Vind de beste schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Wat kost een schilder?

Wat kost een schilder?

Minimale kosten
€ 300
Gemiddelde kosten
€ 950
Maximale kosten
€ 6.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 780 - € 1.120

‘Wat kost een schilder?’, een goede vraag. Wanneer je van plan bent een schilder op je schilder project te zetten is het slim om je eerst eens te verdiepen in de prijzen. We hebben in Nederland namelijk meer dan 10.000 schilders die allemaal een andere prijs hanteren. Bekijk hier alle prijsinformatie die je nodig hebt + lees de (bespaar)tips die je helpen de beste schilder eenvoudig te vinden.

Wat kost een schilder per uur of per m2?

Als je een schilder wil inhuren, wil je uiteraard snel weten wat  een schilder kost. Deze schilder kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan het uurtarief van de schilder en de grootte van het oppervlak. De prijs van het schilderen van je gehele huis  is uiteraard hoger dan het laten schilderen van de muur in je woonkamer. Bekijk hieronder een handig overzicht van wat een schilder gemiddeld kost.

ProjectGemiddelde kosten
(inclusief verf- en materiaalkosten en btw)
BinnenschilderPer m2€ 30 - € 35
Per uur€ 35 - € 40
Spuitwerk per m2€ 6 - € 12
Sauswerk per m2€ 10 - € 15
BuitenschilderPer m2€ 35 - € 40
Per uur€ 40 - € 50

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat kost een schilder

Prijsvoorbeelden

In de bovenstaande prijstabel zie je een handig overzicht van wat een schilder gemiddeld kost. In onderstaande prijsvoorbeelden krijg je een beter beeld van de kosten per project. Hierdoor worden de prijzen concreter en krijg je een idee van de kosten voor jouw project.

Muren laten sauzen

Als je je muren wilt laten sauzen, ben je natuurlijk benieuwd naar de kosten hiervan.Als je een muur van 15 m2 laat sauzen, kost dit je gemiddeld tussen de € 150 – € 225.

Kozijnen schilderen buiten

Het schilderen van de kozijnen aan de buitenkant van je huis is een project dat flink wat nauwkeurigheid vergt van een schilder. Hierdoor wordt er een prijs per uur afgesproken. Het schilderen van je buitenkozijnen is niet in 1 dag gedaan. Voor het laten schilderen van je buitenkozijnen in 8 uur betaal je gemiddeld € 320 tot € 400.

Deuren schilderen binnen

Zijn je deuren binnen toe aan een nieuwe lik verf? Als je 4 binnendeuren laat schilderen, kost dit je gemiddeld € 425. Daarna zijn je deuren weer als nieuw en hoef je er jaren niet meer naar om te kijken.

Wat is de prijsopbouw bij schilderwerk?

Kostenoverzicht Wat kost een schilder

Wat kost schilderen per…

Er zijn een aantal keuzes die van invloed zijn op de totale prijs van je project. Zoals je in de eerste prijstabel hebt gezien, verschillen de prijzen van een schilder per uur en per m2. Wanneer spreek je met de schilder een uurtarief af en wanneer een prijs per m2? Lees er hieronder meer over.

Keuze 1: Wat kost een buitenschilder per uur of per m2?

Wil je een klein oppervlak laten schilderen, zoals je buitenkozijnen? De buitenschilder hanteert voor dit soort projecten een vast uurtarief. Het schilderen van je kozijnen is een nauwkeurige klus en neemt meer tijd in beslag dan het schilderen van een groter oppervlak. Hierdoor spreekt de schilder een prijs per uur met je af. Bij een groot oppervlak, zoals het schilderen van je gevel of een buitenmuur, spreek je een prijs per m2 af met de schilder. Benieuwd wat een buitenschilder kost? Bekijk hieronder een handig overzicht.

BuitenschilderGemiddelde kosten per uurGemiddelde kosten per m2
€ 40 - € 50€ 35 - € 40

Hieronder zie je een lijstje met de werkzaamheden van een buitenschilder:

 • Kozijnen schilderen buiten
 • Gevel schilderen
 • Buitenmuur schilderen
 • Buitendeur schilderen
 • Dakkapel schilderen

Keuze 2: Wat kost een binnenschilder per uur of per m2?

Vaak spreek je een prijs per m2 af met de schilder als je de binnenkant van je huis laat schilderen. Dit komt omdat het vaak om grotere oppervlakten gaat en deze makkelijker te schilderen zijn dan bijvoorbeeld je dakkapel of je buitenkozijnen. De prijs per m2 ligt vaak lager dan de prijs van een binnenschilder per uur. Laat je een gedetailleerder project uitvoeren in huis? Dan is het een idee om een prijs per uur af te spreken. Wil je weten wat een binnenschilder kost? Bekijk hieronder een overzicht.

BinnenschilderGemiddelde kosten per uurGemiddelde kosten per m2
€ 35 - € 40€ 30 - € 35

Huisschilder buiten

Keuze 3: Wat voor type schilder kies je?

Er zijn verschillende schilders die je projecten willen uitvoeren. Hieronder vind je 2 soorten schilders die je in kunt schakelen.

 1. Schildersbedrijf

Schildersbedrijven beschikken over meerdere schilders. Het inschakelen van een schildersbedrijf kan hogere kosten met zich meebrengen, omdat dit bedrijf meer kosten heeft dan een zzp’er. Een schildersbedrijf heeft echter wel meer personeel, waardoor je meer zekerheid hebt over een succesvolle afronding van je project

 1. Zzp’er

Zoals je hierboven leest, liggende prijzen van een zzp’er vaak lager dan de prijzen van een schildersbedrijf. Het uurloon van zzp schilders ligt lager. Ze hebben bovendien lagere vaste lasten. Hierdoor kan het interessant zijn om een zzp’er in te huren.

 1. Winterschilder

Wil je besparen op je schilderkosten? Door je schilderwerk in de winter uit te laten voeren door een winterschilder, bespaar je aanzienlijk op de kosten. Doordat er in de winter minder werk is voor schilders, reduceren ze hun tarief.

4. Zwartwerkende schilder inschakelen

Er wordt veel gezocht naar de kosten van een schilder die zwart werkt. Zwartwerkende schilders kunnen onbetrouwbaar zijn. Je hebt bij deze schilders namelijk geen goed beeld van de kwaliteit van het schilderwerk en de garantie is onzeker. Omdat je graag jarenlang van je mooie nieuwe schilderwerk geniet, is het verstandig om een erkende schilder in te schakelen voor jouw project.

Wat is het verlaagde btw-tarief?

Wist je dat er een btw-tarief van 9% geldt voor schilderwerk als je woning ouder dan 2 jaar is? Dit is aanzienlijk voordeliger dan het btw-tarief van 21% dat geldt voor andere onderhoudsprojecten. Er zijn een aantal werkzaamheden die te ver af staan van schilderen, waardoor ze niet onder het lage btw-tarief vallen. Een uitgebreide toelichting hiervan vind je op de website van de Belastingdienst.

Wat zijn de beste tips voor het inhuren van een schilder?

Hoewel je eerst wilt weten hoeveel een schilder kost, is het belangrijk dat je een goede schilder vindt voor jouw project.  Waar moet je op letten bij het inschakelen van een schilder? Lees hieronder een aantal handige tips.

 • Let op keurmerken

Schildersbedrijven die zijn in het bezit zijn van  een keurmerk, bieden een bepaalde mate van kwaliteit en service. Keurmerken waaraan je goede schilders herkent, zijn:  De Betere Schilder of het Keurmerk Kwaliteitsvakman. De aangesloten schildersbedrijven voldoen aan de juiste kwaliteits- en veiligheidseisen zoals die zijn opgesteld door de keuringsdiensten.

 • Vraag in je omgeving naar schilders

In je omgeving schakelen mensen regelmatig schildersbedrijven in voor projecten. Vraag na welke schildersbedrijven zij hebben ingezet en wat hun ervaring met deze bedrijven was. Zo krijg je een goed beeld van schilders die jij wilt inhuren.

 • Speur het internet af naar reviews

Op het internet zijn veel reviews te vinden, zo ook over schildersbedrijven. Ga daarom op het internet op zoek naar reviews van schildersbedrijven en kijk wat de ervaring van andere mensen is geweest.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Homedeal bespaartips

Sluit een onderhoudsabonnement af

Door je schilderwerk goed te onderhouden, gaat het langer mee. Veel schildersbedrijven bieden een onderhoudsabonnement aan, waarbij een schilder periodiek je schilderwerk onderhoudt. Dit is goedkoper dan het los inhuren van een schilder eens in de zoveel tijd. Wist je dat je met een onderhoudsabonnement tot wel 20% op de totale schilder kosten bespaart?

Vergelijk offertes

Je wilt natuurlijk niet teveel betalen voor je schilderwerk en huurt het liefst een goedkope schilder in. Door offertes op te vragen bij verschillende schildersbedrijven, kom je er snel achter wat een schilder kost bij verschillende aanbieders. Zo heb je een goed overzicht van de prijzen en maak je de juiste keuze voor het schildersbedrijf dat je inhuurt.

Zelf voorbereiden

Bij sommige projecten is het te ingewikkeld om zelf te schilderen en huur je toch een specialist in. Om toch op kosten te besparen, is het een idee om een deel van de voorbereidingen zelf te doen. Denk bijvoorbeeld aan het opschuren en schoonmaken van je raamkozijnen, zodat de schilder geen tijd meer aan hoeft te besteden.