Vergelijk schilder offertes
Vind dé schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Wat te verwachten bij het sauzen van je plafond?

Wat te verwachten bij het sauzen van je plafond?

Laten we het eenvoudig houden: sauzen is niets anders dan je muur of plafond een nieuw kleurtje geven met een verfroller. Het zorgt niet alleen voor een frisse en schone uitstraling van jouw plafond, maar beschermt het ook tegen alledaagse invloeden zoals vocht en vuil.

Een ook effectieve manier om je plafond er weer als nieuw uit te laten zien zonder de noodzaak van een volledige renovatie.

Waarom zou je overwegen je plafond te laten sauzen?

Stel je voor: je komt thuis na een lange werkdag en het eerste wat je ziet zijn vlekken, vergeling of kleine scheurtjes in je plafond. Niet echt een warm welkom, toch? Door je plafond te laten sauzen, geef je jouw huis direct een opfrisser. Daarnaast kan een goed gesaust plafond de waarde van je huis verhogen en zorgt het voor een aangenamere leefomgeving. En laten we eerlijk zijn, het bespaart je ook een hoop tijd en moeite in vergelijking met het zelf doen. Overweeg je om je plafond te laten sauzen? Dan maak je een slimme keuze voor zowel de korte als de lange termijn.

Nu dat je een idee hebt van wat plafond sauzen inhoudt en waarom het nuttig kan zijn, duiken we dieper in de voordelen van het zelf doen versus het inschakelen van een professional.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Zelf sauzen versus Plafond laten sauzen

Voordelen van het zelf sauzen van je plafond.

Zelf je plafond sauzen kan een bevredigend klusje zijn. Het geeft je de vrijheid om te kiezen welke kleur of tint je wilt gebruiken en je kunt het precies zo doen als jij dat wilt. Bovendien kun je, als je een beetje handig bent, wat geld besparen op arbeidskosten. Het is een activiteit waarbij je direct resultaat ziet, wat voor velen een fijn gevoel van voldoening geeft.

Voordelen van het inschakelen van een professional.

  1. Deskundigheid en ervaring.

Professionele schilders hebben jarenlange ervaring en kennis. Ze weten precies welke technieken ze moeten toepassen voor het beste resultaat en welke materialen ze moeten gebruiken. Ze kunnen je ook adviseren over de beste verfsoorten en kleuren voor jouw specifieke situatie.

  1. Efficiëntie en tijdsbesparing.

Laten we eerlijk zijn: een professional kan het klusje waarschijnlijk sneller klaren dan jij. Ze hebben de juiste gereedschappen en apparatuur, waardoor ze efficiënt kunnen werken. Dit betekent dat je plafond in een mum van tijd er weer tiptop uitziet, zonder dat je wekenlang in de rommel zit.

  1. Kwaliteitsafwerking en garantie.

Met een professional krijg je vaak een garantie op het geleverde werk. Dit betekent dat als er binnen een bepaalde tijd problemen optreden, zoals afbladderende verf, de binnenschilder dit kosteloos voor je oplost. Bovendien zorgt hun expertise voor een strak en egaal resultaat, iets wat lastig te bereiken is voor een amateur.

Hoewel het zelf sauzen van je plafond zijn charmes heeft, biedt het inschakelen van een professional velen voordelen, van kwaliteitsafwerking tot tijdsbesparing. Als je wilt dat je plafond er perfect uitziet en je geen zorgen wilt maken over mogelijke fouten, dan is een professional inschakelen de weg te gaan.

Kosten plafond sauzen

Als je iemand wilt inhuren om het plafond te sauzen, zul je vooral willen weten wat hiervan de kosten zijn. Deze komen voor sauswerk gemiddeld op de € 10 tot € 20 per vierkante meter, afhankelijk van je precieze wensen. Op onze pagina over de kosten van een plafond schilderen is meer informatie te vinden.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Bij bestaande woningen (van minimaal 2 jaar oud) valt het plafond sauzen vaak onder het gunstige 9% btw-tarief, zie de site van de Belastingdienst.

