Vergelijk trap offertes
Vind dé trap specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Trap Kosten vaste trap naar zolder

Kosten vaste trap naar zolder

Minimale kosten
€ 1.500
Gemiddelde kosten
€ 2.000
Maximale kosten
€ 2.500
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 1.640 - € 2.360

Benieuwd naar de kosten van een vaste trap naar de zolder? Vanaf 1500 laat je een rechte vaste trap naar de zolder maken. Wil je een ander type trap plaatsen, zoals een onder- of bovenkwart trap? Dan kunnen de kosten wat hoger uitvallen. Bekijk op deze pagina de verschillende mogelijkheden en bijbehorende kosten van een vaste trap naar zolder maken.

Wat kost een vaste trap naar de zolder?

De kosten van een vaste trap naar de zolder maken hangen af van de keuzes die je maakt. Gemiddeld kost een nieuwe vaste trap naar je zolder € 2.000, inclusief montage. Vanaf Bekijk in de onderstaande tabel de mogelijkheden en gemiddelde prijzen.

Model trap*Kosten, incl. montage en btw
Rechte trapVanaf € 1.500
Onder- of bovenkwart trapVanaf € 2.000
Dubbelkwart trap (onder en boven)Vanaf € 2.500

* Een trap waarbij een of meerdere draaien worden gemaakt. Bij één draai kies je voor een kwart trap en bij een dubbele draai kies je voor een dubbelkwart trap.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Vaste trap naar zolder

Keuzes en kosten vaste trap naar zolder

De kosten voor een vaste trap naar zolder worden bepaald door de keuzes die je maakt rondom bijvoorbeeld de vorm en het materiaal van de trap. Welke keuzes je allemaal moet maken bij het samenstellen van jouw trap? We hebben een stappenplan opgesteld.

Stap 1: Bepaal de afmetingen en vorm

De afmetingen van de trap zijn afhankelijk van de hoogte die de trap moet hebben en wijze waarop de trap geplaatst wordt. Het inmeten van de trap vereist behoorlijk wat rekenwerk, waarbij geen fouten gemaakt mogen worden. Een trapspecialist biedt in de meeste gevallen een (gratis) inmeetservice aan om je dit werk uit handen te nemen.

De volgende twee onderdelen zijn belangrijk bij het inmeten van een trap:

 • Aantal traptreden: De meeste trappen bestaan uit 14 treden. Ga hier echter niet zomaar van uit, want niet iedere trap is hetzelfde. Het aantal traptreden wordt berekend aan de hand van de staplengte en de hoogte van de trap. Hierbij geldt: hoe meer traptreden nodig zijn, hoe hoger de kosten van de vaste trap naar de zolder kunnen uitvallen.
 • Rechte trap of draaiende trap: Is het mogelijk de trap recht naar boven toe te plaatsen? Of is een enkele of dubbele draai nodig? Bij veel woningen zal een onder- of bovenkwart of een dubbelkwart trap mogelijk zijn. Met minder ruimte kan een spiltrap echter ook een uitkomst zijn. Laat je adviseren door een vakspecialist zodat je met jouw vaste trap naar de zolder het meeste uit jouw ruimte haalt. Meestal vallen de kosten van een rechte trap naar de zolder lager uit dan de kosten van een draaiende trap naar de zolder.

Stap 2: Kies voor een open of gesloten trap

Nu je weet welke soort vaste trap naar de zolder je wilt laten plaatsen, moet je kiezen voor een open of een gesloten trap naar de zolder. Een open trap naar de zolder is lager in prijs omdat hierbij geen stootborden geplaatst worden tussen de traptreden. Een gesloten trap is daarentegen veiliger, isolerend en stijlvol. In onderstaande tabel staan voor beide opties de voor- en nadelen weergegeven.

Model trapVoordelenNadelen
Open trap– Oogt ruimtelijk
– Goedkopere optie
– Minder veilig
– Warmteverlies
Gesloten trap– Verdieping afsluiten, gunstig voor stookkosten
– Voorraadkast onder de trap mogelijk
– Prominent aanwezig
– Duurdere optie

Stap 3: Kies het materiaal voor de trap

Als je een nieuwe trap laat plaatsen, kun je kiezen uit verschillende materialen. Het materiaal is bepalend voor de uitstraling van je trap. Bekijk de gemiddelde kosten van de materialen in onderstaande tabel.

MateriaalGem. kosten bij 14 treden (incl. btw en montagekosten)
Vinyl€ 910 – € 1.330
Tapijt€ 980 – € 1.540
Linoleum€ 1.330 – € 1.610
Laminaat€ 1.540 – € 2.520
PVC€ 1.750 – € 2.660
Hout€ 2.170 – € 2.590

Stap 4: Afwerking van de trap

Behoud je graag het materiaal dat je voor je trap gekozen hebt, of kies je voor een extra afwerking? Zo kun je de vaste trap naar de zolder bijvoorbeeld laten bekleden met zachte materialen als tapijt of vinyl die ook nog eens geluidsdempend werken. Populair zijn tegenwoordig traprenovaties door middel van overzettreden die een bovenlaag bevatten van een materiaal of patroon naar keuze. Ook zijn traptreden van laminaat of bijvoorbeeld eikenhout een mooie afwerking voor jouw trap. Een houten trap kun je natuurlijk ook laten schilderen of simpelweg voorzien van een laklaag. Bekijk in de tabel hieronder de voor- en nadelen van enkele populaire opties. 

Afwerking trapVoordelenNadelen
Laminaat- Slijt niet snel
- Onderhoudsvriendelijk
- Niet duur
- Het materiaal is glad, waardoor de kans bestaat dat je uitglijdt.
Tapijt- Dempt geluid
- Zacht en warm
- Het materiaal is stevig, waardoor je niet uitglijdt.
- Snel gelegd
- Slijt snel
- Moeilijk om vlekken te verwijderen
Vinyl- Dempt geluid
- Gemakkelijk te onderhouden
- Slijt niet snel
- Het materiaal is glad, waardoor de kans bestaat dat je uitglijdt
Eiken- Goede kwaliteit, enkele centimeters dik
- Afstemmen op interieur
- Prijzig in vergelijking tot andere materialen
- Slijt snel

Stap 5: Maak de trap veilig

Zeker als je kleine kinderen hebt is de veiligheid van de trap erg belangrijk. Indien je voor een gladde afwerking gekozen hebt, maak je de trap veilig door anti-slipstrips te bevestigen. Ook is het plaatsen van een trapleuning altijd een goed idee voor extra veiligheid en stabiliteit. Bekijk de mogelijkheden en prijzen in de onderstaande tabel.

OnderdeelPrijs per traptrede incl. levering en btw
Anti-slipstrips€ 3 – € 15 per meter
Trapmatten€ 20 – € 55 per mat
Trapleuning€ 50 – € 100 per trap

Stap 6: Decoreer je trap

Kies voor verlichting en verhoog de sfeer in de ruimte met je nieuwe trap. Door het aanbrengen van deze extra opties maak je jouw vaste trap naar zolder helemaal af. Bekijk de mogelijkheden van de extra opties en de gemiddelde meerprijs in de onderstaande tabel.

OnderdeelPrijs per traptrede incl. btw
Verlichting€ 15 – € 35 per spot of traptreden
Trapwangen*Afhankelijk van materiaal en soort trap
Stickers€ 15 – € 75 per trap sticker

* De trapwang is de zijkant van de trap, een trapwang geeft de trap een mooi uiterlijk.

Stap 7: Overige kosten

Houd rekening met bijkomende kosten zoals verbouwings- en afwerkingskosten voor jouw vaste trap naar de zolder. Let bovendien op de onderstaande twee overige kostenposten.

 • Het trapgat
  Is er al een trapgat gemaakt naar je zolder? Zo ja, is deze groot genoeg? Het uitbreiden of maken van het trapgat is een veelvoorkomende kostenpost die veel huiseigenaren vergeten. Voor het vergroten of maken van een trapgat is bovendien een vergunning nodig als het de dragende constructie aanpast. Een trap specialist adviseert je over mogelijke bijkomende kosten en eventuele vergunningen om het trappengat te vergroten.
 • De puntjes op de i
  Je wilt natuurlijk dat de muren rondom je trap netjes worden afgewerkt, bijvoorbeeld door stucwerk aan te brengen. De hoogte van deze overige kosten zijn afhankelijk van de situatie. Laat je voor specifieke prijsinformatie daarom adviseren door een vakspecialist.

Prijsvoorbeelden vaste trap naar zolder

Aan de hand van het bovenstaande stappenplan stel je jouw gewenste vaste trap naar zolder samen. Deze persoonlijke wensen bepalen de totale kosten van je vaste trap naar zolder. Bekijk onderstaande prijsvoorbeelden en krijg een beter beeld van mogelijke opties.

Goedkoopste optie

Ga je het liefste voor een goedkope optie? Kies dan voor een open, rechte vaste trap van hout. Laat de trap schilderen in de gewenste kleur en kies eventueel om een deel van de trap te bekleden met tapijt of anti-slipstrips. Voor deze optie betaal je gemiddeld € 1.650.

De gemiddelde prijs

Een gemiddelde prijs voor een trap betalen? Dan kies je voor een gesloten trap, eventueel met een onder- of bovenkwart. Kies voor een trap inclusief trapbekleding of overzettreden. De trap is geleverd inclusief bijpassende trapleuning en stootborden. Deze trap kost gemiddeld € 2.000.

Duurste optie

Een veilige én aantrekkelijke vaste trap naar zolder? Dan kies je voor een gesloten, dubbelkwart trap inclusief trapleuning en verlichting. Het materiaal van de trap is eikenhout en eventueel bekleed met een bijpassende traploper. De kosten voor deze vaste trap naar zolder zijn gemiddeld € 2.650.

Prijsopbouw vaste trap naar zolder

Kostenoverzicht Kosten vaste trap naar zolder

Schakel een vakspecialist via Homedeal in

Ben je op zoek naar een geschikte vaste trap naar zolder, maar zie je dankzij de vele keuzemogelijkheden door de bomen het bos niet meer? Homedeal kan je helpen om de juiste vakspecialist voor jouw project te vinden. Door gratis en vrijblijvend meerdere trap offertes aan te vragen kom je in contact met verschillende vakspecialisten. Bekijk hieronder hoe je de beste vergelijking maakt tussen trapspecialisten en de juiste vakspecialist voor jouw project kiest:

 • De prijs: De prijzen zijn niet alleen afhankelijk van jouw wensen, maar ook van de tarieven die de vakspecialist hanteert voor de werkzaamheden. Bepaal van tevoren een budget en ga op zoek naar een trapspecialist die hierbij aansluit.
 • De mogelijkheden: Biedt de trapspecialist de mogelijkheden aan waar jij naar op zoek bent? Bekijk de mogelijkheden en bepaal welke vakspecialist het beste aansluit bij jouw wensen.
 • De tijdsplanning: Is de trapspecialist beschikbaar in de gewenste periode? Bepaal het tijdsbestek waarbinnen je de vaste trap naar zolder wilt laten plaatsen en bekijk of de beschikbaarheid van de vakspecialist hier op aansluit.
 • De keurmerken en reviews: Keurmerken en reviews vertellen je meer over de kwaliteit en werkwijze van de vakspecialist. Bekijk dezen en ga voor de vakspecialist die het best bij jou past.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost het om een vaste trap naar zolder te laten plaatsen?

Een vaste trap naar zolder maken kost gemiddeld € 1.500 tot € 2.500, inclusief montage en btw. Wil je de exacte prijs weten van jouw project? Vraag dan gratis en vrijblijvend trap offertes aan op Homedeal.

Wat kost het om een trapgat te laten maken?

Als je een vaste trap wilt laten plaatsen naar zolder is het belangrijk dat het trapgat groot genoeg is. Een trapgat laten maken door een vakspecialist kost ongeveer € 500 tot € 750.

Hoeveel ruimte is er nodig voor een trap naar zolder?

De meest gebruikte vaste trap naar zolder is een steektrap. Deze trap neemt vrij weinig ruimte in, waardoor een trapgat van 150 x 60 cm vaak al groot genoeg is. Daarnaast zijn er ook nog vlizotrappen, opsteektrappen, spiltrappen en molenaarstrappen.

Homedeal bespaartips voor een vaste trap naar de zolder

Laat meerdere trappen in een keer plaatsen

In de meeste huizen vind je meerdere trappen. Controleer of de trappen in je huis allemaal toe zijn aan een opknapbeurt. Mocht dit niet zo zijn, informeer dan bij vrienden of familieleden of zij ook een nieuwe trap willen aanschaffen. Een vakspecialist geeft vaak kwantumkorting en rekent zijn voorrijkosten maar eenmalig. Op voorrijkosten bespaar je al snel gemiddeld € 65.

Kies voor een trapspecialist uit de buurt

Een vakspecialist uit de buurt rekent minder reis- en voorrijkosten, waardoor jij geld bespaart. Binnen een straal van 10 km brengt de trapspecialist vaak helemaal geen reiskosten in rekening.

Gratis inmeetservice

Vraag de trapspecialist naar de mogelijkheden voor een gratis inmeetservice. De vakspecialist komt de situatie bekijken, brengt jouw wensen in kaart en geeft een passend advies op maat. Deze inmeetservice is vaak gratis of wordt verrekend zodra je besluit in zee te gaan met de vakspecialist.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden