Vind de beste schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Schilder kosten

Schilder kosten

Minimale kosten
€ 300
Gemiddelde kosten
€ 950
Maximale kosten
€ 6.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 780 - € 1.120

Te veel betalen voor je schilder project, dat wil je niet. Daarom verdiep je je eerst in de schilder kosten. Verstandig, maar daarnaast wil je natuurlijk ook de beste kwaliteit. Anders kan je het net zo goed zelf doen.

Lees hier de gemiddelde schilder kosten per project en bekijk ook vooral de handige tips voor het vinden van de schilder met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Wat kost een schilder?

Wanneer je een schilder gaat inhuren, ben je natuurlijk benieuwd naar de kosten. Het meest gebruikelijk is dat een schilder een prijs per m2 of per uur in rekening brengt. Deze kosten starten vaak vanaf € 30 en lopen op als de moeilijkheidsgraad van het project toeneemt. Heb je een groot schildersproject dan is een totaalprijs ook mogelijk. In de meeste gevallen zijn de materialen zoals verf en kwasten inbegrepen in de kosten.

Bekijk in onderstaand kostenoverzicht de gemiddelde schilderwerk kosten.

Soort schilderPrijs per m2 incl. verf, materiaal en btwPrijs per uur incl. verf, materiaal en btw
Binnenschilder€ 30 - € 35€ 35 - € 40
Sauswerk€ 10 - € 15-
Spuitwerk€ 6 - € 10-
Buitenschilder€ 35 - € 40€ 40 - € 50

Meevallertje: Is jouw woning ouder dan 2 jaar? Dan geldt voor jou het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21% over de schilder kosten. Dit kan een besparing tot wel honderden euro’s opleveren, dat is mooi meegenomen. Lees in het artikel Btw schilderwerk meer.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

wat kost een schilder

Prijsvoorbeelden

In de prijstabel zie je de gemiddelde kosten per m2. Wat betekent dit voor de totaalprijs? Om je een beter idee te geven op wat voor kosten je kunt rekenen voor jouw schilderproject, zie je hieronder 3 prijsvoorbeelden. Hou er rekening mee dat nauwkeurig werk meer tijd kost en daardoor vaak duurder uitvalt, ook al gaat het om een klein oppervlak.

Meest gekozen schilderwerk:
Als je al je kozijnen aan de binnenkant van de woning laat schilderen, ben je inclusief verf en materiaal € 950 kwijt.

Schilderwerk op grote oppervlakken:
Zoek jij een huisschilder om je plafond te laten witten? Voor een plafond van 60 m2 komt dit al snel uit op € 435 inclusief verf en materiaal.

Gedetailleerd schilderwerk:
Het laten schilderen van 2 trappen met elk 15 treden, kost € 600 inclusief verf en materiaal.

Prijsopbouw schilder kosten

 

Kostenoverzicht Schilder kosten

Welke keuzes beïnvloeden de schilder kosten?

Het soort schilderbedrijf die je kiest heeft de grootste invloed op de prijs. Iedere schilder heeft weer eigen tarieven. Ben je op zoek naar een goedkope schilder of juist een schilder waar je meer kunt bouwen op kwaliteit? Vraag dan schilderwerk offertes op, dan zie je eenvoudig welke schilder het beste bij jouw wensen past. Je hebt de keuze uit een binnen-, buiten- of winterschilder. Vergelijk diverse schilders en de kosten.

Keuze 1: Binnenschilder

Wat kost een binnenschilder? Zoals je eerder hebt gelezen kost een binnenschilder tussen € 30 en € 35 per m2 en tussen € 35 en € 40 per uur. Waarom deze verschillende prijzen? Voor gedetailleerd schilderwerk wordt een prijs per uur gerekend en voor grote oppervlakken een prijs per m2. Hieronder zie je gangbare prijzen voor de 5 meest geschilderde oppervlakken in huis. Hierbij worden bijvoorbeeld trappen en kozijnen per uur berekend en plafonds per m2.

OppervlakGemiddelde prijs incl. arbeidsloon, verf, materiaalkosten en btwAfhankelijk van
Trap schilderen€ 300 - € 700Van alleen 1x witten tot schuren, schoonmaken en schilderen
Dakkapel schilderen€ 400 - € 930Van alleen zijpaneel en zijbalk tot hele dakkapel inclusief kozijnen en ramen
Kozijnen schilderen€ 470 - € 1.800Van 7 m2 excl. verf tot alle buitenkozijnen van één woning
Deuren schilderen€ 270 - € 1.950Van 2 deuren tot 40 deuren en deurposten
Plafond schilderen€ 220 - € 1.500Van 30 m2 tot 45 m2 incl. gehele keuken (keukenkastjes)

Voor grote oppervlakken heb je de keuze uit 2 verschillende schildertechnieken die goedkoper zijn: sauswerk of spuitwerk. Sauswerk kost tussen € 10 en € 15 per m2 en spuitwerk tussen de € 6 en € 10 per m2. Deze prijzen zijn inclusief arbeidsloon en 2 lagen verf, wat gebruikelijk is. Als je meer dan 2 lagen nodig hebt in jouw woning, verhoogt dit de kosten.

