Vergelijk schilder offertes
Vind dé schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Schilder kosten

Schilder kosten

Minimale kosten
€ 300
Gemiddelde kosten
€ 950
Maximale kosten
€ 6.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 780 - € 1.120

Bij het plannen van een schilderproject voor je woning, is het begrijpen van de schilder kosten een belangrijke stap. Of je nu een frisse uitstraling aan je interieur wilt geven of de buitenkant van je huis wilt beschermen tegen de elementen, de kosten kunnen sterk variëren. Lees in dit artikel de gemiddelde kosten per project en bekijk ook de handige tips voor het vinden van een schilder met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Inhoudsopgave.

Wat kost een schilder per uur?

De gemiddelde kosten voor een binnenschilder zijn: € 30€ 35 per m2 en voor een buitenschilder € 35€ 40 per m2.

Maar de schilder kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan het uurtarief van de schilder en de grootte van het oppervlak. De prijs van het schilderen van je gehele huis is uiteraard hoger dan het laten schilderen van de muur in je woonkamer.

Bekijk hieronder een handig overzicht van wat een schilder gemiddeld kost.

ProjectGemiddelde kosten
(inclusief verf- en materiaalkosten en btw)
BinnenschilderPer m2€ 30 – € 35
Per uur€ 35 – € 40
Spuitwerk per m2€ 6 – € 12
Sauswerk per m2€ 10 – € 15
BuitenschilderPer m2€ 35 – € 40
Per uur€ 40 – € 50

Het onderscheid tussen uurtarief en vaste prijs.

Er zijn over het algemeen twee manieren waarop schilders hun diensten aanbieden: op basis van een uurtarief of een vaste prijs voor het hele project. Het uurtarief is, zoals het klinkt, een prijs die je per uur betaalt voor de tijd die de schilder aan het werk besteedt. Dit kan variëren afhankelijk van de ervaring van de schilder en de complexiteit van het werk.

Aan de andere kant, als je kiest voor een vaste prijs, dan betaal je een vooraf afgesproken bedrag voor het hele project, ongeacht hoeveel uur de schilder er uiteindelijk aan besteedt.

Factoren die de schilderkosten beïnvloeden

Wanneer je een schilder zoekt, ben je natuurlijk benieuwd naar de kosten. Maar diverse factoren spelen een rol in hoeveel je uiteindelijk zult uitgeven. Laten we eens kijken naar enkele van de meest invloedrijke factoren.

Het meest gebruikelijk is dat een schilder een prijs per m2 of een uurtarief in rekening brengt. Deze prijs begint vaak bij € 30 en loopt op naarmate de moeilijkheidsgraad van het project toeneemt. Heb je een groot schilderproject, dan is een totaalprijs ook mogelijk. In de meeste gevallen zijn de materialen zoals verf en kwasten bij de kosten inbegrepen.

Bekijk in onderstaand kostenoverzicht de gemiddelde schilderwerk kosten.

Soort schilderPrijs per m2 incl. verf, materiaal en btwPrijs per uur incl. verf, materiaal en btw
Binnenschilder€ 30 – € 35€ 35 – € 40
Sauswerk€ 10 – € 16
Spuitwerk€ 6 – € 12
Buitenschilder€ 35 – € 40€ 40 – € 50

1. Verfsoorten.

  • Kwaliteit vs. prijs – De keuze van de verf kan een aanzienlijke invloed hebben op de totale kosten. Hoogwaardige verven kunnen duurder zijn, maar ze bieden vaak betere dekking en gaan langer mee.
  • Duurzaamheid en afwerking – Investeren in kwaliteitsverf kan op de lange termijn kostenbesparend zijn, omdat je minder vaak hoeft te herschilderen. Bovendien geeft het vaak een mooiere afwerking.

2. Arbeidskosten en Schilder expertise.

  • Ervaring vs. tarief – Een ervaren schilder kan een hoger tarief vragen, maar de kwaliteit en efficiëntie die hij of zij levert, kan de extra kosten waard zijn.
  • Kwaliteit van het schilderwerk. Een professional zorgt voor een nette afwerking, waardoor je woning er op zijn best uitziet.

3. Oppervlakte en omvang van het project.

Hoe groter het te schilderen oppervlak, hoe hoger de kosten.

Het schilderen van een hele woning is uiteraard duurder dan slechts één kamer.

4. Locatie en bereikbaarheid. 

Woningen in afgelegen gebieden of huizen met moeilijk bereikbare plekken kunnen extra kosten met zich meebrengen. In de Randstad en grote steden, zoals Amsterdam of Utrecht, kunnen schilders daarnaast duurder zijn dan buiten de Randstad door de grote vraag.

5. Seizoen en weersomstandigheden. 

Het schilderen tijdens het regenseizoen kan beperkingen met zich meebrengen. Daarom kunnen sommige schilders hogere tarieven vragen buiten het piekseizoen.

Het btw-tarief op schilderwerk

Is jouw woning ouder dan 2 jaar? Dan geldt voor jou geen 21% btw, maar het verlaagde btw-tarief van 9% over de schilderkosten. Dat is mooi meegenomen.

schilder op een trap die plafond aan het verven is met een roller
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Prijsopbouw van de kosten van schilderwerk.

Wanneer je een offerte van een schilder in handen krijgt, zie je vaak verschillende kostenposten. Het is niet alleen verf en manuren. Laten we eens kijken hoe deze kosten zijn opgebouwd.

Kostenoverzicht Schilder kosten

Bij het plannen van een schilderproject voor je hele huis is het belangrijk om een goed beeld te hebben van de kosten. De prijs voor het schilderen van een huis kan namelijk sterk variëren afhankelijk van de grootte van de woning en de gebruikte verfsoorten.

Wil je meer weten over de prijsopbouw en welke factoren de kosten beïnvloeden? Bekijk dan de kosten huis laten schilderen voor een gedetailleerde uitleg.

Materiaalkosten, inclusief de invloed van verfsoorten.

De keuze van de verf heeft een aanzienlijke invloed op de kosten van een schilderproject. Er zijn verschillende soorten verf op de markt, van basisvarianten tot hoogwaardige merken die langer meegaan, een betere dekking bieden en speciale eigenschappen kunnen hebben, zoals vochtwerendheid.

Afhankelijk van jouw keuze en de behoeften van de ruimte kunnen de materiaalkosten variëren.

Arbeidskosten met aandacht voor de ervaring van de schilder.

De ervaring en vaardigheid van de schilder spelen een grote rol in de uiteindelijke prijs. Een ervaren schilder kan efficiënter werken, heeft kennis van de beste technieken en kan vaak een beter eindresultaat leveren. Hier betaal je mogelijk iets meer voor, maar je profiteert van een duurzamer en netter afgewerkt resultaat.

Overige kosten zoals voorbereiding en nabewerking.

Voordat er daadwerkelijk geschilderd kan worden, is er vaak een voorbereidende fase nodig. Denk hierbij aan het schuren, reinigen of repareren van oppervlakken. Daarnaast kunnen er na het schilderen ook nabewerkingen nodig zijn, zoals het aanbrengen van een beschermende laag. Ook deze werkzaamheden hebben invloed op de totale kosten van het schilderwerk.

Welke opties beïnvloeden de schilder kosten?

Iedere schilder hanteert eigen tarieven. Ben je op zoek naar een goedkope schilder of vindt je kwaliteit het allerbelangrijkst en is de prijs daaraan ondergeschikt? Wat jouw voorkeur ook heeft: vraag schilderwerk offertes op om eenvoudig te ontdekken wat het best bij jouw wensen past.

Vergelijk diverse schilders en de kosten. Zo zijn er bijvoorbeeld binnen-, buiten- en winterschilders.

Optie 1: Binnenschilder

Zoals je eerder al kon gelezen, kost een binnenschilder gemiddeld € 30 tot € 35 per m2 of hanteert de vakspecialist een gemiddeld uurtarief van € 35 tot € 40. Voor gedetailleerd schilderwerk wordt veelal een prijs per uur gerekend en voor grote oppervlakken een prijs per m2.

Hieronder zie je gangbare prijzen voor vijf van de vaakst geschilderde oppervlakken in huis.

Soort schilderwerkGemiddelde kosten incl. btwDetails
trap€ 600 – € 8001 trap schuren, schoonmaken en schilderen
dakkapel€ 400 – € 1.500Van alleen zijpaneel en zijbalk tot volledige dakkapel
kozijnen€ 500 – € 1.800Van 7 m2 excl. verf tot alle buitenkozijnen van één woning
Deuren€ 300 – € 2.0002 tot 20 deuren incl. deurposten
Plafond€ 500 – € 1.500Van 30 m2 tot 100 m2

Voor grote oppervlakken heb je de keuze uit twee verschillende schildertechnieken: sauswerk of spuitwerk. Sauswerk kost tussen € 10 en € 16 per m2 en spuitwerk tussen de € 6 en € 12 per m2.

Deze prijzen zijn inclusief arbeidsloon en twee lagen verf. Als je meer dan de gebruikelijke twee lagen nodig hebt in jouw woning, verhoogt dit de kosten.

Een hand die een verfroller vasthoudt, met op de achtergrond een houten ladder en een witte emmer met schilderaccessoires

Optie 2: Buitenschilder

Een buitenschilder kost iets meer dan een binnenschilder, onder andere doordat een buitenschilder speciale verf gebruikt en meer materialen nodig heeft, zoals een steiger of hoogwerker. Een buitenschilder kost gemiddeld € 35 tot € 40 per m2 of tussen € 40 en € 50 per uur.

Buitenschilders hanteren vaak echter een totaalprijs voor de hele woning.

Je kunt ook kiezen voor een onderhoudscontract voor je schilderwerk. De prijzen hieronder zijn gemiddelden; de totaalprijs voor jouw woning kan hier dus enigszins van afwijken.

