Vergelijk schilder offertes
Vind dé schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Latex spuiten

Latex spuiten

Zijn je muren en plafonds hoognodig toe aan een nieuwe verflaag? Met latex spuiten zien je muren en plafonds er snel weer strak en nieuw uit. Latex spuiten is namelijk een snelle manier om verf aan te brengen. Lees hier alles over latex spuiten: van gemiddelde prijzen tot handige tips.

Wat kost latex spuiten?

Latex spuiten is over het algemeen goedkoper dan het traditioneel laten schilderen van je muren. Dit komt omdat de verf met behulp van de spuit sneller is aangebracht]. De kosten van latex spuiten zijn afhankelijk van o.a. het oppervlak dat je wilt laten verven en de staat van je plafond of muur. Bekijk hieronder de gemiddelde kosten.

Werkzaamheden
Gemiddelde kosten
(inclusief arbeid en btw)
Latex spuiten€ 6 - € 12 per m2
Schilder € 35 - € 40 per uur
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat is latex spuiten?

Ben je van plan om een schildersbedrijf een groot oppervlak te laten schilderen? Dan is het qua kosten interessant om voor latex spuiten te kiezen. Zoals de naam al zegt, spuit de schilder met deze techniek verf op je muren of plafond in plaats van gebruik te maken van rollers of kwasten. Het spuiten gebeurt met een airless latex verfspuit.

Het verschil tussen latexverf en muurverf

Je vraagt je wellicht af in hoeverre latex verschilt van reguliere verf. Latexverf was vroeger verf van betere kwaliteit, gemaakt met latex sappen uit de rubberboom. De technieken om verf te maken zijn er door de jaren heen echter enorm op vooruitgegaan, waardoor de kwaliteit van de oude latexverf tegenwoordig goed synthetisch na te maken is.

Latex is tegenwoordig dus niet meer nodig en een verschil tussen reguliere muurverf en latexverf is er dus niet meer. Waarom wordt de naam latex dan nog wel veel gebruikt? Dit komt voornamelijk doordat de term ‘latex’ nog altijd in verband wordt gebracht met hoge kwaliteit.

Latex spuiten muur

Wat zijn de voordelen van latex spuiten?

Latex spuiten heeft vele voordelen ten opzichte van muren sauzen. Vooral als het gaat om grote oppervlakken heb je baat bij spuiten. Lees hier alle voordelen van latex spuiten.

Egale afwerking

Het latex spuiten gebeurt onder hoge druk, waardoor je geen strepen op de muur of het plafond krijgt. Zo heb je altijd een strak, egaal resultaat. Bij het sauzen van de muren zie je vaker oneffenheden of strepen bij een bepaalde lichtinval. Hier heb je bij het latex spuiten geen last van.

Snel en effectief

Latex spuiten gaat snel, waardoor de schilder veel vierkante meters in korte tijd kan schilderen. Daarnaast droogt de latex snel, waardoor een eventuele tweede laag ook binnen korte tijd is aangebracht. Zo heb je maar kort last van een afgeplakte ruimte en is de schilder minder lang in huis.

Relatief goedkoop

Voor het laten sauzen van je muren betaal je gemiddeld € 10 tot € 16 per m2. Deze schilder kosten liggen hoger dan die van latex spuiten, dat al mogelijk is van gemiddeld € 6 tot € 12 per m2. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat het afplakken bij latex spuiten meer tijd inneemt, waardoor je iets meer betaalt aan de tijd die de schilder daarvoor kwijt is.

Wat zijn de nadelen van latex spuiten?

Redenen om latex te laten spuiten zijn er dus in overvloed. Als je kiest voor spuiten in plaats van sauzen zijn er echter ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden.

Spuitnevel

Bij het spuiten van verf komt spuitnevel vrij. Deze kleine verfdeeltjes dwarrelen door de lucht en alen vervolgens neer op alle oppervlakken binnen de ruimte. Dit is ook de reden waarom bij latex spuiten de ruimte goed afgedekt moet zijn.

Vergt veel voorbereiding

En dat goed afdekken is direct het grootste nadeel: bij latex spuiten komt heel veel afplakwerk en voorbereiding kijken. Je wilt natuurlijk niet dat jouw meubels, vensters of vloeren onder de spuitnevel komen te zitten. Het is daarom van groot belang dat de ruimte zorgvuldig afgeplakt en afgedekt wordt, en daar gaat tijd in zitten.

Wil je een ruimte laten schilderen met veel kozijnen of andere onderbrekingen, of wil je verschillende muren in verschillende kleuren verven? Dan bespaart de gebruikelijke verfroller of kwast je veel tijd.

Voor welke oppervlakken is latex geschikt?

Latex spuiten is mogelijk op bijna alle oppervlakken. Denk bijvoorbeeld aan steen, een gestucte muur, gipsplaten, een granol muur of spachtelputz. Zelfs deuren spuiten is mogelijk. Het mooiste resultaat ontstaat je bij nieuw en glad stucwerk. Doordat het spuiten geen structuur geeft, ontstaat er een super glad en strak eindresultaat. Als je latex spuit op een ondergrond die niet zo strak is, blijft de structuur eronder zichtbaar.

Latex spuiten plafond

Latex spuiten: stappenplan

Latex spuiten zorgt op een snelle manier voor een strak en egaal eindresultaat. Om te zorgen voor een perfect eindresultaat volgt de schilder het volgende stappenplan.

Stap 1: Afplakken van de ruimte

Om te voorkomen dat er verfvlekken op de vloer, kozijnen of meubels komen, dekt en plakt de schilder alles af. Ook je slechts één muur wilt laten verven is het vanwege spuitnevel belangrijk om meer af te dekken dan enkel een dunne strook afplaktape.

Stap 2: Het oppervlak voorbehandelen

Voordat de schilder met de verfspuit aan de slag gaat, zorgt hij of zij er eerst voor dat het oppervlak voorbehandeld is. Zo hoeft de schilder bij het spuiten minder lagen verf aan te brengen om een egaal resultaat te krijgen. De schilder ontvet onder andere de muur met een ontvetter en schoon water. Als de muur wit afgeeft, brengt de vakspecialist een voorstrijk fixeermiddel aan dat tot diep in de ondergrond doordringt. Dit voorkomt lelijke verfbladders of vlekken in de uiteindelijke verflaag.

Stap 3: Verfspuit gereed maken

Vervolgens maakt de schilder de verfspuit gereed. Door gebruik te maken van de beste latex verfspuit voor de verspuitbare latex, gaat er zo min mogelijk verf verloren. Daarna test de schilder de verfspuit op bijvoorbeeld een stuk karton. Met de test ziet de schilder of er teveel of te weinig verf uit de spuitmond komt, of hij in alle richtingen kan spuiten en of de luchttoevoer goed staat afgesteld.

Stap 4: Latex spuiten op het oppervlak

Met een masker en veiligheidsbril op begint de schilder aan de spuitklus. De schilder begint bij een hoek en werkt zo gelijkmatig het oppervlak af. Hij of zij bewaart daarbij een afstand van 15 à 20 centimeter van de muur. Met de verfspuit kan de schilder de latex eenvoudig glad aanbrengen. Eventueel wordt daarna een tweede laag verf aangebracht.

Handige tips voor latex spuiten

Het schilderen van de plafonds of muren is een behoorlijk project, waarbij je ongetwijfeld graag een mooi resultaat wil zien tegen niet al te hoge kosten. Bekijk hieronder een aantal handige weetjes en tips.

Verlaagd btw-tarief op schilderwerk

Wist je dat er een verlaagd btw-tarief geldt voor schilderwerk? Hierdoor betaal je slechts 9% procent btw in plaats van 21%. Een voorwaarde voor dit gunstige btw-tarief is dat je woning ouder is dan 2 jaar. Meer voorwaarden lees je op de website van de Belastingdienst.

Vraag meerdere offertes aan

Het lijkt gemakkelijk om meteen voor het eerste de beste schildersbedrijf te kiezen dat een redelijke prijs rekent, maar het is verstandiger om diverse offertes bij verschillende schildersbedrijven aan te vragen. Op die manier krijg je een goed overzicht van de prijzen voor latex spuiten. Ook krijg je een beeld wat bij welke schilder is inbegrepen bij de prijs. Kies vervolgens voor het schildersbedrijf dat het best bij jou en je project past.

Controleer eventuele keurmerken

Je wil zeker weten dat jouw schilder goed werk levert. Kies daarom voor een schildersbedrijf dat is aangesloten bij een keurmerk dat hoge kwaliteit van schilderwerk garandeert. Bekend keurmerken in de schildersbranche zijn De Betere Schilder, OnderhoudNL garantie en Keurmerk Kwaliteitsgarantie. Keurmerken als deze toetsen de aangesloten bedrijven regelmatig op kwaliteit en vakkundigheid.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.