Vergelijk schilder offertes
Vind dé schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Muur sauzen

Muur sauzen

Af en toe heeft je huis een opknapbeurt nodig. Vaak is een beetje kleur op de muren al meer dan genoeg om je woning te transformeren. Je kunt de oude kleur weer een beetje opfrissen, maar je kan je huis ook aankleden met een stijlvolle nieuwe kleur. Voor welke kleur je ook gaat: een muur sauzen moet wel altijd zo precies en netjes mogelijk worden gedaan zodat je er weer jaren tevreden tegenaan kijkt. Lees er hier alles over.

Wat is sauzen muur?

Muur sauzen is een term die je misschien al eens hebt gehoord, maar wat betekent het precies? Simpel gezegd, het sauzen van een muur is het aanbrengen van een nieuwe laag verf om de muur een frisse, schone uitstraling te geven.

Het kiezen tussen sauzen of een andere verftechniek hangt af van je persoonlijke voorkeur, de conditie van je muren, en je budget. Het sauzen van een muur is vaak de go-to keuze voor veel huiseigenaren vanwege de eenvoud en de kosteneffectiviteit.

Schilder met verfroller die een muur egaal schildert met een trap in beeld

Kan je iedere muur sauzen?

In principe is het mogelijk om iedere muur in je huis te sauzen. De meeste muren zijn gestuct en kunnen gewoon met gebruikelijke verf worden beschilderd. Een muur verven in de keuken vergt wel wat meer aandacht. Dit is namelijk de plek waar veel etensresten op de muur kunnen komen, vooral achter het fornuis. Daarom is het verstandig om een soort verf te gebruiken die je met een doekje af kunt vegen zonder kleur te verliezen. Ook de badkamer kan helemaal geverfd worden. Heb je tegels? Dan is het wel belangrijk dat je speciale tegelverf gebruikt.

Met wat voor soort verf kan je een muur sauzen?

Muurverf wordt in allerlei verschillende soorten gemaakt. Vroeger werd er vooral veegvaste verf gebruikt, die erg veel kalk bevatte. Deze verf geeft gemakkelijk af en wordt vandaag de dag niet veel meer gebruikt. Latex is op dit moment de meest populaire keuze. Deze verf kan je gewoon overschilderen, maar latex kan wel afgeven wanneer je het nat maakt met een doekje. Je kunt dit probleem voorkomen door acryllatex te gebruiken, aangezien deze latex verf niet afgeeft wanneer het nat is.

Heb je een muur die is aangetast door vocht of nicotine? Dan is het verstandig om deze te sauzen met behulp van synthetische muurverf. Deze verf heeft vaak een basis van terpentine en staat vooral bekend door zijn goede dekking. Zo zie je niks meer van de oude schade en aantastingen op je muur. Synthetische muurverf is ook makkelijk af te nemen met een nat doekje zonder dat de kleur verdwijnt.

Muren sauzen: prijs per m2

Muren sauzen is een vrij intensief klusje waar je best lang mee bezig bent. Bovendien heb je er verschillende speciale materialen voor nodig. De gemiddelde sauswerk prijs per m2 is: €10 – €15.

Muur schilderen per type woningGemiddelde kosten
Appartement (135 m2)Vanaf € 2.000
Tussenwoning (225 m2)Vanaf € 3.400
Hoekhuis of 2-onder-1-kap (300 m2)Vanaf € 4.500
Vrijstaand huis (450 m2)Vanaf € 6.750

Bekijk onze pagina over muur schilderen prijzen voor meer gedetailleerde informatie.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Waarom laat je een schilder een muur sauzen?

Het lijkt misschien een eenvoudige klus, maar een muur sauzen kan best een uitdaging zijn, vooral als je streeft naar een professioneel ogend resultaat. Een binnenschilder schildert moeiteloos iedere hoek, ieder lichtknopje en alle lastige plekjes achter je verwarming sauzen. Door een professional in te huren, weet je zeker dat het resultaat mooi is. Je wilt namelijk je niet storen aan oneffenheden in je woning.

Hier zijn enkele redenen waarom je zou kunnen overwegen een schilder in te schakelen voor deze taak:

1. Ervaring en Deskundigheid.

Een professionele schilder heeft de ervaring en deskundigheid om de klus efficiënt en vakkundig te klaren. Ze kennen de beste technieken om een glad en streepvrij resultaat te bereiken.

2. Tijdsbesparing.

Het sauzen van een muur kan tijdrovend zijn, vooral als je niet bekend bent met de procedure. Een schilder kan de klus in veel minder tijd klaren, waardoor je je tijd aan andere belangrijke zaken kunt besteden.

3. Juiste Materialen.

Professionals hebben toegang tot de beste materialen en gereedschappen die nodig zijn voor het sauzen van muren. Dit kan een groot verschil maken in de kwaliteit van het eindresultaat.

4. Moeilijk Bereikbare Plaatsen.

Het sauzen van muren kan met name uitdagend zijn in ruimtes met hoge plafonds of moeilijk bereikbare plaatsen. Een professionele schilder heeft de juiste uitrusting om deze gebieden veilig en effectief te bereiken.

5. Garantie op het Werk.

Veel professionele schilders bieden een garantie op hun werk, wat betekent dat als er iets mis gaat of als je niet tevreden bent met het resultaat, zij het zullen corrigeren.

6. Kleuradvies.

Een professionele schilder kan je ook adviseren over kleurkeuzes, en je helpen de perfecte tint te vinden die past bij je interieur en het gewenste effect bereikt.

7. Voorbereiding en Opruimen.

Een belangrijk deel van het sauzen van een muur is de voorbereiding voor het schilderen en het opruimen na het schilderen. Professionals nemen deze taken op zich, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over het rommelige opruimwerk.

