Vind de beste trap specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Trap Houten trap

Houten trap

Hout is het meest gebruikte trapmateriaal en voorziet een woning direct van karakter en warmte. Veel mensen kiezen dan ook voor een houten trap. Wat zijn de eigenschappen van een houten trap, welke soorten zijn er en waar moet je op letten bij de keuze voor hout voor je trappen? Je leest het allemaal in dit artikel.

Wat kost een houten trap?

De kosten voor een standaard houten trap liggen gemiddeld rond de € 800, exclusief de trap plaatsen. Deze kosten zijn onder andere afhankelijk van de keuzes die je hieronder ziet.

  • Houtsoort
  • Gesloten trap
  • Aantal wentelingen
  • Afwerking

De diverse keuzes kunnen de prijs op laten lopen tot wel € 3.000. Bekijk onderstaand de diverse keuzes bij het kopen van een houten trap.

Soort houten trapGem. kosten per houten trap, incl. btw, excl. plaatsen
Open vurenhouten steektrapGem. € 800
Dichte vurenhouten trap met 1 kwartGem. € 1.050
Dichte eikenhouten trap met 2 kwartenGem. € 2.800

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Houten trap

De voordelen van een houten trap

Houten trappen zijn niet voor niets zo geliefd. Daar zijn tal van redenen voor:

 • Hout is over het algemeen makkelijk te bewerken.
 • Houten delen zijn makkelijker te vervoeren en te verwerken dan beton of metaal en wegen een stuk minder.
 • Houten trapdelen zijn beschikbaar in tal van subtiele kleurtinten.
 • Bij een trap op maat is een houten trap vaak de beste keuze.

Ook als het gaat om de prijs, gebruiksvriendelijkheid en de uitstraling is een houten trap eigenlijk niet te overtreffen:

 • De vele beschikbare soorten hout zorgen ervoor dat je veel keuze hebt. Van eiken, tot beuk of rubberwood, voor ieder is er wel wat te vinden.
 • De natuurlijke uitstraling van hout is een bekend pluspunt. Hout voelt warm aan en heeft per definitie een unieke structuur.
 • Een houten trap is makkelijk naar jouw specifieke wensen aan te passen. Zoek je een matte uitstraling? Een satijnen glans? Of mag de trap in het oog springen met hoogglans? Alle soorten afwerkingen zijn mogelijk.
 • Een houten trap is bijzonder gebruiksvriendelijk. Even de stofzuiger erover of afnemen met vochtig doekje en je trap is weer klaar voor gebruik.
 • Houten trappen komen in varianten voor werkelijk elk budget. Meestal ben je met een houten trap veel goedkoper uit dan met een trap van staal, beton of zelfs glas.
 • Hout is een kameleon op bewerkingsgebied. Wil je een klassieke trap, een eigentijdse of hypermoderne uitstraling? Moet het een rechte trap worden? Hou je van een wenteltrap, een zwevend exemplaar of eentje met een leuk bordes? Met hout is werkelijk alles mogelijk op bewerkingsgebied.
 • Eventuele beschadigingen dragen bij aan de charme van een houten trap. Grotere beschadigingen zijn eenvoudig weg te werken of te repareren.
 • Hout is master of styling: het combineert prachtig met hardere materialen zoals beton, glas of staal.

De nadelen van een houten trap

Ook al zijn de voordelen van een houten trap legio, er zijn ook een aantal nadelen aan verbonden:

 • Kies je voor heel goedkoop hout, dan heb je al snel loopsporen te pakken.
 • Hout werkt en kraakt. Vervelend voor mensen die van clean en stil houden.
 • Hout vergt meer onderhoud dan beton of metaal. Om de zoveel jaar vernissen of bijverven hoort er zeker bij.
 • Bij een nieuwbouwwoning krijg je pas laat in de bouwfase een goede indruk van je trap. Dat komt omdat, anders dan bij een betonnen trap, een houten trap pas laat kan worden geplaatst.

Eigenschappen van een houten trap

Bij het aanschaffen van een houten trap zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten.

Jij kent je (aanstaande) woning en je wensen voor de ideale inrichting het beste. We helpen je graag om tot een weloverwogen keuze voor je houten trap te komen. Daarom informeren we je op deze pagina over de belangrijkste eigenschappen van dit populaire materiaal voor trappen.

houten trap

Onderhoud van een houten trap

Hout is een levend materiaal. Daarom heeft het over het algemeen net iets meer onderhoud nodig dan een betonnen trap of een metalen trap. Het is helemaal niet erg als je houten trap sporen van gebruik vertoont. Dat maakt deel uit van de charme. Maar wil je lang plezier hebben van je houten trap, voorzie hem dan om de 3 jaar van een nieuwe laag verf. Heb je de houten trap behandeld met speciaal ontwikkeld vernis voor trappen? Dan kun je zeker 20 jaar vooruit. En natuurlijk geldt: beloop je de trap met blote voeten of sloffen? Dan slijt je houten trap nog minder snel.

Geluid bij een houten trap

Hout is een natuurlijk product en dat hoor je. Een houten trap kan kraken zodra je erop stapt. Of een beetje ‘werken’ bij warm of juist koud weer. Met bijbehorend zacht gekraak. Zeker bij gesloten trappen en wat oudere constructiemethoden kraakt de boel wat meer dan bij moderne houten trappen. Aan de andere kant heeft een houten trap juist een mooie akoestische isolatiewaarde. De voetstappen op een houten trap klinken veel zachter en huiselijker dan bij een metalen of betonnen exemplaar.

Beschadigingen en laten repareren van een houten trap

Hout is kwetsbaarder dan metaal of beton en zal eerder lichte beschadigingen vertonen. Toch heeft een beschadiging op een houten trap minder gevolgen dan bij een metalen of betonnen trap. Door de structuur van het natuurmateriaal met zijn vele nerven en lichte kleurverschillen vallen kleine beschadigingen of putjes helemaal niet zo op. Het hout wordt juist mooier door de jaren. Het leeft en vormt zich letterlijk naar de gebruikers. Is er toch sprake van een grote, lelijke beschadiging? Dan kan je de plek makkelijk laten opvullen en herkleuren, zodat jouw trap in oude glorie wordt hersteld. Bij oude, verwaarloosde huizen is het vervangen van de houten trap vaak goedkoper dan een volledige traprenovatie.

Afwerkingsmaterialen van houten trappen

Een trap van een houten materiaal wordt doorgaans behandeld met vernis, beits of verf. Alleen hout van (duurzaamheids)klasse I kun je onbehandeld laten. De gebruikssporen op zo’n trap hoef je niet te laten repareren. Ze dragen alleen maar bij aan het bijzondere karakter van een authentieke houten trap.

Een houten trap van duurzaam hout

En dan is er natuurlijk de optie om voor een houten trap van duurzaam hout te kiezen. Kies je voor een trap met het FSC-keurmerk? Dit keurmerk garandeert dat je houten trap een duurzame en verantwoorde herkomst heeft. FSC hout is namelijk afkomstig uit een duurzaam beheerd bos. Of nog beter, het is gerecycled. Je kunt drie soorten labels tegenkomen:

 1. FSC 100%: het houtproduct is voor 100% afkomstig uit bossen die FSC-gecertificeerd zijn.
 2. FSC mix: het houtproduct bestaat uit een mix van gerecycled materiaal. Tenminste 70% moet FSC-materiaal zijn om aan dit label te voldoen.
 3. FSC recycled: het houtproduct is compleet van gerecycled materiaal geproduceerd.

FSC is een duurzaamheidslabel met strenge eisen en wordt wereldwijd erkend. Een mooie bijkomstigheid is dat dit het enige duurzaamheidslabel is met steun van milieuorganisaties Greenpeace en WWF.

Met een houten trap van duurzaam hout haal je dus niet alleen een mooi product in huis. Je helpt ook de bossen te beschermen en verkleint je ecologische voetafdruk.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden