Vind de beste trap specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Trap Spiltrap

Spiltrap

Een spiltrap is mooi, betaalbaar en bespaart ruimte in huis. Alle treden zitten aan één kant vast aan een pilaar of stand en dit zorgt voor een sierlijke trap. Spiltrappen zijn geschikt voor zowel binnen als buiten. Welke sfeer en materialen je kiest, is helemaal aan jou. Lees hier alles over de kosten en mogelijkheden.

Wat kost een spiltrap?

Een losse spiltrap koop je gemiddeld vanaf € 2.300. Een spiltrap is duurder dan een rechte trap, maar goedkoper dan een wenteltrap of een houten trap met een draai. Wat het laten plaatsen van de trap kost, is afhankelijk van je wensen. Een trap laten plaatsen kost gemiddeld tussen de € 1.500 en € 3.000, inclusief de kosten van de spiltrap zelf. Bekijk in deze tabel de gemiddelde kosten van een spiltrap.

WerkzaamhedenGemiddelde kosten
(inclusief btw en arbeid)
Constructieberekening maken€ 300 - € 400
Trapgat maken in houten vloer € 400 - € 500
Trapgat maken in betonnen vloer € 1.250 - € 1.500
Stalen spiltrap€ 1.000 - € 3.000
Houten spiltrap€ 1.300 - € 4.200
Gietijzeren spiltrap€ 1.500 - € 4.000

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat is een spiltrap?

Een spiltrap of spiraal trap is een compacte, ronde trap die om een paal of spil heen draait. De treden van de spiltrap zijn 180 graden om de trap heen gedraaid.
Een spiltrap en een wenteltrap verschillen wel van elkaar, ook al denken veel mensen dat ze hetzelfde zijn.
Wil je een wenteltrap kopen, dan krijg je traptreden die om een open middenvlak omhoog draaien. Een traphekje is bij een wenteltrap dan ook vaak een flexibele constructie. Een spiltrap is een stijlvolle en veilige trap en de afmetingen van de trap zijn naar keuze. Deze sfeer verhogende trap past hiermee in vrijwel ieder huis of interieur.

Witte spiltrap

Voordelen van een spiltrap

Een spiltrap is een echte eyecatcher zijn in je woonkamer of hal. De trap neemt bovendien weinig ruimte in en is daarmee ook zeer geschikt voor kleinere woningen. Een smalle spiltrap past in vrijwel ieder huis. Een aantal voordelen van deze flexibele trap op een rij.

  • Ruimtebesparend
  • Betaalbaar
  • Veilig
  • Van klassiek tot modern
  • Past vrijwel overal

Spiltrap: Materialen

Als je kiest om een spiltrap te laten plaatsen, moet je naast de plek in huis ook nadenken over het materiaal. Er zijn verschillende materialen verkrijgbaar. Lees hieronder meer over de opties.

Stalen spiltrap

De meeste mensen kiezen voor een stalen spiltrap. Onder andere omdat de prijs het laagst is, maar ook omdat eens stalen spiltrap goed tegen verschillende weersomstandigheden bestand is. Stalen spiltrappen zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar, waardoor er altijd eentje is die bij jouw huis past.

Houten spiltrap

Een houten spiltrap ligt iets minder voor de hand, maar is ook een goede keuze. Het nadeel van een houten spiltrap is dat je na de plaatsing je trap moet schilderen. Hierdoor duurt het wat langer voordat je de trap gebruikt.

Gietijzeren spiltrap

Ga je voor een luxe uitstraling? Dan kies je voor een gietijzeren spiltrap. Kies bijvoorbeeld voor een stijlvolle zwarte uitvoering, waarmee je een industriële look creëert.

Gekleurde spiltrap

Plaatsen van een spiltrap

Een trap plaatsen is een zorgvuldig karwei voor vakspecialisten, er komt veel bij kijken. Allereerst ga je daarom samen met een expert na wat er allemaal moet gebeuren. De specialist doorloopt bij het plaatsen van de trap grofweg de volgende stappen.

Stap 1: Inmeten

Misschien wel een van de belangrijkste onderdelen is het inmeten. Als de maten niet kloppen, dan past de trap niet of is deze niet veilig. Een vakspecialist weet precies welke maten te meten en hoe de juiste berekeningen te maken.

Stap 2: Oude trap afvoeren en trapgat maken

Als de bouw begint, moet de vakspecialist eerst het trapgat maken, aanpassen of verplaatsen. Koop je een nieuwe trap, dan voert de vakspecialist je oude trap ook af.

Stap 3: Plaatsen van de spiltrap

Nu is het plaatsen van de nieuwe spiltrap aan de beurt. De spiltrap bestaat uit onderdelen die de vakspecialist heeft afgemeten en op de juiste plek voor je in elkaar zet. Meestal gebeurt het plaatsen in een dag. Het maakt bij het plaatsen van de spiltrap niet uit of de trap prefab is of op maat gemaakt.

Stap 4: Afwerking

De laatste loodjes bestaan uit het afwerken van je spiltrap. Dit bestaat bijvoorbeeld uit aftimmeren, kitten, maar ook het plaatsen van accessoires. Een trapspecialist monteert bijvoorbeeld ook meteen een traphekje of hij zorgt dat er trapmatten liggen.

Slimme spiltrap tips

Voordat je aan de slag gaat met jouw spiltrap kiezen en laten plaatsen, is het slim om nog even deze handige tips door te lezen.

Renoveren in plaats van kopen

Heb je al een spiltrap in huis en heb je een kleiner budget? Denk dan eens aan een traprenovatie in plaats van het vervangen. Deze prijzen liggen een stukje lager en hierdoor heb je een minder groot project dat in huis gebeurt. Vraag bij de trappenspecialist of een traprenovatie haalbaar is bij jouw spiltrap.

Let op keurmerken bij een houten spiltrap

Kies je voor een houten spiltrap? Dan wil je natuurlijk zeker weten dat het hout een verantwoorde herkomst heeft. Het FSC-keurmerk op hout geeft dit aan. Een andere manier om de duurzaamheid van het hout na te gaan is via de certificering van PEFC Nederland. Dit is een onafhankelijk keurmerk om duurzaam bosbeheer te bevorderen. Traptreden gemaakt van duurzaam hout zijn beter voor mens, dier en milieu en leiden tot het behoud van bossen.

Check of je een vergunning nodig hebt

Voor het plaatsen van een trap in je huis heb je meestal geen vergunning nodig. Wel is het mogelijk dat je toestemming moet vragen aan een woningbouwvereniging of een Vereniging van Eigenaren (VvE). Komt de trap buiten het huis aan de gevel, dan heb je een omgevingsvergunning nodig.

Beveilig je spiltrap

Voor kleine kinderen is het altijd oppassen op en in de buurt van trappen. Voor spiltrappen geldt: hoe ruimer de draai, hoe breder en veiliger de treden. Op de spiltrap is het beter om niet langs elkaar te lopen. Heb je kinderen in huis? Zorg dan voor bijvoorbeeld een traphekje en zorg voor anti-slip strips op de treden. Het is ook een optie om verticale beugels op de spiltrap te laten plaatsen, zodat je je overal goed vasthoudt.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden