Vergelijk schilder offertes
Vind dé schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk BTW Schilderwerk

BTW Schilderwerk


Wist je dat het BTW-tarief voor schilderwerk vaak nog 9% is? Dit kan je flink wat geld besparen op je schilderproject. Lees nu hoe je van dit belastingvoordeel kunt profiteren en hoeveel je kunt besparen. Homedeal staat klaar om je te helpen met alle informatie.

Inhoudsopgave.

Waarom verlaagde btw-tarief voor schilderwerk?

In eerste instantie was het de bedoeling om het btw 9%-tarief in te zetten om de bouwsector te ondersteunen. Dit werd vooral gedaan voor de renovatiewerkzaamheden. Na een tijdje werd er door de Tweede Kamer besloten om het btw-tarief weer af te schaffen maar dat is niet doorgegaan. Het 9%-tarief en het 21%-tarief geldt dus nog steeds.

Voor schildersbedrijven is dit natuurlijk ook goed nieuws. Met het verlaagde tarief kunnen ze concurrerendere prijzen bieden, wat hen kan helpen meer opdrachten binnen te halen. Dit draagt bij aan de economische groei en zorgt voor behoud van werkgelegenheid in de schildersector.

Maar wat betekent dit nu voor jou, als je op zoek bent naar een schilder? Ten eerste kun je profiteren van lagere prijzen. Maar het biedt je ook een uitstekende gelegenheid om schilders te vergelijken. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de kwaliteit van het werk, referenties en ervaringen van anderen.

Een goedkope schilder is fijn, maar kwaliteit en betrouwbaarheid zijn minstens zo belangrijk. Vraag daarom altijd meerdere offertes op en maak een weloverwogen keuze.

construction interior painter portrait

Voor wie geldt het btw tarief?

Het 9% btw-tarief is voor bijna iedereen geldig. Een voorwaarde is dat het schilderen van een woning dat ouder is dan 2 jaar valt onder het 9%-tarief. Een woning die nieuwer is moet het 21%-tarief betalen. Dit geldt voor zowel huur- als koopwoningen.

Werkzaamheden die verder van het schilderwerk afstaan hebben zeker het 21%-tarief. Dat zijn de volgende werkzaamheden:

WerkzaamhedenBtw-tarief
Schilderwerk op woningen > 2 jaar9%
Schilderwerk op woningen < 2 jaar21%
Vochtvrij maken van de kelder21%
Schuren en lakken van parketvloeren21%
Vervangen van ramen, deuren, kozijnen21%
Betonreparatie21%
Herstellen van de ondergrond21%
Afkitten van bouwelementen21%
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Factuur schilderwerk

Een fris geverfd huis voelt als een nieuw begin. Maar voordat je volop kunt genieten van het resultaat, is er vaak nog één laatste stap: de factuur. Voor velen is dit het minst leuke onderdeel, maar het is essentieel om te weten wat je kunt verwachten en hoe je de factuur kunt interpreteren.

Op een schilderfactuur staan verschillende posten. Natuurlijk de kosten voor het daadwerkelijke schilderwerk, maar ook de gebruikte materialen. Daarnaast is er, zoals eerder besproken, het aspect van de BTW. Bij woningen ouder dan 2 jaar wordt op het schilderwerk het verlaagde tarief van 9% toegepast, maar vaak is op de materialen het reguliere tarief van 21% van toepassing.

Hier is een voorbeeld van hoe zo’n factuur eruit kan zien:

  • Arbeidskosten schilderwerk: €800
  • Kosten materialen (verf, kwasten, etc.): €200
  • BTW 9% op arbeidskosten: €72
  • BTW 21% op materialen: €42
  • Totaal: €1114

Het is belangrijk om de factuur goed te controleren. Zorg ervoor dat je niet te veel BTW betaalt en dat alle posten duidelijk zijn gespecificeerd. Als er onduidelijkheden zijn, aarzel dan niet om dit met het schildersbedrijf te bespreken. Een betrouwbare schilder zal altijd transparant zijn over de kosten en je graag verder helpen met eventuele vragen.

De kosten van schilderwerk

Door het lage btw-tarief van 9% bespaar je veel geld tijdens je schilderproject. Denk aan onderhoud van jouw tussenwoning. De richtprijs van buitenschilderwerk op een gemiddelde tussenwoning zijn € 1.500 met het 9%-tarief. Wanneer hier het 21%-tarief zou gelden, kom je uit op gemiddeld € 1.700. Je bespaart dus € 200 en je hoeft er niets voor te doen. In het onderstaand kostenoverzicht zijn de kosten van een schilder te vinden inclusief de btw.

WerkzaamhedenGemiddelde prijs incl. btw en materialen
Binnenschilder
Per m2€ 30 – € 35
Per uur€ 35 – € 40
Buitenschilder
Per m2€ 35 – € 40
Per uur€ 40 – € 50
Spuitwerk per m2€ 5 – € 10
Sauswerk per m2€ 10 – € 15
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wil je meer prijsinformatie over de kosten van btw schilderwerk? Lees dan het artikel: Kosten schilderwerk.

Btw schilderwerk tips

Als je van plan bent om je woning te laten schilderen, zijn er enkele handige tips die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je het juiste BTW-tarief betaalt en optimaal profiteert van mogelijke voordelen.

Hier zijn enkele suggesties:

TipBeschrijving
Leeftijd woning controlerenVerlaagd tarief voor woningen > 2 jaar. Bewijs met bouwjaar op koopcontract of uittreksel.
Gespecificeerde offerte vragenVraag een offerte met aparte vermelding van arbeidskosten en materialen.
Alert zijn op subsidiesOnderzoek mogelijke subsidies in je gemeente voor renovatie van oudere woningen.
Kiezen voor erkende schilderGeeft zekerheid over kennis van regelgeving en biedt vaak extra garantie en kwaliteit.
Factuur zorgvuldig controlerenCheck de factuur na voltooiing werk op juist btw-tarief en overeenstemming met offerte.

Als extra tip geven wij mee om goed te kijken of het bedrijf wel het btw 9%-tarief gebruikt. Sommige bedrijven berekenen dat namelijk niet. Vraag het dus goed na. Veel bedrijven vinden het tarief niet zo belangrijk en andere bedrijven willen graag helpen bij het besparen.

Naast het weten van het juiste BTW-tarief, is het ook verstandig om na te denken over de lange termijn als het gaat om je schilderwerk. Een onderhoudscontract schilderwerk kan je helpen om je woning in topconditie te houden zonder dat je je zorgen hoeft te maken over onverwachte kosten of de kwaliteit van het werk. Door regelmatig onderhoud voorkom je grotere problemen en houd je de kosten op de lange termijn lager.

De voordelen van het lage btw tarief voor schilderwerk

Een laag btw tarief klinkt goed in de oren. Daarom zijn hieronder een aantal voordelen beschreven over het lage btw tarief.

  1. Het 9% btw-tarief gaat er niet alleen voor zorgen dat de kosten van het schilderwerk verminderen. Ook is er een mogelijkheid om een architect in te huren die met het 9% btw-tarief werkt. De architect werkt met deze btw wanneer ze de verbouwing begeleiden. Het tarief wordt toegepast op het ontwerpen en het vervaardigen van bouwtekeningen. Het is dus een extra voordeel wanneer je een groot project wilt uitvoeren.
  2. Een ander voordeel is wanneer je de kosten van buitenschilderwerk net iets te duur vindt en je wel recht hebt op het 9% btw-tarief. Je bespaart al snel tot wel € 200. Woon je bijvoorbeeld in een tussenwoning en je wilt de buitenkant laten schilderen dan ben je gemiddeld € 1.500 kwijt met het 9% btw-tarief en met het 21% btw-tarief ben je gemiddeld € 1.700 kwijt. Is de keuze nu al gemakkelijker om te maken?

Het goede nieuws is dat, met de juiste kennis en voorbereiding, je kunt profiteren van voordelen zoals het verlaagde BTW-tarief voor schilderwerk. Door bewust te zijn van de regels en je rechten als consument, zorg je ervoor dat je niet alleen een prachtig geschilderd huis hebt, maar ook dat je het beste waar voor je geld krijgt.

Klaar voor Jouw Schilderproject?

We hopen dat deze uitleg over BTW schilderwerk je meer inzicht heeft gegeven in de mogelijkheden en kostenbesparingen. Door goed geïnformeerd te zijn, ben je nu beter voorbereid om de juiste keuzes te maken voor jouw schilderproject.

Via Homedeal vraag je gratis en vrijblijvend offertes op bij ervaren vakspecialisten, zodat je zorgeloos kan beginnen! Laat je woning stralen en geniet van de voordelen van een professioneel uitgevoerde schilderklus.

Wil je meer weten over de kosten om een huis te verven lees dan verder of vraag direct een vrijblijvend offerte aan:

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Valt het schilderen van een nieuwbouwwoning ook onder het verlaagde BTW-tarief?

Nee, het verlaagde BTW-tarief van 9% is alleen van toepassing op schilderwerk voor woningen die ouder zijn dan 2 jaar. Voor nieuwbouwwoningen geldt het standaardtarief van 21%. Het is echter altijd een goed idee om dit te controleren met je schilder of direct bij de Belastingdienst, aangezien regelgeving kan veranderen.

Hoe kan ik controleren of een schilderbedrijf het juiste BTW-tarief hanteert?

Allereerst kun je vragen om een gespecificeerde offerte waarin duidelijk het BTW-tarief wordt vermeld. Mocht je twijfels hebben over de juistheid, dan kun je de regelgeving omtrent BTW-tarieven op schilderwerk raadplegen via de officiële website van de Belastingdienst.