Vergelijk schilder offertes
Vind dé schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Wat zijn de kosten om een muur te schilderen per m2?

Wat zijn de kosten om een muur te schilderen per m2?

Minimale kosten
€ 220
Gemiddelde kosten
€ 2.000
Maximale kosten
€ 6.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 1.640 - € 2.360

Zijn jouw muren toe aan een frisse look? Als je overweegt om te investeren in het schilderen van je muren, dan zijn er twee dingen die waarschijnlijk hoog op je lijstje staan: de kosten schilderen muren per m2 en wat de algemene muren laten verven kosten zijn. Of je nu een subtiel nieuw kleurtje wilt of een complete make-over voor je woning, het is belangrijk om te weten waar je qua budget rekening mee moet houden. In dit artikel duiken we in de gemiddelde prijzen en de beste opties, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Hoeveel kost een muur schilderen?

Binnenschilderwerk op basis van oppervlakte kost je tussen de € 30 en € 35 per m2, terwijl je voor binnenschilderwerk op uurbasis tussen de € 40 en € 50 betaalt. De gemiddelde kosten voor het schilderen van muren per m2 hangen af van de gekozen schildertechniek en de grootte van het oppervlak.

Kies je ervoor jouw muur zelf te schilderen? Of laat je dat project over aan een professionele schilder? Hieronder vind je een prijsindicatie voor de verschillende schildertechnieken en de gemiddelde prijzen voor diverse aantallen m2.

WerkzaamhedenGemiddelde kosten
Spuitwerk per m2€ 6 – € 12
Sauswerk per m2€ 10 – € 16
Binnenschilderwerk per m2€ 30 – € 35
Binnenschilderwerk per uur€ 40 – € 50
30 m2 schilderen (slaapkamer)€ 450 – € 900
60 m2 schilderen (studio)€ 900 – € 1.800
135 m2 schilderen (appartement)€ 2.000 – € 4.000
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Prijsvoorbeelden

Om de prijzen uit de tabel hierboven te verduidelijken, hebben we hieronder een drietal situaties geschetst.

Meest gekozen schilderwerk

Stel dat de muren van jouw benedenverdieping een totale oppervlakte hebben van 75 m2, dan kom je gemiddeld op een prijs van € 1.100 tot € 1.800. De precieze prijs zal andere afhankelijk zijn van het laten spuiten of laten sauzen van je muren.

Groter project

Kies je ervoor om de binnenmuren van een vrijstaand huis te laten schilderen, dan kom je uit op een gemiddelde prijs van € 6.750. Denk hierbij aan een muuroppervlakte van ongeveer 450 m2.

Klein project

Wanneer je kiest om muren van ongeveer 30 m2 in jouw slaapkamer te laten verven in twee kleuren, dan kom je gemiddeld uit op € 675 incl. verf en btw. Voor een schilder is dit een specifieker project dan de twee voorbeelden hierboven, omdat de schilder in verhouding veel tijd kwijt is met o.a. het afplakken van de oppervlakte en het schoonmaken. Het is vaak voordeliger om een groter oppervlak te laten schilderen dan een kleinere omdat de schilder dan in één keer door kan.

Prijsopbouw bij muren laten schilderen

Kostenoverzicht Muur schilderen prijzen

Invloeden die de totaalprijs bepalen

Als je je muur laat schilderen dan wordt de totale prijs bepaald door diverse invloeden. We zetten de grootste invloeden op een rij.

Invloed 1: Soort woning

De prijzen zijn uiteraard afhankelijk van het project dat de schilder uitvoert. Een gedetailleerd project zal eerder per uur berekend worden: het kost bij zulke projecten namelijk langer om een m2 te schilderen. Grotere projecten als de hele woning schilderen worden over het algemeen wel per m2 berekend. Bekijk in de tabellen hieronder het gemiddelde muuroppervlak per woningtype, evenals de bijbehorende prijsindicaties.

Muur schilderen per type woningGemiddelde kosten
Appartement (135 m2)Vanaf € 2.000
Tussenwoning (225 m2)Vanaf € 3.400
Hoekhuis of 2-onder-1-kap (300 m2)Vanaf € 4.500
Vrijstaand huis (450 m2)Vanaf € 6.750

Invloed 2: Soort verf

De keuze voor een verfsoort is belangrijk. Een schilder weet precies welk type verf de juiste is voor jouw muren, passend bij jouw wensen. Je kunt er ook voor kiezen om zelf de verf in huis te halen. Hieronder vind je een prijsindicatie van de verschillende soorten verf die gebruikt kunnen worden bij het schilderen van een muur. Let er bij het kiezen van de verf op dat verf van hogere kwaliteit weliswaar duurder is, maar ook een betere dekking geeft.

VerfsoortGemiddelde prijs per liter
Grondverf / primer / voorstrijk€ 20 – € 70
Latexverf voor binnen€ 15 – € 30
Acrylverf€ 30 – € 80

Voorstrijk, primer of grondverf?

Kijk bij het kiezen van de verf goed naar wat jouw muren nodig hebben. Voorstrijk, primer en grondverf zijn allemaal bedoeld als basislaag bij het verven. Ze vormen de verbinding tussen het te schilderen materiaal en de uiteindelijke verf. In die zin hebben ze dus dezelfde functie. Er zijn echter wel enkele verschillen.

Grondverf vult oneffenheden in de ondergrond en maakt een oppervlak dus egaal. Grondverf heeft daarvoor grovere bestanddelen en wordt veel gebruikt op hout.

Een primer zorgt voor een betere bescherming tegen roest en wordt veel gebruikt bij materialen als metaal en kunststof. Ook voor poreuze ondergronden is een primer zeer geschikt.

Voorstrijkmiddel wordt voornamelijk gebruikt bij ondergronden die een zuigende werking hebben, zoals een pas gestucte muur.

Kijk dus goed naar jouw situatie en kies de basis die bij jouw project past.

Invloed 3: Schilderwerk combineren

Wanneer je ervoor kiest om je muur te laten schilderen, waarom laat je dan niet meteen ook andere projecten meenemen die je wellicht in je hoofd hebt? Denk aan de trap schilderen, een dakkapel schilderen of je plafond witten. Doordat de schilder meerdere projecten tegelijk uit kan voeren is het vaak mogelijk om een leuke totaalprijs af te spreken. Hieronder vind je een prijsindicatie van de verschillende schilderwerken.

Soort schilderwerkGemiddelde kosten incl. btwDetails
Plafond schilderen€ 500 – € 1.500Van 30 tot 100 m2
Deuren schilderen€ 300 – € 2.0002 tot 20 deuren incl. deurposten
Dakkapel schilderen€ 400 – € 1.500Van alleen zijpaneel en zijbalk tot volledige dakkapel
Trap schilderen€ 600 – € 800 1 trap schuren, schoonmaken en schilderen
Kozijnen schilderen€ 500 – € 1.800Van 7 m2 tot aan alle buitenkozijnen van een woning

Invloed 4: Extra opties

Wist je dat het mogelijk is om een onderhoudsabonnement af te sluiten? Elk jaar komt de schilder langs om te controleren of het schilderwerk op de muur nog in goede staat verkeerd. Is dit niet het geval? Dan werkt de schilder dit bij. Voor dit abonnement zijn vaste prijzen af te spreken, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan en je altijd de zekerheid hebt dat de kwaliteit van het schilderwerk perfect is.

De meeste mensen kiezen voor een onderhoudsabonnement van 10 jaar. Voor die 10 jaar ben je gemiddeld tussen de € 5.000 en € 6.000 kwijt. Hierbij zal elk jaar een controle plaatsvinden, wordt er twee keer onderhoud uitgevoerd en zal je woning eenmalig herschilderd worden. Dit kost je ongeveer € 45 per maand.

Wil je meer prijsinformatie over onderhoudscontracten? Ga naar: Onderhoudscontract schilderwerk.

Op zoek naar een buitenschilder?

Wil je je gevel schilderen en hiervoor een buitenschilder inhuren? Bekijk de artikelen gevel schilderen en buitenschilder kosten voor alle benodigde informatie.

Huur een professionele schilder in

Bij het schilderen van je muur komt toch heel wat kijken: het nemen van de voorbereidingen, het aanschaffen van de benodigde materialen en het uitvoeren van het project zelf. Het schilderen van een muur in een woning is een behoorlijk project. Een schilder neemt al deze zorgen bij je weg. Het is niet alleen praktisch maar zorgt ook gegarandeerd voor een strak eindresultaat: een professionele schilder zorgt er namelijk voor dat de muren weer van een perfecte schilderlaag zijn voorzien.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen.

Heeft het kiezen van een specifieke verfkleur invloed op de prijs?

Sommige speciale kleuren of merken kunnen duurder zijn dan standaardkleuren. Daarnaast kan een donkere of zeer levendige kleur meerdere lagen verf vereisen, wat de kosten kan verhogen.

Zijn er kostenbesparingen mogelijk als ik meerdere kamers tegelijk laat schilderen?

Vaak bieden schilders kortingen of gereduceerde tarieven aan als er meerdere kamers of grote oppervlakken tegelijkertijd geschilderd worden. Het is altijd een goed idee om dit te bespreken met de schilder en te vragen naar mogelijke bundeldeals of kortingen.

Homedeal bespaartips

Samen sta je sterker dan alleen

Zoals we hierboven aangaven, wordt het schilderen van een muur vaak gecombineerd met ander schilderwerk zoals de trap, een dakkapel of het plafond. Je kunt de schilder echter ook samen met de buren inhuren. Hierdoor heeft de schilder een groter project waardoor het mogelijk is om een voordelige totaalprijs af te spreken. Ook hoef je de voorrijkosten slechts eenmalig te betalen.

Kijk naar een winterschilder

Kijk voor het besparen op schilderwerk ook eens naar een winterschilder. Een winterschilder is een schilders die in de winterperiode 10 tot 20% korting geeft. Een winterschilder is zowel voor binnen als voor buiten beschikbaar.

Spuitwerk in plaats van sauzen?

Vaak denk je als eerst aan het sauzen van je muren in een woning. Sauzen is echter arbeidsintensief, wat in de kosten terug te zien is. Schilder je grotere oppervlakken? Denk dan eens aan spuitwerk. Met een spuitmachine zijn je muren sneller voorzien van een nieuwe laag verf, wat scheelt in de manuren. Wel vergt spuitwerk een langere voorbereidingstijd doordat alles goed afgedekt en -geplakt moet worden.