Vergelijk architect offertes
Vind dé architect voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Architect Architect zoeken

Architect zoeken

Een architect zoeken die perfect past bij jouw project kan soms best een uitdaging zijn. Je wilt natuurlijk zeker weten dat je een architectenbureau kiest die jouw woonwensen begrijpt en deze kan vertalen naar een plan. Lees op deze pagina alles over architecten, de prijzen en krijg handige tips. 

Wat zijn de architect kosten? 

Het inschakelen van een architectenbureau kost gemiddeld tussen de € 500 en € 15.000. De totale architect kosten zijn grotendeels afhankelijk van de ervaring van de vakspecialist, het soort project en de grootte hiervan. In de onderstaande tabel vind je een prijsindicatie per project en de bijbehorende werkzaamheden die een architectenbureau voor jou kan uitvoeren.

ProjectGemiddelde prijs per opdracht (incl. btw)
Uittekenen van de woning of aanbouwVanaf € 500
Uitbouw begane grond, inclusief ontwerp en bouwaanvraagVanaf € 2.500
Aanbouw woning inclusief ontwerp, bouwaanvraag en bestekVanaf € 9.000
Volledig project (uitbreiding van de woning)€ 10.000 - € 15.000
Renovatie woning€ 35.000 - € 50.000
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Architect zoeken

Wat zijn de werkzaamheden van een architect?

Een architect is verantwoordelijk voor het bedenken en ontwerpen van een gebouw, woning of ruimte. In de meeste gevallen begeleidt deze vakspecialist ook de uitvoering van het plan. De verschillende werkzaamheden die een architect kan uitvoeren staan hieronder beschreven: 

Ontwerpen 

In de eerste fase zal de architect op basis van een kennismakingsgesprek jouw wensen en behoeften in kaart brengen. Vervolgens gaat hij of zij hiermee aan de slag en worden er ontwerpschetsen gemaakt.

De ontwerpschetsen worden aan jou getoond waarna je nog verschillende aanpassingen kan laten maken. Deze aanpassingen worden verwerkt in het voorlopige ontwerp en wederom is hier weer ruimte voor feedback.

Tot slot maakt de architect het definitieve ontwerp waarin al jouw feedback in is opgenomen. Zodra jij helemaal tevreden bent kunnen de bouwtekeningen voor de aannemer gemaakt worden. 

Bouwvoorbereiding

In sommige gevallen heb je een omgevingsvergunning nodig voordat je iets mag bouwen, verbouwen of renoveren. De architect kan deze taak op zich nemen door contact met de gemeente op te nemen en alle nodige documenten aan te leveren. 

Ook kan hij of zij het contract met de aannemer regelen. Er worden dan offertes bij verschillende aannemers opgevraagd waarna er samen met jou gekeken wordt welke aannemer het beste past bij jouw project. Vervolgens worden de contracten opgesteld en zorgt de architect ervoor dat er duidelijke afspraken worden gemaakt met de aannemer. 

Bouwbegeleiding

Wanneer alle afspraken gemaakt zijn en het contract getekend is kan de aannemer beginnen aan het project. Tijdens de uitvoering hiervan zorgt de architect ervoor dat alles volgens plan verloopt, door de tijds- en budgetplanning te bewaken en bijsturen waar nodig. Pas zodra de architect helemaal tevreden is wordt de woning of ruimte aan jouw opgeleverd. 

Wat zijn de voordelen van het inhuren van een architect?

Bij het uitvoeren van een grote verbouwing is het vaak raadzaam om advies van een vakspecialist te krijgen. Ben jij nog niet zeker waarom je een architectenbureau zou moeten inschakelen? Bekijk onderstaande voordelen van het zoeken en inhuren van een architectenbureau.

Een architect helpt je bij het vinden van jouw stijl

Je woonwensen in kaart brengen doe je door inspiratie op te doen via websites, tijdschriften en het bekijken van woonwinkels. Maar hoe vertaal je deze woonwensen naar jouw eigen interieur? Een architect helpt je bij het uitwerken van je woonwensen en het bedenken van nieuwe ideeën. Ook geeft een architect advies over hoe jij de ruimte van je woning het beste benut.

Een architect voorkomt onvoorziene problemen

De architect controleert zowel de technische als de administratieve zaken voordat begonnen wordt aan de verbouwing. Een architect weet alles over bijvoorbeeld de steunbalken in jouw woning en waar wel of niet een dak, dakkapel, raam of nieuwe muur geplaatst kan worden. De expertise van een architect zorgt er dus voor dat je niet voor onverwachte problemen tijdens een bouwproject komt te staan.

Met een architect bespaar je tijd en uiteindelijk geld

Deze onvoorziene problemen kosten vaak veel geld. Bij een groot project zoals het uitbouwen of het laten bouwen van een woning, wil je niet tegen hoge onverwachte kosten aanlopen. Een architect voorkomt deze problemen en uiteindelijk bespaar je hierdoor geld en tijd.

Hoe kun je een goede architect vinden? 

