Vind de beste schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Plafond sauzen

Plafond sauzen

Een plafond sauzen is zo eenvoudig nog niet. Er zijn veel zaken waar je op moet letten: de ondergrond, de gewenste structuur, de juiste materialen. Daarnaast is het ook best een moeilijk project aangezien je de hele tijd boven je hoofd werkt, zeker als je wilt dat het netjes en egaal gebeurt roept dit vaak ergernissen op. Als je het sauzen van het plafond uitbesteed aan vakmensen, heb je al deze problemen niet. Je hoeft je alleen zorgen te maken over de gewenste look en techniek. En de kosten uiteraard. Lees hier alles over het sauzen van je plafond.

Kosten plafond sauzen

Als je iemand wilt inhuren om het plafond te sauzen, zul je vooral willen weten wat hiervan de kosten zijn. Deze komen voor sauswerk gemiddeld op de € 10 tot € 20 per vierkante meter, afhankelijk van je precieze wensen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Bij bestaande woningen (van minimaal 2 jaar oud) valt het plafond sauzen vaak onder het gunstige 9% btw-tarief, zie de site van de Belastingdienst.

plafond sauzen

Plafond sauzen of spuiten?

Als het plafond aan een opknapbeurt toe is, zijn er verschillende technieken mogelijk. Een daarvan is spuitwerk. Dit geeft een strak eindresultaat, maar vraagt vaak veel voorbereiding qua afdekken, ventileren etc. Het is vooral geschikt voor hele grote ruimtes. Daarom kiezen veel mensen voor een andere optie: het plafond sauzen. Sauswerk vraagt vakmanschap, want het plafond wordt geheel handmatig (met de juiste materialen) voorzien van een nette afwerkingslaag. Soms is er al structuur aangebracht op het plafond. Het gaat dan vooral om het aanbrengen van een strakke, egale nieuwe kleurlaag. Maar in bepaalde gevallen kan een glad plafond ook door te sauzen worden voorzien van een structuurtje, bijvoorbeeld door structuurverf te gebruiken met een vezel erin verwerkt.

Welke plafondverf gebruiken bij het sauzen?

De beslissing is genomen, je laat het plafond sauzen. Dan is de vraag nog: waarmee? De vakman zal je hierin in de meeste gevallen goed kunnen adviseren. Mogelijkheden zijn:

  • Latexverf: relatief goedkoop en geeft een mooi egaal resultaat.
  • Acrylverf: duurder, maar ideaal voor badkamers en keukens.

Een ander punt is de kleur die je kiest. Vaak wordt er gekozen om het plafond te witten. Dit staat fris en ruimtelijk. Natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden, maar vraag je wel af of een kleurtje niet snel gaat vervelen, of te nadrukkelijk aanwezig is. Een plafond over (laten) sauzen is nu eenmaal een omvangrijke klus.

In de volgende gevallen kan een andere kleur dan wit handig zijn:

  • Bij een laag plafond kan een koele kleur, zoals zeer lichtblauw, een mooie optie zijn.
  • In de kinderkamer: als de muren en meubels wit zijn, kun je bijvoorbeeld voor zonnegeel of roze gaan.
  • Bij hoge plafonds kun je een donkere kleur als eyecatcher toepassen.

Voorbereiding voor het plafond sauzen

Voor de huisschilder het plafond kan sauzen moet de ondergrond goed zijn. Dit houdt in: egaal, zonder onregelmatigheden. Het plafond moet vetvrij zijn en goed droog, eventuele lekkage en vochtschade moet eerst opgelost zijn voor het sauswerk kan beginnen. Direct een plafond sauzen over een rokersaanslag heen is ook niet aan te bevelen. Naast een vies kleurtje krijgt een plafond door jarenlang roken ook een soort ‘vetlaag’ die afstotend werkt. Deze moet dan eerst met een speciaal middel verwijderd worden, anders geeft dit problemen bij het sauzen.

Heb je een situatie waarin vocht of rokersaanslag een rol speelt, overweeg dan of je deze zelf wilt voorbereiden of dat je het schildersbedrijf vraagt om deze voorbereiding te doen voordat ze het plafond sauzen. Dit laatste heeft als voordeel dat je, als bijvoorbeeld het sauswerk niet goed blijkt te dekken, de vakman om garantie kunt vragen.

plafond sauzen

Plafond sauzen: denk aan de planning

Bij de voorbereiding hoort ook een goede planning in de tijd. Misschien denk je dat dit weinig uit zal maken als je de klus laat uitvoeren, maar toch kan doorlooptijd van belang zijn. Met name bedrijven met goede beoordelingen hebben vaak een wat vollere agenda, wat kan resulteren in een langere wachttijd. Hou hier rekening mee. Soms is het nodig om andere werkzaamheden bijvoorbeeld aan de muren of de vloer) uit te stellen tot het plafond gesausd is. Het hoort bij een goede voorbereiding om dit allemaal op een rijtje te zetten, zodat er geen knelpunten ontstaan. Uiteindelijk kan dit zelfs een rol spelen bij de uiteindelijke selectie van een schildersbedrijf.

Materialen bij het sauzen van het plafond

Sauswerk gebeurt over het algemeen met een roller. Schildersbedrijven beschikken over professionele materialen en hulpmiddelen, ook voor het afdekken van de ruimte, het afplakken van de randen en het goed kunnen bereiken van het plafond op alle plaatsen. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor het uitvoeren van de klus op een manier die voldoet aan de arbowetgeving. Dit is een hele zorg minder ten opzichte van zelf het plafond sauzen.

De ondergrond waarop het sauswerk moet komen kan ook bepaalde eisen voor materiaalkeuze met zich meebrengen. De ondergrond bepaalt voor een deel welke materialen er gebruikt moeten worden. Zit er al een (relatief schone) verflaag op het plafond, dan is de situatie weer anders dan bij een geheel nieuw plafond dat voor het eerst wordt gesausd.

Ik wil mijn plafond sauzen, waar vind ik een goede schilder?

Als je prijzen gaat opvragen bij verschillende vakmensen, is het belangrijk dat je de bedragen goed kunt vergelijken. Het belangrijkste bedrag bij een plafond sauzen is de prijs per m2. Je moet altijd goed opletten wat er precies is inbegrepen bij het bedrag dat de schilder aanbiedt.

Zo wordt je niet achteraf verrast door kosten zoals:

  • het voorbereiden en afdekken van de ruimte;
  • kosten voor materialen;
  • reiskosten of voorrijkosten;
  • aparte kosten voor het prepareren van de onderlaag.

Dit laatste is overigens niet alleen afhankelijk van het bedrijf waar je offerte aanvraagt, maar ook van de ruimte waar het plafond sauzen zal plaatsvinden. Is dit bijvoorbeeld een vochtige ruimte, dan zal er meer voorwerk nodig zijn. Het is handig om dit in alle offertes die je aanvraagt op te laten nemen, zodat je een eerlijke en transparante afweging kunt maken. Zo ben je geen appels met peren aan het vergelijken.

Dit opvragen van schilderwerk offertes gaat nu heel gemakkelijk, het is in enkele klikken geregeld. Doe het vandaag nog, zodat je rustig prijzen kunt vergelijken en de beste schilder uit de regio kiest om jouw plafond te sauzen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.