Vergelijk architect offertes
Vind dé architect voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Architect Goedkope architect

Goedkope architect

Ben je op zoek naar een goedkope architect? De gemiddelde prijs is afhankelijk van de werkzaamheden die de architect voor jou uitvoert. Bekijk hier de kosten en tips voor het vinden van een goedkope architect.

Wat kost een goedkope architect? 

De kosten voor een goedkope architect starten vanaf ongeveer € 70 en kunnen oplopen tot € 150 per uur. De totale prijs van een architect is afhankelijk van: het uurtarief, de grootte en het soort project, de werkzaamheden en de bouwkundige en technische wijzigingen die nodig zijn. Bekijk in de onderstaande tabel gemiddelde prijzen voor het inhuren van een architect.

ProjectGemiddelde prijs per opdracht (incl. btw)
Uittekenen van de woning of aanbouwVanaf € 500
Uitbouw begane grond, inclusief ontwerp en bouwaanvraagVanaf € 2.500
Aanbouw woning inclusief ontwerp, bouwaanvraag en bestekVanaf € 9.000
Volledig project (uitbreiding van de woning)€ 10.000 - € 15.000
Renovatie woning€ 35.000 - € 50.000
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Goedkope architect

Opbouw van de architect kosten

Een architect berekent zijn of haar kosten op basis van een uurtarief, honorarium of per m². In de meeste gevallen kiest de architect voor een honorarium. De architect ontvangt dan een percentage van de totale verbouwingskosten. Dit is gangbaar, omdat de bouwkosten vaak anders uitvallen tijdens de verbouwing. Om deze reden is het lastig om van tevoren de totale prijs te bepalen. Een honorarium ligt meestal tussen de 8% en 14%.

Tip: Maak van tevoren duidelijke afspraken met de architect over het honorarium. Vraag gedurende de verbouwing regelmatig om een update van de geschatte kosten. Op deze manier krijg je een betere indicatie van wat de architect uiteindelijk gaat kosten.

Voordelen van een goedkope architect

Je bent op zoek naar specialistisch advies, maar betaalt liever niet te veel? Het inhuren van architect lijkt een grote investering, maar het inhuren van een goedkope architect brengt veel voordelen met zich mee:

Een architect helpt bij de vertaling van jouw woonwensen

Bij een verbouwing komen vaak veel keuzes kijken, bijvoorbeeld in welke stijl jouw nieuwe interieur wordt ingericht. De vertaling van jouw woonwensen naar je eigen interieur kan best lastig zijn. Een architect helpt je bij het vinden van jouw stijl, de vertaling naar jouw interieur in de vorm van een ontwerp en voedt je met nieuwe ideeën.

Een architect voorkomt onvoorziene problemen

Bij de verbouwing komen vaak veel technische en administratieve zaken kijken. Dient er bijvoorbeeld een nieuwe steunbalk te worden geplaatst? En heb je een vergunning nodig voor jouw nieuwe dakraam? Een architect geeft hierover een uitgebreid advies. Deze expertise zorgt er uiteindelijk dus voor dat je niet voor onverwachte problemen komt te staan.

Bespaar geld met het inhuren van een architect

Tijdens een grote verbouwing zijn onverwachte situaties bijna onvermijdelijk. Onvoorziene problemen kosten vaak veel geld. Dit neemt de architect vaak al op in zijn begroting. De ervaring van een architect voorkomt veel van deze problemen. Hiermee voorkom je dus dat je tegen hoge onverwachte kosten aanloopt.

Tips voor het vinden van een goedkope architect

Je bent op zoek naar betrouwbaar advies van een goedkope architect? Lees deze 3 handige tips en vind de beste architect voor jouw project.

Tip 1: Voer zelf een aantal werkzaamheden uit

Een architect neemt tijdens de verbouwing verschillende werkzaamheden op zich om jou te ontlasten. Veel van de werkzaamheden van een architect kun je natuurlijk ook zelf uitvoeren. Kies er bijvoorbeeld voor om de bouwbegeleiding en contractvorming zelf te doen. De architect geeft dan wel een technisch, administratief en interieuradvies maar na dit advies ga je zelf aan de slag. Hierdoor bespaar je al gauw tussen de € 2.000 en € 5.000.

