Vergelijk trap offertes
Vind dé trap specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Trap Spiltrap

Spiltrap

Een spiltrap is betaalbaar, ziet er mooi uit en bespaart ruimte in huis. Alle treden zitten aan één kant vast aan een pilaar of stand en draaien daardoor om die pilaar of stand heen. Dit zorgt voor een sierlijke trap die weinig ruimte inneemt. Spiltrappen zijn geschikt voor zowel binnen als buiten. Welke look en materialen je kiest, is helemaal aan jou. Lees hier alles over de kosten en mogelijkheden.

Wat kost een spiltrap?

Een losse spiltrap koop je gemiddeld voor € 2.300. Een spiltrap is duurder dan een rechte trap, maar goedkoper dan een wenteltrap of een houten trap met onder- of bovenkwart. De kosten van het laten plaatsen van de trap zijn afhankelijk van je wensen. Een spiltrap inclusief het laten plaatsen van de trap kost tussen de € 1.500 en € 3.000. Bekijk in deze tabel de gemiddelde kosten van een spiltrap.

WerkzaamhedenGemiddelde kosten
(inclusief btw en arbeid)
Constructieberekening maken€ 300 – € 400
Trapgat maken in houten vloer € 400 – € 500
Trapgat maken in betonnen vloer € 1.250 – € 1.500
Stalen spiltrap€ 1.000 – € 3.000
Houten spiltrap€ 1.300 – € 4.200
Gietijzeren spiltrap€ 1.500 – € 4.000
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Spiltrap

Wat is een spiltrap?

Een spiltrap of spiraal trap is een compacte, ronde trap die om een paal of spil heen draait. De treden van de spiltrap zijn 180 graden om de trap heen gedraaid. Een spiltrap is een stijlvolle en veilige trap. De afmetingen van de trap zijn naar wens aan te passen. Deze sfeer verhogende trap past hierdoor in vrijwel ieder huis of interieur.

Spiltrap versus wenteltrap

Een spiltrap is niet hetzelfde als een wenteltrap,  al wordt vaak gedacht van wel. Een wenteltrap heeft traptreden die om een open middenvlak omhoog draaien. Een wenteltrap draait dus in zijn geheel mee, anders dan een spiltrap die letterlijk om zijn spil draait. Een traphekje is bij een wenteltrap dan ook vaak een flexibele constructie.

Voordelen van een spiltrap

Een spiltrap is een echte eyecatcher in je woonkamer of hal. De trap neemt bovendien weinig ruimte in en is daardoor zeer geschikt voor kleinere woningen. Een smalle spiltrap past in vrijwel ieder huis. We zetten een aantal voordelen van deze flexibele trap op een rij.

  • Ruimtebesparend
  • Betaalbaar
  • Veilig
  • Van klassiek tot modern
  • Past vrijwel overal

Van welk materiaal kun je een spiltrap laten plaatsen?

Als je ervoor kiest een spiltrap te laten plaatsen, moet je naast de plek in huis ook nadenken over het materiaal. Spiltrappen zijn in verschillende materialen verkrijgbaar. Lees hieronder meer over de opties.

Stalen spiltrap

De meeste mensen kiezen voor een stalen spiltrap. Niet alleen is een stalen spiltrap goedkoop, maar het materiaal is ook nog eens goed tegen verschillende weersomstandigheden bestand. Stalen spiltrappen zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar, waardoor er altijd eentje is die bij jouw huis past.

Houten spiltrap

Een houten spiltrap ligt iets minder voor de hand, maar is ook een goede keuze. Het nadeel van een houten spiltrap is dat je na plaatsing de trap moet schilderen. Hierdoor is het plaatsen van deze trap wat arbeidsintensiever.

Gietijzeren spiltrap

Ga je voor een luxe uitstraling? Dan kies je voor een gietijzeren spiltrap. Denk bijvoorbeeld aan een stijlvolle zwarte uitvoering, waarmee je een industriële look creëert.

Hoe wordt een spiltrap geplaatst?

Een trap plaatsen is een zorgvuldig karwei waar veel bij komt kijken. Neem dan ook altijd een vakspecialist in de arm. De vakspecialist doorloopt bij het plaatsen van de spiltrap grofweg de volgende stappen.

Stap 1: Inmeten

Misschien wel een van de belangrijkste stappen van het plaatsen van een spiltrap is het inmeten. Als de maten niet kloppen, dan past de trap niet of is deze niet veilig. Een vakspecialist weet precies welke maten te meten en hoe de juiste berekeningen te maken.

Stap 2: Oude trap afvoeren en trapgat maken

Als de bouw begint, moet de vakspecialist eerst het trapgat maken, aanpassen of verplaatsen. Koop je een nieuwe trap, dan voert de vakspecialist je oude trap ook af. Indien de spiltrap in huis geplaatst wordt en de dragende constructie bij deze stap aangepast wordt is een vergunning nodig. Ga daarom altijd bij jouw vakspecialist na of een vergunning nodig is voor jouw project.

Stap 3: Plaatsen van de spiltrap

Nu is het plaatsen van de nieuwe spiltrap aan de beurt. De trap bestaat uit onderdelen die de vakspecialist heeft afgemeten en op de juiste plek voor je in elkaar zet. Meestal gebeurt het plaatsen in een dag. Het maakt bij het plaatsen van de trap niet uit of de trap prefab is – dat wil zeggen, kant-en-klaar – of op maat gemaakt.

Stap 4: Afwerking

De laatste loodjes bestaan uit het afwerken van je spiltrap. Denk hierbij aan aftimmeren, kitten, maar ook aan het plaatsen van accessoires. Een trapspecialist monteert bijvoorbeeld ook meteen een traphekje of hij zorgt dat er trapmatten liggen.

Slimme tips

Voordat je aan de slag gaat met het uitkiezen en laten plaatsen van jouw spiltrap, is het slim om nog even deze handige tips door te lezen.

Renoveren in plaats van kopen

Heb je al een spiltrap in huis en heb je een kleiner budget? Denk dan eens aan een traprenovatie in plaats van het vervangen van je trap. Hierdoor heb je voor een lagere prijs toch een trap die weer volledig nieuw oogt. Vraag de trapspecialist of een traprenovatie haalbaar is bij jouw trap.

Let op keurmerken bij een houten spiltrap

Kies je voor een houten spiltrap? Dan wil je natuurlijk zeker weten dat het hout een verantwoorde herkomst heeft. Het FSC-keurmerk op hout geeft dit aan. Een andere manier om de duurzaamheid van het hout na te gaan is via de certificering van PEFC Nederland. Dit is een onafhankelijk keurmerk om duurzaam bosbeheer te bevorderen. Traptreden gemaakt van duurzaam hout zijn beter voor mens, dier en milieu en leiden tot het behoud van bossen.

Check of je een vergunning nodig hebt

Voor het plaatsen van een trap in je huis heb je meestal geen vergunning nodig, behalve als je het trapgat verplaatst of vergroot en daarmee de draagconstructie van je woning aanpast. Ook is het mogelijk dat je toestemming moet vragen aan een woningbouwvereniging of een Vereniging van Eigenaren (VvE). Komt de trap buiten het huis aan de gevel, dan heb je een omgevingsvergunning nodig.

Beveilig je spiltrap

Voor kleine kinderen is het altijd oppassen bij trappen. Voor spiltrappen geldt: hoe ruimer de draai, hoe breder en veiliger de treden. Op de trap is het beter om niet langs elkaar te lopen. Heb je kinderen in huis? Zorg dan voor bijvoorbeeld een traphekje en anti-slip strips op de treden. Het is ook een optie om verticale beugels op de trap te laten plaatsen, zodat je je overal goed kunt vasthouden.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost een spiltrap?

De kosten van een spiltrap kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het materiaal van de trap, de grootte van de trap, de complexiteit van het ontwerp en de installatiekosten. Over het algemeen kun je verwachten dat de prijs begint bij ongeveer € 1.000 en oploopt tot enkele duizenden euro’s. Het is dus belangrijk om verschillende vakspecialisten te vergelijken en gratis en vrijblijvend een trap offerte te laten maken voordat je een beslissing neemt.

Wat is het verschil tussen een wenteltrap en een spiltrap?

Een wenteltrap en een spiltrap worden vaak door elkaar gehaald, maar er is wel degelijk een verschil tussen de twee. Een wenteltrap is een trap die om een centrale paal draait en bestaat uit een reeks treden die op een spiraalvormige manier omhoog gaan. Een spiltrap daarentegen heeft geen centrale paal, maar een centrale spil, waar de treden omheen draaien. Hierdoor hebben spiltrappen vaak een slanker en moderner uiterlijk dan wenteltrappen. Het is belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte en de stijl van het huis bij het kopen van een trap.

Hoeveel ruimte heb je nodig voor spiltrap?

De benodigde ruimte hangt af van de afmetingen van de trap zelf en het aantal draaiingen. Over het algemeen wordt voor een comfortabele spiltrap met een diameter van 120 cm of meer minimaal 150 x 150 cm vrije ruimte aanbevolen. Dit betekent dat er voldoende ruimte moet zijn om rond de trap te kunnen lopen en eventueel meubels te kunnen plaatsen. Voor een kleine spiltrap met een diameter van 70 cm of minder kan minder ruimte nodig zijn. Het is daarom aan te raden om de specifieke afmetingen van de trap te raadplegen en de ruimte te meten voordat je deze trap installeert.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden