Vind de beste trap specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Trap Trap bekleden tapijt

Trap bekleden tapijt

Of je nu een nieuwe trap laat bekleden, of je oude bekleding zat bent, er zijn veel verschillende mogelijkheden om je trap er mooi uit te laten zien. Met tapijt maak je niet alleen je trap mooi, het loopt ook nog eens lekker en het werkt geluiddempend en isolerend. Maar wat kost tapijt voor op je trap nu eigenlijk? En welk tapijt is geschikt om je trap te bekleden? Lees in dit artikel het antwoord op deze vragen en meer.

Wat kost het bekleden van je trap met tapijt

De kosten van je trap bekleden lopen erg uiteen. De prijs hangt onder andere af van verschillende factoren:

 • Het aantal draaien en treden in je trap
 • Het tapijt dat je kiest
 • Een open of gesloten trap
 • Het wel of niet bekleden van de trapwangen (zijkanten) en stootborden (bij een gesloten trap)
 • Traploper of volledige bekleding

Bekijk onderstaand overzicht voor de gemiddelde prijzen van je trap bekleden met tapijt.

PrijsklasseGem. prijs incl. arbeid, materiaal en btwToelichting
Lage prijs€ 400Dichte trap, zonder ondertapijt, eenvoudig tapijt
Gemiddelde prijs€ 550Dichte trap, met ondertapijt, gemiddelde kwaliteit tapijt
Hoge prijs€ 750Open trap, met ondertapijt, hoge kwaliteit tapijt

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Trap bekleden tapijt

Waarom kies je voor tapijt om je trap te bekleden?

Het stofferen van je trap heeft verschillende voordelen:

 • Het geeft extra loopcomfort
 • Het werkt geluiddempend
 • Verkrijgbaar in veel verschillende stijlen
 • Minder kans op uitglijden
 • Bekleding kan goed aansluiten op de onder- of bovenverdieping
 • Het werkt isolerend

Welk tapijt is het meest geschikt voor je trap

Niet alle soorten tapijt zijn geschikt voor het bekleden van je trap. Zo zie je bij tapijt met een lage pooldichtheid de rug van het tapijt op de plekken waar het om de treden gebogen wordt. Ook zijn niet alle soorten stevig genoeg voor trapbekleding. Een trap wordt namelijk veel gebruikt, waardoor het sneller slijt. Door te kijken naar PIT-symbolen zie je of een tapijt geschikt is voor trapbekleding. Het logo voor trappen in je woonhuis herken je aan een zwarte trap met daarin een wit huisje. Bouclé en Frisé tapijten zijn zeer geschikt voor je trap, omdat ze een stevige garen structuur en een vuilwerende beschermlaag hebben. Sisal en kokos tapijten hebben een prachtig effect en zijn ook geschikt voor het bekleden van je trap. Ze gaan echter wel sneller rafelen en trekken vocht aan. Vochtige schoenen kunnen het dus snel vies maken. Wil je je mooie houten trap niet helemaal bedekken met tapijt? Kies dan voor een traploper. De trapspecialist snijdt de traploper uit, zodat deze perfect aansluit op je trap.

Stappenplan trap bekleden met tapijt

Het trap specialist bekleed je trap met tapijt in ongeveer een dag en doet dit in verschillende stappen:

Stap 1: Inmeten trap
Het inmeten van je trap is belangrijk om te bepalen hoeveel tapijt er nodig is. De trap specialist meet van beneden naar boven, en meet de langste maat van de treden, de stootborden en de trapneuzen. Ook meet de trap specialist hoeveel ondertapijt je nodig hebt door per trede 4 cm op te tellen bij de gemeten maten.

Stap 2: Ondertapijt snijden
Het ondertapijt moet om de trapneus heen lopen, maar de stootborden hebben geen ondertapijt nodig. De trap specialist maakt per trede een mal van papier om te weten welke vormen hij moet gaan uitsnijden. Bij het uitsnijden is het belangrijk dat er een marge is van 2 cm aan alle zijdes, zodat het ondertapijt niet te kort kan zijn.

Stap 3: Ondertapijt vast lijmen of nieten
De trap specialist begint bovenaan met het vastzetten van het ondertapijt met tapijtlijm. Voor een extra versteviging niet de trap specialist het ondertapijt onder de trapneuzen vast met enkele nietjes.

Stap 4: Tapijt snijden
Het snijden van het tapijt werkt hetzelfde als het snijden van het ondertapijt. De trap specialist moet echter wel nieuwe mallen maken, omdat de trap nu bekleed is met ondertapijt. De trap specialist meet nu ook de stootborden op en snijdt hier tapijt voor.

Stap 5: Tapijt aanbrengen
Na het snijden gaat de trap specialist beginnen met het aanbrengen van het tapijt. Ook hier wordt er gebruik gemaakt van lijm. Vervolgens klopt hij het tapijt bij de randen, stootborden en trapneuzen aan met een hamer. Wil je het geheel laten doorlopen op de overloop? Dan werkt de specialist de overgang van de trap naar de overloop mooi weg. Ook patronen in je tapijt legt de specialist mooi neer, zodat alles dezelfde kant op staat en in elkaar overloopt.

Stap 6: Rafels verwijderen
De trap specialist verwijdert rafelende draden of andere oneffenheden, zodat alles er mooi strak uitziet. Vervolgens moet de trap 24 uur drogen voor je er op mag lopen.

trap bekleding tapijt

Valkuilen trap bekleden met tapijt

Er zijn verschillende valkuilen bij het bekleden van je trap met tapijt. Je kunt natuurlijk een tapijt halen bij bijvoorbeeld de Leenbakker, Kwantum of Carpetright, maar dan moet je het leggen zelf doen. Door een trap specialist in te schakelen krijg je niet alleen professioneel advies over welk soort tapijt je het beste kunt kiezen, maar ben je ook zeker van een mooi resultaat. Je trap is een belangrijk onderdeel van je interieur, raadpleeg dan ook een trap specialist om de benodigde hoeveelheid vloerbedekking te berekenen en het tapijt te plaatsen.

Kies je voor goedkoop en wil je het toch zelf leggen? Let dan op de volgende valkuilen:

 • Het tapijt moet stevig zijn, omdat trapbekleding sneller slijt dan de trap zelf. Trapbekleding moet dan ook vaker vervangen worden dan de hele trap.
 • Denk goed na over de kleur, omdat vlekken in tapijt lastig schoon te maken zijn.
 • Het verwijderen van lijmresten van het vorige tapijt is lastig en zwaar werk. Achterblijvende lijmresten maken het opnieuw bekleden van de trap een stuk moeilijker.

Veelgestelde vragen over het bekleden van je trap met tapijt

1. Hoe lang duurt het bekleden van een trap?
Hoe lang het duurt om een trap te bekleden is afhankelijk van verschillende factoren. Zo gaat het om het aantal treden, de soort trap en het soort tapijt dat gelegd wordt. In vrijwel alle gevallen kan de trap binnen 1 dag bekleedt worden.

2. Kunnen alle trappen gestoffeerd worden?
Ja, alle trappen kunnen bekleed worden met tapijt. Of het nu gaat om een open of gesloten trap, een houten of metalen trap, een wenteltrap of een zoldertrap, het kan allemaal.

3. Is tapijt op de trap veilig?
Tapijt is een stevige en veilige ondergrond voor niet alleen een trap, maar eigenlijk alle ruimtes in je huis. Tapijt is niet glad, waardoor je minder snel uitglijdt en als je toch valt, heb je een zachte landing.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden