Vergelijk trap offertes
Vind dé trap specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Trap Trap bekleden met tapijt

Trap bekleden met tapijt

Of je nu een volledig nieuwe trap laat bekleden of je oude bekleding van je huidige trap zat bent, er zijn veel verschillende mogelijkheden om je trap er mooi uit te laten zien. Met tapijt oogt je trap niet alleen mooi, het werkt geluiddempend en isolerend en loopt ook nog eens lekker. Maar wat kost dat, als je de trap laat bekleden met tapijt? En welk tapijt kies je? Lees in dit artikel het antwoord op deze vragen en meer.

Wat kost het bekleden van je trap met tapijt?

De kosten van je trap bekleden met tapijt lopen erg uiteen. De prijs hangt onder andere af van de volgende factoren:

 • Het aantal draaien in je trap
 • Het aantal treden
 • Het tapijt dat je kiest
 • Het hebben van een open of een gesloten trap
 • Het wel of niet bekleden van de trapwangen (zijkanten) en stootborden (bij een gesloten trap)
 • De keuze voor een traploper of volledige bekleding

Bekijk onderstaand overzicht voor de gemiddelde prijzen van je trap bekleden met tapijt.

PrijsklasseGem. prijs incl. arbeid, materiaal en btwToelichting
Lage prijs€ 600Dichte trap, zonder ondertapijt, eenvoudig tapijt
Gemiddelde prijs€ 750Dichte trap, met ondertapijt, gemiddelde kwaliteit tapijt
Hoge prijs€ 950Open trap, met ondertapijt, hoge kwaliteit tapijt
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Trap bekleden tapijt

Waarom kies je voor tapijt om je trap te bekleden?

Het stofferen van je trap heeft verschillende voordelen:

 • Het geeft extra loopcomfort
 • Het werkt geluiddempend
 • Verkrijgbaar in veel verschillende stijlen
 • Minder kans op uitglijden
 • Bekleding kan goed aansluiten op de onder- of bovenverdieping
 • Het werkt isolerend

Welk tapijt is het meest geschikt?

Niet alle soorten tapijt zijn geschikt voor het bekleden van je trap. Allereerst bepaalt de pooldichtheid van een tapijt of je het tapijt wel of niet op een trap kunt gebruiken. De pooldichtheid van tapijt geeft namelijk aan hoe dicht de haren, ook wel polen genoemd, van het tapijt op elkaar staan. Zo zie je bij tapijt met een lage pooldichtheid de rug van het tapijt op de plekken waar het om de treden gebogen wordt. Ten tweede zijn niet alle soorten tapijt stevig genoeg voor trapbekleding. Een trap wordt namelijk veel gebruikt, waardoor het sneller slijt. Door te kijken naar PRODIS-symbolen zie je of een tapijt geschikt is voor trapbekleding. Het logo voor trappen in je woonhuis herken je aan een zwarte trap met daarin een wit huisje. 

Tapijtsoorten
Tapijtsoorten als Bouclé en Frisé zijn zeer geschikt voor je trap, omdat ze een stevige garen structuur en een vuilwerende beschermlaag hebben. Natuurtapijten als Sisal en Kokos hebben een prachtig effect en zijn ook geschikt voor het bekleden van je trap. Ze gaan echter wel sneller rafelen en trekken vocht aan. Vochtige schoenen kunnen het dus snel vies maken. Wil je je mooie houten trap niet volledig bedekken met tapijt? Kies dan voor een traploper. De trapspecialist snijdt de traploper uit, zodat deze perfect aansluit op je trap.

Stappenplan trap bekleden met tapijt

Een trap bekleden met tapijt kost een trap specialist ongeveer een dag en bestaat uit verschillende stappen:

Stap 1: Inmeten trap
Het inmeten van je trap is belangrijk om te bepalen hoeveel tapijt er nodig is. De trap specialist meet van beneden naar boven en noteert de langste maat van de treden, de stootborden en de trapneuzen. Ook meet de trap specialist hoeveel ondertapijt je nodig hebt door per trede 4 centimeter op te tellen bij de gemeten maten.

