Vind de beste schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Wat kost een schilder?

Minimale kosten
€ 300
Gemiddelde kosten
€ 950
Maximale kosten
€ 6.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 780 - € 1.120

Wat kost een schilder?

Je hebt je vast wel eens afgevraagd: “Wat kost een schilder?” of “Wat is een redelijk uurtarief voor een schilder?”. Deze vragen zijn terecht, want schilderwerken kunnen variëren in prijs afhankelijk van diverse factoren. We hebben in Nederland namelijk meer dan 10.000 schilders die allemaal een andere prijs hanteren. Lees de (bespaar)tips die je helpen de beste schilder eenvoudig te vinden.

Wat kost een schilder per uur of per m2?

De gemiddelde kosten voor een binnenschilder zijn: € 30 – € 35 per m2 en voor een buitenschilder € 35 – € 40 per m2.

Maar de schilder kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan het uurtarief van de schilder en de grootte van het oppervlak. De prijs van het schilderen van je gehele huis  is uiteraard hoger dan het laten schilderen van de muur in je woonkamer. Bekijk hieronder een handig overzicht van wat een schilder gemiddeld kost.

ProjectGemiddelde kosten
(inclusief verf- en materiaalkosten en btw)
BinnenschilderPer m2€ 30 – € 35
Per uur€ 35 – € 40
Spuitwerk per m2€ 6 – € 12
Sauswerk per m2€ 10 – € 15
BuitenschilderPer m2€ 35 – € 40
Per uur€ 40 – € 50
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Het onderscheid tussen uurtarief en vaste prijs.

Er zijn over het algemeen twee manieren waarop schilders hun diensten aanbieden: op basis van een uurtarief of een vaste prijs voor het hele project. Het uurtarief is, zoals het klinkt, een prijs die je per uur betaalt voor de tijd die de schilder aan het werk besteedt. Dit kan variëren afhankelijk van de ervaring van de schilder en de complexiteit van het werk.

Aan de andere kant, als je kiest voor een vaste prijs, dan betaal je een vooraf afgesproken bedrag voor het hele project, ongeacht hoeveel uur de schilder er uiteindelijk aan besteedt.

schilder met roller aan het verven in deurframe

Wat kost schilderen per…

Er zijn een aantal keuzes die van invloed zijn op de totale prijs van je project. Zoals je in de eerste prijstabel hebt gezien, verschillen de prijzen van een schilder per uur en per m2. Wanneer spreek je met de schilder een uurtarief af en wanneer een prijs per m2? : Benieuwd naar de algemene schilder kosten? Lees er hieronder meer over:

Keuze 1: Wat kost een buitenschilder per uur of per m2?

Wil je een klein oppervlak laten schilderen, zoals je buitenkozijnen? De buitenschilder hanteert voor dit soort projecten een vast uurtarief. Het schilderen van je kozijnen is een nauwkeurige klus en neemt meer tijd in beslag dan het schilderen van een groter oppervlak. Hierdoor spreekt de schilder een prijs per uur met je af. Bij een groot oppervlak, zoals het schilderen van je gevel of een buitenmuur, spreek je een prijs per m2 af met de schilder. Benieuwd wat een buitenschilder kost? Bekijk hieronder een handig overzicht.

BuitenschilderGemiddelde kosten per uurGemiddelde kosten per m2
€ 40 – € 50€ 35 – € 40

Hieronder zie je een lijstje met de werkzaamheden van een buitenschilder:

  • Kozijnen schilderen buiten
  • Gevel schilderen
  • Buitenmuur schilderen
  • Buitendeur schilderen
  • Dakkapel schilderen

Keuze 2: Wat kost een binnenschilder per uur of per m2?

Vaak spreek je een prijs per m2 af met de schilder als je de binnenkant van je huis laat schilderen. Dit komt omdat het vaak om grotere oppervlakten gaat en deze makkelijker te schilderen zijn dan bijvoorbeeld je dakkapel of je buitenkozijnen. De prijs per m2 ligt vaak lager dan de prijs van een binnenschilder per uur. Laat je een gedetailleerder project uitvoeren in huis? Dan is het een idee om een prijs per uur af te spreken. Wil je weten wat een binnenschilder kost? Bekijk hieronder een overzicht.

BinnenschilderGemiddelde kosten per uurGemiddelde kosten per m2
€ 35 – € 40€ 30 – € 35

Prijsvoorbeelden

In de bovenstaande prijstabel zie je een handig overzicht van wat een schilder gemiddeld kost. In onderstaande prijsvoorbeelden krijg je een beter beeld van de kosten per project. Hierdoor worden de prijzen concreter en krijg je een idee van de kosten voor jouw project.

1. Muren laten sauzen

Als je je muren wilt laten sauzen, ben je natuurlijk benieuwd naar de kosten hiervan.Als je een muur van 15 m2 laat sauzen, kost dit je gemiddeld tussen de € 150 – € 225.

2. Kozijnen schilderen buiten

Het schilderen van de kozijnen aan de buitenkant van je huis is een project dat flink wat nauwkeurigheid vergt van een schilder. Hierdoor wordt er een prijs per uur afgesproken. Het schilderen van je buitenkozijnen is niet in 1 dag gedaan. Voor het laten schilderen van je buitenkozijnen in 8 uur betaal je gemiddeld € 320 tot € 400.

3. Deuren schilderen binnen

Zijn je deuren binnen toe aan een nieuwe lik verf? Als je 4 binnendeuren laat schilderen, kost dit je gemiddeld € 425. Daarna zijn je deuren weer als nieuw en hoef je er jaren niet meer naar om te kijken.

4. Meest gekozen schilderwerk:

Bij projecten als het laten schilderen van alle kozijnen aan de binnenkant van de woning liggen de schilder kosten op gemiddeld € 1.800.

5. Schilderwerk op grote oppervlakken:

Zoek je een huisschilder om je plafond te laten witten? Voor een plafond van 30 m2 komen de kosten al snel uit op € 600, inclusief verf en materiaal.

6. Gedetailleerd schilderwerk:

Het laten schilderen van twee trappen met elk 14 treden, kost gemiddeld € 600 tot € 800 per trap inclusief verf en materialen.

BinnenschilderGemiddelde kosten per uurGemiddelde kosten per m2
€ 35 – € 40€ 30 – € 35
Huisschilder buiten

Wat is het verlaagde btw-tarief?

Wist je dat er een btw-tarief van 9% geldt voor schilderwerk als je woning ouder dan 2 jaar is? Dit is aanzienlijk voordeliger dan het btw-tarief van 21% dat geldt voor andere onderhoudsprojecten. Er zijn een aantal werkzaamheden die te ver af staan van schilderen, waardoor ze niet onder het lage btw-tarief vallen. Een uitgebreide toelichting hiervan vind je op de website van de Belastingdienst. Meer informatie over het btw-tarief voor schilderwerk kun je ook vinden.

Terwijl je overweegt je woning opnieuw te schilderen, is het essentieel om te begrijpen dat de kosten van schilderwerk afhankelijk zijn van een scala aan factoren. Van de kwaliteit van de verf die je kiest tot het seizoen waarin je besluit te schilderen, elk aspect heeft zijn invloed op het totale kostenplaatje.

Investeren in kwaliteit en vakmanschap zal niet alleen zorgen voor een prachtig resultaat maar kan ook toekomstige onderhoudskosten besparen en de waarde van je huis verhogen. Daarom raden we je aan om goed onderzoek te doen, verschillende offertes te vergelijken en te kiezen voor een schilder die zowel ervaring als expertise biedt.

Ben je klaar om je huis om te toveren? Vergelijk nu offertes van verschillende schilders en ontdek wat het beste bij jouw budget en wensen past. Een schitterend geschilderd huis wacht op je!

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen.

Hoe kan ik besparen op schilderkosten zonder in te boeten op kwaliteit?

Door offertes te vergelijken, buiten het piekseizoen te boeken, en te kiezen voor kwaliteitsverf die misschien duurder is vooraf, maar op de lange termijn minder onderhoud vereist, kun je besparen zonder kwaliteit te verliezen.

Is het voordeliger om in de winter een schilder in te huren?

In sommige gevallen wel. Omdat de vraag naar schilders in de wintermaanden vaak lager is, kun je mogelijk een betere deal krijgen. Echter, weersomstandigheden kunnen invloed hebben op buitenschilderwerk, dus het is belangrijk om dit met je schilder te bespreken.