Vind de beste schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Schilder kosten

Schilder kosten

Minimale kosten
€ 300
Gemiddelde kosten
€ 950
Maximale kosten
€ 6.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 780 - € 1.120

Te veel betalen voor je schilderproject: dat wil je niet. Verdiep je daarom eerst in de schilder kosten. Lees in dit artikel de gemiddelde schilder kosten per project en bekijk ook de handige tips voor het vinden van een schilder met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Wat kost een schilder?

Wanneer je een schilder zoekt, ben je natuurlijk benieuwd naar de kosten. Het meest gebruikelijk is dat een schilder een prijs per m2 of een uurtarief in rekening brengt. Deze prijs begint vaak bij € 30 en loopt op naarmate de moeilijkheidsgraad van het project toeneemt. Heb je een groot schilderproject, dan is een totaalprijs ook mogelijk. In de meeste gevallen zijn de materialen zoals verf en kwasten bij de kosten inbegrepen.

Bekijk in onderstaand kostenoverzicht de gemiddelde schilderwerk kosten.

Soort schilderPrijs per m2 incl. verf, materiaal en btwPrijs per uur incl. verf, materiaal en btw
Binnenschilder€ 30 - € 35€ 35 - € 40
Sauswerk€ 10 - € 16-
Spuitwerk€ 6 - € 12-
Buitenschilder€ 35 - € 40€ 40 - € 50

Het btw-tarief op schilderwerk
Is jouw woning ouder dan 2 jaar? Dan geldt voor jou geen 21% btw, maar het verlaagde btw-tarief van 9% over de schilderkosten. Dat is mooi meegenomen. Lees in het artikel Btw schilderwerk alles over de btw op schilderwerk.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

wat kost een schilder

Prijsvoorbeelden

In de prijstabel hierboven vind je de gemiddelde kosten per m2 en per uur. Wat betekent dit voor de totaalprijs? Om je een beter beter te geven van de gemiddelde kosten van jouw schilderproject, staan hieronder drie prijsvoorbeelden. Houd er rekening mee dat nauwkeurig werk meer tijd kost en daardoor vaak duurder uitvalt, ook al gaat het om een klein oppervlak.

Meest gekozen schilderwerk:
Bij projecten als het laten schilderen van alle kozijnen aan de binnenkant van de woning liggen de schilder kosten op gemiddeld € 1.800.

Schilderwerk op grote oppervlakken:
Zoek je een huisschilder om je plafond te laten witten? Voor een plafond van 30 m2 komen de kosten al snel uit op € 600, inclusief verf en materiaal.

Gedetailleerd schilderwerk:
Het laten schilderen van twee trappen met elk 14 treden, kost gemiddeld € 600 tot € 800 per trap inclusief verf en materialen.

Prijsopbouw van schilder kosten

Kostenoverzicht Schilder kosten

Welke opties beïnvloeden de schilder kosten?

Iedere schilder hanteert eigen tarieven. Ben je op zoek naar een goedkope schilder of vindt je kwaliteit het allerbelangrijkst en is de prijs daaraan ondergeschikt? Wat jouw voorkeur ook heeft: vraag schilderwerk offertes op om eenvoudig te ontdekken welke schilder het best bij jouw wensen past. Vergelijk diverse schilders en de kosten. Zo zijn er bijvoorbeeld binnen-, buiten- en winterschilders.

Optie 1: Binnenschilder

Zoals je eerder al kon gelezen, kost een binnenschilder gemiddeld € 30 tot € 35 per m2 of hanteert de vakspecialist een gemiddeld uurtarief van € 35 tot € 40. Voor gedetailleerd schilderwerk wordt veelal een prijs per uur gerekend en voor grote oppervlakken een prijs per m2. Hieronder zie je gangbare prijzen voor vijf van de vaakst geschilderde oppervlakken in huis.

Soort schilderwerkGemiddelde kosten incl. btwDetails
Trap€ 600 - € 8001 trap schuren, schoonmaken en schilderen
Dakkapel€ 400 - € 1.500Van alleen zijpaneel en zijbalk tot volledige dakkapel
Kozijnen€ 500 - € 1.800Van 7 m2 excl. verf tot alle buitenkozijnen van één woning
Deuren€ 300 - € 2.0002 tot 20 deuren incl. deurposten
Plafond€ 500 - € 1.500Van 30 m2 tot 100 m2

Voor grote oppervlakken heb je de keuze uit twee verschillende schildertechnieken: sauswerk of spuitwerk. Sauswerk kost tussen € 10 en € 16 per m2 en spuitwerk tussen de € 6 en € 12 per m2. Deze prijzen zijn inclusief arbeidsloon en twee lagen verf. Als je meer dan de gebruikelijke twee lagen nodig hebt in jouw woning, verhoogt dit de kosten.

Wit buitenschilderwerk

Optie 2: Buitenschilder

Een buitenschilder kost iets meer dan een binnenschilder, onder andere doordat een buitenschilder speciale verf gebruikt en meer materialen nodig heeft, zoals een steiger of hoogwerker. Een buitenschilder kost gemiddeld € 35 tot € 40 per m2 of tussen € 40 en € 50 per uur. Buitenschilders hanteren vaak echter een totaalprijs voor de hele woning.

Je kunt ook kiezen voor een onderhoudscontract voor je schilderwerk. De prijzen hieronder zijn gemiddelden; de totaalprijs voor jouw woning kan hier dus enigszins van afwijken.

Type woningGemiddelde kosten incl. btw
AppartementVanaf € 1.000
TussenwoningVanaf € 1.500
Hoekhuis of 2-onder-1-kapVanaf € 3.000
Vrijstaand huisVanaf € 6.000

Optie 3: Winterschilder

Een winterschilder is een voordeligere optie, omdat veel schilders ‘s winters een aantrekkelijke korting bieden om de rustige winterperiode op te vullen. De meeste mensen laten hun woning namelijk in de lente of zomer schilderen. Veel winterschilders geven ‘s winters gemiddeld een korting tussen 10% en 20% op het arbeidsloon.

De kwaliteit van winterschilderwerk is niet anders dan bij gewoon schilderwerk, doordat er met speciale verf voor lage temperaturen wordt gewerkt. Houd er wel rekening mee dat er bij vorst of neerslag niet gewerkt kan worden.

Optie 4: Zelf verf kopen

Tot slot kun je ervoor kiezen om zelf verf te kopen in plaats van dit te laten regelen door een schilder. Bijvoorbeeld omdat je een speciale tint op het oog hebt of een specifiek merk wil gebruiken. In onderstaande tabel zie je gangbare verfprijzen per liter en het oppervlak wat hiermee geschilderd kan worden.

VerfsoortPrijs per liter incl. btwAantal m2 per liter
Grondverf / primer / voorstrijk€ 20 - € 708 - 12
Beits en lak€ 25 - € 6010 - 16
Dekkende verf€ 30 - € 803 - 16 *
Latex€ 20 - € 503 - 10

* Houd er rekening mee dat voor buitenschilderwerk speciale verf nodig is die geschikt is voor lage temperaturen. Bovendien kun je met dit soort verf minder m2 schilderen dan met verf voor binnenshuis.

Wanneer je meer dan twee lagen dekkende verf nodig denkt te hebben, doe je er verstandig aan eerst grondverf aan te laten brengen. Houd ook in gedachten dat duurdere verf meer pigment bevat dan goedkopere verf en dus beter dekt. Kortom, bedenk goed wat je belangrijk vindt voordat je verf koopt. Naast standaard verfsoorten heb je ook de keuze uit speciaalverf. Hieronder zie je de kosten voor de drie meest voorkomende soorten.

SpeciaalverfPrijs per liter incl. btw
Magneetverf€ 35 - € 50
Metallic- of glitterverf€ 20 - € 35
School- of krijtbordverf€ 35 - € 60

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Homedeal bespaartips

Onderhoudsabonnement

Om op de lange termijn te besparen op de kosten voor jouw schilderwerk, bieden veel schilders een onderhoudsabonnement aan. Dit abonnement sluit je voor 5, 10 of 15 jaar af. De schilder controleert jaarlijks je schilderwerk en voert indien nodig onderhoudswerkzaamheden uit. Afhankelijk van de duur van je abonnement, wordt elke 5 tot 8 jaar al het schilderwerk vernieuwd. Je bespaart met een onderhoudsabonnement tot 20% op de totale schilderkosten van de grote schilderbeurten en het tussentijdse onderhoud.

Help mee

Door voorbereidende werkzaamheden zelf te doen, bespaar je de schilder tijd en jezelf geld. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de meubels al aan de kant zijn, de vloer afgedekt is en de randjes afgeplakt zijn. Hierdoor betaal je alleen voor het echte schilderwerk, niet voor zaken die je zelf ook kunt doen.

Lager btw-tarief

Is jouw huis ouder dan 2 jaar? Dan geldt voor jou het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21% op schilderwerk.