Vergelijk architect offertes
Vind dé architect voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Architect Interieurarchitect kosten

Interieurarchitect kosten

Minimale kosten
€ 500
Gemiddelde kosten
€ 3.700
Maximale kosten
€ 7.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 3.000 - € 4.400

Het interieur van je huis wil je in een mooi jasje steken. Een interieurarchitect, ook wel interieurdesigner genoemd, kan je hierbij helpen door een ruimte volledig in te richten naar jouw wensen en behoeften. Bekijk op deze pagina wat een architect, die zich specifiek richt op interieur, allemaal voor jou kan betekenen en welke kosten de interieurarchitect hiervoor in rekening brengt.  

Wat doet een interieurarchitect?

Een interieurarchitect, ook wel interieurdesigner genoemd, houdt zich bezig met het inrichten van een ruimte. Dit kan hij doen voor een specifieke ruimte, maar ook voor een volledig gebouw. Het is dus een architect die zich puur richt op het interieur van een ruimte. Een binnenhuisarchitect houdt zich ook bezig met het inrichten van ruimte(s), maar legt hierbij de focus vrijwel uitsluitend op woninginrichting. 

De interieurdesigner vertaalt jouw wensen en behoeften naar een ontwerp of kleuradvies op basis van het gesprek die jullie voeren. Daarnaast neemt hij zijn eigen expertise hierin mee en kijkt hij of jouw wensen haalbaar zijn qua tijd, budget en bouwtechnische aspecten. 

Na dit gesprek gaat hij met jouw wensen en behoeften aan de slag en maakt hij een schetsontwerp van de ruimte. Hierna krijg je het ontwerp te zien en is er ruimte voor op- en aanmerkingen. Vervolgens maakt hij een voorlopige schets waarin jouw eerdere feedback verwerkt is. Pas als de schets volledig goedgekeurd is wordt er een definitief ontwerp gemaakt. 

Je kunt ervoor kiezen om het hierbij te laten en de uitvoerende werkzaamheden zelf te doen. Denk hierbij aan offertes aanvragen en contracten tekenen bij aannemers en het bewaken van de tijdsplanning en het budget tijdens de uitvoering van het project. Wanneer je hier geen tijd voor hebt of geen energie in wilt steken kun je dit ook door de interieurarchitect laten doen. In dat geval neemt de interieurarchitect deze taken voor zijn rekening en zorgt hij ervoor dat alles geregeld wordt zoals eerder is afgesproken.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Interieurarchitect

Wat is het verschil tussen een interieurstylist en interieurarchitect?

Wil je graag hulp bij het inrichten of verbouwen van je woning, maar weet je niet of je hier een interieurstylist of een interieurarchitect voor nodig hebt?  Bekijk dan de vergelijking om de juiste keuze te maken.

VergelijkingInterieurstylistInterieurarchitect
OmschrijvingEen interieurstylist geeft advies over kleuren en aankleding in de vorm van meubels, accessoires en verlichting.Een interieurarchitect geeft naast advies over het interieur ook advies over bouwkundige constructies.
Werkzaamheden- Onderzoek doen naar jouw woonwensen
- Kleur- en meubeladvies
- Materialenadvies
- Accessoiresadvies
- Verlichtingsplan
- Plattegrond en moodboard ontwerpen
- Onderzoek doen naar jouw woonwensen
- Ontwerpen van het interieur inclusief bouwwerkzaamheden
- Regelen van bouw- en vergunningsaanvragen
- Maken van schetsen en tekeningen (2D- of 3D-ontwerp)
- Opstellen van offertes
Extra mogelijkheden- Personal shopping
- Woningfotografie
- Verkoopstyling
- Inkoopbegeleiding
- Bouwbegeleiding
- Contractvorming*
Gemiddelde prijzen€ 800€ 3.000
ErkenningenEen interieuradviseur heeft geen erkende opleiding en is niet aangesloten bij de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI).Een interieurarchitect is een beschermde titel. Dit betekent dat zij alleen deze naam mogen gebruiken als zij staan ingeschreven bij de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI).

