Vergelijk schilder offertes
Vind dé schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Plafond schilderen kosten

Plafond schilderen kosten

Minimale kosten
€ 220
Gemiddelde kosten
€ 1.000
Maximale kosten
€ 3.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 650 - € 1.350

Ben je van plan je plafond te laten schilderen door een vakkundige schilder, maar weet je niet wat voor kosten je te wachten staan? Homedeal heeft een gemiddeld prijsoverzicht voor je klaar staan. Zo kies jij een schilder die bij jouw wensen past en geniet je snel weer van een fris en streeploos plafond.

Inhoudsopgave

Wat kost een plafond schilderen?

De kosten van een plafond schilderen variëren van gemiddeld € 220 voor het plafond van een slaapkamer tot € 1.900 voor alle plafonds van een grote woning.

De totale kosten van dit project hangen onder andere af van de arbeidskosten van de schilder, het oppervlak van jouw plafond en het aantal lagen verf dat nodig is.

Bekijk hieronder de gemiddelde prijzen van een plafond schilderen.

Soort schilderwerkGemiddelde prijs per m2 incl. verf, materiaal en btw
Sauswerk€ 10 – € 16
Spuitwerk€ 6 – € 12

Meerdere zaken spelen een rol bij de uiteindelijke prijs van je schilderproject:

 1. Type verf: Kwalitatief hoogwaardige verven kunnen duurder zijn, maar bieden vaak een beter en duurzamer resultaat.
 2. Staat van het plafond: Als je plafond beschadigingen of vlekken heeft, zijn er mogelijk extra voorbereidingswerkzaamheden nodig die de kosten kunnen verhogen.
 3. Oppervlakte en hoogte: Een groter plafond of een plafond op aanzienlijke hoogte kan extra kosten met zich meebrengen vanwege de benodigde tijd en uitrusting.
 4. Keuze voor professional: Terwijl je kunt besparen door zelf te schilderen, bieden professionals vaak een garantie en verzekering voor hun werk.

Een indicatie van de kosten van jouw situatie bereken je gemakkelijk zelf door de gemiddelde prijs per m2 te vermenigvuldigen met het aantal m2 van jouw plafond. Het btw-tarief op schilderwerk bij huizen ouder dan 2 jaar is 9% in plaats van 21%, dus dat is alvast mooi meegenomen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Prijsvoorbeelden plafond verven

Om je een beter idee te geven van de mogelijke totaalprijs van jouw project, zie je hieronder drie prijsvoorbeelden van diverse veelvoorkomende schilderwerk projecten:

Klein schilderwerk

Zoek je een schilder voor het laten schilderen van een plafond van circa 30 m2? Denk bijvoorbeeld aan een studio. Dan liggen de gemiddelde kosten vaak rond € 450 inclusief verf.

Gemiddeld schilderwerk

Stel je wilt het plafond schilderen van de gehele benedenverdieping. In totaal is de te schilderen oppervlakte 50 m2. Inclusief verf en materiaal kost je dit gemiddeld € 750.

Groot schilderwerk

Zoek je een huisschilder voor het laten schilderen van alle plafonds op de beneden- en bovenverdieping van een twee-onder-één-kap woning? Denk voor een totale oppervlakte van zo’n 130 m2 aan een gemiddelde prijs van € 1.900 inclusief verf en materiaal.

schilder-die-het-plafond-verft

Prijsopbouw plafond schilderen

Kostenoverzicht Plafond schilderen kosten

How-to: Hoe voorkom je strepen bij het schilderen?

Of je je plafond zelf schildert, of een vakspecialist inschakelt: het eindresultaat hoort natuurlijk een egaal geschilderd plafond te zijn. Maar hoe zorgt de binnenschilder – of jijzelf – voor een mooi resultaat zonder strepen of spatten? We geven een aantal tips.

 • Bereid het plafond goed voor
  Dek de ruimte goed af zodat eventuele spetters niet op bijvoorbeeld meubels of de vloer terecht komen. Zorg ervoor dat het plafond schoongemaakt en ontvet is en eventuele scheuren en gaten gedicht zijn. Is op het plafond in het verleden witkalk aangebracht? Verwijder dit zoveel mogelijk van het plafond met een vochtige doek.
  Vergeet ook niet het plafond voor te strijken. Bij witkalk plafonds is dit nodig om de ondergrond vast te zetten. Is je plafond gestuct? (Vers) stucwerk heeft een zuigende werking. Ook hier is voorstrijken daarom nodig om te voorkomen dat vlekken ontstaan.
 • Zorg voor een juiste temperatuur
  De temperatuur in de kamer waar geschilderd gaat worden, moet niet te warm zijn. Bij hogere temperaturen droogt de verf namelijk sneller, waardoor nat in nat schilderen lastiger gaat en je sneller strepen op je plafond zult zien.
 • Gebruik genoeg verf
  Zorg ervoor dat de kwast (voor de randen) of roller (voor de rest van het plafond) verzadigd is, maar niet druipt. Bij te weinig verf zullen er verschillen in dekking optreden, waardoor strepen ontstaan. Wees dus niet te zuinig met de verf.
 • Zorg voor een juiste druk op de verfroller of -kwast
  Te veel of juist te weinig druk op de verfroller kan zorgen voor ongelijke hoeveelheden verf op het plafond, waardoor je na het drogen van de verf strepen gaat zien. Een schilder weet exact hoeveel druk nodig is om het plafond van een egale laag verf te voorzien.
 • Schilder met de lichtinval mee
  Schilder het plafond zoveel mogelijk in de richting van de lichtinval mee. Doe je dit niet, dan vallen eventuele oneffenheden en strepen eerder op.

Welke keuzes beïnvloeden de plafond schilderen kosten?

Hoe hoog de totale kosten worden voor het laten schilderen van jouw plafond is afhankelijk van de volgende keuzes:

Keuze 1: Schilder

De kosten voor het laten verven van een plafond kunnen per schilder variëren van gemiddeld € 10 tot € 15 per m2. Vergelijk schilders daarom voor je een offerte ondertekend. Zo kies je eenvoudig voor de goedkoopste schilder of kies je juist de schilder die qua kwaliteit het beste bij jouw project past.

De kosten van een binnenschilder voor een plafond schilderen ligt relatief laag. Het plafond is namelijk een groot oppervlak dat vrij snel gesaust kan worden. Bij sauswerk brengt een schilder standaard twee lagen verf aan op het plafond.

Keuze 2: Verf

Om een plafond te schilderen gebruik je latexverf. In oudere huizen is vaak een extra onderlaag met fixeermiddel nodig, omdat de plafonds soms geverfd zijn met witkalk of veegvast, waardoor de latex niet goed hecht. Latex kost tussen € 5 en € 15 per liter. Met 1 liter latex verf je zo’n 6 tot 10 m2.

Keuze 3: Schilderwerk combineren

Veel mensen combineren verschillende schilderwerkzaamheden met elkaar. Hierdoor heb je zelf maar één keer last van het werk in huis en bovendien berekenen veel schilderbedrijven een lagere totaalprijs omdat je de schilder veel werk op één locatie bezorgd.

Heb je meerdere projecten, laat dan een schilderwerk offerte opstellen en beslis op basis daarvan wat je wel of niet wilt laten oppakken. Hieronder vind je de gemiddelde prijzen voor het laten schilderen van diverse oppervlakken in huis.

De prijzen zijn inclusief verf, materiaal en btw.

OppervlakGemiddelde kosten incl. btwDetails
Trap schilderen€ 600 – € 8001 trap schuren, schoonmaken en schilderen
Dakkapel schilderen€ 400 – € 1.500Van alleen zijpaneel en zijbalk tot volledige dakkapel
Kozijnen schilderen€ 500 – € 1.800Van 7 m2 excl. verf tot alle buitenkozijnen van één woning
Deuren schilderen€ 300 – € 2.0002 tot 20 deuren incl. deurposten

Laat je Plafond Schitteren

Nu je alle informatie hebt over het schilderen van je plafond, kun je met een gerust hart de volgende stap zetten. Een mooi afgewerkt plafond kan een wereld van verschil maken in elke kamer. Heb je besloten dat het tijd is om je plafond te laten schilderen door een ervaren vakman, of wil je simpelweg meer inzicht in de kosten en mogelijkheden?

Via Homedeal vraag je gratis en vrijblijvend offertes op bij ervaren vakspecialisten. Zo weet je zeker dat jouw project in goede handen is en het eindresultaat precies aan jouw wensen voldoet.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van het laten schilderen van mijn plafond door een professional?

Het inschakelen van een professional voor het schilderen van uw plafond zorgt voor een hoogwaardig en duurzaam resultaat. Experts beschikken over de juiste technieken, gereedschappen en kennis om een egale afwerking te garanderen.

Wat kost een plafond schilderen per m2?

Gemiddeld kost het sausen van een plafond zo’n € 10 tot € 16 per m2. Ga je voor spuitwerk? Dan liggen de kosten wat lager, gemiddeld € 6 tot € 12 per m2. De kosten zijn afhankelijk van o.a. arbeidskosten en de gekozen verf.

Homedeal bespaartips

Tref zelf voorbereidingen

Haal zo veel mogelijk meubels uit de ruimte waarvan je het plafond laat schilderen. Zo heeft de schilder genoeg plek om zijn ladder te verplaatsen en kan hij overal goed bij. Dek meubels die in de ruimte blijven af, net als de vloer en haal ook alvast de lampen van het plafond. Door dit zelf te doen, is de schilder eerder klaar en ben jij dus goedkoper uit!

Winterschilder

Een winterschilder doet hetzelfde schilderwerk als een normale schilder, maar dan met een flinke korting om de winterperiode (november tot en met maart) te overbruggen. Deze korting loopt op tot wel 30% op al het schilderwerk!

Minder btw

Voor schilderwerk dat gericht is op onderhoud betaal je maar 9% btw in plaats van 21%. Dit geldt als je in een huis woont wat ouder is dan 2 jaar.