Vergelijk schilder offertes
Vind dé schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Trap schilderen kosten

Trap schilderen kosten

Minimale kosten
€ 300
Gemiddelde kosten
€ 490
Maximale kosten
€ 800
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 400 - € 575

Is jouw trap toe aan een opknapbeurt en ben je benieuwd naar wat dit gaat kosten? Homedeal biedt je een uitgebreid overzicht met alle prijzen en mogelijkheden om de perfecte trap te creëren. Hieronder lees je meer over schilderkosten en alle mogelijkheden voor jouw huis.

Wat kost een trap schilderen?

Een trap laten schilderen door een schildersbedrijf kost gemiddeld € 45 per uur, inclusief verf. De kosten van het schilderen van een trap liggen gemiddeld op € 600. Uiteraard kunnen de kosten hoger of lager uitvallen, afhankelijk van bijvoorbeeld het type trap dat je laat schilderen. Bekijk onderstaand de gemiddelde kosten van een trap schilderen.

Schilderprijs per uur incl. verf, materiaal en btwGemiddelde kosten ( van 1 tot 3 lagen verf)
€ 40 – € 50€ 500 – € 800
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Prijsvoorbeelden

In de bovenstaande prijzentabel zie je een overzicht van de gemiddelde prijzen voor het laten verven van je trap. Om een specifieker beeld te scheppen en je een idee te geven van de kosten in een aantal veelvoorkomende situaties, vind je hieronder drie prijsvoorbeelden.

Klein schilderwerk
Was jouw trap al geschilderd en is hij nog in prima staat, maar wel toe aan een frisse laag verf? Het laten schilderen van een trap kost gemiddeld € 600 inclusief verf en materiaal.

Gemiddeld schilderwerk
Wil je niet alleen de trap naar de eerste verdieping, maar ook die naar de zolder onder handen nemen? De kosten voor het laten schilderen van twee trappen beginnen bij € 1.000.

Groot schilderwerk
Heb je een trap die wat meer aandacht nodig heeft? Bijvoorbeeld omdat je van trapbekleding naar het verven van je trap wilt gaan, of omdat er scheurtjes in de treden van de trap zitten. Als je één trap laat ontdoen van trapbekleding, laat schuren, schoonmaken én drie lagen laat schilderen, ben je hier gemiddeld € 800 aan kwijt.

trap schilderen

Prijsopbouw van een trap schilderen

Kostenoverzicht Trap schilderen kosten

Hoe schilder je een trap?

Hoe gaat het schilderen van een trap eigenlijk in z’n werk? We hebben de stappen op een rij gezet. Zo weet je hoe een schilder aan het werk zal gaan of kun je zelf aan de slag.

1. De omliggende vloer en muren afdekken

Allereerst is het belangrijk om de vloeren boven- en onderaan de trap af te dekken. Grenst jouw trap direct aan één of meerdere muren? Deze worden ook afgedekt. Tijdens het schuren komt namelijk veel stof vrij.

2. Eventueel tapijt verwijderen

De volgende stap is afhankelijk van de huidige situatie van jouw trap. Zit er momenteel tapijt op de trap? Dan zal eerst het tapijt verwijderd moeten worden, net als eventuele lijmresten. Dit wordt vaak gedaan door het tapijt met een sopje goed nat te maken, dit na een paar uur nogmaals te herhalen en het tapijt er daarna vanaf te trekken.

3. Ontvetten

Is het tapijt volledig van de trap, of zat er in de eerste instantie al geen tapijt op de trap? Dan is het tijd om de trap goed te ontvetten. Je wilt immers niet dat eventueel vet straks in de trap geschuurd wordt. Laat de trap hierna goed drogen.

4. Schuren

Is de trap helemaal droog? Schuur deze dan op. Dat kan met handschuurpapier, maar schilders gebruiken vaak een schuurmachine met stofafzuiging. Dit voorkomt namelijk dat er veel stof vrijkomt bij het schuren.

Ook eventuele losse verfbladders moeten van de trap verwijderd worden zodat een mooi eindresultaat behaald kan worden. Het goed schuren van de trap is belangrijk omdat de nieuwe verf zich daardoor beter aan de trap zal hechten. Maak de trap na het schuren weer volledig stofvrij.

5. Plamuren en afkitten

Is de trap voor stofvrij? Plamuur eventuele oneffenheden en beschadigen dan dicht met een geschikt plamuurmes. Kiertjes en naden kunnen worden opgevuld met acrylaatkit. Nadat alle oneffenheden zijn weggewerkt, is het belangrijk om die plekken nogmaals te schuren en de trap daarna weer volledig stofvrij te maken.

7. Grondverf

Controleer of de trap goed is afgeplakt. Daarna is het tijd voor een laag grondverf. De grondverf moet eerst goed drogen om daarna de trap nogmaals licht op te kunnen schuren. Uiteraard moet ook nu de trap weer goed schoongemaakt worden.

8. Trap verven

Gebruik speciale trapverf voor jouw trap. Watergedragen acrylverf stinkt niet en is beter voor het milieu dan alkydverf. Een goede trapverf is slijtage- en krasvast, waardoor jouw trap weer jaren meegaat. Let er bij acrylverf wel op dat je kwasten en/of rollers gebruikt die hiervoor geschikt zijn – een schilder weet welke hier het meest geschikt voor zijn.

De schilder zal de treden van de trap om en om verven. De verf heeft namelijk heel wat uren nodig om te drogen en op deze manier kan de trap gebruikt blijven worden. Vanwege de droogtijd kan het verven van de trap – afhankelijk van jouw wensen – enkele dagen duren. De trap krijgt twee lagen verf in verband met slijtage door veelvuldig gebruik. De meeste traplakken zijn na 5 à 6 uur weer overschilderbaar.

Om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk kunt genieten van de trap, is het van belang de verf op de trap goed te laten uitdrogen. Hiervoor wordt een periode van minimaal zeven dagen geadviseerd. Ga in de tussentijd enkel met sokken de trap op, maar niet met schoenen.

Wat beïnvloedt de prijs van het schilderen van mijn trap?

De totale prijs van je trap verven hangt vooral af van de schilder die je inhuurt en hoeveel er moet gebeuren om jouw trap weer in tiptop conditie te laten zijn. Daarnaast zijn er extra opties die de prijs voor het laten schilderen van jouw trap doen laten stijgen of dalen. Hieronder lees je er meer over.

Invloed 1: Soort trap

Allereerst bepaalt de soort trap die je wilt laten schilderen de prijs. Een open trap moet zowel aan de boven- als onderkant geschilderd worden. Bij een trap met gesloten treden niet, waardoor de kosten voor deze trap lager uit zullen vallen.

Ook de staat van de trap is bepalend voor de prijs. Is jouw trap nog in goede conditie? Dan zullen er minder herstelwerkzaamheden uitgevoerd hoeven worden, wat leidt tot een lagere totaalprijs. Zat er trapbekleding op de trap en moet deze weggehaald worden? Dit is een extra stap, wat betekent dat de schilder langer bezig zal zijn. Hierdoor zullen de arbeidskosten hoger uitvallen.

Invloed 2: Schilder

Laat je jouw trap schilderen, dan bestaan de schilder kosten vaak uit een totaalprijs gebaseerd op een prijs per uur voor omdat het om gedetailleerd schilderwerk gaat: een trap heeft veel hoekjes die nauwkeurig geschilderd moeten worden. De uurprijs verschilt van € 40 tot € 50. Een groot voordeel van een professionele schilder is dat hij snel en nauwkeurig werkt, waardoor je voor je het weet weer over een fris geverfde trap loopt.

trap schilderen

Invloed 3: Verf

Zoals hierboven al aangegeven is het verstandig om een goede trapverf voor het schilderen van je trap te gebruiken. Goede watergedragen acrylverven zijn bestand tegen slijtage door veelvuldig gebruik en bovendien krasvast. Ook is traplak anti-slip, waardoor je straks zonder zorgen op sokken de trap op kunt lopen.

In onderstaand overzicht zie je de verfsoorten die aan te raden zijn om een trap te schilderen, wat deze kosten en hoeveel je van die verfsoorten nodig hebt om jouw trap te schilderen. Laat je het project over aan een schilder? Als je heel specifieke wensen hebt voor de verf voor jouw trap, kun je ervoor kiezen om de verf zelf uit te kiezen in plaats van deze door de schilder te laten bepalen. Overleg wel altijd eerst met de schilder zodat je zeker weet dat de schilder de verf ook kan gebruiken.

VerfsoortPrijs per liter incl. btwAantal m2 per literBijzonderheden
Grondverf€ 20 – € 708 – 12Onderlaag
Dekkende trapverf / lak€ 25 – € 758 – 16Trapverf

Invloed 4: Extra opties

Er zijn vele mogelijkheden om een trap helemaal eigen te maken die invloed hebben op de totale kosten. Denk bijvoorbeeld aan schilderen in diverse kleuren, of een motief of schildering aanbrengen op de trap. Ook kun je trapmatten of anti-slip strips op de trap laten aanbrengen.

OptiesPrijs incl. btw, excl. montageToelichting
Anti-slip strips€ 3 – € 15 per meterTegen het uitglijden op de trap
Trapmatten€ 3 – € 15 per matAls accessoire, tegen het uitglijden op de trap
Verlichting € 10 – € 40 per spot of LED stripModern accessoires voor de trap

Kwantumkorting

Als je diverse schilderwerkzaamheden met elkaar combineert, ben je uiteindelijk goedkoper uit dan wanneer je de projecten een voor een laat oppakken. Twijfel je of je ook bijvoorbeeld je woonkamer of de keuken wilt laten schilderen, of wellicht het plafond wilt laten sauzen? Vraag de schilder voor een offerte waarin deze extra oppervlakken ook meenemen tegen een aantrekkelijke totaalprijs. Hieronder zie je een overzicht van gemiddelde prijzen voor de meest geschilderde oppervlakken in huis.

OppervlakGemiddelde kosten incl. btwDetails
Dakkapel schilderen€ 400 – € 1.500Van alleen zijpaneel en zijbalk tot volledige dakkapel
Kozijnen schilderen€ 500 – € 1.800Van 7 m2 excl. verf tot alle buitenkozijnen van 1 woning
Deuren schilderen€ 300 – € 2.0002 tot 20 deuren incl. deurposten
Plafond schilderen€ 500 – € 1.500Van 30 m2 tot 100 m2
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Homedeal bespaartips

Lagere btw

Woon jij in een huis ouder dan 2 jaar? Dan betaal je een btw-tarief van 9% op het schilderen en daaraan verwante onderhoudswerkzaamheden.

Zelf voorbereiden

Steek voordat de schilder komt zelf wat tijd in de voorbereiding en bespaar op de totale kosten. Door bijvoorbeeld zelf de trap te schuren, ruimte te maken door meubels te verplaatsen, de vloer af te dekken en randjes af te plakken bespaar je de schilder enkele uren werk. En hoe eerder de schilder klaar is, hoe minder het jou kost!

Winterschilder

Winterschilders bieden 10 tot wel 20% korting op het schilderwerk in de winter. Dit kan een flinke besparing opleveren!