Vind de beste schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Muur sauzen

Muur sauzen

Af en toe heeft je huis een opknapbeurt nodig. Vaak is een beetje kleur op de muren al meer dan genoeg om je woning te transformeren. Je kunt de oude kleur weer een beetje opfrissen, maar je kan je huis ook aankleden met een stijlvolle nieuwe kleur. Voor welke kleur je ook gaat: een muur sauzen moet wel altijd zo precies en netjes mogelijk worden gedaan zodat je er weer jaren tevreden tegenaan kijkt. Lees er hier alles over.

Muren sauzen: prijs per m2

Muren sauzen is een vrij intensief klusje waar je best lang mee bezig bent. Bovendien heb je er verschillende speciale materialen voor nodig. De gemiddelde sauswerk prijs per m2 is: €10 – €15.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Muur sauzen

Waarom laat je een schilder een muur sauzen?

Muren sauzen kan je misschien wel zelf doen. Het lijkt namelijk niet zo moeilijk om netjes een muur te sauzen, toch? Dat is niet helemaal waar. Een schildersbedrijf heeft namelijk de juiste materialen waarmee hij jouw muur zo egaal en strak mogelijk kan sauzen. Dat betekent dat ook muren met behang of een bepaalde structuur netjes geverfd kunnen worden. Verf heeft de neiging om zich op te hopen, maar een vakman is in staat om dit te voorkomen, waardoor je een prachtige gladde muur als resultaat hebt.

Daarnaast is je huis waarschijnlijk gevuld met lastig hoekjes en randjes waar je niet goed bij kunt. Zelfs met de meest kleine kwast moet je heel precies werken, wat meestal pas lukt wanneer je jarenlang ervaring hebt. Een binnenschilder schildert moeiteloos iedere hoek, ieder lichtknopje en alle lastige plekjes achter je verwarming sauzen. Door een professional in te huren, weet je zeker dat het resultaat mooi is. Je wilt namelijk je niet storen aan oneffenheden in je woning.

Wat is een goede schilder voor het sauzen van muren?

Je wilt natuurlijk dat je muur door een goede huisschilder wordt geverfd. Een muur sauzen is niet de meest lastige klus voor een schilder, maar kwaliteit is altijd belangrijk. Je kunt een goede schilder vinden door op keurmerken te letten. Er zijn verschillende keurmerken in omloop die allemaal iets anders beloven. Zo kan het beteken dat een schilder regelmatig nieuwe cursussen volgt, dat zijn techniek getest wordt of dat er minstens een paar jaar garantie wordt geboden. Voorbeelden van deze keurmerken zijn: “De Betere Schilder”, “Keurmerk Kwaliteitsvakman”, de “VGO-keur” en de “AF-erkenning”.

Kan je iedere muur sauzen?

In principe is het mogelijk om iedere muur in je huis te sauzen. De meeste muren zijn gestuct en kunnen gewoon met gebruikelijke verf worden beschilderd. Een muur sauzen in de keuken vergt wel wat meer aandacht. Dit is namelijk de plek waar veel etensresten op de muur kunnen komen, vooral achter het fornuis. Daarom is het verstandig om een soort verf te gebruiken die je met een doekje af kunt vegen zonder kleur te verliezen. Ook de badkamer kan helemaal geverfd worden. Heb je tegels? Dan is het wel belangrijk dat je speciale tegelverf gebruikt.

Met wat voor soort verf kan je een muur sauzen?

Muurverf wordt in allerlei verschillende soorten gemaakt. Vroeger werd er vooral veegvaste verf gebruikt, die erg veel kalk bevatte. Deze verf geeft gemakkelijk af en wordt vandaag de dag niet veel meer gebruikt. Latex is op dit moment de meest populaire keuze. Deze verf kan je gewoon overschilderen, maar latex kan wel afgeven wanneer je het nat maakt met een doekje. Je kunt dit probleem voorkomen door acryllatex te gebruiken, aangezien deze latex verf niet afgeeft wanneer het nat is.

Heb je een muur die is aangetast door vocht of nicotine? Dan is het verstandig om deze te sauzen met behulp van synthetische muurverf. Deze verf heeft vaak een basis van terpentine en staat vooral bekend door zijn goede dekking. Zo zie je niks meer van de oude schade en aantastingen op je muur. Synthetische muurverf is ook makkelijk af te nemen met een nat doekje zonder dat de kleur verdwijnt.

muur sauzen kleur

Een muur sauzen: wat zijn de valkuilen?

Het is belangrijk dat je muur in goede conditie is voordat je hem laat sauzen. Dat betekent dat gaten en afgebrokkelde stukken eerst netjes moeten worden hersteld. Anders is het bijna onmogelijk om een egaal eindresultaat te krijgen. Ook vlekken kunnen voor problemen zorgen, aangezien ze soms nog door de verf heen zichtbaar zijn. Dit kan voorkomen worden door de muur eerst netjes voor te verven met isolerende muurverf. Daarnaast is de grootste valkuil bij muren sauzen misschien wel het plafond. Je wilt vaak namelijk niet dat je plafond sauzen ook direct gebeurt. Dit is makkelijk opgelost door de juist materialen te gebruiken en door het plafond gedeeltelijk af te plakken.

Hoe kan je een muur sauzen?

Het is altijd belangrijk dat je rustig en secuur werkt wanneer je een muur gaat sauzen. Een schilder weet natuurlijk precies hoe een muur sauzen in zijn werk gaat. Hij heeft de juiste materialen bij de hand om iedere stap zo goed en netjes mogelijk uit te voeren:

  • Lastig bereikbare hoekjes worden afgeplakt met schildertape en de vloer bescherm je met afdekplastic. Oneffenheden in de muur worden weggewerkt met speciale muurvuller.
  • Sommige ondergronden zuigen verf als het ware op. Deze moeten worden voorbehandeld met zogenaamde voorstrijk.
  • Zichtbare vlekken moeten ook behandeld worden met een speciaal voorstrijkmiddel. Anders zijn ze straks zichtbaar door de verf heen.
  • De muurverf wordt aangebracht met een grote roller, maar kleine hoekjes worden netjes ingevuld met kwasten.

Je muur sauzen in een unieke kleur of finish

Je kunt je wanden sauzen in vrijwel iedere kleur die je mooi vindt. De mogelijke kleuren kan je allemaal bespreken met jouw schilder, want hij heeft ervaring met het uitzoeken van mooie kleuren die je huis laten stralen. Zo heb je de mogelijkheid om je hele woning een rustige kleur te geven, maar je kunt ook voor een accentmuur in een opvallende kleur gaan. Daarnaast heb je de keuze uit verschillende finishes. Mat oogt rustig en neutraal, terwijl je huis juist een luxe uitstraling krijgt met een glanzende finish. Wil je je muur sauzen op een echte unieke manier? Ga dan voor krijtverf, zodat je op je muur kunt schrijven met krijtjes.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.