Vergelijk trap offertes
Vind dé trap specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Trap Traprenovatie kosten

Traprenovatie kosten

Minimale kosten
€ 1.300
Gemiddelde kosten
€ 2.250
Maximale kosten
€ 3.200
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 1.845 - € 2.655

Wat kost een traprenovatie? De kosten van een traprenovatie hangen af van verschillende factoren, zoals het type trap en het materiaal. Renoveer je trap om deze te verbeteren zonder de kosten van een volledige vervanging. Met een traprenovatie kun je je bestaande trap een volledig nieuwe uitstraling geven door deze bijvoorbeeld te bedekken met nieuwe materialen zoals hout, laminaat of PVC. Lees hier wat een traprenovatie inhoudt, welke opties er zijn en wat de gemiddelde prijzen van een traprenovatie zijn.

Wat kost een traprenovatie?

Gemiddeld liggen de traprenovatie kosten tussen de € 1.000 en € 2.200, voor een rechte trap met 13 tot 14 traptreden. Heb je veel traptreden, een gesloten trap of een trap met onder- of bovenkwart of dubbelkwart, dan kunnen de traprenovatie prijzen stijgen tot gemiddeld € 3.500. Bekijk onderstaand de gemiddelde kosten van traprenovaties van de meest voorkomende soorten trappen:

Soort trapGem. kosten per trap, incl. materiaal, montage en btw
Rechte open trap€ 1.700
Open trap met onder- of bovenkwart€ 2.250
Gesloten trap met onder- of bovenkwart€ 2.800
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Traprenovatie kosten

Traprenovatie prijsvoorbeelden

Als je trap vervangen niet nodig is, maar je wel graag wat veranderingen aan je trap wilt aanbrengen, biedt een traprenovatie uitkomst. In onderstaande prijsvoorbeelden lees je de traprenovatie kosten in verschillende scenario’s.

Goedkoopste prijs

Je bent voor een traprenovatie het goedkoopst uit wanneer je een rechte open trap hebt. Dit komt doordat er minder materiaal nodig is dan voor het renoveren van een gesloten trap of eentje met een draai. De € 1.700 aan traprenovatie kosten uit het prijzenoverzicht is gebaseerd op het renoveren van de trap met overzettreden van laminaat. Laminaat laat zich door de diverse kleuren makkelijk matchen met de rest van je interieur.

Middenweg

De meeste trappen hebben een onder- of bovenkwart in het ontwerp, oftewel een bocht. Een trap met onder- of bovenkwart heeft iets meer hoeken en oppervlakte dan een rechte trap. Om deze reden is de traprenovatie duurder. Een open trap met onder- of bovenkwart laten renoveren met overzettreden kost gemiddeld € 2.250. Bij deze traprenovatie prijs is het renoveren van de trapwangen (de zijkanten) vaak inbegrepen.

Hoogste prijs

De hoogste prijs betaal je wanneer je een traprenovatie wilt laten uitvoeren voor een gesloten trap waarop je eikenhouten overzettreden laat plaatsen. Een eikenhouten trap is de meest duurzame, gezien de uitstekende kwaliteit van het materiaal. De trapspecialist renoveert je gesloten trap met eiken overzettreden, inclusief stootborden en trapwangen voor gemiddeld € 3.200. De traprenovatie prijzen voor een open trap liggen in dit geval rond de € 2.800.

Traprenovatie kosten: de prijsopbouw

Kostenoverzicht traprenovatie prijzen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten trap renoveren?

De hoogte van de traprenovatie kosten heb je deels zelf in de hand. Bekijk de volgende keuzes waar je voor komt te staan.

Keuze 1: vorm van de trap

De vorm van je trap is vaak meer een gegeven dan een keuze, omdat deze al vast staat. De vorm van je trap is echter wel belangrijk voor de vakspecialist om vooraf meer over te weten. Dit om een goede indicatie van de traprenovatie prijzen te kunnen geven. Hoe meer materiaal er nodig is, hoe hoger de prijs uitvalt. Gegevens die de trapspecialist o.a. wilt weten zijn:

 • Heb je een rechte trap, een trap met een onder- of bovenkwart of een dubbelkwart trap?
 • Is jouw trap open of gesloten?
 • Heb of wil je wel of geen trapwangen?
 • Om hoeveel treden gaat het?
 • Hoeveel trappen wil je laten renoveren?

Keuze 2: soort traprenovatie

Bij een traprenovatie kun je je trap laten bekleden met een materiaal naar keuze. Er zijn verschillende soorten trapbekleding beschikbaar, elk met hun eigen unieke voordelen en uitstraling. Je keuze in materiaal heeft invloed op de totale traprenovatie kosten. Hieronder staan enkele veel voorkomende opties:

 1. Tapijt: tapijt is een populaire keuze voor trapbekleding vanwege de zachte textuur en het warme gevoel onder de voeten. Tapijt is verkrijgbaar in verschillende stijlen, kleuren en patronen en kan eenvoudig worden vervangen wanneer het versleten is.
 2. Hout: houten trapbekleding geeft een warme en natuurlijke uitstraling aan uw trap en kan worden afgewerkt met verschillende kleuren en vernissen. Houten treden zijn duurzaam en kunnen tientallen jaren meegaan.
 3. Laminaat: laminaat trapbekleding is een budgetvriendelijke optie die er toch stijlvol uitziet. Het is eenvoudig te installeren en te onderhouden en is verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen.
 4. PVC: PVC trapbekleding is duurzaam en gemakkelijk schoon te maken, wat het een populaire keuze maakt voor drukke huishoudens. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waaronder hout- en steenimitaties.
 5. Beton: betonnen trapbekleding is modern en industrieel en kan worden gepolijst of geverfd om een gepersonaliseerde look te creëren. Beton is duurzaam en gemakkelijk te onderhouden, maar kan glad zijn als het nat wordt.

Wil je liever je trap laten schilderen? Ook dat is uiteraard mogelijk, al heet dat dan geen traprenovatie meer. De kosten voor het schilderen van een trap variëren van € 400 tot € 1.000, afhankelijk van hoe uitgebreid de werkzaamheden zijn (van één keer witten tot schuren, schoonmaken en schilderen). Trapbekleding is al mogelijk vanaf € 600. In onderstaand prijsoverzicht zie je de diverse mogelijkheden en kosten voor daadwerkelijke traprenovatie.

MateriaalGem. prijs per overzettrede, incl. btw, excl. montage
Laminaat€ 35
PVC-laag€ 45
Eikenhout€ 65
HPL/CPL€ 70

Keuze 3: open trap dichtmaken

Een open trap dichtmaken is een renovatieproces waarbij de ruimte tussen de treden van een open trap wordt afgedekt met stootborden om een gesloten trap te creëren. Dit wordt vaak gedaan om de veiligheid te verbeteren, met name voor gezinnen met jonge kinderen of huisdieren. Het kan ook een esthetische keuze zijn om de uitstraling van een trap te veranderen. Om een open trap dicht te maken, kunnen de tussenruimtes tussen de treden worden afgedekt met houten panelen, glazen panelen, stalen roosters, of andere materialen.

De kosten van stootborden kunnen variëren afhankelijk van het materiaal dat wordt gebruikt, de afmetingen van de trap en de kosten van arbeid. Over het algemeen zijn stootborden gemaakt van materialen zoals hout, PVC of MDF.

Mocht je je trap dicht willen maken met jouw traprenovatie, wat betekent dit dat voor de traprenovatie kosten? Houten stootborden kosten doorgaans tussen de 20 en 50 euro per stuk, afhankelijk van de houtsoort en afmetingen. PVC stootborden kosten gemiddeld tussen de 10 en 25 euro per stuk, terwijl MDF stootborden vaak tussen de 5 en 20 euro per stuk kosten.

Keuze 4: extra opties

Wanneer je de basis van ideale traprenovatie duidelijk voor ogen hebt, kun je nog kiezen voor extra opties om je trap compleet te maken. Deze extras zijn ook van invloed op de totale traprenovatie kosten.

OptiesPrijs incl. btw, excl. montageToelichting
Anti-slip strips€ 3 – € 15 per meterTegen het uitglijden op de trap
Trapmatten€ 3 – € 15 per matAls accessoire, tegen het uitglijden op de trap
Verlichting € 10 – € 40 per spot of LED stripModern accessoires voor de trap

Prijsvoorbeeld: Stel je kiest voor een traprenovatie met HPL / CPL overzettreden (€ 70 per overzettrede). Je laat hier trapmatten op plaatsen (€ 35 per mat) en kiest voor een nieuwe moderne trapleuning (€ 70 per stuk). Een vakspecialist gaat de traprenovatie professioneel voor je aanpakken. Die maakt een berekening op basis van de tijd die hij of zij voor de traprenovatie nodig heeft. Gemiddeld liggen de traprenovatie kosten voor dit project inclusief accessoires en montage rond de € 2.100.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Alle voordelen van een traprenovatie

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het renoveren van je trap. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 1. Verbeterde uitstraling: door het renoveren van je trap kun je een nieuwe uitstraling creëren die past bij je persoonlijke stijl en interieur. Er zijn verschillende opties voor trapbekleding beschikbaar, zoals hout, laminaat en PVC, die elk een andere esthetische uitstraling bieden.
 2. Verhoogde veiligheid: een oude of versleten trap kan gevaarlijk zijn en leiden tot ongelukken en blessures. Het vervangen van versleten of losse treden, het toevoegen van antislipbekleding en het dichtmaken van open trappen kan de veiligheid van je trap verbeteren.
 3. Verhoogde waarde van je huis: het renoveren van uw trap kan niet alleen de uitstraling en veiligheid van je huis verbeteren, maar ook de waarde ervan verhogen. Een bijgewerkte en moderne trap kan aantrekkelijker zijn voor potentiële kopers en kan je huis onderscheiden van vergelijkbare woningen op de markt.
 4. Duurzaamheid en langdurige prestaties: met moderne materialen en afwerkingen gaat een gerenoveerde trap vaak langer mee en vereist het minder onderhoud dan een oude trap. Dit kan resulteren in kostenbesparingen op lange termijn.
 5. Snelle en eenvoudige installatie: een traprenovatie is vaak sneller en eenvoudiger dan een volledige trapvervanging, waardoor je jouw huis snel kunt upgraden zonder te veel ongemak en overlast.

Waarom zou je voor een traprenovatie een vakspecialist inschakelen?

Er zijn verschillende redenen waarom het loont om een vakspecialist die aangesloten is bij Homedeal in te schakelen voor jouw traprenovatie:

 1. Ervaring en expertise: een vakspecialist die aangesloten is bij Homedeal heeft de nodige ervaring en expertise om je traprenovatie tot een succes te maken. Ze hebben de kennis en vaardigheden om je te adviseren over de beste materialen en ontwerpen voor jouw trap.
 2. Kwaliteit van het werk: de vakspecialist zal hoogwaardige materialen gebruiken en zorgvuldig werk leveren om ervoor te zorgen dat je trap er niet alleen mooi uitziet, maar ook veilig en duurzaam is. Je kunt rekenen op een nauwkeurige afwerking door ervaren vakspecialisten.
 3. Kostenbesparing: hoewel het inhuren van een vakspecialist in eerste instantie duurder lijkt dan het zelf uitvoeren van de renovatie, kan het inhuren van een vakspecialist uiteindelijk geld besparen. Een vakspecialist kan je helpen bij het kiezen van de beste materialen en ontwerpen voor je trap, en kan het werk snel en efficiënt uitvoeren, wat op de lange termijn geld bespaart.
 4. Gemak en tijdbesparing: een traprenovatie kan tijdrovend en ingewikkeld zijn, vooral als je geen ervaring hebt met deze klus. Door een vakspecialist in te huren die aangesloten is bij Homedeal, kun je erop vertrouwen dat de klus snel en efficiënt wordt uitgevoerd, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de details.
 5. Garantie en service na verkoop: een vakspecialist biedt vaak garantie op zijn werk, wat je gemoedsrust geeft en je verzekert dat eventuele problemen na de renovatie snel en over het algemeen kosteloos worden opgelost.

Veelgestelde vragen

Wat kost een gemiddelde trap renovatie?

De traprenovatie kosten van een gemiddelde trap renovatie liggen ongeveer tussen de € 1.300 en € 3.200. De totale prijs is afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de trap, het soort trap en het materiaal. Als je de exacte prijs wilt inzien kun je gratis en vrijblijvend trap offertes aanvragen op Homedeal.

Wat is de goedkoopste trap renovatie?

Als je wilt gaan voor een goedkope trap renovatie dan kun je het beste kiezen voor tapijt of laminaat. Deze materialen zijn het goedkoopst. Een eenvoudige trap renovatie kan al vanaf € 1.250, maar als je een kleiner budget hebt is het ook mogelijk om alleen wat kleine dingen te renoveren zoals nieuwe trapmatten of het plaatsen van anti-slip strips.

Wat kost een trap renovatie bij een trap met 15 treden?

Hoeveel een trap renovatie bij een trap met 15 treden precies kost verschilt en is afhankelijk van het materiaal en het soort trap. Gemiddeld gezien kun je uitgaan van een prijs tussen de € 700 en € 2.500.

Homedeal traprenovatie bespaartips

Help mee door voorwerk te doen

Maak zelf vooraf je trap klaar voor de renovatie en bespaar zo op de arbeidskosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het afhalen van de oude bekleding, of het alvast schuren van de trap zodat hij klaar is om gerenoveerd te worden.

Kies voor een vakspecialist in de buurt

Vaak berekent de vakspecialist die jouw traprenovatie uitvoert voorrij- en reiskosten. Door een vakspecialist in de buurt te kiezen zijn deze kosten een stuk lager of vervallen ze zelfs. Hiermee bespaar je gemiddeld € 60 op alleen al de voorrijkosten.

Laat meerdere projecten in één keer uitvoeren

Laat je je trap opknappen door hem te laten schilderen? Bedenk dan welke projecten de vakspecialist verder nog kan uitvoeren in je woning. Door dezelfde de vakspecialist ook te vragen voor het schilderen van bijvoorbeeld de kozijnen, heb je een betere onderhandelingspositie voor het bepalen van de prijs.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden