Vergelijk schilder offertes
Vind dé schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Wanneer schilderen

Wanneer schilderen


Wil je weten wanneer schilderen echt nodig is? In dit artikel vertellen we je precies hoe je de tekenen herkent dat je schilderwerk toe is aan vernieuwing en met welk weertype je het beste kunt schilderen. Bovendien geven we handig advies over gemiddelde kosten en bespaartips. Ontdek het nu bij Homedeal!

Inhoudsopgave.

Wanneer moet je schilderen: de signalen

Na verloop van tijd is je schilderwerk toe aan een nieuwe lik verf, maar hoe weet je wanneer dit is? Buitenschilderwerk gaat gemiddeld 5 jaar mee en is daarna toe aan vernieuwing. Voor binnenschilderwerk ligt dit gemiddeld op 7 jaar.

Bekijk de signalen die aangeven dat je schilderwerk vernieuwd moet worden:

  • Er ontstaan scheuren en blaasjes in het schilderwerk.
  • Het schilderwerk verkleurt en is versleten.
  • De verf verpoedert.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Wanneer buiten schilderen

Test je schilderwerk

Naast de signalen die aangeven wanneer je moet schilderen, zijn er ook tests die je kan uitvoeren. Zo weet je wanneer je je huisschilder moet inschakelen. Lees hieronder meer over de twee manieren om je schilderwerk te testen.

Test 1: Hechtproef

De hechtproef voer je uit door een stuk tape op je schilderwerk te plakken en vervolgens los te trekken. Wanneer de verf vast blijft zitten aan de tape, is dit een indicatie dat je je schilderwerk moet vernieuwen.

Test 2: Poederproef

Bij de poederproef veeg je met een vochtige doek over je schilderwerk. Wanneer er verfpoeder op je doek afgeeft, weet je dat het tijd is om een schilder in te schakelen.

Wanneer schilder je binnen?

Een binnenschilder is het hele jaar beschikbaar om binnen je schilderwerk bij te werken. Het is met name belangrijk dat de kamer goed wordt geventileerd en dat de temperatuur constant is. Dan droogt de verf snel en gelijkmatig. Er zijn een aantal situaties wanneer binnen schilderen niet mogelijk is:

Wanneer de buitentemperatuur boven de 30 graden Celsius is.

Binnen schilderen bij warm weer boven deze temperatuur heeft invloed op het uiteindelijke resultaat en kan de schilder beter uitstellen. Dit omdat er blaasjes in het schilderwerk kunnen ontstaat, waardoor je muur sauzen of spuiten geen optimaal resultaat heeft.

Wanneer het houtwerk vochtig is

Of er al houtrot aanwezig is of niet, vochtig houtwerk kan je niet schilderen. Wanneer je dit wel doet, gaat de verflaag snel bladderen door het vocht in het hout. Het is dus van belang dat houtwerk eerst goed droogt, voordat de schilder ermee aan de slag gaat

Wanneer vernieuw je je schilderwerk binnen?

Zoals je eerder al hebt gelezen, gaat het schilderwerk binnen je huis gemiddeld 7 jaar mee. Dit is een gemiddelde en geldt dus niet voor al het schilderwerk in je huis. Bekijk hieronder een handig overzicht met het aantal jaren dat het schilderwerk meegaat.

SchilderobjectNa hoeveel jaar toe aan vernieuwing?
Kozijnen5 tot 7 jaar
Muren5 tot 10 jaar
Deuren6 tot 8 jaar
Badkamer8 tot 10 jaar
Keuken5 tot 10 jaar
Trap5 tot 10 jaar
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wanneer schilder je buiten?

Je schilderwerk buiten krijgt het flink te verduren met alle verschillende weersomstandigheden. Maar wanneer schilder je de buitenkant van je huis? De beste periode om dit te laten doen is tussen april en oktober. In deze periode is de temperatuur tussen de 10 en 25 graden Celsius, de beste temperatuur om in te schilderen. De felheid van de zon en de luchtvochtigheid zijn van invloed op de droogtijd van je schilderwerk. Wanneer is het niet mogelijk om je huis te schilderen van buiten? Lees hieronder de verschillende situaties.

Wanneer het hout vochtig is

Net zoals bij het schilderen van de binnenkant van je woning, is het belangrijk dat je hout alleen laat schilderen als het goed droog is. Vochtig hout zorgt ervoor dat je schilderwerk snel gaat bladderen. Als er al houtrot aanwezig is in het hout, dan moet de schilder dit eerst behandelen.

Wanneer de temperatuur boven de 25 graden Celsius is

Wanneer je gaat schilderen bij een temperatuur boven de 25 graden Celsius, is het mogelijk dat er blaasjes ontstaan in het schilderwerk. Dit is natuurlijk niet het strakke schilderwerk dat je wilt, daarom is het beter om bij deze temperaturen je buitenschilderwerk niet te laten schilderen.

Wanneer het vriest

Als het buiten vriest, gaat je schilder niet aan de slag. Hoe kouder het is, hoe trager de verf droogt. Er is speciale verf te koop voor in de winter, deze verf droogt sneller bij lage temperaturen dan reguliere verf. Deze zogenoemde winterverf is echter niet bestand tegen temperaturen onder het vriespunt.

Wanneer de zin vol op je huis staat

De huisschilder schildert achter de zon aan, dus nooit in de volle zon. Als de schilder wel in de volle zon aan de slag gaat, ontstaan er mogelijk blaasjes en scheuren in het schilderwerk en behaal je niet het optimale resultaat.

Wanneer vernieuw je je schilderwerk buiten?

Het schilderwerk aan de buitenkant van je huis gaat gemiddeld 5 jaar mee voordat je het moet vernieuwen. Dit is aanzienlijk korter dan de levensduur van het binnenschilderwerk. De kortere levensduur ligt natuurlijk aan het feit dat het schilderwerk buiten te maken krijgt met uiteenlopende weersomstandigheden. Bekijk hieronder een overzicht met het aantal jaren dat de verschillende schilderwerken meegaan.

SchilderobjectNa hoeveel jaar toe aan vernieuwing?
Kozijnen3 tot 5 jaar
Gevel5 tot 15 jaar
Dakkapel3 tot 5 jaar
Wanneer binnen schilderen

Prijzen schilderwerk

Wanneer je schilderwerk toe is aan vernieuwing, is het fijn om een indicatie te hebben van de kosten. De schilderwerk kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan de schilder kosten, de grootte van je project en de moeilijkheidsgraad. Het schilderen van je gevel zorgt natuurlijk voor hogere kosten dan het laten schilderen van je binnenmuur. Om je een beter beeld te geven van de te verwachten totale kosten, vind je hieronder een handig prijsoverzicht.

ProjectBuitenschilderBinnenschilder
Schilderwerk – per m2€ 35 – € 40€ 30 – € 35
Schilderwerk – uurtarief€ 35 – € 40€ 40 – € 50
Sauswerk – per m2€ 10 – € 15
Spuitwerk – per m2€ 6 – € 10

Schakel een winterschilder in

Wanneer je van plan bent je schilderwerk aan de buitenkant van je huis te laten vernieuwen, denk je vast dat dit niet mogelijk is in de winter. In de winter buiten schilderen was vroeger niet mogelijk, omdat de materialen niet bestand waren tegen kou en regen.

Tegenwoordig is het geen probleem meer om je huis in de winter te voorzien van een nieuw lik verf. Sterker nog, in de winter laat je tegen een gereduceerd tarief je huis schilderen door een winterschilder.

Deze korting loopt op tot wel 30%, ideaal als je niet teveel geld kwijt wil zijn aan je schilderwerk. De korting van de winterschilder krijg je, omdat er in de winter minder werk is voor schilders.

Ga voor een onderhoudscontract

Wil je je niet meer druk maken om wanneer je moet schilderen? De oplossing hiervoor is het afsluiten van een onderhoudscontract bij een schildersbedrijf. Onder dit contract wordt periodiek je schilderwerk gecontroleerd en onderhouden door een ervaren schilder.

Je betaalt bij een schilder onderhoudscontract een vast bedrag per maand, de hoogte hiervan is afhankelijk van de inhoud van het contract en de duur. Zo hoef jij er niet meer over na te denken en weet je zeker dat je schilderwerk altijd in goede staat is.

Tips voor behouden van mooi schilderwerk.

Wanneer je je huis laat schilderen, wil je dat het schilderwerk zo lang mogelijk mooi blijft. Hoe je ervoor zorgt dat je schilderwerk zo lang mogelijk in een goede staat blijft? Lees hieronder een aantal slimme tips

Controleer je schilderwerk twee keer per jaar

Door in het voorjaar en in het najaar je schilderwerk te controleren op eventuele beschadigingen en dit te repareren, voorkom je dat je schilderwerk verder gaat vervallen. Dit wordt ook aangeraden door de Vereniging Eigen Huis. Let hierbij vooral op overgangen tussen horizontaal en verticaal schilderwerk en onderkanten van houtwerk.

Werk schilderwerk regelmatig bij

Naast het controleren, is het ook belangrijk dat je je schilderwerk regelmatig bijwerkt. Door dit regelmatig te doen, voorkom je grotere schilderprojecten. Repareer bijvoorbeeld houtrot in je kozijnen en werk naden bij.

Voorkom scherpe hoeken

Op scherpe hoeken komt maar een dun laagje verf te liggen, waardoor deze plekken extra kwetsbaar zijn voor beschadiging. Door scherpe hoeken rond af te laten schuren, verklein je de kans dat er beschadigingen ontstaan.

Wanneer is het tijd om te schilderen?

Nu je alles weet over wanneer het juiste moment is om te schilderen, de kosten en nuttige tips om je schilderwerk langer mooi te houden, ben je goed voorbereid om de slijtage van je huis aan te pakken. Of het nu gaat om binnen- of buitenschilderwerk, je kunt de signalen herkennen en adequaat handelen. Wil je meer zekerheid en vakmanschap? Denk dan eens aan een onderhoudscontract of een winterschilder.

Via Homedeal vraag je gratis en vrijblijvend offertes op bij ervaren vakspecialisten.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen.

Wat zijn de beste weersomstandigheden om te schilderen?

Voor het schilderen buiten is een temperatuur tussen de 10 en 25 graden Celsius het beste. Vermijd schilderen bij regen, vorst of extreme hitte voor een optimaal resultaat.

Hoe vaak moet ik mijn schilderwerk laten controleren?

Controleer je schilderwerk twee keer per jaar, in het voorjaar en het najaar. Dit helpt beschadigingen vroegtijdig op te sporen en grotere problemen te voorkomen.