Vergelijk schilder offertes
Vind dé schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk De kosten van een huis schilderen.

De kosten van een huis schilderen.

Minimale kosten
€ 300
Gemiddelde kosten
€ 3.000
Maximale kosten
€ 12.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 2.460 - € 3.540

Overweeg je je huis te laten schilderen? De kosten van een huis schilderen af van verschillende elementen. Wil je een helder inzicht in de totale prijzen en de voordelen van verschillende verfsoorten? Lees verder en krijg alle antwoorden om je project succesvol te starten. Homedeal staat klaar om je te helpen!

Inhoudsopgave.

Wat kost een huis schilderen?

Gemiddeld kost het laten schilderen van de buitenkant van een gemiddeld hoekhuis of 2-onder-1-kap € 3.000. Dit is niet alleen het bedrag voor het schilderwerk zelf, maar ook voor de materiaalkosten, schuren en het vullen van eventuele gaten.

De prijs kan naturlijk lager of hoger uitvallen, afhankelijk van het type woning en hoeveel oppervlak je wilt laten schilderen.

Bekijk onderstaand de prijzen voor het schilderen van de buitenkant van je huis per type woning:

BuitenschilderwerkGemiddelde kostenDetails
Tussenwoning (50 m2€ 1.500 – € 3.600Zonder of met dakkapel
Hoekwoning of 2-onder-1-kap (100 m2)€ 2.000 – € 4.000Zonder of met dakkapel
Kozijnen€ 600 – € 2.200Van 7 m2 tot aan alle buitenkozijnen 1 woning
Deuren€ 300 – 700Buitendeuren
Ramen€ 100 – € 500Per raam

Heb je plannen om niet de buitenkant, maar juist de binnenkant van je huis aan te pakken? Prijzen voor schilderprojecten als het witten van je plafond, het schilderen van de trap of de muren van je woonkamer staan in de tabel hieronder.

Soort schilderwerk binnenschilderGemiddelde kostenDetails
Plafond€ 500 – € 1.500Van 30 m2 tot 100 m2
Deuren€ 300 – € 2.0002 tot 20 deuren incl. deurposten
Trap€ 600 – € 8001 trap schuren, schoonmaken en schilderen
Kozijnen€ 500 – € 1.800Van 7 m2 excl. verf tot alle buitenkozijnen van één woning
Muren: 30 m2 € 450 – € 900Slaapkamer
Muren: 60 m2 € 900 – € 1.800Studio
Muren: 135 m2€ 2.000 – € 4.000Appartement
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Een schilder die in met een kwast het huis schildert

Prijsvoorbeelden om je huis te laten schilderen

Om de kosten van een huisschilder te verduidelijken zijn hieronder een aantal voorbeelden te vinden.

Meest gekozen schilderwerk

Woon je in een tussenwoning, dan liggen de kosten van een huis schilderen aan de buitenkant tussen de € 1.500 en € 3.600. De kosten van het schilderen van een hoekwoning zijn duurder door het grotere te schilderen oppervlak. Deze kosten liggen daarom gemiddeld tussen de € 2.000 en € 4.000.

Groter project

Heb jij een vrijstaand huis en wil je de muren van dit vrijstaande huis schilderen, dan beginnen de prijzen bij € 6.000. Omdat dit een groot project is, is het slim om dit over te laten aan een vakspecialist. Vraag diverse offertes op, zodat je zeker weet dat je voor de beste prijs-kwaliteit verhouding kiest.

Gedetailleerd project

Wanneer je ervoor kiest om de binnenkozijnen en deuren van jouw huis te laten schilderen, liggen de kosten gemiddeld tussen de € 3.000 en € 5.000. Dit is natuurlijk afhankelijk van het aantal te schilderen kozijnen en deuren. Deze kosten zijn inclusief het loon van de schilder, materiaal en btw.

De kosten van een schilder kunnen variëren per regio. Een schilder in Amsterdam of in een andere stad in de Randstad is meestal duurder dan een schilder buiten de Randstad door de grote vraag in drukke regio’s.

Prijsopbouw huis schilderen

Huis schilderen kosten

Prijsbepaling huis schilderen door de volgende keuzes

Wanneer je besluit je huis te laten schilderen, bepalen het gekozen project en jouw keuzes de kosten.

Keuze 1: Je gaat voor een binnenschilder

Zeg nou zelf, een sprankelende muur geeft jouw huis net dat beetje extra. Om ervoor te zorgen dat je huis in goede staat blijft, is het verstandig dat het binnenschilderwerk om de 7 jaar verfrist wordt. Daarmee voorkom je eventuele scheurtjes in je schilderwerk of verkleurde verf. Een binnenschilder schildert onder andere de trap, de kozijnen, het plafond en de muren.

Hieronder is een prijsindicatie te vinden van de kosten van de verschillende projecten.

Soort schilderwerkGemiddelde kostenDetails
Plafond€ 500 – € 1.50030 tot 100 m2
Deuren€ 300 – € 2.0002 tot 20 deuren incl. deurposten
Dakkapel€ 400 – € 1.500Van alleen zijpaneel en zijbalk tot volledige dakkapel
Trap€ 600 – € 800Per trap schuren, schoonmaken en schilderen
Kozijnen€ 500 – € 1.800Van 7 m2 excl. verf tot alle buitenkozijnen van één woning

Keuze 2: Je wilt de buitenkant van je huis laten schilderen

Voor het schilderen van de buitenkant van je huis worden over het algemeen totaalprijzen berekend. De kosten van buitenschilderwerk hangen af van het type huis, de staat van het schilderwerk en de werkzaamheden die gedaan moeten worden. Zo zal de prijs een stuk duurder uitvallen als de eerste verflaag bijvoorbeeld nog verwijderd moet worden.