Type woningGemiddelde kosten incl. btw
AppartementVanaf € 1.000
TussenwoningVanaf € 1.500
Hoekhuis of 2-onder-1-kapVanaf € 3.000
Vrijstaand huisVanaf € 6.000

Optie 3: Winterschilder

Een winterschilder is een voordeligere optie, omdat veel schilders ‘s winters een aantrekkelijke korting bieden om de rustige winterperiode op te vullen. De meeste mensen laten hun woning namelijk in de lente of zomer schilderen.

Veel winterschilders geven ‘s winters gemiddeld een korting tussen 10% en 20% op het arbeidsloon.

De kwaliteit van winterschilderwerk is niet anders dan bij gewoon schilderwerk, doordat er met speciale verf voor lage temperaturen wordt gewerkt. Houd er wel rekening mee dat er bij vorst of neerslag niet gewerkt kan worden.

Optie 4: Zelf verf kopen

Tot slot kun je ervoor kiezen om zelf verf te kopen in plaats van dit te laten regelen door een schilder. Bijvoorbeeld omdat je een speciale tint op het oog hebt of een specifiek merk wil gebruiken.

In onderstaande tabel zie je gangbare verfprijzen per liter en het oppervlak wat hiermee geschilderd kan worden.

VerfsoortPrijs per liter incl. btwAantal m2 per liter
Grondverf / primer / voorstrijk€ 20 – € 708 – 12
Beits en lak€ 25 – € 6010 – 16
Dekkende verf€ 30 – € 803 – 16 *
Latex€ 20 – € 503 – 10

* Houd er rekening mee dat voor buitenschilderwerk speciale verf nodig is die geschikt is voor lage temperaturen. Bovendien kun je met dit soort verf minder m2 schilderen dan met verf voor binnenshuis.

Wanneer je meer dan twee lagen dekkende verf nodig denkt te hebben, doe je er verstandig aan eerst grondverf aan te laten brengen. Houd ook in gedachten dat duurdere verf meer pigment bevat dan goedkopere verf en dus beter dekt.

Kortom, bedenk goed wat je belangrijk vindt voordat je verf koopt. Naast standaard verfsoorten heb je ook de keuze uit speciaalverf. Hieronder zie je de kosten voor de drie meest voorkomende soorten.

SpeciaalverfPrijs per liter incl. btw
Magneetverf€ 35 – € 50
Metallic- of glitterverf€ 20 – € 35
School- of krijtbordverf€ 35 – € 60

Prijsvoorbeeld

De keuze voor een schilder kan gedaan worden op basis van een prijs per vierkante meter of een uurtarief, afhankelijk van de complexiteit van het project en je eigen voorkeuren. Gemiddeld liggen de kosten voor binnenschilderwerk tussen de € 30 en € 35 per m2, terwijl buitenschilderwerk iets duurder is met prijzen van € 35 tot € 40 per m2. Heb je een groot schilderproject? Dan kan een totaalprijs ook een aantrekkelijke optie zijn.

Als je meer gedetailleerde informatie wilt over wat je project exact gaat kosten, kun je beter een offerte aanvragen en de kosten van diverse schilders met elkaar vergelijken. Of je nu de binnen- of buitenmuren wilt laten verven, transparantie en vakmanschap zijn cruciaal. Door goed geïnformeerd te zijn over de kosten, kun je weloverwogen beslissingen nemen en genieten van een prachtig eindresultaat zonder onverwachte verrassingen.

Ons team van ervaren schilders staat klaar om je te helpen bij het realiseren van je visie met een perfecte balans van vakmanschap en kostentransparantie.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgen voor mijn schilderproject?

Het is altijd goed om meerdere offertes op te vragen en deze te vergelijken. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de ervaring en beoordelingen van de schilder. Overweeg ook om te investeren in kwaliteitsverf, wat op de lange termijn kostenbesparend kan zijn vanwege de duurzaamheid.

Zijn er extra schilder kosten waar ik rekening mee moet houden?

Ja, bij schilderprojecten kunnen onvoorziene kosten optreden, zoals het repareren van beschadigde oppervlakken of het gebruik van speciale primers. Het is altijd een goed idee om een extra budget te hebben voor onverwachte uitgaven.

Homedeal bespaartips

Onderhoudsabonnement

Om op de lange termijn te besparen op de kosten voor jouw schilderwerk, bieden veel schilders een onderhoudsabonnement aan. Dit abonnement sluit je voor 5, 10 of 15 jaar af. De schilder controleert jaarlijks je schilderwerk en voert indien nodig onderhoudswerkzaamheden uit. Afhankelijk van de duur van je abonnement, wordt elke 5 tot 8 jaar al het schilderwerk vernieuwd. Je bespaart met een onderhoudsabonnement tot 20% op de totale schilderkosten van de grote schilderbeurten en het tussentijdse onderhoud.

Help mee

Door voorbereidende werkzaamheden zelf te doen, bespaar je de schilder tijd en jezelf geld. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de meubels al aan de kant zijn, de vloer afgedekt is en de randjes afgeplakt zijn. Hierdoor betaal je alleen voor het echte schilderwerk, niet voor zaken die je zelf ook kunt doen.

Lager btw-tarief

Is jouw huis ouder dan 2 jaar? Dan geldt voor jou het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21% op schilderwerk.