Hoe vind je de beste interieurarchitect?

In je zoektocht naar een interieurarchitect kom je waarschijnlijk heel veel verschillende zzp’ers en bedrijven tegen. Je wilt natuurlijk een architect vinden die jouw interieurwensen begrijpt en rekening houdt met jouw budget. Om de beste interieurdesigner te vinden voor jouw project kun je letten op de volgende onderdelen: 

Bekijk het portfolio

Het portfolio van een interieurarchitect staat vaak op de website. In het portfolio bekijk je voorgaande projecten en krijg je een indruk van het werk van de architect. Is een interieurarchitect gespecialiseerd in een bepaalde stijl die perfect aansluit bij jouw wensen? Bekijk het portfolio en bepaal of er raakvlakken zijn tussen jou en de interieurarchitect.

Werkwijze

Bekijk de verschillende opties die een interieurarchitect aanbiedt. Ben je op zoek naar een architect die naast het interieur ook de bouwbegeleiding verzorgt? Bekijk dan of deze werkzaamheden aangeboden worden.

Vergelijk prijzen

De prijzen van een architectenbureau zijn vaak hoger dan die van een zzp’er. Daartegenover staat dat je van een bureau vaak meerdere contactmogelijkheden krijgt. Er is altijd iemand die jou te woord kan staan. Bij een zzp’er is dit afhankelijk van zijn of haar beschikbaarheid. 

Vergelijk de prijzen met het aanbod en de service. De interieurarchitect kosten zijn op drie manieren te berekenen:

  • Procentueel (honorarium)
  • Uurtarief
  • Prijs per m²

Houd rekening met de verschillende prijsopgaven bij het vergelijken van interieurarchitecten

Wat kost een interieurarchitect?

De interieurarchitect kosten starten vanaf € 500. Dit pakket kun je uitbreiden met een volledig ontwerp, begeleiding bij de vergunningsaanvraag en bouwbegeleiding. Bekijk onderstaand kostenoverzicht voor de gemiddelde prijzen van de projecten die een interieurarchitect uitvoert. De kosten worden vaak berekend op basis van uurtarief, honorarium* of per m². 

WerkzaamhedenGem. kosten per ruimte (incl. btw)Toelichting
Advies en schetsen€ 500 - € 800De interieurarchitect denkt mee over wensen en plannen en schetst een eerste ontwerp.
Volledig ontwerp€ 1.000 - € 3.000De interieurarchitect maakt een volledig ontwerp en begeleidt de vergunningsaanvraag.
Volledig ontwerp met bouwbegeleidingVanaf € 7.000De interieurarchitect maakt een volledig ontwerp, begeleidt de vergunningsaanvraag en zorgt voor begeleiding tijdens de bouw.

*Een percentage van de totale kosten voor de bouw van de opdracht. Bij architecten ligt dit percentage vaak tussen de 8 en 14 procent.

Interieurarchitect prijsvoorbeelden

Benieuwd naar een specifiek voorbeeld? In de onderstaande prijsvoorbeelden krijg je een beter beeld van de mogelijkheden.

Een goedkoop advies

Ben je op zoek naar interieuradvies over een of meerdere ruimtes en wil je gelijk een ontwerp laten maken? Een interieurdesigner denkt graag mee over de mogelijkheden. Na het bespreken van jouw wensen worden ruwe schetsen gemaakt zodat er een beeld gevormd wordt bij de mogelijkheden van je interieur. De interieurarchitect kosten voor het advies en de schetsen liggen dan gemiddeld tussen de € 500 en € 800.

De middenweg

Ben je enthousiast over de eerste ruwe schetsen die de architect voor je interieur gemaakt heeft? Dan kan je ervoor kiezen om het ontwerp verder te laten uitwerken door de interieurarchitect. Deze visualisatie gebeurt vaak in de vorm van een 3D-tekening, zo krijg je echt een duidelijk beeld van het ontwerp. Dit traject kost je gemiddeld tussen de € 1.000 en € 2.500.

Een volledig pakket

Doe je het liefste zo min mogelijk zelf? Kies dan voor een uitgebreid adviestraject, inclusief bouwbegeleiding. De interieurarchitect is de gehele verbouwing aanwezig om het hele traject  zo goed mogelijk te laten verlopen. Kies je voor een compleet traject? De kosten hiervan zijn afhankelijk van de situatie. Gemiddeld genomen starten de kosten voor dit traject vanaf ongeveer € 7.000.

Hoe ziet de prijsopbouw van een interieurarchitect eruit?

Kosten interieurarchitect kosten

Extra opties bij een interieurarchitect

Als je de perfecte interieurarchitect hebt gevonden, start je samen met het samenstellen van het traject. Je kunt de standaard pakketten ook aanvullen met extra opties. Bekijk hiervoor de onderstaande tabel.

Extra optieGemiddelde prijs (incl. btw)Toelichting
Quickscan€ 450Tijdens een quickscan bekijkt de interieurarchitect de woning. Hij komt zelf met ideeën en opties voor je interieur. Je ontvangt schetsen van deze ideeën.
3D visualisatie€ 400Met een 3D-visualisatie laat de interieurarchitect je de tekeningen in 3D zien, zodat je een goed beeld krijgt van het geheel.
Contractvorming€ 1.000 - € 2.000De architect begeleidt je bij de aannemersselectie en de contractvorming.
Managen inkoopproces € 5.000Inkopen van producten, contact onderhouden met betrokken partijen.

** Het proces van de aannemersselectie en contractvorming bestaat uit het selecteren van een aantal aannemers. Deze aannemers geven informatie over de werkzaamheden en brengen offertes uit. De interieurarchitect zet deze informatie en offertes om in duidelijke en heldere taal, geeft jou advies over het aantal beschikbare aannemers en maakt een contract voor je op.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost een interieurarchitect? 

De kosten voor een interieurarchitect zijn afhankelijk van de opdracht. Het uurtarief van de interieurarchitect ligt gemiddeld tussen de € 75 en € 125 per uur. Het uurtarief is voornamelijk afhankelijk van de jaren ervaring die de interieurarchitect heeft. Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan om een beeld te krijgen van de kosten voor jouw project.

Wat doet een interieurarchitect? 

Een interieurdesigner is gespecialiseerd in het inrichten van ruimtes. Deze architect heeft zich gespecialiseerd in interieur en heeft onder andere veel kennis over ruimte-indeling, kleuren, materialen en licht. Hierdoor weet hij of zij precies hoe een ruimte ingedeeld kan worden naar jouw wensen en behoeften. 

Wat kost een binnenhuisarchitect per uur? 

Een binnenhuisarchitect kost gemiddeld rond de € 60 per uur. De kosten voor de verschillende werkzaamheden variëren tussen de € 500 en € 7.000, afhankelijk van de werkzaamheden en de omvang van de opdracht. 

Homedeal bespaartips

Doe van tevoren inspiratie op

Bespaar op de kosten voor het inhuren van een interieurarchitect door van tevoren inspiratie op te doen voor je nieuwe wooninrichting. Bekijk hiervoor woonmagazines of struin het internet af. De interieurarchitect berekent de kosten vaak per uur. Je bespaart al snel 1 à 2 uur als je van tevoren al weet wat je graag wilt en mooi vindt.

Gratis verkennend gesprek

Vraag een verkennend gesprek aan bij een interieurarchitect bij jou in de buurt. In dit oriënterende gesprek brengt de interieurarchitect jouw wensen beter in kaart en bekijkt hij of zij wat hij voor jou kan doen. Dit eerste kennismakingsgesprek is vaak gratis of wordt gereduceerd wanneer je ervoor kiest je project door de interieurarchitect te laten uitvoeren.

Kies een interieurarchitect in de buurt

De prijzen van interieurarchitecten liggen vaak dicht bij elkaar. Bespaar daarom op de kleine dingen, zoals reistijd en -kosten. Hierdoor bespaar je gemiddeld € 0,25 per kilometer.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden