Vind de beste schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Plafond spuiten

Plafond spuiten

Is jouw plafond toe aan een nieuwe lik verf? Na verloop van de jaren krijgt je plafond een steeds minder witte kleur. Je plafond spuiten is een goede manier om een egaal en mooi eindresultaat te krijgen. Hier lees je precies hoe het in zijn werk gaat en wat deze techniek gemiddeld kost.

Wat kost een plafond spuiten?

De gemiddelde schilder kosten voor je plafond spuiten liggen tussen de € 9 en € 14 per m². De exacte kosten zijn onder andere afhankelijk van het type verf dat je kiest, de afwerking en het oppervlak van je plafond. Bekijk hieronder een handig overzicht met de gemiddelde kosten voor plafond spuiten.

WerkzaamhedenGemiddelde kosten
(inclusief arbeid en btw)
Muren spuiten met latex€ 10 - € 13 per m²
Muren spuiten met spack€ 9 - € 14 per m²
Schilder€ 35 - € 40 per uur

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Plafond spuiten woonkamer

Wat houdt je plafond spuiten in?

Als je je plafond laat spuiten, gebruikt de schilder een air-assisted verfspuit of een airless verfspuit. Deze verfspuit spuit de door jou gekozen verf op hele hoge snelheid op je muur, waardoor je een strakke en streeploze afwerking krijgt. Met je plafond spuiten verhul je bijvoorbeeld ook makkelijk vochtplekken. Je plafond spuiten is geschikt voor nagenoeg alle soorten plafonds, waardoor je altijd geniet van het prachtige resultaat.

Voordelen van je plafond spuiten

Of je nu je je plafond wilt witten of gaat voor een kleur op je plafond, je plafond spuiten heeft vele voordelen. Zo is deze methode ontzettend snel, aangezien je met een airless latex verfspuit grote oppervlakken bedekt in een korte tijd. Hierdoor ervaar je meteen minder overlast, aangezien de schilder meestal niet langer dan een dag nodig heeft om de klus te klaren. Een spuitwerk plafond is daarnaast ook nog eens duurzamer. Dat komt doordat de verf in een dikkere laag wordt aangebracht en daardoor een langere levensduur heeft. Deze dikke laag zorgt bovendien voor een egaler resultaat. Een plafond sauzen zonder strepen is namelijk een hele uitdaging, terwijl je muren spuiten vrijwel altijd voor een glad oppervlakte zorgt. Een ander belangrijk voordeel; het is goedkoper dan traditioneel je plafond schilderen.

Hoe gaat een plafond spuiten in zijn werk?

Hoewel een verfspuit voor het plafond meestal erg snel werkt, moet de schilder ook wat voorbereidingen treffen voor het aanbrengen van de verf. Hij moet er namelijk voor zorgen dat het eindresultaat zo strak en netjes mogelijk is. Lees hieronder hoe verf laten spuiten in zijn werk gaat.

1. Muren en vloer afplakken

In de meeste gevallen moet een schilder de verf verdunnen voor de verfspuit. Dat betekent dat de kans op verfspetters in huis groot is. De vakspecialist plakt daarom eerst de vloer en de overige muren af met plastic folie en tape. Het afplakken van alle kozijnen en ramen hoort er ook bij, op deze manier komt de verf alleen op het plafond terecht.

2. Stroom uitschakelen

Verspuitbare latex is relatief vloeibaar en gaat dus niet goed samen met open stopcontacten. Daarom is het gebruikelijk om de stroom uit te schakelen voordat de specialist aan het werk gaat. Dit voorkomt dat er eventueel kortsluiting ontstaat doordat de vocht in het stopcontact terechtkomt. Ook het afplakken van de stopcontacten hoort bij deze stap.

3. Het plafond voorbereiden

De plafondverf moet zich goed aan het plafond hechten. Daarom ontvet de vakspecialist het plafond eerst. Dit gebeurt met een speciaal ontvettingsmiddel en een beetje water. Het is soms ook nodig om speciale renovatieverf te gebruiken ter voorbereiding. Deze verf bedekt grote vlekken die bijvoorbeeld door waterschade zijn ontstaan. Ook grote scheuren en gaten maakt de schilder dicht tijdens deze stap. Hierdoor weet je zeker dat het eindresultaat zo egaal mogelijk is.

4. Plafond spuiten

Wanneer het plafond helemaal voorbereid is, is het tijd om te gaan verven. Het is gebruikelijk om in de hoeken te beginnen, waarna er steeds meer naar het midden wordt gewerkt. Soms is een enkele verflaag voldoende, maar het kan zijn dat de schilder twee lagen aanbrengt. Dat zorgt voor een betere dekking en verhoogt bovendien die levensduur van de verf.

Plafond spuiten keuken

Verschillende verfsoorten

Over het algemeen laat je je plafond spuiten en heb je de keuze uit twee soorten verf. Je kiest uit latex of spackspuitwerk, dit bepaal je natuurlijk zelf. Lees hieronder de kenmerken van beide soorten.

Latexverf
VoordelenNadelen
Droogt snelDunne nevel kan vlekken maken
Streeploos resultaatRelatief veel voorbereiding
Relatief goedkoop
Keuze uit verschillende kleuren
Spackspuitwerk
VoordelenNadelen
Variatie in korrelRelatief duur
Keuze uit verschillende kleurenMoeilijker te repareren
Afwerking met structuur
Stucwerk dat snel aan te brengen is

Plafond spuiten versus andere verftechnieken

Als je je plafond laat schilderen, heb je keuze uit twee technieken; je plafond sauzen of je plafond spuiten. Waar sauzen gemiddeld € 11 per vierkante meter kost, ben je met het spuiten van verf gemiddeld € 6 per vierkante meter kwijt. Werken met een latex spuitmachine heeft zo zijn voordelen, maar dat geldt ook voor het sauzen van je plafond. Bekijk hieronder de voor- en nadelen van de verschillende verftechnieken.

Plafond sauzen
VoordelenNadelen
Keuze uit verschillende kleurenRelatief arbeidsintensief
Meer aandacht voor detailRelatief duur
Minder tijd nodig voor het afplakkenMeer kans op oneffenheden
Plafond spuiten
VoordelenNadelen
Kleine kans op oneffenhedenAfplakken kost veel tijd
Relatief goedkoopNevel kan vlekken veroorzaken
Snel werk
Verf droogt gelijkmatig

Plafond spuiten: Slimme tips

Nu je alles weet over je plafond spuiten, is het tijd om een schilder in te schakelen. Voordat je dit doet is het wel fijn om nog wat slimme tips te lezen. Zo ga je gericht en goed voorbereid op zoek naar een vakspecialist en geniet je snel van een prachtig gespoten plafond.

Vraag verschillende offertes aan

Voordat je een schildersbedrijf inschakelt om je plafond te spuiten, is het slim om goed rond te kijken. Er zijn veel schildersbedrijven in Nederland en daardoor lopen de prijzen best uiteen. Vraag daarom verschillende offertes aan bij schildersbedrijven en vergelijk de prijzen. Zo kies je voor het schildersbedrijf dat het best op jouw wensen aansluit.

Geniet van een lager btw-tarief

De belastingdienst komt mensen tegemoet die woningen ouder dan twee jaar willen laten schilderen. In dit geval geldt niet het gebruikelijke btw-tarief voor schilderen, maar een verlaagd tarief van 9%. Let wel op, voorbereidend werk zoals het verwijderen van stucwerk of het egaliseren van een plafond vallen onder het btw-tarief van 21%.

Laat meerdere schilderprojecten uitvoeren

Ben je van plan om meerdere ruimtes in je woning te laten schilderen? Doe dit dan tijdens één groot project. Het is in dat geval meestal mogelijk om korting te krijgen bij de schilder. Hij heeft namelijk relatief minder materiaalkosten en is in staat om in één keer door te werken.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.