Tip 2: Ga voor een binnenhuisarchitect indien mogelijk

Een binnenhuisarchitect geeft, net als een architect, advies over interieur en bouwkundige constructies. Beiden geven een goed en betrouwbaar advies over de indeling van ruimtes. Een binnenhuisarchitect focust zich op creatieve constructies en een architect is meer gericht op techniek en constructie. Het grootste verschil zie je terug in de prijzen. Een binnenhuisarchitect is vaak vele malen goedkoper. Indien het mogelijk is voor jouw situatie, kun je dus beter voor een binnenhuisarchitect kiezen.

Vergelijk beide opties in de onderstaande tabel.

VergelijkingInterieuradviseurBinnenhuisarchitectArchitect
OmschrijvingEen interieuradviseur geeft advies over kleuren en aankleding in de vorm van meubels, accessoires en verlichting.Een binnenhuisarchitect geeft naast advies over het interieur ook advies over bouwkundige constructies.Een architect ontwerpt huizen en andere gebouwen en visualiseert deze in ontwerp- en bouwtekeningen. Vervolgens begeleidt hij het technische en administratieve proces van de verbouwing.
Werkzaamheden- Kleur- en meubeladvies
- Materiaal- en accessoiresadvies
- Verlichtingsplan
- Plattegrond ontwerpen
- Moodboard ontwerpen

Extra mogelijkheden:
- Personal shopping
- Woningfotografie
- Verkoopstyling
- Onderzoek doen naar jouw woonwensen
- Ontwerpen van het interieur inclusief bouwwerkzaamheden
- Het regelen van bouw- en andere vergunningsaanvragen
- Maken van schetsen en tekeningen (2D- of 3D- ontwerp)
- Opstellen van offertes

Extra mogelijkheden:
- Inkoopbegeleiding
- Bouwbegeleiding
- Contractvorming*
- Gesprekken over wensen van verbouwing
- Het digitaliseren van de bestaande woning
- Ontwerpen van enkele situaties
- Opstellen kostenindicatie en planning
- Bouwaanvraag
- Technische omschrijving maken
- Contractvorming*
- Bouwbegeleiding
- Budget- en planning bewaking
Gemiddelde prijzen€ 250 - € 800€ 2.000 - € 5.000€ 4.000 - € 15.000
ErkenningenEen interieuradviseur hoeft geen erkende opleiding te hebben en is niet aangesloten bij de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI).Een interieurarchitect is een beschermde titel. Dit betekent dat zij alleen deze naam mogen gebruiken als zij staan ingeschreven bij de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI).Een architect is een beschermde titel. Dit betekent dat zij alleen deze naam mogen gebruiken als zij staan ingeschreven in het Architectenregister. Er zitten hoge toelatingseisen verbonden aan de toelating tot dit register.

* Het proces van de aannemersselectie en contractvorming bestaat uit het selecteren van een aantal aannemers. Deze aannemers geven informatie over de werkzaamheden en brengen offertes uit. De interieurarchitect zet deze informatie en offertes om in duidelijke en heldere taal, geeft jou advies over het aantal beschikbare aannemers en maakt een contract voor je op.

Extra mogelijkheden

Kies voor de onderstaande mogelijkheden in plaats van een volledig traject en bespaar op overbodige kosten. Bekijk de opties in de onderstaande tabel.

Extra optieGemiddelde prijs (incl. btw)Toelichting
Quickscan€ 450Tijdens een quickscan bekijkt de interieurarchitect de woning. Hij komt zelf met ideeën en opties voor je interieur. Je ontvangt schetsen van deze ideeën.
3D visualisatie€ 400Met een 3D-visualisatie laat de interieurarchitect je de tekeningen in 3D zien, zodat je een goed beeld krijgt van het geheel.
Contractvorming€ 1.000 - € 2.000De architect begeleidt je bij de aannemersselectie en de contractvorming.
Managen inkoopproces € 5.000Inkopen van producten, contact onderhouden met betrokken partijen.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is de gemiddelde prijs van een architect?

Het gemiddelde uurtarief van een architect ligt tussen de € 70 en € 150 per uur. De totale project kosten liggen ongeveer tussen de € 500 en € 15.000.

Wat kost een architect voor een aanbouw?

De architect kosten voor een aanbouw liggen gemiddeld rond de € 9.000 voor het ontwerpen, de bouwaanvraag en het bestek.

Waar vind ik een goede architect?

Een goede architect kun je gemakkelijk en snel vinden door gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen. Je krijgt dan offertes van verschillende architecten opgestuurd die je met elkaar kunt vergelijken op basis van prijs, werkzaamheden en keurmerken.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden