Vind de beste schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Btw schilderwerk

Btw schilderwerk

De Tweede Kamer wilde de bouwsector stimuleren en verlaagde hiervoor het btw-tarief van 21% naar 9% op renovatiewerkzaamheden. Voor veel sectoren geldt helaas alweer het 21% btw-tarief, maar gelukkig voor jou is voor schilderwerk nog het 9% btw-tarief actief.

Profiteer hiervan, lees hier meer of dit ook op jouw schildersproject van toepassing is en hoeveel euro’s je hierdoor kunt besparen.

De kosten van schilderwerk

Door het lage btw-tarief van 9% bespaar je veel geld tijdens je schilderproject. Denk aan onderhoud van jouw tussenwoning. De richtprijs van buitenschilderwerk op een gemiddelde tussenwoning zijn € 1.500 met het 9%-tarief. Wanneer hier het 21%-tarief zou gelden, kom je uit op gemiddeld € 1.700. Je bespaart dus € 200 en je hoeft er niets voor te doen. In het onderstaand kostenoverzicht zijn de kosten van een schilder te vinden inclusief de btw.

WerkzaamhedenGemiddelde prijs incl. btw en materialen
Binnenschilder
Per m2€ 30 - € 35
Per uur€ 35 - € 40
Buitenschilder
Per m2€ 35 - € 40
Per uur€ 40 - € 50
Spuitwerk per m2€ 5 - € 10
Sauswerk per m2€ 10 - € 15

Vind dΓ© beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wil je meer prijsinformatie over de kosten van btw schilderwerk? Lees dan het artikel: Kosten schilderwerk.

Btw schilderwerk

Waarom verlaagde btw-tarief voor schilderwerk?

In eerste instantie was het de bedoeling om het btw 9%-tarief in te zetten om de bouwsector te ondersteunen. Dit werd vooral gedaan voor de renovatiewerkzaamheden. Na een tijdje werd er door de Tweede Kamer besloten om het btw-tarief weer af te schaffen maar dat is niet doorgegaan. Het 9%-tarief en het 21%-tarief geldt dus nog steeds.

Voor wie geldt het btw tarief?
Het 9% btw-tarief is voor bijna iedereen geldig. Een voorwaarde is dat het schilderen van een woning dat ouder is dan 2 jaar valt onder het 9%-tarief. Een woning die nieuwer is moet het 21%-tarief betalen. Dit geldt voor zowel huur- als koopwoningen.

 • Werkzaamheden die verder van het schilderwerk afstaan hebben zeker het 21%-tarief. Dat zijn de volgende werkzaamheden:
 • vochtvrij maken van de kelder,
 • schuren en lakken van de parketvloeren,
 • vervangen van ramen, deuren en kozijnen,
 • betonreparatie,
 • herstellen van de ondergrond,
 • afkitten van bouwelementen.

schildersbedrijf gezocht

Btw schilderwerk tips

Als tip geven wij mee om te kijken welke werkzaamheden recht hebben op die 9% btw. Op deze manier kan je veel geld besparen.

De werkzaamheden die bij het 9% btw-tarief horen zijn:

 • het voorbereiden van het schilderwerk,
 • binnen- en buitenschilderwerk,
 • arbeidsuren en materialen,
 • voorbehandeling van het schilderwerk.

Als extra tip geven wij mee om goed te kijken of het bedrijf wel het btw 9%-tarief gebruikt. Sommige bedrijven berekenen dat namelijk niet. Vraag het dus goed na. Veel bedrijven vinden het tarief niet zo belangrijk en andere bedrijven willen graag helpen bij het besparen.

De voordelen van het lage btw tarief voor schilderwerk

Een laag btw tarief klinkt goed in de oren. Daarom zijn hieronder een aantal voordelen beschreven over het lage btw tarief.

 1. Het 9% btw-tarief gaat er niet alleen voor zorgen dat de kosten van het schilderwerk verminderen. Ook is er een mogelijkheid om een architect in te huren die met het 9% btw-tarief werkt. De architect werkt met deze btw wanneer ze de verbouwing begeleiden. Het tarief wordt toegepast op het ontwerpen en het vervaardigen van bouwtekeningen. Het is dus een extra voordeel wanneer je een groot project wilt uitvoeren.
 2. Een ander voordeel is wanneer je de kosten van buitenschilderwerk net iets te duur vindt en je wel recht hebt op het 9% btw-tarief. Je bespaart al snel tot wel € 200. Woon je bijvoorbeeld in een tussenwoning en je wilt de buitenkant laten schilderen dan ben je gemiddeld € 1.500 kwijt met het 9% btw-tarief en met het 21% btw-tarief ben je gemiddeld € 1.700 kwijt. Is de keuze nu al gemakkelijker om te maken?

Uiteraard profiteer je vaak automatisch van meerdere voordelen. Wil je meer informatie over schilderwerken. Lees dan het artikel: Kosten schilder.

Vind dΓ© beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.