Vind de beste schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Latex spuiten

Latex spuiten

Zijn je muren en en plafonds hoognodig toe aan een nieuwe verflaag? Met latex spuiten zien je muren en plafonds er snel weer strak en nieuw uit. Dit komt omdat latex spuiten een snelle manier is om verf aan te brengen in vergelijking tot bijvoorbeeld rollen. Lees hier alles over latex spuiten, van de prijzen tot handige tips.

Wat kost latex spuiten?

Latex spuiten is over het algemeen goedkoper dan het traditioneel laten schilderen van je muren. Dit komt omdat de verf sneller is aangebracht en de schilder daarom sneller klaar is met je plafond spuiten. De latex spuiten kosten zijn afhankelijk van het oppervlak dat je wilt laten verven en bijvoorbeeld ook de staat van je plafond of muur. Bekijk hieronder de gemiddelde kosten van latex spuiten.

Werkzaamheden
Gemiddelde kosten
(inclusief arbeid en btw)
Latex spuiten€ 10 - € 13 per m2
Schilder € 35 - € 40 per uur

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat is latex verf spuiten?

Ben je van plan om een groot oppervlak te laten schilderen? Dan is het qua kosten interessant om voor latex spuiten te kiezen. Zoals de naam al weggeeft, spuit de schilder met deze techniek verf op je muren of plafond. Het spuiten gebeurt met een airless latex verfspuit.

Latex spuiten muur

Wat is het voordeel van latex spuiten?

Latex spuiten heeft vele voordelen ten opzichte van muren sauzen. Vooral als het gaat om grote oppervlakken, heb je baat bij de wanden spuiten. Lees hier alle voordelen van latex spuiten.

Egale afwerking

Het latex spuiten gebeurt onder hoge druk, waardoor je geen strepen op de muur of het plafond krijgt. Zo heb je altijd een strak, egaal resultaat. Bij het sausen van de muren zie je vaker oneffenheden of strepen bij een bepaald licht. Hier heb je bij het latex spuiten geen last van.

Snel en effectief werk

Latex spuiten gaat snel, waardoor de schilder veel vierkante meters in korte tijd afwerkt. Daarnaast droogt de latex snel, waardoor een eventuele tweede laag ook snel is aangebracht. Zo heb je maar kort last van een afgeplakte ruimte en is de schilder minder lang in huis.

Relatief goedkoop

Voor het laten sauzen van je muren betaal je gemiddeld € 10 – € 15 per m2. Dit is een stukje duurder dan latex spuiten. Daarbij komt wel dat het afplakken bij latex spuiten meer tijd inneemt, waardoor je iets meer betaalt aan de tijd die de schilder kwijt is.

Makkelijk schoon te maken

Je maakt de muur met latexverf makkelijk schoon met een sopje met lauw water. Hierdoor haal je strepen en vlekjes snel weg.

Voor welke oppervlakken is latex geschikt?

Latex spuiten is mogelijk op bijna alle oppervlakken. Denk bijvoorbeeld aan stenen, een gestucte muur, gipsplaten, een granol muur, spachtelputz of behang. Zelfs deuren spuiten is mogelijk. Het mooiste latex spuiten resultaat heb je bij nieuw en glad stucwerk. Doordat het spuiten geen structuur geeft, ontstaat er een super glad en strak eindresultaat. Als je latex spuit op een ondergrond die niet zo strak is, blijft de structuur eronder zichtbaar.

Latex spuiten plafond

Latex spuiten: Stappenplan

Latex spuiten zorgt op een snelle manier voor een strak en egaal eindresultaat. Om ervoor te zorgen dat het latex spuiten perfect verloopt, volgt de schilder het volgende stappenplan.

Stap 1: Afplakken van de ruimte

Om te voorkomen dat er vlekken op de vloer of meubels komen, dekt de schilder alles af. Als je slechts één muur wilt laten verven, plakt hij een strook afplaktape op de zijmuren en/of het plafond. Ook kozijnhout plakt de schilder af met afplaktape.

Stap 2: Het oppervlak voorbehandelen

Voordat de schilder aan de slag gaat met het verven, zorgt hij er eerst voor dat het geschilderde oppervlak voorbehandeld is. Zo hoeft hij minder lagen verf aan te brengen voor het spuitwerk op de muren. Hij ontvet onder andere de muur met een ontvetter en schoon water. Als de muur wit afgeeft, brengt hij een voorstrijk fixeermiddel aan dat tot diep in de ondergrond doordringt. Dit voorkomt lelijke verfbladders in de verflaag.

Stap 3: Verfspuit gereed maken

Vervolgens maakt de schilder de verfspuit gereed. Door gebruik te maken van de beste latex verfspuit voor de verspuitbare latex, gaat er zo min mogelijk verf verloren. Daarna test hij de verfspuit op bijvoorbeeld een stuk karton. Met de test ziet de schilder of er teveel of te weinig verf uit de spuitmond komt, of hij in alle richtingen kan spuiten en of de luchttoevoer goed staat afgesteld.

Stap 4: Latex spuiten op het oppervlak

Met een masker en veiligheidsbril op begint de schilder aan de spuitklus. De schilder begint bij een hoek en werkt zo gelijkmatig het oppervlak af. Hij bewaart daarbij een afstand van 15 à 20 cm ten opzichte van de muur. Met de beste verfspuiters kan de schilder de latex glad aanbrengen. Eventueel brengt hij een tweede laag verf aan.

Handige tips voor latex spuiten

Het schilderen van de plafonds of muren is een behoorlijk project, dat kosten met zich meebrengt. Bekijk hieronder een aantal handige tips.

Verlaagd btw-tarief op schilderwerk

Wist je dat er een verlaagd btw-tarief geldt voor schilderwerk? Hierdoor betaal je slechts 9% procent btw in plaats van 21%. Een voorwaarde voor dit gunstige btw-tarief is dat je woning ouder is dan 2 jaar. Meer voorwaarden lees je op de website van de Belastingdienst.

Vraag meerdere offertes aan

Het lijkt gemakkelijk om meteen voor het eerste de beste schildersbedrijf te kiezen, maar het is verstandiger om diverse offertes bij schildersbedrijven aan te vragen. Op die manier krijg je een goed overzicht van de prijzen voor latex spuiten. Ook krijg je een beeld wat is inbegrepen bij de prijs. Kies vervolgens voor het schildersbedrijf dat het best bij jou en je project past.

Controleer het keurmerk

Je wil zeker weten dat jouw schilder goed werk levert. Kies daarom voor een schildersbedrijf dat is aangesloten bij een keurmerk. Een bekend keurmerk in de schildersbranche is De Betere Schilder. Keurmerken toetsen de aangesloten bedrijven op kwaliteit en vakkundigheid.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.