Stap 2: Ondertapijt snijden
Het ondertapijt moet om de trapneus heen lopen. Bij de stootborden is ondertapijt niet nodig. De trap specialist maakt per trede een mal van papier om te weten welke vormen hij moet gaan uitsnijden. Bij het uitsnijden is het belangrijk dat er een marge is van 2 centimeter aan alle zijden, zodat het ondertapijt niet te kort kan zijn.

Stap 3: Ondertapijt vastlijmen of -nieten
De trap specialist begint bovenaan met het vastzetten van het ondertapijt met tapijtlijm. Voor een extra versteviging niet de trap specialist het ondertapijt onder de trapneuzen vast met enkele nietjes.

Stap 4: Tapijt snijden
Het snijden van het tapijt werkt hetzelfde als het snijden van het ondertapijt. De trap specialist moet echter wel nieuwe mallen maken, omdat de trap nu bekleed is met ondertapijt. De trap specialist meet nu ook de stootborden op en snijdt hier tapijt voor.

Stap 5: Tapijt aanbrengen
Na het snijden begint de trap specialist met het aanbrengen van het tapijt. Ook hier wordt er gebruik gemaakt van lijm. Vervolgens klopt hij het tapijt bij de randen, stootborden en trapneuzen aan met een hamer. Wil je het geheel laten doorlopen op de overloop? Dan werkt de vakspecialist de overgang van de trap naar de overloop mooi weg. Ook patronen in je tapijt legt de vakspecialist mooi neer, zodat alles dezelfde kant op staat en in elkaar overloopt.

Stap 6: Rafels verwijderen
De trap specialist verwijdert rafelende draden of andere oneffenheden, zodat het geheel er mooi strak uitziet. Vervolgens moet de trap 24 uur drogen voor je er op mag lopen.

Valkuilen als je de trap zelf wilt bekleden

Er zijn verschillende dingen om op te letten bij het bekleden van je trap met tapijt. Je kunt natuurlijk een tapijt halen bij winkels als  de Leenbakker, Kwantum of Carpetright, maar dan moet je het leggen zelf doen. Door een trap specialist in te schakelen krijg je niet alleen professioneel advies over welk soort tapijt je het beste kunt kiezen, maar ben je ook zeker van een mooi resultaat. Raadpleeg dan ook een trap specialist om de benodigde hoeveelheid vloerbedekking te berekenen en het tapijt te plaatsen.

Kies je voor de goedkopere oplossing en besluit je het tapijt toch zelf te leggen? Let dan op de volgende valkuilen:

 • Het tapijt moet stevig zijn, omdat trapbekleding sneller slijt dan de trap zelf. Trapbekleding moet dan ook vaker vervangen worden dan de hele trap. Denk dus goed na over het soort tapijt dat je kiest.
 • Denk goed na over de kleur. Vlekken in het tapijt zijn lastig schoon te maken.
 • Het verwijderen van lijmresten van het vorige tapijt is lastig en zwaar werk. Achterblijvende lijmresten maken het opnieuw bekleden van de trap een stuk moeilijker. Wees dus precies in het verwijderen van alle lijmresten.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost het bekleden van een trap met tapijt?

Als je je trap wilt laten bekleden met tapijt betaal je ongeveer € 70 per traptrede bij een open trap en € 110 per traptrede bij een gesloten trap. Vraag voor de exacte prijs gratis en vrijblijvend trap offertes op Homedeal aan.

Hoe lang duurt het bekleden van een trap?

Hoe lang het duurt om een trap te bekleden met tapijt is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan het aantal treden, de soort trap en het soort tapijt dat gelegd wordt. In vrijwel alle gevallen kan de trap met een dag bekleed worden.

Kunnen alle trappen gestoffeerd worden?

Ja, alle trappen kunnen bekleed worden met tapijt. Of het nu gaat om een open of gesloten trap, een wenteltrap of een zoldertrap, het kan allemaal.

Is tapijt op de trap veilig?

Tapijt is een stevige en veilige ondergrond, niet alleen voor op de trap, maar eigenlijk alle ruimtes in je huis. Tapijt is niet glad, waardoor je minder snel uitglijdt. Mocht je toch vallen, dan  heb je een zachte landing.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden