Voor de uitbouw van een woning betaal je al gauw tussen de € 5.000 en € 10.000. Lees hier tips voor het inhuren van een architect voor jouw project.

1. Vind de juiste architect voor jouw project

Een architect moet aansluiten bij jouw woonwensen en stijl. Tegelijkertijd moet hij de werkzaamheden uitvoeren binnen jouw budget.  Hoe je de beste vergelijking maakt tussen (interieur)architecten? Bekijk de onderstaande punten.

  • Het portfolio: Je vindt het portfolio vaak op de website van de architect. Hier kun je voorgaande projecten bekijken en krijg je een indruk van het werk van de architect. Bekijk of het portfolio aansluit op jouw wensen.
  • Werkwijze: Biedt de architect de mogelijkheden aan waar jij naar op zoek bent? Bekijk ook of de architect gespecialiseerd is in bepaalde woonstijlen of projecten.
  • De prijzen: De prijzen tussen architecten kunnen verschillen. Bepaal van tevoren een budget en bekijk of de architect hieraan kan voldoen.
    Garantieregeling: Welke garantieregelingen treft de architect? Veel architecten bieden een klanttevredenheidsregeling.. Ben je niet tevreden over het ontwerp? Dan gaat de architect opnieuw aan de slag.
2. Voorkom gezeur achteraf

Leg altijd alle afspraken vast in een contract. Hierdoor voorkom je dat je tegen onverwachte problemen aanloopt. Als er dan toch problemen ontstaan, kun je altijd terugvallen op het contract.  Zorg er ook voor dat je nooit het hele bedrag in een keer overmaakt. Een contractbreuk brengt namelijk hoge kosten met zich mee.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Homedeal bespaartips

Gratis verkennend introductiegesprek

Vraag een verkennend gesprek aan bij een architect. In een verkennend gesprek worden jouw wensen in kaart gebracht.De architect bepaalt tijdens dit gesprek wat hij voor jou kan betekenen. Dit gesprek is vaak gratis. Dit staat niet altijd vermeld op de website van de architect, vraag daarom naar de mogelijkheden. Je bespaart hierdoor al gauw tussen de € 60 en € 115 per uur.

Verricht een deel van de werkzaamheden zelf

Vraag bijvoorbeeld bouwtekeningen op uit het archief en voer zelf gesprekken met de gemeente. Dit scheelt de architect tijd en het scheelt jou geld, omdat je op deze kosten bespaart. Als je ervoor kiest om het bestek, de aanbesteding en bouwbegeleiding zelf uit te voeren, bespaar je hierdoor tot wel 30% op het honorarium.

Kies een architect in de buurt

De prijzen van verschillende architecten liggen vaak dicht bij elkaar. Bespaar daarom op de kleine dingen, zoals reistijd en -kosten. Kies een architect in de buurt en bespaar op reiskosten. Zo bespaar je gemiddeld € 0,25 per kilometer.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden