Vergelijk schilder offertes
Vind dé schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Ramen schilderen

Ramen schilderen

Ramen schilderen is een project die veel mensen liever aan de huisschilder overlaten. Ramen verven, wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? Hoeveel gaat het je kosten? Hoe weet je of je ramen toe zijn aan een nieuwe schilderbeurt? Welke kleuren moet je kiezen? Is schilderen op hout hetzelfde als op aluminium of kunststof? In dit artikel gaan we uitgebreid in op alles wat te maken heeft met ramen schilderen en geven tips voor iedereen die op zoek is naar een goede huisschilder.

Wat kost ramen schilderen?

Uiteraard wil je eerst weten, wat een raam verven je ongeveer gaat kosten. Het volgende overzicht geeft daarop antwoord.

SoortGemiddelde prijs
Kozijnen binnen€ 35 – 75
Kozijnen buiten€ 50 – € 100
Schilderprijs per uur€ 35 – € 50
Volledig project (van 7m2 tot alle buitenkozijnen van een woning)€ 500 – € 1.800

Je moet ten eerste rekening houden met het uurtarief van de schilder.

  • De prijs per uur inclusief verf, materiaal en btw ligt gemiddeld tussen de € 35 en € 50

Ook de afmetingen en het aantal ramen spelen een rol.

  • Gemiddelde totaalprijs: van 7 m2 tot alle buitenramen € 470 – € 1.800

Naast het uurtarief van de schilder en het totaal aantal vierkante meter ramen dat moet worden geschilderd, heeft ook het materiaal van je ramen invloed op de prijs. Is jouw raam gemaakt van hout, dan vergt dat veel meer onderhoud dan een aluminium of kunststof raam.

Wanneer je op zoek gaat naar een schilder is het sowieso aan te bevelen om verschillende schilderwerk offertes aan te vragen, zodat je de uurtarieven kunt vergelijken. Is de klus niet alleen beperkt tot ramen schilderen, maar moeten bijvoorbeeld ook de deuren of de trap worden geverfd dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een korting.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoeveel btw wordt er gerekend over ramen schilderen?

Is je woning ouder dan 2 jaar dan kom je voor veel schilderwerk in aanmerking voor het btw-tarief van 9%. Naast ramen schilderen vallen ook de volgende activiteiten onder dit lage tarief:

  • het voorbereiden van het schilderwerk
  • beitsen
  • lakverven
  • vernissen

Maar let op! Over het vervangen van glas, deuren en kozijnen, als ook het aanbrengen van houten inzetstukken in ramen wordt het 21% tarief gerekend.

Waar vind je een schilder met een keurmerk?

De schildersbranche kent verschillende keurmerken. Het is een bewijs dat de schilder voldoet aan verschillende eisen en voorwaarden. Een keurmerk geeft de consument daarnaast zekerheid dat de werkzaamheden volgens afspraak wordt uitgevoerd en je kunt rekenen op garantie bij een eventueel faillissement.

Een groot deel van de schildersbedrijven (ruim 1.300) zijn aangesloten bij het keurmerk AF-erkende schilder. Deze schilders beschikken over de juiste vakdiploma’s en voldoen bovendien aan de voorwaarden die in samenwerking met de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis zijn opgesteld.

AF-erkende schilders bieden twee jaar garantie op het buitenschilderwerk. Voor het binnenschilderwerk geldt een garantie van vier jaar.

Andere keurmerken zijn:

  • De Betere Schilder: De ruim 400 schilders die dit keurmerk hebben, voldoen allemaal aan de gestelde kwaliteitsnormen en scoren hoog qua tevredenheid van klanten. Ze bieden drie en vier jaar garantie op respectievelijk buitenschilderwerk en binnenschilderwerk
  • Keurmerk Kwaliteitsvakman geeft de garantie dat schilderswerk ook bij faillissement of ziekte wordt afgemaakt. Garantie minimaal een jaar.
  • VGO-keur. De 38 aangesloten bedrijven scoren minimaal een 7 als tevredenheidscijfer. Ze zijn vooral gespecialiseerd in grootschalige werkzaamheden, bijvoorbeeld voor een woningbouwvereniging.

Er zijn ook schilders die geen keurmerk hebben. Dit hoeft niet te betekenen dat ze geen vakman zijn en per definitie slecht werk leveren.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe gaat ramen schilderen in zijn werk?

Buitenramen, vooral als ze van hout zijn gemaakt, vergen het nodige onderhoud. Ze moeten bestand zijn tegen het wisselvallige Nederlandse klimaat. Goed schilderwerk zorgt ervoor dat je langer van je ramen geniet. De schilder zal in dat geval eerst een onderlaag aanbrengen met grondverf, waarop de lak vervolgens goed kan hechten.

Wanneer je een offerte ontvangt, kijk dan goed of de werkzaamheden zijn gespecificeerd of bespreek het met de schilder. Zo zou deze het raam eerst moeten ontvetten, vervolgens naar zwakke plekken in het hout zoeken, vuil verwijderen, en dan de oude verf verwijderen, voordat hij met het echte schilderwerk begint.

Kun je binnenramen ook zelf verven?

Met de verf die je tegenwoordig kunt kopen, is dat goed te doen. Voor het beste resultaat gebruik je acryllak omdat dit snel droogt, niet ruikt en vrijwel niet verkleurt. Toch komt er bij het ramen schilderen aan de binnenkant van je woning meer kijken dan je misschien denkt. Zo zul je het raam onder meer eerst moeten plamuren, schuren, van grondverf voorzien en kieren en naden verwijderen, voordat je de laag acryllak kunt aanbrengen.

Tenzij je graag zelf met de verfkwast in de weer gaat, is het verven van de ramen aan de binnenzijde vaak goed te combineren met die aan de buitenkant. In dat geval loont het de moeite om eens te onderzoeken wat zo’n schilderbeurt je gaat kosten wanneer je het door een vakman laat uitvoeren. Je kunt altijd wat offertes aanvragen. Verderop in dit artikel leggen we uit hoe je dat het beste kunt doen.

Hoe weet ik wanneer ik mijn ramen moet schilderen?

Voordat je een schilder laat komen, wil je er natuurlijk zeker van zijn dat dit ook echt nodig is. Wanneer schilder je je ramen? Houten ramen kunnen tekenen van verval vertonen die jezelf kunt ontdekken. Houtrot bijvoorbeeld kun je herkennen doordat er stukjes hout loslaten of door de aanwezigheid van zwakke plekken. Toch is het vaak niet nodig om het hele ramen te vervangen. Het is heel goed mogelijk om houtrot te herstellen.

Ook wanneer verf gaat afbladderen, wordt het tijd voor een schilderbeurt. Eigenlijk is daar maar een oplossing voor. Namelijk het verwijderen van de oude verflaag en een nieuwe aanbrengen. Ook kan rimpelvorming optreden. Meestal als gevolg van het feit dat de bovenste verflaag is aangebracht op een grondlaag die nog niet volledig droog was. Verf kan tenslotte ook vergelen. Dit wordt veroorzaakt door te weinig zonlicht, maar ook door bijvoorbeeld sigarettenrook. Je kunt vergeling voorkomen door een grijstint aan te brengen.

Moet ik mijn kunststof of aluminium ramen laten schilderen?

In principe is dit niet nodig. Kunststof ramen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei kleuren. Op aluminium ramen is vaak al een beschermlaag aangebracht. Deze ramen zijn dan ook prima bestand tegen de weersomstandigheden. Wat onderhoud betreft is een schoonmaakbeurt op zijn tijd eigenlijk al genoeg. Toch schilderen? Hou er dan rekening mee dat het verven van dit soort ramen wel het nodige vakmanschap vereist. Kies in dat geval dus voor een goede schilder die precies weet hoe de verf moet worden aangebracht.

Heb je specifieke vragen of wil je meer weten over kosten en aanbiedingen? Bekijk dan onze uitgebreide prijsinformatie of vraag een offerte aan voor ramen schilderen. Geef je huis de liefde en aandacht die het verdient!

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.