Plafond sauzen of spuiten?

Als het plafond aan een opknapbeurt toe is, zijn er verschillende technieken mogelijk. Een daarvan is spuitwerk. Dit geeft een strak eindresultaat, maar vraagt vaak veel voorbereiding qua afdekken, ventileren etc. Het is vooral geschikt voor hele grote ruimtes. Daarom kiezen veel mensen voor een andere optie: het plafond sauzen. Sauswerk vraagt vakmanschap, want het plafond wordt geheel handmatig (met de juiste materialen) voorzien van een nette afwerkingslaag. Soms is er al structuur aangebracht op het plafond. Het gaat dan vooral om het aanbrengen van een strakke, egale nieuwe kleurlaag. Maar in bepaalde gevallen kan een glad plafond ook door te sauzen worden voorzien van een structuurtje, bijvoorbeeld door structuurverf te gebruiken met een vezel erin verwerkt.

Welke plafondverf gebruiken bij het sauzen?

De beslissing is genomen, je laat het plafond sauzen. Dan is de vraag nog: waarmee? De vakman zal je hierin in de meeste gevallen goed kunnen adviseren. Mogelijkheden zijn:

  • Latexverf: relatief goedkoop en geeft een mooi egaal resultaat.
  • Acrylverf: duurder, maar ideaal voor badkamers en keukens.

Een ander punt is de kleur die je kiest. Vaak wordt er gekozen om het plafond te witten. Dit staat fris en ruimtelijk. Natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden, maar vraag je wel af of een kleurtje niet snel gaat vervelen, of te nadrukkelijk aanwezig is. Een plafond over (laten) sauzen is nu eenmaal een omvangrijke klus.

In de volgende gevallen kan een andere kleur dan wit handig zijn:

  • Bij een laag plafond kan een koele kleur, zoals zeer lichtblauw, een mooie optie zijn.
  • In de kinderkamer: als de muren en meubels wit zijn, kun je bijvoorbeeld voor zonnegeel of roze gaan.
  • Bij hoge plafonds kun je een donkere kleur als eyecatcher toepassen

Overwegingen tussen: Zelf sauzen en een Professional inschakelen.

Het sauzen van je plafond is geen kleine taak. Hoewel het verleidelijk kan zijn om het zelf te doen en wat geld te besparen, zijn er veel voordelen aan het inschakelen van een professional. Niet alleen bespaar je jezelf een hoop tijd en moeite, je bent ook verzekerd van een kwalitatief hoogstaand eindresultaat.

Aanbeveling voor mensen die overwegen hun plafond te laten sauzen.

Als je overweegt je plafond te laten sauzen, denk dan aan de lange termijn. Een professioneel gesaust plafond gaat jaren mee en verhoogt de waarde en het comfort van je huis. Het is een investering die zich op meerdere manieren terugbetaalt.

Dit opvragen van schilderwerk offertes gaat nu heel gemakkelijk, het is in enkele klikken geregeld. Doe het vandaag nog, zodat je rustig prijzen kunt vergelijken en de beste schilder uit de regio kiest om jouw plafond te sauzen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde Vragen

Hoe vaak moet ik mijn plafond (laten) sauzen?

Het hangt allemaal af van de kwaliteit van de gebruikte verf en de omstandigheden in de kamer. In ruimtes waar veel wordt gekookt of gerookt, kan het plafond sneller vergelen en is vaker sauzen nodig. Over het algemeen raden we aan om elke 5 tot 7 jaar je plafond opnieuw te (laten) sauzen om het er fris en netjes uit te laten zien.

Wat is het verschil tussen matte en glanzende verf voor het plafond?

Matte verf heeft een niet-reflecterend oppervlak en is ideaal voor het verbergen van kleine oneffenheden of foutjes op het plafond. Het geeft een zachte uitstraling. Glanzende verf daarentegen heeft een glanzende afwerking die licht weerkaatst. Het kan een ruimte helderder maken, maar het benadrukt ook oneffenheden meer. De keuze tussen mat en glans hangt af van je persoonlijke voorkeur en de staat van je plafond.