Hieronder staat een prijsindicatie voor het schilderen van je huis weergegeven, inclusief het verwijderen van de oude verflaag.

Schilderen buitenmurenGemiddelde kosten
Appartement€ 1.000 – € 2.000
Tussenwoning€ 1.500 – € 3.000
Hoekhuis / 2-onder-1-kap€ 3.000 – € 6.000
Vrijstaand huis€ 6.000 – € 12.000

Keuze 3: Welke verf kies je?

Om tot een mooi resultaat te komen is het belangrijk om de juiste verfsoort te gebruiken. Wanneer je de huisschilder het hele project laat doen, is het mogelijk dat hij de verfsoorten meeneemt die het best bij jouw huis passen. Je kan er ook voor kiezen om de verf zelf in huis te halen.

De tabel hieronder geeft een prijsindicatie van verschillende verfsoorten.

VerfsoortGemiddelde prijs per liter incl. btw
Grondverf / primer / voorstrijk€ 20 – € 70
Beits en lak€ 25 – € 60
Alkydverf€ 30 – € 80
Latex voor buiten € 20 – € 50
Latex voor binnen€ 15 – € 30
Acrylverf€ 30 – € 80

Keuze 4: Extra opties

Wil je zeker weten dat jouw schilderwerk in de aankomende jaren goed onderhouden blijft, zonder dat je daar steeds achteraan hoeft? Denk dan eens aan een onderhoudscontract. Met een onderhoudscontract weet je zeker dat je huis er de komende 5,10 of 15 jaar gelikt uitziet.

Jaarlijks komt de huisschilder langs om te checken of alles nog spik en span eruit ziet en waar nodig werkt de schilder het bij. De kosten voor een abonnement van 10 jaar zijn gemiddeld € 5.000 tot € 6.000. Dit kost je dus ongeveer € 45 per maand. Wil je meer prijsinformatie over onderhoudscontracten? Lees dan het artikel: Onderhoudscontract schilderwerk.

Perfect Jouw Huis Laten Schilderen

Nu je helemaal op de hoogte bent van de belangrijkste aspecten om je huis te laten schilderen, is het tijd om jouw plannen werkelijkheid te maken. Van kleurkeuze tot de selectie van de juiste materialen, elk detail draagt bij aan een prachtig eindresultaat. Via Homedeal vraag je gratis en vrijblijvend offertes op bij ervaren vakspecialisten bij jou in de buurt.

Zo wordt jouw schilderproject niet alleen mooi, maar ook betaalbaar en professioneel uitgevoerd.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn huis opnieuw laten schilderen?

Het is algemeen aanbevolen om het buitenschilderwerk elke 5 tot 7 jaar te vernieuwen, afhankelijk van de weersomstandigheden en de kwaliteit van de gebruikte verf. Voor binnenschilderwerk is het raadzaam om elke 7 jaar een opfrisbeurt te overwegen.

Hoe lang duurt het voordat de verf in een ruimte drog is?

Over het algemeen is watergedragen verf na 1 tot 2 uur droog bij aanraking en volledig uitgehard na 24 uur. De droogtijd van verf kan variëren afhankelijk van het type verf, de dikte van de aangebrachte laag en de omgevingsomstandigheden. We raden u aan om minimaal 24 uur te wachten voordat u meubels terug plaatst of de muur aanraakt om zeker te zijn van het beste resultaat.

Homedeal bespaartips

Een beetje van jezelf en een beetje van de huisschilder

Je onderschat het vaak, het schilderen van je huis. Er komt echt veel bij kijken. Denk hierbij aan de juiste verfsoorten, verftechnieken, de vakantiedagen die je op moet nemen en het kopen van de materialen. Is een professionele huisschilder dan niet veel verleidelijker? Om de kosten te beperken is het mogelijk om vooraf al kleine klussen uit te voeren zoals het oppervlak schoonmaken, oppervlak schuren en de omgeving afplakken. Om je een idee te geven van de kosten wanneer je vooraf klusjes doet: de kosten om alleen een kozijn te laten schilderen zit tussen de € 5 en € 10 per meter, terwijl de kosten incl. voorwerk tussen de € 30 en € 40 per m2 liggen.

Huis schilderen samen met je buren

Wil jij niet alleen een nieuwe en frisse uitstraling aan je huis geven? Denk dan eens aan je buren. Dit is dé kans om samen je huis te laten schilderen. Door samen een project te starten scheelt dat jou en je buurman veel kosten en daar wordt de buurt ook nog eens mooier van. De kosten die je bespaart kunnen oplopen tot wel 20%.

Bespaar met een winterschilder

Door gebruik te maken van een winterschilder bespaar je maar liefst tot wel 30% van de totale kosten. Omdat een huisschilder het in de winterperiode minder druk heeft, wordt het project zo snel mogelijk geklaard en door de lage kosten is iedereen een blij mens. Een winterschilder kan zowel de binnenkant als de buitenkant van je huis schilderen.