Uit bovenstaande vergelijking blijkt dat je de hulp van een architectenbureau goed kunt gebruiken bij jouw verbouwing. Je gaat nu op zoek naar de beste architect voor jouw project. Hoe je hierin te werk gaat? Bekijk onderstaande punten.

Stap 1: oriënteren

Voordat je begint met een architectenbureau zoeken, zijn er een aantal dingen die jezelf kunt doen. Door jezelf van tevoren goed in te lezen, maak je makkelijker een keuze voor een geschikte architect. Bekijk de onderstaande punten.

  • Jouw situatie: wil je een gehele woning laten bouwen of een renovatie uitvoeren? Of misschien wil je een uitbouw realiseren? Breng in kaart waarvoor jij de architect nodig hebt. In sommige gevallen kan een uitbouw ook worden begeleid door een interieurarchitect. Dit is vooral interessant als je op zoek bent naar een goedkope architect. Een interieurarchitect is namelijk vaak goedkoper dan een algemene architect. Vervolgens dien je na te denken over hetgeen welke werkzaamheden de architect voor jou moet uitvoeren. Wil jij alleen een technisch ontwerp en voer jij de contractvorming en bouwbegeleiding liever zelf uit? Zet deze dingen goed op een rij. Dit helpt je straks om duidelijk aan te geven wat jouw wensen zijn.
  • Jouw woonstijl: niet geheel onbelangrijk is jouw woonstijl en smaakvoorkeur. Houd jij van modern of juist landelijk? Dan kies je als vanzelfsprekend voor een architect die aansluit bij deze woonstijl. Ben jij nog niet helemaal zeker welke woonstijl het beste bij jouw past? Maak bijvoorbeeld een moodboard of doe inspiratie op online. De architect zal jou vervolgens helpen deze wensen verder in kaart te brengen.

Stap 2: bepaal je budget

De kosten van een architect worden vaak berekend op basis van een uurtarief, honorarium of per m² die de architect uittekent. Meestal kiest een architect voor een honorarium omdat de bouwkosten vaak anders uitvallen tijdens het bouwproces. Een honorarium is een percentage van de totale verbouwingskosten die de architect ontvangt voor het uitvoeren van een project. Een honorarium ligt gebruikelijk tussen de 8% en 14%.

Het is natuurlijk altijd lastig om een schatting te maken van wat het totale project gaat kosten zonder dat je een offerte hebt ontvangen. Toch is het belangrijk van tevoren goed rekening te houden met jouw eigen begroting.

Je kunt ervoor kiezen een eigen begroting op te stellen naar aanleiding van meerdere gesprekken met architecten. Is jouw budget wat lager? Bekijk dan mogelijkheden om een deel van de werkzaamheden zelf uit te voeren. Houd in ieder geval rekening met extra kosten gedurende de verbouwing. Deze onverwachte kosten kunnen in sommige gevallen best hoog zijn. Neemt dit mee bij het opstellen van je begroting.

Tip: Bepaal vooraf het percentage van het honorarium met de architect. Vraag gedurende de verbouwing regelmatig om een update van de geschatte kosten. Op deze manier krijg je een betere indicatie van wat het uiteindelijk gaat kosten.

Stap 3: vraag meerdere offertes aan

Door meerdere architectenbureaus met elkaar te vergelijken weet je zeker dat je de juiste vakspecialist voor jouw project vindt. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan en vergelijk de architectenbureaus op onderstaande punten:

  • Prijs: sluit de prijs aan op jouw budget?
  • Werkwijze: worden de mogelijkheden geboden waar jij naar op zoek bent?
  • Het portfolio: sluit het portfolio aan op jouw eigen woonwensen en stijl?

Stap 4: vrijblijvende eerste afspraak

In een oriënterend gesprek worden jouw wensen kort besproken. Je bepaalt of je een klik hebt met de architect. Hij of zij is straks gedurende de gehele verbouwing jouw aanspreekpunt. Een klik is dan ook een belangrijk onderdeel in je keuzeproces. Je kunt vaak gratis een vrijblijvend gesprek aanvragen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe vind je een architect die bij je past?

Om zeker te weten dat het een goede match is kun je gratis en vrijblijvend meerdere offertes op vragen. Hiermee kun je gemakkelijk verschillende architectenbureaus met elkaar vergelijken door te kijken naar de prijzen, de werkzaamheden en de tijdsplanning. Kijk daarnaast ook naar het portfolio om te zien met welke stijlen de vakspecialist al bekend is.

Wat zijn de kosten van een architect?

De kosten zijn erg afhankelijk van het soort project en de ervaring die de architect heeft. De kosten liggen gemiddeld gezien vaak tussen de € 500 en € 15.000.

Hoe een architect aanschrijven?

Door gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen kom je gemakkelijk en snel in contact met verschillende architectenbureaus. Deze architecten sturen je dan offertes op waarna je de offertes met elkaar kan vergelijken. Vervolgens kun je de offerte uitkiezen van de architect die het beste bij jouw project past.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden