Vind de beste trap specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Trap Houten trap

Houten trap

Hout is het meest gebruikte materiaal voor een trap en voorziet een woning direct van karakter en warmte. Veel mensen kiezen dan ook voor een houten trap. Wat zijn de eigenschappen van een houten trap, welke soorten zijn er en waar moet je op letten bij de keuze voor hout? Je leest het allemaal in dit artikel.

Wat kost een houten trap?

De kosten voor een standaard, rechte houten trap liggen gemiddeld rond de € 800, exclusief de kosten om de trap te plaatsen. De kosten van een houten trap zijn onder andere afhankelijk van de volgende keuzes.

 • Houtsoort
 • Open of gesloten trap
 • Aantal draaien
 • Afwerking

De diverse keuzes kunnen de prijs op laten lopen tot wel € 3.000. Bekijk hieronder verschillende mogelijkheden die je hebt bij het kopen van een houten trap.

Soort houten trapGem. kosten per houten trap, incl. btw, excl. plaatsen
Open vurenhouten steektrapGem. € 900
Gesloten vurenhouten trap met onder- of bovenkwartGem. € 1.250
Gesloten eikenhouten trap met dubbelkwartGem. € 3.000

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Houten trap

De voordelen van een houten trap

Houten trappen zijn niet voor niets zo geliefd. Daar zijn tal van redenen voor:

 • Hout is over het algemeen makkelijk te bewerken.
 • Houten delen zijn makkelijker te vervoeren en te verwerken dan beton of metaal en wegen een stuk minder.
 • Houten trapdelen zijn beschikbaar in tal van subtiele kleurtinten.
 • Bij een trap op maat is een houten trap vaak de beste keuze.

Ook als het gaat om de prijs, gebruiksvriendelijkheid en de uitstraling is een houten trap eigenlijk niet te overtreffen:

 • De vele beschikbare soorten hout zorgen ervoor dat je veel keuze hebt. Van eiken, tot beuk of rubberwood, voor ieder is er wel wat te vinden.
 • De natuurlijke uitstraling van hout is een bekend pluspunt. Hout voelt warm aan en heeft per definitie een unieke structuur.
 • Een houten trap is makkelijk naar jouw specifieke wensen aan te passen. Zoek je een matte uitstraling? Een satijnen glans? Of mag de trap in het oog springen met hoogglans? Alle soorten afwerkingen zijn mogelijk.
 • Een houten trap is bijzonder gebruiksvriendelijk. Even de stofzuiger erover of afnemen met vochtig doekje en je trap is weer klaar voor gebruik.
 • Houten trappen zijn er voor werkelijk elk budget. Meestal ben je met een houten trap veel goedkoper uit dan met een trap van staal, beton of zelfs glas.
 • Hout is een kameleon op bewerkingsgebied. Wil je een klassieke trap, een eigentijdse of hypermoderne uitstraling? Moet het een rechte trap worden? Hou je van een wenteltrap, een zwevend exemplaar of eentje met een leuk bordes? Met hout is werkelijk alles mogelijk.
 • Eventuele beschadigingen dragen bij aan de charme van een houten trap. Grotere beschadigingen zijn eenvoudig weg te werken of te repareren.
 • Hout is master of styling: het combineert prachtig met hardere materialen zoals beton, glas of staal of zachtere materialen als tapijt.

De nadelen van een houten trap

Ook al zijn de voordelen van een houten trap legio, er zijn ook een aantal nadelen aan verbonden:

 • Kies je voor heel goedkoop hout, dan heb je al snel loopsporen te pakken.
 • Hout werkt en kraakt. Vervelend voor mensen die van clean en stil houden.
 • Hout vergt meer onderhoud dan beton of metaal. Om de zoveel jaar vernissen of bijverven hoort er zeker bij.
 • Bij een nieuwbouwwoning krijg je pas laat in de bouwfase een goede indruk van je trap. Dat komt omdat, anders dan bij een betonnen trap, een houten trap pas in een laat stadium kan worden geplaatst.

Eigenschappen van een houten trap

Jij kent je (aanstaande) woning en je wensen voor jouw ideale inrichting het beste. We helpen je graag om tot een weloverwogen keuze voor je houten trap te komen. Als je een houten trap wil laten plaatsen zijn er een aantal aandachtspunten die van belang zijn bij de aanschaf en het onderhoud van de trap. We informeren je graag over de belangrijkste eigenschap van dit populaire materiaal voor trappen

houten trap

Onderhoud van een houten trap

Hout is een levend materiaal. Daarom heeft het over het algemeen net iets meer onderhoud nodig dan een betonnen of metalen trap. Het is helemaal niet erg als je houten trap sporen van gebruik vertoont. Dat maakt deel uit van de charme. Maar wil je lang plezier hebben van je houten trap, voorzie hem dan elke drie jaar van een nieuwe laag verf. Heb je de houten trap behandeld met speciaal ontwikkeld vernis voor trappen? Dan kun je zeker 20 jaar vooruit. En natuurlijk geldt: beloop je de trap met blote voeten of sloffen, dan slijt je houten trap minder snel.

Geluid bij een houten trap

Hout is een natuurlijk product en dat hoor je. Een houten trap kan kraken zodra je erop stapt of een beetje ‘werken’ bij warm of juist koud weer met bijbehorend zacht gekraak. Zeker bij gesloten trappen en wat oudere constructiemethoden kraakt de boel net wat meer. Aan de andere kant heeft een houten trap juist een mooie akoestische isolatiewaarde. De voetstappen op een houten trap klinken veel zachter en huiselijker dan bij een metalen of betonnen exemplaar.

Beschadigingen en reparaties

Hout is kwetsbaarder dan metaal of beton en zal eerder lichte beschadigingen vertonen. Toch heeft een beschadiging minder gevolgen voor een houten trap dan voor een metalen of betonnen trap. Door de structuur van het natuurmateriaal met zijn vele nerven en lichte kleurverschillen vallen kleine beschadigingen of putjes helemaal niet zo op. Het hout wordt juist mooier door de jaren. Het leeft en vormt zich letterlijk naar de gebruikers. Is er toch sprake van een grote, lelijke beschadiging? Dan kan je de plek makkelijk laten opvullen en herkleuren, zodat jouw trap in oude glorie wordt hersteld. Bij oude, verwaarloosde huizen is het vervangen van de houten trap vaak goedkoper dan een volledige traprenovatie.

Afwerkingsmaterialen van houten trappen

Een trap van een hout wordt doorgaans behandeld met vernis, beits of verf. Alleen hout van (duurzaamheids)klasse I kun je onbehandeld laten. De gebruikssporen op zo’n trap hoef je niet te laten repareren. Ze dragen alleen maar bij aan het bijzondere karakter van een authentieke houten trap.

Een trap van duurzaam hout

En dan is er natuurlijk de optie om voor een houten trap van duurzaam hout te kiezen. Kies je voor een trap voorzien van hout met een FSC-keurmerk of een PEFC-keurmerk? Deze keurmerken garanderen dat je houten trap een duurzame en verantwoorde herkomst heeft. Zowel FSC hout als PEFC-gecertificeerd hout zijn namelijk afkomstig uit een duurzaam beheerd bos. Of nog beter, het is gerecycled. 
Er zijn drie soorten FSC labels:

 1. FSC 100%: het houtproduct is voor 100% afkomstig uit bossen die FSC-gecertificeerd zijn.
 2. FSC mix: het houtproduct bestaat uit een mix van gerecycled materiaal. Tenminste 70% moet FSC-materiaal zijn om aan dit label te voldoen.
 3. FSC recycled: het houtproduct is compleet van gerecycled materiaal geproduceerd.

PEFC gebruikt twee labels:

 1. PEFC gecertificeerd: het houtproduct komt voor 70% tot 99% uit gerecyclede materiaal en/of gecertificeerd bos en het overige gedeelte komt voort uit gecontroleerde, legale oogst. 
 2. PEFC gerecycled: het houtproduct bestaat voor 100% uit PEFC-gecertificeerde grondstoffen uit gerecyclede bronnen.

FSC en PEFC zijn duurzaamheidslabels met strenge eisen en worden wereldwijd erkend. FSC is bovendien een duurzaamheidslabel met steun van milieuorganisaties als Greenpeace en WWF.

Met een houten trap van duurzaam hout haal je dus niet alleen een mooi product in huis; je helpt ook de bossen te beschermen en verkleint je ecologische voetafdruk.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden