Vergelijk schilder offertes
Vind dé schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Plafond Spuiten: Van Voorbereiding tot Afwerking

Plafond Spuiten: Van Voorbereiding tot Afwerking

Ben je benieuwd naar de beste manier om je plafond weer tot leven te brengen? Dit artikel legt uit waarom plafond spuiten een topkeuze is, omdat we je door alle ins en outs van de methode leiden, van de voordelen tot de exacte kosten.

Wat kost een plafond spuiten?

De gemiddelde schilder kosten voor je plafond spuiten liggen tussen de € 9 en € 14 per m². De exacte kosten zijn onder andere afhankelijk van het type verf dat je kiest, de afwerking en het oppervlak van je plafond. Bekijk hieronder een handig overzicht met de gemiddelde kosten voor plafond spuiten.

WerkzaamhedenGemiddelde kosten
(inclusief arbeid en btw)
Muren spuiten met latex€ 10 – € 13 per m²
Muren spuiten met spack€ 9 – € 14 per m²
Schilder€ 35 – € 40 per uur

Kortom, hoewel er een gemiddeld prijsbereik is voor het spuiten van plafonds, hangt het uiteindelijke bedrag af van jouw specifieke situatie en wensen. Het is altijd een goed idee om meerdere offertes te verkrijgen van verschillende specialisten om zo de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

Overweeg je je plafond te spuiten? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en laat je informeren over de mogelijkheden!

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Man in beschermend pak die plafond spuit

Wat houdt je plafond spuiten in?

Bij het overwegen van een plafondrenovatie, kan het idee van “plafond spuiten” nieuw voor je zijn. Misschien vraag je je af wat het precies inhoudt en waarom het een populaire keuze is onder huiseigenaren.

Spuiten is een techniek waarbij verf onder hoge druk op het plafond wordt aangebracht met behulp van gespecialiseerde apparatuur. Het grote voordeel hiervan is dat het een egaal en strak resultaat geeft, zonder zichtbare kwaststreken. Een “spuitwerk plafond” kan zowel in nieuwe als in bestaande woningen worden toegepast. Het is vooral handig voor plafonds met veel hoeken of decoratieve elementen, waar traditioneel schilderen lastig kan zijn. Bovendien is het spuiten van een plafond vaak sneller dan traditioneel schilderen, wat kan leiden tot kortere renovatietijden en minder overlast voor jou als huiseigenaar.

Dus, het spuiten van je plafond is niet alleen een stijlvolle keuze, maar ook een praktische. Het biedt een snelle, efficiënte en prachtige oplossing voor iedereen die zijn plafond een make-over wil geven.

Benieuwd hoe jouw huis eruit zou zien met een prachtig gespoten plafond? Onze specialisten staan klaar om je te adviseren en al je vragen te beantwoorden!

Voordelen van je plafond spuiten

Als je overweegt om je plafond een frisse uitstraling te geven, heb je vast al eens gedacht aan de mogelijkheid van plafond spuiten. Of je nu je je plafond wilt witten of gaat voor een kleur op je plafond, je plafond spuiten heeft vele voordelen.

Midden: Hier zijn enkele overtuigende voordelen van een “spuitwerk plafond”:

  • Gelijkmatig en strak resultaat: Spuiten zorgt voor een naadloze afwerking zonder zichtbare kwaststreken of rollermarkeringen.
  • Efficiëntie: Het spuitproces is vaak sneller dan het gebruik van kwasten en rollers, wat betekent dat je woning in een kortere tijd een nieuwe look krijgt.
  • Minder rommel: Doordat er gespecialiseerde apparatuur wordt gebruikt, is er minder kans op druppels en spatten vergeleken met traditioneel schilderen.
  • Bereik: Met spuiten kun je gemakkelijk moeilijk bereikbare plaatsen en hoeken dekken die met een kwast lastiger zijn.
  • Duurzaamheid: Een goed gespoten plafond kan jarenlang meegaan zonder te bladderen of te vervagen, wat betekent dat je op de lange termijn minder onderhoud nodig hebt.

Deze voordelen maken het spuiten van je plafond een aantrekkelijke keuze voor zowel esthetiek als functionaliteit. Door te kiezen voor deze techniek, investeer je niet alleen in het uiterlijk van je huis, maar ook in een langetermijnoplossing die zowel tijd als geld bespaart.

Overweeg je de vele voordelen van plafond spuiten te benutten? Onze deskundige aannemers staan klaar om je van dienst te zijn. Neem dan contact met ons op!

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe gaat een plafond spuiten in zijn werk?

Hoewel een verfspuit voor het plafond meestal erg snel werkt, moet de schilder ook wat voorbereidingen treffen voor het aanbrengen van de verf. Hij moet er namelijk voor zorgen dat het eindresultaat zo strak en netjes mogelijk is. Lees hieronder hoe verf laten spuiten in zijn werk gaat.

1. Muren en vloer afplakken

In de meeste gevallen moet een schilder de verf verdunnen voor de verfspuit. Dat betekent dat de kans op verfspetters in huis groot is. De vakspecialist plakt daarom eerst de vloer en de overige muren af met plastic folie en tape. Het afplakken van alle kozijnen en ramen hoort er ook bij, op deze manier komt de verf alleen op het plafond terecht.

2. Stroom uitschakelen

Verspuitbare latex is relatief vloeibaar en gaat dus niet goed samen met open stopcontacten. Daarom is het gebruikelijk om de stroom uit te schakelen voordat de specialist aan het werk gaat. Dit voorkomt dat er eventueel kortsluiting ontstaat doordat de vocht in het stopcontact terechtkomt. Ook het afplakken van de stopcontacten hoort bij deze stap.

3. Het plafond voorbereiden

De plafondverf moet zich goed aan het plafond hechten. Daarom ontvet de vakspecialist het plafond eerst. Dit gebeurt met een speciaal ontvettingsmiddel en een beetje water. Het is soms ook nodig om speciale renovatieverf te gebruiken ter voorbereiding. Deze verf bedekt grote vlekken die bijvoorbeeld door waterschade zijn ontstaan. Ook grote scheuren en gaten maakt de schilder dicht tijdens deze stap. Hierdoor weet je zeker dat het eindresultaat zo egaal mogelijk is.

4. Plafond spuiten

Wanneer het plafond helemaal voorbereid is, is het tijd om te gaan verven. Het is gebruikelijk om in de hoeken te beginnen, waarna er steeds meer naar het midden wordt gewerkt. Soms is een enkele verflaag voldoende, maar het kan zijn dat de schilder twee lagen aanbrengt. Dat zorgt voor een betere dekking en verhoogt bovendien die levensduur van de verf.

Verschillende verfsoorten

Over het algemeen laat je je plafond spuiten en heb je de keuze uit twee soorten verf. Je kiest uit latex of spackspuitwerk, dit bepaal je natuurlijk zelf. Lees hieronder de kenmerken van beide soorten.

Latexverf

VoordelenNadelen
Droogt snelDunne nevel kan vlekken maken
Streeploos resultaatRelatief veel voorbereiding
Relatief goedkoop
Keuze uit verschillende kleuren

Spackspuitwerk

VoordelenNadelen
Variatie in korrelRelatief duur
Keuze uit verschillende kleurenMoeilijker te repareren
Afwerking met structuur
Stucwerk dat snel aan te brengen is

Plafond spuiten versus andere verftechnieken

Als je je plafond laat schilderen, heb je keuze uit twee technieken; je plafond sauzen of je plafond spuiten. Waar sauzen gemiddeld € 11 per vierkante meter kost, ben je met het spuiten van verf gemiddeld € 6 per vierkante meter kwijt. Werken met een latex spuitmachine heeft zo zijn voordelen, maar dat geldt ook voor het sauzen van je plafond. Bekijk hieronder de voor- en nadelen van de verschillende verftechnieken.

Plafond sauzen

VoordelenNadelen
Keuze uit verschillende kleurenRelatief arbeidsintensief
Meer aandacht voor detailRelatief duur
Minder tijd nodig voor het afplakkenMeer kans op oneffenheden

Plafond spuiten

VoordelenNadelen
Kleine kans op oneffenhedenAfplakken kost veel tijd
Relatief goedkoopNevel kan vlekken veroorzaken
Snel werk
Verf droogt gelijkmatig

Plafond spuiten: Slimme tips

Nu je alles weet over je plafond spuiten, is het tijd om een schilder in te schakelen. Voordat je dit doet is het wel fijn om nog wat slimme tips te lezen. Zo ga je gericht en goed voorbereid op zoek naar een vakspecialist en geniet je snel van een prachtig gespoten plafond.

Vraag verschillende offertes aan

Voordat je een schildersbedrijf inschakelt om je plafond te spuiten, is het slim om goed rond te kijken. Er zijn veel schildersbedrijven in Nederland en daardoor lopen de prijzen best uiteen. Vraag daarom verschillende offertes aan bij schildersbedrijven en vergelijk de prijzen. Zo kies je voor het schildersbedrijf dat het best op jouw wensen aansluit.

Geniet van een lager btw-tarief

De belastingdienst komt mensen tegemoet die woningen ouder dan twee jaar willen laten schilderen. In dit geval geldt niet het gebruikelijke btw-tarief voor schilderen, maar een verlaagd tarief van 9%. Let wel op, voorbereidend werk zoals het verwijderen van stucwerk of het egaliseren van een plafond vallen onder het btw-tarief van 21%.

Laat meerdere schilderprojecten uitvoeren

Ben je van plan om meerdere ruimtes in je woning te laten schilderen? Doe dit dan tijdens één groot project. Het is in dat geval meestal mogelijk om korting te krijgen bij de schilder. Hij heeft namelijk relatief minder materiaalkosten en is in staat om in één keer door te werken.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn plafond zelf spuiten of moet ik een professional inschakelen?

Het spuiten van je plafond vereist precisie en ervaring om een egaal en strak resultaat te krijgen. Hoewel je zeker zelf aan de slag kunt gaan met de juiste apparatuur en instructies, raden we je aan om voor het beste en meest duurzame resultaat een professional in te schakelen. Zij hebben de kennis en ervaring om het werk snel en efficiënt uit te voeren, met minimale verspilling en maximale kwaliteit.

Hoe lang duurt het voordat ik na het spuiten van het plafond de ruimte weer kan gebruiken?

De droogtijd na het spuiten van je plafond kan variëren afhankelijk van het type verf dat wordt gebruikt en de omstandigheden in de ruimte, zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Gemiddeld genomen is het raadzaam om 24 tot 48 uur te wachten voordat je de ruimte weer normaal gebruikt. Echter, voor een precieze inschatting en om zeker te zijn van het beste resultaat, is het altijd goed om dit te overleggen met de specialist die de klus uitvoert.