Wit buitenschilderwerk

Keuze 2: Buitenschilder

Een buitenschilder kost iets meer dan een binnenschilder, onder andere doordat een buitenschilder speciale verf gebruikt en meer materiaal nodig heeft, zoals een steiger of hoogwerker. Een buitenschilder kost tussen € 35 en € 40 per m2 en tussen € 40 en € 50 per uur. Naast deze kosten hanteert een buitenschilder vaak ook een totaalprijs voor de hele woning of je kan gaan voor een onderhoudscontract voor je schilderwerk. De prijzen hieronder zijn voor gemiddelde woningen, dus de totaalprijs voor jouw woning kan hier enigszins van afwijken. Als je ook de oude verf van je woning wilt laten verwijderen, kun je rekenen op het dubbele van onderstaande prijzen.

Type woningGemiddelde buitenschilderwerk kosten incl. arbeidsloon, verf, materiaalkosten en btw
Appartement€ 1.000
Tussenwoning€ 1.500
Hoekhuis of 2 onder 1 kap€ 3.000
Vrijstaand huis€ 6.000

Keuze 3: Winterschilder

Een winterschilder is een voordelige optie, omdat veel schilders ‘s winters een aantrekkelijke korting bieden om de rustige winterperiode op te vullen. De meeste mensen laten hun woning immers in de lente of zomer schilderen. Veel winterschilders geven ‘s winters gemiddeld een korting tussen 10% en 30% op het arbeidsloon. Anderen bieden een korting tussen € 25 en € 50 per man per dag. De kwaliteit van winterschilderwerk is niet anders dan bij gewoon schilderwerk, doordat er met speciale verf voor lage temperaturen wordt gewerkt. Hou er wel rekening mee dat er bij vorst en neerslag niet gewerkt kan worden.

Keuze 4: Verf

Tot slot kun je er voor kiezen om zelf verf te kopen in plaats van de schilder dit mee te laten nemen omdat je bijvoorbeeld een speciale tint op het oog hebt. In onderstaande tabel zie je gangbare verfprijzen (per liter) en het oppervlak wat hier mee geschilderd kan worden.

VerfsoortPrijs per liter incl. btwAantal m2 per literBijzonderheden
Grondverf€ 20 - € 408 - 12Onderlaag
Beits en lak€ 20 - € 5510 - 16Beschermingslaag
Dekkende verf€ 20 - € 503 - 16 *Verf voor binnen en buiten
Latex€ 5 - € 153 - 10Verf voor sauswerk

* Hou er rekening mee dat je voor buitenschilderwerk speciale verf nodig hebt die geschikt is voor lage temperaturen. Bovendien schilder je hiermee minder m2 dan met verf voor binnenshuis.

Wanneer je meer dan 2 lagen dekkende verf nodig denkt te hebben, doe je er verstandig aan eerst grondverf aan te laten brengen. Hiernaast bevat duurdere verf meer pigment en dekt dit beter dan goedkope verf. Kortom, bedenk goed wat je belangrijk vindt voordat je verf koopt. Naast standaard verfsoorten heb je ook de keuze uit speciaalverf. Hieronder zie je de kosten voor de 3 meest voorkomende soorten.

SpeciaalverfPrijs per liter incl. btw
Magneetverf€ 35 - € 50
Metallic- of glitterverf€ 20 - € 35
School- of krijtbordverf€ 35 - € 60

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Homedeal bespaartips

Onderhoudsabonnement

Om op de lange termijn te besparen op de kosten voor jouw schilderwerk, bieden veel schilders een onderhoudsabonnement aan. Dit abonnement sluit je voor 5, 10 of 15 jaar af. De schilder controleert jaarlijks je schilderwerk en voert indien nodig onderhoudswerkzaamheden uit. Afhankelijk van de duur van je abonnement, wordt elke 5 tot 8 jaar al het schilderwerk vervangen. Je bespaart met een onderhoudsabonnement tot 20% op de totale schilderkosten van de grote schilderbeurten en het tussentijdse onderhoud.

Help mee

Door voorbereidende werkzaamheden zelf te doen, bespaar je de schilder tijd en jezelf geld. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de meubels al aan de kant zijn, de vloer afgedekt is en de randjes afgeplakt zijn. Hierdoor betaal je alleen voor het echte schilderwerk, niet voor zaken die je zelf ook kunt doen. Dit levert jou een besparing van € 35 tot € 50 per uur op!

Lagere BTW

Is jouw huis ouder dan 2 jaar en is het schilderwerk voor onderhoud? Dan geldt voor jou het verlaagde btw-tarief op schilderwerk van 9% in plaats van 21%.