8. Lange-termijn Kostenbesparing.

Hoewel het inhuren van een schilder initieel duurder kan zijn, kan het op lange termijn kosten besparen door het vermijden van kostbare fouten en de noodzaak van herhaling.

De keuze tussen het zelf sauzen van je muur of het inhuren van een professional hangt af van je budget, tijd en comfortniveau met DIY-projecten. Als je besluit een schilder in te huren, zorg er dan voor dat je een betrouwbare en ervaren professional kiest die je kan helpen het gewenste resultaat te bereiken.

Wat is een goede schilder voor het sauzen van muren?

Je wilt natuurlijk dat je muur door een goede huisschilder wordt geverfd. Een buitenmuur verven is niet de meest lastige klus voor een schilder, maar kwaliteit is altijd belangrijk. Je kunt een goede schilder vinden door op keurmerken te letten. Er zijn verschillende keurmerken in omloop die allemaal iets anders beloven. Zo kan het beteken dat een schilder regelmatig nieuwe cursussen volgt, dat zijn techniek getest wordt of dat er minstens een paar jaar garantie wordt geboden.

Voorbeelden van deze keurmerken zijn: “De Betere Schilder“, “Keurmerk Kwaliteitsvakman”, de “VGO-keur” en de “AF-erkenning”.

Verfroller in handen van een schilder die op zijn knieen zit en de muur verft

Een muur sauzen: wat zijn de valkuilen?

Het sauzen van een muur lijkt op het eerste gezicht een eenvoudige taak. Echter, zonder de juiste voorbereiding en kennis, kunnen er verschillende valkuilen op je pad komen die het eindresultaat negatief kunnen beïnvloeden. Hieronder worden enkele veelvoorkomende valkuilen en tips om deze te vermijden toegelicht:

 1. Onvoldoende Voorbereiding:
  De muur moet schoon en glad zijn, en alle gaten moeten worden gerepareerd voor een egaal resultaat.
 2. Verkeerde Verfkeuze:
  Kies een verf die geschikt is voor de textuur en het materiaal van je muur om hechtingsproblemen te voorkomen.
 3. Onjuiste Gereedschappen:
  Gebruik de juiste penselen en rollers om strepen of een ongelijke verfafwerking te vermijden.
 4. Haastig Werken:
  Neem de tijd om elke laag zorgvuldig aan te brengen en laat de verf volledig drogen voor een goed resultaat.
 5. Te Weinig Verf Gebruiken:
  Te dunne lagen kunnen leiden tot ongelijke dekking, waardoor je mogelijk meer lagen moet aanbrengen.

Het is belangrijk dat je muur in goede conditie is voordat je hem laat sauzen. Dat betekent dat gaten en afgebrokkelde stukken eerst netjes moeten worden hersteld. Anders is het bijna onmogelijk om een egaal eindresultaat te krijgen. Ook vlekken kunnen voor problemen zorgen, aangezien ze soms nog door de verf heen zichtbaar zijn. Dit kan voorkomen worden door de muur eerst netjes voor te verven met isolerende muurverf. Daarnaast is de grootste valkuil bij muren sauzen misschien wel het plafond. Je wilt vaak namelijk niet dat je plafond sauzen ook direct gebeurt. Dit is makkelijk opgelost door de juist materialen te gebruiken en door het plafond gedeeltelijk af te plakken.

Hoe kan je een muur sauzen?

Het is altijd belangrijk dat je rustig en secuur werkt wanneer je een muur gaat sauzen. Een schilder weet natuurlijk precies hoe een muur sauzen in zijn werk gaat. Hij heeft de juiste materialen bij de hand om iedere stap zo goed en netjes mogelijk uit te voeren:

 • Lastig bereikbare hoekjes worden afgeplakt met schildertape en de vloer bescherm je met afdekplastic. Oneffenheden in de muur worden weggewerkt met speciale muurvuller.
 • Sommige ondergronden zuigen verf als het ware op. Deze moeten worden voorbehandeld met zogenaamde voorstrijk.
 • Zichtbare vlekken moeten ook behandeld worden met een speciaal voorstrijkmiddel. Anders zijn ze straks zichtbaar door de verf heen.
 • De muurverf wordt aangebracht met een grote roller, maar kleine hoekjes worden netjes ingevuld met kwasten.

Naast het traditionele sauzen, is er ook een andere efficiënte techniek voor het schilderen van muren, namelijk het spuiten van muren. Het spuiten van muren is een snellere methode die zorgt voor een egale afwerking. Ontdek meer over deze techniek en vergelijk het met het sauzen van muren om de beste keuze voor jouw project te maken.

Ben je benieuwd naar de kosten van het sauzen van je muren? Of wil je graag een offerte ontvangen om de schilders te vergelijken voor jouw project. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en laat je muren stralen als nooit tevoren!

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde Vragen

Hoe vaak moet ik mijn muren sauzen?

Het frequentie waarmee je je muren moet sauzen hangt af van verschillende factoren zoals het verkeer in die bepaalde ruimte, de kwaliteit van de gebruikte verf en de onderliggende conditie van de muren. Over het algemeen is het een goed idee om je muren elke 3 tot 5 jaar te sauzen. Echter, in ruimtes met veel verkeer of kinderen, zou je het misschien vaker moeten doen.

Kan ik een muur met behang sauzen?

Ja, het is mogelijk om over behang heen te sauzen, maar het is niet altijd de beste optie. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het behang goed vastzit aan de muur en in goede conditie is. Als het behang loslaat of beschadigd is, is het beter om het te verwijderen voordat je de muur saust. Als je besluit om over het behang heen te sauzen, gebruik dan een olie- of alkyd-gebaseerde primer om een goede hechting te verzekeren.