Vergelijk schilder offertes
Vind dé schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Trapgat schilderen

Trapgat schilderen

Het schilderen van het trapgat in huis is niet alleen belangrijk voor het onderhoud van jouw huis, maar is ook ontzettend belangrijk voor de uitstraling. Het trapgat verbindt de ene verdieping met de andere. Daarom is het belangrijk om deze taak netjes uit te voeren. In dit artikel lees je wat er allemaal bij het schilderen van het trapgat komt kijken. Ook kun je direct en vrijblijvend offertes opvragen van schilders die dit project graag voor je uitvoeren.

Kosten schilderen trapgat

Hoe duur het is om een trapgat te laten schilderen is vooral afhankelijk van de tijd die een schilder nodig heeft en de hoeveelheid verf. Als de trap zelf ook geschilderd moet worden is dit natuurlijk duurder dan dat deze al met vloerbedekking is bekleed. Kijk hier als je meer wilt weten over het schilderen van de trap en de kosten hiervan. Daarnaast heb je nog de kosten voor het sausen van de muur, eventueel de kosten van het schilderen van de leuning en de onderkant van de trap erboven of het plafond. Bij een tarief van € 35 tot € 40 per uur komen de totale kosten uit tussen € 300 en € 1.000.

  • Schilderprijs per uur incl. verf, materiaal en btw: € 35 – € 40
  • Gemiddelde kosten trapgat schilderen: van alleen de muur tot het totale trapgat: € 300 – € 1.000
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Heb je een woning die meer dan 2 jaar oud is dan kun je je woning goedkoper laten schilderen. Het schilderwerk valt dan namelijk onder het 9% btw-tarief in plaats van 21%. Dat scheelt lekker wat geld.

Wat komt er kijken bij het schilderen van het trapgat

Het trapgat bestaat uit een aantal onderdelen. Uiteraard heb je de trap. Op de trap ligt vaak vloerbedekking of deze is geschilderd. Daarnaast heb je de muren. Deze zijn vaak gesausd. Ook is er vaak een leuning en afhankelijk van de verdieping waar de trap naartoe gaat is er een gestuct plafond of de onderkant van een andere trap. Loopt er een trap boven het trapgat langs dan is de onderkant hiervan vaak geschilderd. Elk van deze onderdelen van het trapgat hebben een eigen voorbehandeling en verf nodig. Een professionele schilder weet exact wat nodig is om de verf op de beste manier aan te brengen.

Welke soorten verf heb ik nodig

Bij een trapgat schilderen heb je verschillende soorten verf nodig.

  • Grondverf voor de trap, leuning en plafond
  • Speciale trapverf of traplak voor de trap zelf
  • Verf voor de leuning, het plafond of de trap boven het trapgat
  • Muurverf voor de muren, eventueel op kleur gemengd

Voor het beste resultaat is het verstandig niet te bezuinigen op de kwaliteit van de verf. Op de lange termijn heb je hier het meeste voordeel van aangezien de trap vaak gebruikt wordt en je anders al snel sporen hiervan ziet. Maak je gebruik van een professionele schilder dan kan deze de verf voor je aanschaffen. Zorg je zelf voor de verf laat je dan vooraf goed informeren.

De juiste kleur voor trapgat schilderen

Bij het kiezen van de kleur van de verf is het belangrijk te bedenken dat het trapgat de verbinding is tussen de woonstijl beneden en de stijl op de verdieping. Ook is het goed je te beseffen dat het trapgat bij keuze voor een donkere kleur kan veranderen in een soort zwart gat. Wel kun je natuurlijk gebruik maken van een element dat je donker maakt. Dit kan bijvoorbeeld bij de trap, waarbij de muren dan licht van kleur zijn. Of als je echt een blikvanger van je trapgat wilt maken kun je natuurlijk ook de leuning een opvallende donkere kleur geven.

Uitdagingen bij het schilderen van een trapgat

Bij het schilderen van een trapgat kom je een aantal uitdagingen tegen.

  • De delen van het trapgat zijn aansluitend
  • De trap kan bekleed zijn met vloerbedekking
  • Je kunt niet makkelijk bovenin het trapgat komen

Hieronder een toelichting op de uitdagingen en tips om deze op te lossen, zodat het schilderen van het trapgat zo goed mogelijk lukt.

trapgat schilderen

Schilder het trapgat in delen

Moet het hele trapgat worden geschilderd dan ontkom je er niet aan dat de delen van het trapgat elkaar raken. Zorg er dan ook voor dat de delen goed gedroogd zijn voordat je met het volgende deel begint. Een professionele schilder zal hier altijd rekening mee houden. Vaak is het verstandig eerst de muur te sausen voordat je met de trap, leuning en plafond begint.

trapgat schilderen

Schilderen bij trap met vloerbedekking

Een van de grootste uitdagingen bij het schilderen van een trapgat is het schilderen langs vloerbedekking. Is de trap bekleed met vloerbedekking dan kun je hier niet zomaar langs schilderen want de verf is lastig van de vloerbedekking te verwijderen. Ook afplakken met schilderstape werkt niet. De verf loopt hierlangs. De beste manier om een trapgat te schilderen langs een trap die bekleed is met vloerbedekking is de trap zo goed mogelijk af te plakken en te schilderen langs een lange liniaal of lijmkam. Zorg er wel voor dat de liniaal goed schoon is als je hem voor de volgende baan gebruikt.

Schilderen trapgat tot bovenin

Om helemaal bovenin het trapgat te komen zijn er een aantal opties. De makkelijkste manier is om een ladder, steiger of keukentrap te plaatsen die van onderaan neergezet wordt en helpt om hoger in het trapgat te komen. Is de afstand die jij of een schilder te kort komt om bovenin te komen bij het schilderen van het trapgat niet zo groot dan is het ook een optie om iets op een traptrede neer te zetten, zoals een krukje of stapel tegels, om zo het laatste stukje te overbruggen. Welke oplossing ook wordt gekozen, het is belangrijk om te zorgen dat je bij het schilderen altijd stabiel staat en hou er rekening mee dat je boven je macht werkt dus een goede balans is ook essentieel. Dat levert het beste eindresultaat op.

Trapgat zelf schilderen of uitbesteden

Ben je handig met een kwast dan is het zeker goed mogelijk om het trapgat zelf te schilderen. Kies voor goede verf, neem de tijd om onderdelen goed te laten drogen, zorg dat je op een verantwoorde manier tot bovenin het trapgat komt en pas op bij het schilderen langs vloerbedekking. In veel gevallen is het echter verstandig om een professionele schilder in te huren. Een professionele schilder werkt vaak netter en sneller en daarmee haal je een beter resultaat waardoor je trapgat weer jaren vooruit kan.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.